Mi fán terem az erdélyi magyar film?

Mi fán terem az erdélyi magyar film?

Jövőt építenek. A Sapientia fotó-film szakának végzős hallgatói államvizsgafilmjük forgatásán Kolozsvár környékén, áprilisban

Fotó: Ferenczi Edith

A magyar film napja alkalmából azt járják körül a szakemberek a Sapientia EMTE kolozsvári filmszakán, hogy létezik-e, és egyáltalán mi fán terem az erdélyi magyar film. Virginás Andrea, a szakon oktató egyetemi docens, kutatásvezető a Krónikának kifejtette: voltak és vannak is magyar, román filmek, esetenként európai koprodukciók, amik Erdélyben készülnek, filmeseket is képeznek a kincses városban, azonban hiánypótló lenne egy regionális, erdélyi filmkészítő központ.

Kiss Judit

2021. április 30., 07:582021. április 30., 07:58

Létezik-e erdélyi magyar film, és ha igen, tulajdonképpen mi is az? – ezt a kérdéskört járja körül a magyar film napja, április 30. alkalmából a Sapientia EMTE kolozsvári kara által szervezett pénteki műhelykonferencia. Az erdélyi magyar fotó- és mozgókép-művészet az analóg–digitális korszakhatáron című előadássorozatot – amely kapcsolódik a Kari Nyílt Napokhoz is – bárki követheti online, részletek és leírások a Facebook-eseménynél találhatók.

Virginás Andrea, a Sapientia kolozsvári filmművészet, fotóművészet, média szakán oktató egyetemi docens, kutatásvezető megkeresésünkre elmondta, a témában folytatott, 2019-ben elkezdett kutatásukat, projektjüket akadályozta a járvány, a mostani előadássorozat ennek záróeseménye lesz.

A cél az volt, hogy körüljárjuk: az 1980-as évektől kezdődően napjainkig milyen folyamatok figyelhetőek meg az erdélyi film- és fotóművészetben.

Erdélyben az elmúlt negyven évben nagyjátékfilmet főként bérmunkában forgattak, alapvetően dokumentumfilmek és kisjátékfilmek készültek. Ezeket a folyamatokat vizsgálták az előadássorozat előadói” – mondta Virginás Andrea. Kifejtette, a kutatásban az 1980-as éveknél korábbra kellett visszanyúlniuk, hiszen az erdélyi filmgyártás számos folyamata az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején indult el. A mostani, a Kutatási Programok Intézete által szervezett műhelykonferencia előadói körül van, aki például az erdélyi fotótörténetet vizsgálta egy család történetén keresztül, ahol már a negyedik generáció fotózik, hasonló témákat, hasonló felszerelésekkel.

Galéria

Virginás Andrea

Törésvonalon fekszik az erdélyi film

Virginás Andrea elméletibb keretezést vizsgál előadásában, azt, hogy mi is tulajdonképpen az erdélyi magyar film.

Idézet
Európában a filmtörténeteket nemzeti keretek közt képzelik el. Ilyen értelemben az erdélyi olyan filmtörténet lenne, ami 1948-ig magyar, azon belül is időnként román, időnként magyar.

1948 után egyértelműen román a finanszírozás szempontjából. Hiszen finanszírozás felől nézvést is meg szokás állapítani egy filmnek a nemzetiségét, nemcsak az számít, hogy hol készítették, milyen etnikumú emberek” – mondta az egyetemi docens. Úgy fogalmazott, ha a tőke felől nézzük, akkor a 2000-es évektől kezdve az Erdélyben forgatott filmekben egyenlő arányban van román és magyar tőke.

„Az erdélyi film nagyon érdekes képződmény, de persze nem példa nélküli, hiszen regionális filmkánonok léteznek Európában máshol is. Külön érdekessége, hogy egyfajta törésvonalon fekszik, ami két nagy nemzeti történelemképnek az ütközése” – mondta Virginás Andrea. Arról is szólt, hogy

ha nemzeti fogalmakban gondolkodunk, akkor fantasztikus lehetőséget nyújt Erdély arra, hogy egyik és másik nemzeti közösség is elgondolkodjon önmagáról, az egymással való párbeszéd esélyeiről.

Ha félretesszük a nemzeti kategóriákat, akkor kulturálisan, történelmileg, természet, épített örökség szempontjából is az egyik legdiverzebb hely Erdély, ahol Közép-Európa és a Balkán, az ortodoxia és a katolicizmus találkozik, csak Kolozsváron rengeteg felekezet templomába lehetne menni filmezni – mutatott rá.

Galéria

Fotó: Ferenczi Edith

„Ez a hatalmas ereje ennek a régiónak, viszont az látszik, hogy noha ezek mind-mind adottságai Erdélynek, nálunk sokkal kevésbé sokszínű és izgalmas történelmi régiók jobban kihasználják adottságaikat filmkészítés szempontjából. Itt úgy tűnik, mintha nem ismernék fel a döntéshozók, micsoda lehetőség ez a 21. században: elképesztő kulturális gazdagság van. Kutatási projektünknek az is a célja volt, hogy felmutassuk, voltak és vannak is hol magyar, hol román filmek, esetenként nagy európai koprodukciók, amik Erdélyben készülnek” – mondta Virginás Andrea, hozzátéve, ezeket az alkotásokat általában a TIFF-en (Nemzetközi Transilvania Filmfesztivál) mutatják be, helyi színészek is játszanak bennük, de az alkotások a nagyközönség figyelmét gyakorta elkerülik.

Óriási a szerepe a filmkészítők erdélyi képzésének

Az egyetemi oktató arra is rámutatott: kutatási projektjük azt is körüljárja, hogy tulajdonképpen mi az, ami itt Erdélyben film­gyártásnak, filmkészítésnek nevezhető, másfelől sugallni szeretnék, hogy itt olyan erőforrások vannak, amiket teoretizálni is lehet, de legfőképpen kihasználni kéne. Kérdésünkre, hogy a filmkészítők kolozsvári képzésének milyen szerepe van ebben a folyamatban, Virginás Andrea azt mondta: nagyon nagy. „Van is erre vonatkozóan egy adatbázis, amit Tóth Orsolya mutat be.

Idézet
Amióta 2003-ban elindult a Sapientia filmszaka, és néhány évre rá a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen a filmes képzés, számszerűen két és félszer annyi dokumentumfilm és kisjátékfilm készült el, mint azelőtt”

– mondta Virginás Andrea. Úgy fogalmazott, ezek a képzések vonzani tudják a tehetségeket, a világon mindenhol ez a szerepe a filmfőiskoláknak: becsatornázzák a tehetségeket, ha okosan, jól működtetik az intézményeket. „A legnagyobb gond viszont, hogy a képzés is egy búvópatak, ami valahol elvesz: nagyon sok tehetséges diák kerül ki, akik elvégzik a filmes képzést, de ha a szakmában akarnak dolgozni, kénytelenek máshová menni tovább, Budapestre vagy Bukarestbe (és ezzel foglalkozik kutatócsoportunkban Incze Kata), mert itt nem létezik regionális filmközpont, tévés központ vagy websorozat-központ.

Idézet
Ez nincsen jól, mert itt ugyanolyan izgalmas filmeket lehetne készíteni, mint esetenként Bukarestben vagy Budapesten”

– mondta Virginás Andrea. Hangsúlyozta, hiánypótló lenne egy erdélyi filmkészítő központ. „Korábban elindított ugyan egy kezdeményezést a TIFF Kolozsváron, létrehozták a Transilvania Film Fundot egyfajta erdélyi filmalapként, a Kolozs megyei tanács finanszírozta volna. Pár éve indította a TIFF-fel együttműködésben a Kolozs megyei tanács a Lomb-tetőn található CREIC (Kreatív Iparok Regionális Kiválósági Központja) stúdióját, ahol a TIFF alatt ingyen ki lehetett próbálni a filmkészítést a forgatókönyvírástól a vágásig, a projekt azonban elakadt.

Galéria

Fotó: Ferenczi Edith

„Ez hatalmas stúdiórendszerként épült fel, de nincsen kihasználva, nem működik, ott áll üresen. Tehát nem mondhatjuk, hogy nem történtek próbálkozások, de hamvukba holtak. Ha gyártástörténetileg vizsgájuk: az effajta regionális filmközpontokat általában a helyi vezetés finanszírozza, ritka az, hogy a központi kormányok. Ugyanakkor kereskedelmi jellegű befektetésekre is szükség lenne” – mondta Virginás Andrea.

Hiánypótló háttér szükségeltetik

Az erdélyi film működéséhez, létezéséhez hiánypótló háttér szükségeltetik, egy regionális filmalap, ami a stúdiót, pénzforrást, pályázási lehetőségeket fedné le és az ideális az lenne, ha nem függene sem Budapesttől, sem Bukaresttől – vélekedik Virginás Andrea. „Vagyis függhet, de teljesen normális körülményekre való függésről beszélek, olyanról, ami nem akadályozza az eredményes működést. Valahogy úgy képzelem el, hogy önálló legyen. Létezik például külön lapp filmalap Finnországban, két munkatársa van, és ez a filmalap minden évben megjelenik a cannes-i filmfesztiválon. Ne is beszéljünk a katalán vagy baszk filmalapról millió eurós éves költségvetéssel” – mutatott rá.

Mint magyarázta, Spanyolországban nem az van, hogy a spanyol filmalap egy részét baszk filmalapnak hívják, hanem a baszk régiónak van saját filmalapja, amit a baszk kormányzat hoz létre. Ez az alap is pályázik mindenfelé. Ugyanakkor helyi befektetés is kell egy ilyen regionális központhoz, mert anélkül nem lehet elindulni, de egy idő után önjáróvá válhat. Virginás Andrea szerint a regionális film kérdése nem csak erdélyi kérdés, rengeteg példa van rá Európa-szerte, a baszk, katalán, tiroli minta, ahol a regionális sajátosságok szépen átkonvertálhatóak az audiovizuális kultúrába (és itt még a videójátékokról nem is beszéltünk).

Idézet
Hátha a jövőben történnek csodák, és elindul a regionális erdélyi filmkészítés, és a fiatalok majd itthon tudnak filmet vagy sorozatot gyártani. Hiszen persze hogy menjenek máshová is szakmai vonalon, de fontos lenne, hogy legyen, ahová visszajöjjenek”

– mondta Virginás Andrea.

Galéria

Fotó: Ferenczi Edith

A magyar film napján a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló sorozat vetítésére kerül sor pénteken Kolozsváron: a Mészáros Márta életmű-blokkot lezáró darabot, az 1976-os Kilenc hónap című filmet láthatják az érdeklődők. Az 1975-ös Arany Medve elnyerése után az Örökbefogadást a külföldi kritika feminista filmként ünnepelte, Mészáros Márta nem tartotta annak, ennek ellenére következő rendezésével, a Kilenc hónappal még határozottabban állt ki a női önrendelkezés szabadsága mellett. A szervezők kerekasztal-beszélgetéssel tisztelegnek Mészáros Márta munkássága előtt.

A magyar film napját 2018-tól ünneplik április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. A rendezvényről részletek a http://film.sapientia.ro honlapon találhatóak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján