Nincs meg az „ihlet” egy erdélyi magyar képzőművészeti alkotásokat kínáló online bolt létrehozására

Nincs meg az „ihlet” egy erdélyi magyar képzőművészeti alkotásokat kínáló online bolt létrehozására

Szűkös keretek között. A járvány idején a művészetkedvelőkben erőteljesebben merülhetett fel az igény új alkotásokra

Fotó: Páva-Sándor Edina

Vegyes fogadtatásban részesült a Krónika által megkeresett erdélyi magyar közgyűjtemény-vezetők, képzőművészek, galériatulajdonosok körében az a felvetés, miszerint a 21. században, járványhelyzettel „megfejelt” digitális világunkban miért nincs erdélyi magyar képzőművészek alkotásait összegyűjtő, értékesítő online platform, és kinek a feladata lehetne létrehozni, működtetni ezt. Bár többen elzárkóztak a válaszadástól, illetve feleslegesnek tartották a kezdeményezést, a lapunknak nyilatkozó érintettek jónak, hiánypótlónak tartják az ötletet.

Simó Helga

Oláh Eszter

Páva Adorján

2021. április 26., 12:372021. április 26., 12:37

2021. április 26., 12:442021. április 26., 12:44

Alaposan átalakult, felértékelődött az otthon szerepe az elmúlt időszakban, hiszen nagyon sokan immár nemcsak a szabadidejüket, éjszakáikat töltik „fészkükben”, hanem lakásukból dolgoznak is, azaz sokkal több időt töltenek otthonukban. A járványhelyzet miatt kialakult új (kényszer)életvitel sokakat arra késztetett, hogy átalakítsák, felújítsák szó szerint állandóvá vált lakhelyüket, új lendületet kapott a lakberendezés.

A művészeteket kedvelőkben pedig erőteljesebben merülhetett fel az igény új festmények, képzőművészeti alkotások beszerzésére, ezt pedig jelenleg – akárcsak más termékek esetében – nagyrészt az interneten tehetik meg.

Ebből az indíttatásból megpróbáltunk utánanézni, létezik-e olyan közintézmény, civil szervezet vagy magánvállalkozás, amely kortárs erdélyi magyar képzőművészek alkotásainak online gyűjtőhelyeként szolgálna, internetes boltot működtetne.

„Nyomozásunkat” a legkézenfekvőbb módszerrel, a világháló böngészésével kezdtük. Bár egyaránt találtunk ilyen jellegű magyarországi, illetve román, köztük elvétve romániai magyar alkotók „portékáit” kínáló internetes oldalakat, célzottan erdélyi magyar képzőművészek alkotásait felvonultató online felületre nem bukkantunk.

„Nem tudom, nem érdekel”

Nem véletlenül, hiszen – mint érintettek a Krónikának megerősítették – nincs ilyen. És bár a 21. század, illetve napjaink legnagyobb kihívása, a járványhelyzet elméletileg „megkövetelné” az ilyen jellegű „piaci” megjelenést,

úgy tűnik, még tervben sincs, és azt sem tudni, ki vagy mi vállalhatná fel ezt a feladatot,

amelyet egyes érintettek egyenesen feleslegesnek tartanak. Legalábbis ez tűnik ki több, a Krónika által megkeresett erdélyi magyar közgyűjtemény-vezető, galériatulajdonos, képzőművész reakciójából, hozzáállásából. Többen érdemi nyilatkozat nélkül fogták rövidre beszélgetésünket, jelezve, nem illetékesek, nem az ő feladatuk ezt megszervezni.

Olyan neves erdélyi magyar képzőművész is akadt, aki szerint nem is lenne értelme ilyen platformot létrehozni, mert „nincs vásárló”, de nem szerette volna, hogy bármit is névvel közöljünk kurta reakciójából.

De már ez a hozzáállás is rendkívül „beszédes”, és egyfajta magyarázattal szolgál arra, miért nincs efféle kezdeményezés. Mint ahogy az is, hogy mások arra sem tartották érdemesnek a témát, hogy válaszoljanak többszöri megkeresésünkre.

Szabó Attila: alkotó és vásárló is szeretné

Nem így tett Szabó Attila képzőművész. A Szilágy Megyei Történelmi és Szépművészeti Múzeum muzeológusa és kurátora készségesen válaszolt, amikor arról faggattuk, hogyan viszonyul az erdélyi kortárs képzőművészeti alkotások értékesítésének kérdéséhez, szerinte lenne-e igény a kortárs erdélyi magyar alkotások gyűjtőhelyéül szolgáló platform létrehozására, illetve születtek-e már ez ügyben kezdeményezések.

Az erdélyi képzőművészvilágban jártas műkritikus, művelődésszervező megosztotta, egyelőre valóban nem létezik olyan, a kortárs erdélyi magyar képzőművészeket és azok munkáit tömörítő platform, ahol az érdeklődők és a vásárlók találkozhatnának az erdélyi képzőművészek alkotásaival, és lehetőségük nyílna megvásárolni azokat – holott erre

Idézet
mindkét fél részéről érzékelhetően nagy lenne az igény”.

Ebben az értelemben mindenképp hiánypótlónak gondolja a felület létrehozását, amely összeállításához a műkritikusok, a művészettörténészek és a kurátorok személyében minden bizonnyal kerülne szakmai segítség is. Említést tett az Erdélyi Művészeti Központ (Eműk) és a Barabás Miklós Céh intézményeiről, amelyek saját honlappal és közösségi médiafelülettel is rendelkeznek – ugyanakkor elmondása szerint ezek szigorúan a saját stratégiájuk és az éves munkatervük mentén közlik az információkat, amelyek főként a kiállításokkal és az aktuálisan kiállító művészek munkáival kapcsolatosak.

Egyébként mi is az elsők között kerestük meg az Erdélyi Művészeti Központot. Nem véletlenül, hiszen a 2012-ben alapított, sepsiszentgyörgyi székhelyű Eműk – a honlapjukon olvasható ismertető szerint – legfőbb feladatának tartja, hogy belátható időn belül az erdélyi képzőművészet megközelítőleg egy reális, kultúraközi viszonylatban is értékelhető, konvertálható önképet alakítson ki, mind a maga, mind környezete számára.

Célja az erdélyi képzőművészet tárgyi emlékeinek összegyűjtése, feldolgozása és bemutatása, de ugyanakkor feladatának tekinti az alkotók hagyatékának szakmai ápolását, művészetük átmentését a jövő nemzedékei számára. Online értékesítésben azonban nem gondolkodnak.

Vécsi Nagy Zoltán intézményvezető lapunknak úgy fogalmazott, a művek forgalmazásával a galériák foglalkoznak, semmi esetre sem a közgyűjtemények, a jövőbeli tervekről pedig nem állt módjában nyilatkozni, mivel nyugdíjba vonult.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Bárki kezdeményezhetné az értékesítő felületet

Szabó Attila képzőművész arról tájékoztatott, léteznek más kortárs művészeti honlapok is, eladásra szánt alkotásokkal azonban egyik sem számol, holott a gyűjtőfelületet bárki kezdeményezhetné: magánszemély, cég, alapítvány, szakintézmény vagy akár vállalkozó is. Hozzátette, az egyre népszerűbbé váló internetes vásárlással a rendelés és a kiszállítás nem jelentene különösebb akadályt.

Idézet
A közvetítést kellene okosan kialakítani, a műtárgy- és régiségkereskedő weboldalakhoz hasonlóan, ahol a munkák nem raktáron találhatóak, hanem a vásárlás az eladó-vevő kommunikációjával zajlik az internetes platformon keresztül, amelynek működtetője részesedik az eladó jövedelméből”

– ismertette Szabó Attila. Tapasztalata szerint az erdélyi magyar kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtőhelyei általában a kortárs galériák, ám ezek is főként a helyi, szűk közösséget érik el, internetes felületet pedig általában nem is működtetnek.

Darvay Tünde: mindenképp lenne igény rá

Darvay Tünde festőművész – aki több évet élt az Egyesült Államokban, mielőtt hazaköltözött volna Kolozsvárra – alkotásai értékesítéséről szólva lapunknak elmondta, az egyetem elvégzése óta kialakult egy bizonyos rendszer, ahogyan gazdára találnak munkái. Azonban ebben az időszakban minden leállt, egyelőre csak gyűlnek az alkotások a lakásában. „Normális körülmények között általában nonprofit vagy profitorientált galériákban állítok ki egyéni és csoportos kiállításokon, ahol gyűjtők és magánszemélyek is érdeklődnek a festményeim iránt” – vázolta a művész. Erdélyben ő sem tud olyan szervezetről, online platformról, amely az erdélyi magyar alkotók boltjaként működne.

Idézet
Véleményem szerint mindenképp lenne igény rá, hisz biztosan sok képzőművész kolléga van hozzám hasonló helyzetben, hogy a világjárvány hatására leszűkültek a lehetőségeik. Mivel nem lehet utazni, ezért csak lokálisan lehet bármit is szervezni, vagy még azt sem”

– panaszolta Darvay Tünde.

Azt nem tudta megjósolni, mennyire segítene rajta egy erdélyi online platformon való jelenlét, de valószínűnek látja, hogy csatlakozna. Arról szólva, hogy kinek a feladata lenne egy ilyen internetes oldal létrehozása, úgy fogalmazott, véleménye szerint nem feltétlenül a művészé.

Idézet
Úgy vélem, ha egy művészeti galéria vagy egy kurátor elindítana egy ilyen online boltot, akkor az évek során kialakított kapcsolataival talán több sikert érhetne el, mint maga a művész”

– fejtette ki az alkotó.

Szerinte akár egy művészetet kedvelő, támogató üzletember is megvalósíthatná az ötletet, olyan vállalkozó, aki potenciálisan jövőt lát az erdélyi kortárs magyar művészetben. El tudna képzelni például egy, az online térben működő kortárs képzőművészeti vásárt is.

„A közösségi oldalakon látom az Amerikában tevékenykedő művészközösségek összefogását, mennyi mindent szerveznek annak érdekében, hogy túléljék ezt a nehéz időszakot” – számolt be pozitív külföldi tapasztalatairól Darvay Tünde. Ezek kapcsán arról is beszámolt, hogy például az Instagramon ő is kapott több ajánlatot, hogy felár ellenében reklámozzák és népszerűsítik a munkáit a gyűjtők és vásárlók körében, de ezek a platformok főleg Észak-Amerikában és Ázsiában működnek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján