Szép üzenetért könyveket kap Csíkdánfalva

Krónika 2015. február 23., 19:02

A Hargita megyei Csíkdánfalva üzenete nyerte el a Nagygéci Nemzeti Emlékhely által kiírt A legszebb kulturális üzenet című pályázatot, amelyen Kárpát-medencei könyvtárak indulhattak.

 

A Nagygéci Nemzeti Emlékhely az árvíz által elpusztított és kitelepített magyarországi falu újjászületése kapcsán hirdette meg a pályázatot. A nyertes 100 ezer forint értékű könyvvásárlási támogatást kap községi könyvtárának gyarapítására.

A pályázat kiíróinak közleménye szerint román–magyar határ menti Nagygéc 45 éve lakatlan, virágzó múltját már csak 13. századi temploma hirdeti. Az 1970-ben kitelepített lakosok és leszármazottaik csaknem fél évszázada küzdenek azért, hogy újjáépítsék falujukat. Kitartásuk eredményeként számos támogató állt melléjük, míg végül a szomszédos Csenger nyertes pályázatával tavaly kulturális-turisztikai fejlesztés indulhatott el a településen.

A fejlesztés során mára már csaknem teljesen elkészült az Árpád-kori református templom felújítása, a Megmaradás Temploma mellé pedig kilátótorony és látogatóközpont is épül. Az egyhektáros területen emlékparkot alakítanak ki, ahol 220 emlékoszlopon több ezer Kárpát-medencei magyarok lakta település üzenete lesz kőbe vésve.

Csíkdánfalva annak a lassan kétezer Kárpát-medencei településnek az egyike, akik már elküldték gondolataikat a Nagygéci Nemzeti Emlékhelyre. A Csíkszeredához közel fekvő település Márton Áron gondolatát küldte el: „A nép szikla, amelyre egy nemzet élete biztosan épül.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat