Több mint szakmai eszmecsere, turnépótló is az ezúttal Csíkban tartandó MAFESZT színházi szemle

Több mint szakmai eszmecsere, turnépótló is az ezúttal Csíkban tartandó MAFESZT színházi szemle

A fesztivált a Csíki Játékszín Koldusoperája zárja: a viharos érzelmek és még annál is viharosabb érdekek között lavírozó piti bűnözők, álkoldusok története

Fotó: Csíki Játékszín

Szakmai eszme- és tapasztalatcserére is alkalmat nyújt az öt romániai magyar színtársulatot összefogó Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) szakmai seregszemléje, a MAFESZT, amelynek idén a Csíki Játékszín a házigazdája. Veress Albert színművész, igazgató a Krónika megkeresésére elmondta, örömükre szolgál, hogy amióta „kiment divatból” a turnézás, a hasonló fesztiválok pótolják valamiképpen. A seregszemlét január 22. és 27. között tartják.

Kiss Judit

2024. január 20., 09:242024. január 20., 09:24

Egyhetes színházi programmal ünneplik a magyar kultúrát Csíkszeredában: idén a Csíki Játékszín a házigazdája a romániai magyar színtársulatokat összefogó Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) szakmai seregszemléjének, a MAFESZT-nek. A házigazda társulat, a Csíki Játékszín vezetője, Veress Albert színművész, igazgató a Krónika megkeresésére elmondta,

örömükre szolgál, hogy vendégül láthatják az öt színházat, amelyek összesen tíz produkcióval lépnek fel a fesztiválon január 22. és 27. között.

A résztvevők – a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a csíkszeredai Csíki Játékszín – legfrissebb produkcióikat hozzák el az ötödik alkalommal tartandó seregszemlére.

Galéria

A szatmári Harag György Társulat Bocsárdi László által rendezett, Amphitryon című előadása nyitja a csíki fesztivált

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

„Tulajdonképpen most ért körbe a vándorfesztivál, már mind a másik négy helyszínen egyszer megszervezték, mert A MASZÍN-nak ugye öt tagszínháza van. Számunkra fontos, hogy a Csíki Játékszín idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, ilyen szempontból elég szépen passzol, hogy a fesztivált mi szervezhetjük idén” – mondta Veress Albert. Megkérdeztük az igazgatótól azt is, hogy meglátása szerint mi az, ami egy kalap alá vonja a a MASZÍN tagjait – és ami valószínűleg ezeken a fesztiválokon is érvényesül.

„Elsősorban a közös érdekképviselet. A MAFESZT-eken igyekszünk különböző workshopokat, a társulatok közti szakmai eszmecseréket szervezni. Próbáljuk egymást segíteni többféle szempontból is.

Idén például a színházi könyvelők, HR-esek számára tartunk egynapos eszmecserét, ugyanis tavaly a kormányrendelkezések nagyon megbonyolították a színházak anyagi és jogi helyzetét, és a szakmai eszmecsere célja, hogy ebben a helyzetben jobban tudjon mindenki navigálni” – mondta az igazgató. Hozzátette, fontos, hogy a szakmabeliek megosszák egymással a tapasztalataikat, valamint a gondolataikat a hogyan továbbról.

Galéria

Veress Albert színművész, a Csíki Játékszín igazgatója

Fotó: Veres Nándor

„Az elmúlt években a fesztiválon különböző workshopokat szerveztünk: például a PR-os, marketinges kollégáknak, volt olyan év, ahol a technikusoknak, és persze a színészeknek is igyekszünk” – mondta a Játékszín igazgatója. Felvetettük azt is, hogy a MASZÍN fesztiválja kicsit talán annak a pótlása is lehet, hogy a turnézás mostanra „kiment divatból”.

„Régebb sokkal nagyobb volt a mobilitás a színházak között, például a csíkszeredai nézők is láthatták a vásárhelyi, kolozsvári, váradi színház produkcióit – ez az utóbbi tizenöt évben sajnos kikopott. Most viszont, hogy több ilyen fesztivál is működik, ahol találkozhatnak a különböző erdélyi társulatok, vagy nem csak erdélyi társulatok, nagyon jó dolog

– szakmai szempontból is, a színházi emberek számára is, a nézők számára is” – mondta Veress Albert. Rámutatott, arra törekszenek, hogy minél több társulat előadásait láthassák a nézők. „A Játékszín bérletrendszere úgy van kitalálva, hogy három különböző meghívott előadás van a bérletben: Szentgyörgyről, Váradról, Székelyudvarhelyről is. Nagyon fontos, hogy például egy csíkszeredai néző láthassa mondjuk a szatmári, váradi vagy temesvári színház produkcióját, de azt tudjuk, hogy nagy erőfeszítés lenne elutazna több száz kilométerre. És akkor egy ilyen fesztivál jó lehetőséget nyújt arra, hogy egy hét alatt egy merítést kapjon a néző az erdélyi-partiumi színházak reprezentatív előadásaiból” – mondta az igazgató.

Galéria

A temesvári társulat Napnak húgával, ragyogó csillagval című előadása is szerepel a szemle kínálatában

Fotó: Csiky Gergely Állami Magyar Színház/Facebook

Veress Albertet színművészként is megkérdeztük arról, hogy a hasonló jellegű fesztiváloknak mik a legfontosabb hozadékai a színészi munkára nézve. „Elsősorban az, hogy találkozunk a kollégáinkkal, megnézzük, hogy ők mik;nt dolgoznak, milyen irányokat tekintenek magukénak, milyen fajta előadások merrefelé keresgélnek. De már maga a személyközi találkozás is nagyon fontos, régebb a Kisvárdai Fesztiválnak ez volt a nagyon-nagyon jó hozadéka, hogy a társulatok végig ott voltak, és mindenki találkozott mindenkivel. Mióta ez nincs, azóta hiányérzet van a színháziakban, a MAFESZT-hez hasonló seregszemlén pedig mindig jólesik találkozni, beszélgetni, mindenki mesél arról, hogy mennek náluk a dolgok, milyen problémákkal küszködnek és így tovább” – mondta az igazgató.

Hozzátette, a fesztiválnak az is fontos hozadéka, hogy a társulatok közvetetten hatnak egymásra.

Galéria

A nagyváradi Szigligeti Színház Csinibaba című előadását is láthatja a fesztivál közönsége

Fotó: Szigligeti Színház

„Mondjuk látjuk valamelyik előadást, ami mondjuk különleges nyelvezetet használ, és akkor az kicsit provokálja az embert, hogy merrefelé keresgéljen” – mondta az igazgató. Arról is beszélt, hogy a Csíkszeredában látható előadásokra természetesen környékbeliek is ellátogatnak, a Játékszín ebben az évadban társszervezője volt a Nemzetiségi Színházak Kollégiumának, és arra is nagy volt az érdeklődés, jöttek nézők a környező városokból is. A csíki társulat előadásaira is elég gyakran jönnek nézők Udvarhelyről, Gyergyóból és Szentgyörgyről is, és a környező falvakból elég sok a bérletes, ők is bejárnak az előadásokra – köztük szép számmal diákok is. „Nagyon fontos, az utánpótlás-nevelés, hogy a fiatalok is hozzászokjanak a színházhoz” – mondta az igazgató. A fesztivál programja minden korosztályt megszólít, az elmúlt évad reprezentatív előadásait tartalmazza, A fesztivált a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vendégelőadása, a Bocsárdi László rendezésében színpadra állított Amphitryon nyitja. A Bende Zsuzsanna és Vladimir Anton rendezésében látható Gubanccal várják a legkisebbeket: a látványos, szerethető bábokkal és fülbemászó dalokkal készült előadás remek beszélgetési alap bármely korosztály számára az ítélkezésről, a címkéktől való megszabadulás nehézségeiről, a szavak mindkét irányba ható gyógyító, mágikus erejéről.

Galéria

Georges Feydeau Zsákbamacskája az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a kézdivásárhelyi Udvartér Színház közreműködésével valósult meg

Fotó: Tomcsa Sándor Színház/Facebook

Előbb a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház vendégelőadása, a Marco Augusto Chenevier rendezte A Nagy Hagyma vonultat fel számtalan különleges képességű embert,

majd Tar Mónika idézi meg remek érzékkel és természetességgel a magyar irodalom egyik legsajátságosabb, kulturális értelemben talán legönazonosabb műfaját. A Balázs Attila rendezésében készült Napnak húgával, ragyogó csillagval című előadás nem csak az előadott szöveg szintjén, de a zenén keresztül és vizuálisan is képes megteremteni a ballada világát és annak meghatározó szimbólumait.

A nagyváradi Szigligeti Színház a fesztiválon első körben a Csinibaba című zenés előadással mutatkozik be: a történet középpontjában bizonyos értelemben az 1962-es Ki mit tud? áll. Igazi szórakozás, nevetés, együtt éneklés vár a közönségre. A nagyváradi Liliput Társulat Fazekas Mihály klasszikusának bábszínpadra írt változatával, a Lúdas Matyival érkezik a fesztiválra. A zenés vásári játékot Lélek Sándor Tibor írta és rendezte: a mese régi, de a megközelítés módja merőben új.

Boris Vian Birodalomépítők, avagy A Schmürz című drámája alapján fizikai színházi őrületet hoz a Nagyvárad Táncegyüttes.

A Györfi Csaba rendező-koreográfus által színpadra álmodott darab egy eszeveszett hajsza, melyben szereplőink a túlélés reményében egy jobb élet felé rohannak.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előbb egy titokzatos láda megtalálására hív, amiről mindenki beszél: a Szabó Attila rendezésében megtekinthető Az öreg király hagyatékából hamarosan kiderül, hogy miféle kincset is rejt az a bizonyos láda. Ezt követően a világhírű francia bohózatszerző, Georges Feydeau Zsákbamacskáját láthatják a felnőtt nézők, amely a Tomcsa Sándor Színház és a kézdivásárhelyi Udvartér Színház közreműködésében áll színpadra: a Barabás Árpád rendezte vígjátékban őrületes szerelmi viszonyok kavarognak, senki sem tudja, ki kit szeret, ki kinek udvarol, mindenkinek tetszik valaki, de folyamatosan félreértésekbe bonyolódnak, és velük együtt mi is.

A fesztivált a Csíki Játékszín Koldusoperája zárja: a viharos érzelmek és még annál is viharosabb érdekek között lavírozó piti bűnözők, álkoldusok és utcalányok

zajos, szenvedélyes és korrupt alvilági birodalmába kalauzoljuk nézőinket. A brechti hagyományból kiindulva Szőcs Artur rendező és alkotócsapata egy sajátos elidegenítő effektussal dolgozó, szerelemmel, feszültséggel és mai alakokkal teli, különleges humorú előadásban idézik meg Brecht alakjait, miközben Kurt Weill közkedvelt dalai is felcsendülnek.

korábban írtuk

Temesváron rendezik az erdélyi magyar színházak szemléjét, a MAFESZT-et
Temesváron rendezik az erdélyi magyar színházak szemléjét, a MAFESZT-et

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház lesz a házigazdája a negyedik alkalommal szervezendő MAFESZT színházi seregszemlének, amelyet 19. és 26. között tartanak – közölte Facebook-oldalán a társulat.

korábban írtuk

MAFESZT: az erdélyi színházi szakma képviselői látogatnak Székelyudvarhelyre
MAFESZT: az erdélyi színházi szakma képviselői látogatnak Székelyudvarhelyre

Január 21. és 25. között a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lesz a MAFESZT házigazdája. A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) harmadik alkalommal megrendezendő színházi szemléjén öt teátrum összesen tíz előadással várja a nagyérdeműt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház új premierje Albert Camus A félreértés című abszurd drámája Mihai Măniuțiu rendezésében, a bemutatót szerdán este 8 órától a nagyszínpadon kialakított stúdiótérben láthatja a közönség.

„Minden korban a küszöbön áll a borzalom”: Albert Camus A félreértés című abszurd drámájának premierje Kolozsváron
2024. május 07., kedd

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában

Nagybányai festők alkotásait felvonultató kiállítás nyílik május 8-án 17 órakor Nagyváradon a római katolikus Barokk Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben – közölte Facebook-oldalán a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik tárlat Nagyváradon a püspöki palotában
2024. május 07., kedd

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják

Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos lép fel a Tizenöt Zsoltár című koncerttel Marosvásárhelyen a református Vártemplomban június 6-án, a koncerttel a Szilágy megyei Zsobokon működő, református Bethesda gyermekotthont támogatják.

Vásárhelyen lép fel Sebestyén Márta és a két Gryllus, a koncerttel a zsoboki Bethesda gyermekotthont támogatják
2024. május 06., hétfő

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán

Igazi filmcsemegéket láthatnak a nézők májustól péntek esténként a Dunán. A varázslatos európai filmklasszikusokat felújított változatban vetíti a csatorna.

Európai filmklasszikusokat vetítenek a Dunán
2024. május 06., hétfő

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia

Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját is kitüntették Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Kitüntette Veress Emőd jogászt, a Sapientia egyetem oktatóját a Magyar Tudományos Akadémia
2024. május 04., szombat

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom

„Manapság a rendezői színház a divat, amely világrengető problémákat, kétségbeejtő víziókat tár a nézők elé, és inkább az értelemre, semmint az érzelmekre akar hatni” – fejtette ki a Krónikának Méhes Kati színművész.

Méhes Kati szatmári színművész: a színész és rendező jó kapcsolatának kulcsa a „szeretetfolyosó” és a bizalom
2024. május 03., péntek

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió

A Magyar Jazz Hetének legfontosabb eseményeként elindult az online jazz adó, a Szakcsi Rádió. Az április 30-a óta hallgatható zenei rádió adásai a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is foghatók.

A jazz kedvelőinek kínál egész napos adást a Szakcsi Rádió
2024. május 03., péntek

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában

Kürthy András rendező precizitással illeszti helyére a Puccini Manon Lescaut című művéből a Kolozsvári Magyar Opera színpadára állított produkció valamennyi elemét.

Hatalmas „puzzle”, amiből semmi nem hiányzik – Vibrál az érzékenységtől Puccini műve a Kolozsvári Magyar Opera előadásában
2024. május 01., szerda

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon

Idén is megszervezik a Musicum Laude énekversenyt, mesterkurzust és meghallgatást július 13. és 23. között Nagyváradon, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak a fiatal tehetségekkel – közölték az MTI-vel a szervezők.

Újra meghirdették a Kárpát-medence fiatal énekes tehetségeknek szóló legnagyobb versenyét Nagyváradon
2024. április 29., hétfő

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron

Több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron, amelyet május 9-12. között rendeznek meg – közölték a szervezők.

Olvasóvá nevelni a gyereket: több mint ötven kiadó lesz jelen a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron