Makkai Bence fotókiállítása Kolozsváron

2012. február 13., 08:34
Makkai Bence Dombok Fények Mesék sorozatának Kép Szöveg Hang című rendhagyó kiállítását nyitották meg pénteken a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.
Fotó: Biró István

A tárlat érdekessége, hogy egy-egy képet írók, költők szövegei „egészítettek ki”, a megnyitón pedig Szép András az alcímben szereplő hangokat szolgáltatta zongorajátékával. „Erre a házra egyébként is jellemző a művészetek közötti párbeszéd, hiszen Györkös Mányi Albert zenetanárként kezdett el festeni, felesége, Jakab Ilona is festőművész volt. Györkös Mányi Albert képei korábban Balla Zsófia költőnőt ihlették meg” – vezette fel a kiállítást Kós Katalin, az Erdélyi Közművelődési Egyesület tulajdonában lévő emlékház vezetője. Demény Péter költő, író, az egyik szöveg szerzője elmondta: bár nem ismeri jól Makkai Bencét, ha le kellene fényképeznie, világos színeket társítana hozzá.

„Az itt látható képeken mégis több a sötét, bár nem világnézeti szempontból, pusztán a fotós szempontjából nézve. A szövegek finom ellenpontot képeznek a képekkel, éppen ezért tartom jónak a kezdeményezést, mert szöveg és kép ilyen jól kiegészíti egymást – fejtette ki Demény. – Azt is mondhatnánk, hogy embertelenek ezek a képek, hiszen a legtöbbről hiányzik az ember, a szövegekben viszont mindenképpen ott van, hiszen mindenki saját magát írja meg.”

Demény hozzátette: egy olyan alkotó képeit szemlélhetik meg az érdeklődők, aki hazafelé tartva időnként megállítja az autót, és lefotózza a táj egy-egy számára érdekes részletét. „Megvan benne az igény, hogy többet lásson egy átlagos sofőrnél” – fogalmazott Demény. A tárlatnyitón egyébként László Noémi, Bréda Ferenc, Karácsonyi Zsolt, Márkus András és Váradi Nagy Pál fel is olvasta szerzeményét. László Noémi Király Zoltán versét is tolmácsolta a közönségnek, a többi képre pedig Demény Péter, György Attila, Józsa Márta, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos és Muszka Sándor szerzett szöveget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat