Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF

Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF

A 23. alkalommal szervezendő TIFF a hagyományokhoz híven Kolozsvár Főterén is tart vetítéseket

Fotó: Nicu Cherciu/TIFF

Majdnem 200 filmet, korunk nagy etikai kérdéseit feszegető, többek közt a mesterséges intelligenciáról és az eutanáziáról szóló dokumentumfilmeket, Japánról szóló szekciót is kínál a június 14. és 24. közt tartandó, 23. Transilvania Nemzetközi Filmszemle (TIFF) Kolozsváron.

Kiss Judit

2024. május 16., 13:552024. május 16., 13:55

Az immár 23. alkalommal szervezendő, tíz naposra bővült TIFF újdonságait Tudor Giurgiu, a fesztivál igazgatója és Mihai Chirilov művészeti igazgató ismertette online is közvetített sajtótájékoztató keretében csütörtökön délelőtt. Mint elhangzott, ezen az eseményen még nem jelentenek be minden fontos tudnivalót, az elkövetkező hetekben még bejelentések várhatóak.

196 filmet vetítenek a szemlén, 169 egész estés, 20 rövidfilm, 42 román film szerepel a programban. „Eklektikus a válogatás, hogy mindenki találjon a kínálatban kedvére valót.

A zsűriben a Trónok harcából is ismert Sibel Kekilli török származású német színésznő, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson izlandi rendező, Konstantinos Kontovrakis görög producer, a Szomorúság háromszöge című film társproducere, Paul Negoescu rendező, valamint a Csehországi Filmközpont képviselője foglal helyet.

Galéria

Mihai Chirilov, a TIFF művészeti vezetője és Tudor Guirgiu rendező, fesztiváligazgató a csütörtöki sajtóeseményen

Fotó: TIFF/képernyőmentés

A jelenleg zajló Cannes-i filmfesztiválról is érkeznek versenybe szálló alkotások, például Iorgos Lantimos mozija Emma Stone szereplésével, valamint Emanuel Pârvu filmje, a Trei kilometri până la capătul lumii (Három kilométer a világ végéig), valamint a Julianne Moore és Natalie Portman szereplésével készült May December” – sorolta Tudor Giurgiu. Felsorolásában megemlítette a Nasty című, Ilie Năstase teniszcsillagról készült dokumentumfilmet is, amelyet a sportoló jelenlétében vetítenek majd Kolozsváron. A Magyar film napjairól szólva elmondta, Moldovai Katalin sokszor díjazott, Elfogy a levegő című filmje is szerepel a kínálatban.

Galéria

A frissen felújított válaszúti kastély új helyszíne lesz a nemzetközi kolozsvári filmszemlének

Fotó: TIFF

„A szemlét népszerűsítő kampány, kicsit más, mint a korábbi években, amikor csak a moziban vetítették a filmek előtt volt a TIFF-reklámokat. Most kicsi reel-videókat készítettünk, amik a közösségi oldalon jelennek meg: több ilyen is megtalálható a TIFF folyamban. Egyesek közülük parodisztikusan utalnak egy-egy alkotásra: például a Lobster című filmre, vagy a Másnaposokra. A reel-videók korában – vagyis ahogy tartalmakat cserélnek egymással az emberek – a szemle is csatlakozik a trendhez. A TIFF is különféle tartalmakat közvetít, amelyek közül mindenki megtalálhatja magának a kedvére valót. Ezért az »in reelationship« (szójáték: a kapcsolatban szóba van beleszőve a reel szó) a mottó, és egymással dialógusban álló szíveket ábrázol.

Mert a mozi is ezt teszi: közelít bennünket egymáshoz, és az »in reelationship« a filmekkel való kapcsolatunkat is jelenti. Be lehet jelölni, mindenki bejelölheti, mióta »van kapcsolatban« a TIFF-el” – mondta Chirilov.

A művészeti igazgató arról is beszélt, hogy a 12 játékfilm és 10 dokumentumfilm szerepel a versenyprogramban. Mint rámutatott, a Whats up doc? elnevezésű, a dokumentumfilmeknek szentelt szekcióban idén nem csak hagyományos doksik, hanem hibridek is szerepelnek, amelyek feszegetik a műfaj határait. „Erősen politizáló, propagandisztikus filmek is vannak köztük. Az ebben a szekcióban szereplő alkotások ugyanakkor egyfajta kimenekülést jelentenek a hírek világából, és etikusan problémás kérdéseket is feszegetnek, hiszen nem lehet észre nem venni mindazt, ami a világunkban történik. Van film, ami a háborúról beszél, van, ami a halálról, van, ami a mesterséges intelligenciáról. Az Eternal You című alkotás pedig annak a jelenségnek az etikus voltát feszegeti, hogy egyes vállalatok a mesterséges intelligencia alkalmazásával lehetővé teszik, hogy az élők elhunyt szeretteik digitális avatárjával beszélgethessenek. Ezek a filmek nem ítélkeznek, hanem kérdéseket tesznek fel” – mutatott rá Chirilov. Kiemelte azt a filmet is, amely olyan ügynökségekről szól, amelyek háborús, úgynevezett konfliktuszónákba szerveznek vakációkat a szenzációra éhes turisták számára. Szintén látható lesz a szemlén a KIX című különleges magyar film: Révész Bálint és Mikulán Dávid 12 éven keresztül forgatták, akkor kezdték, amikor még gyerekek voltak egy problémás budapesti családban.

Galéria

Szintén látható lesz a szemlén a KIX című különleges magyar film: Révész Bálint és Mikulán Dávid 12 éven keresztül forgatták, akkor kezdték, amikor még gyerekek voltak egy problémás budapesti családban

Fotó: TIFF

Tudor Giurgiu a Japánra összpontosító szekcióról is beszélt, amely nemcsak filmeket, de kísérő eseményeket is felsorakoztat. Japán nagykövetsége és a Japán Tanulmányok Központja is partnere e szekciónak, amely azért is különleges, mart a szemlén nem volt még japánt közel hozó szekció. Giurgiu kiemelte,

a rendkívüli filmes hagyományokkal rendelkező országból 8 kortárs film érkezik, de itt lesz Wim Wenders Perfect Days című, nagy sikerű, Japánban forgatott filmje, valamint egy olyan alkotás is, amely azt a témát feszegeti, hogy Japánban a 75 év felettieket eutanáziára ösztönzik.

Galéria

Az Eternal You című alkotás annak a jelenségnek az etikus voltát feszegeti, hogy egyes vállalatok a mesterséges intelligencia alkalmazásával lehetővé teszik,  hogy az élők elhunyt szeretteik digitális avatárjával beszélgethessenek

Fotó: TIFF

A kísérőrendezvények közt lesz mangaműhely, ikebanaműhely, teaceremónia is. A Főtéri szabadtéri vetítések kínálatában közönségfilmek szerepelnek, a nyitófilm Luc Besson Dogman című alkotása. De szintén itt láthatják a nézők többek közt a Mads Mikkelsen főszereplésével készült, A fattyú című filmet, valamint egy alkotást az 1971-es, mexikói női foci vb-ről. A Román film napjai elnevezésű szekcióról elhangzott, míg a régebbi években 15-20 alkotást neveztek erre a szekcióra, idénre ez a szám meghaladta az 50-et. A helyszínekkel kapcsolatban a szervezők kiemelték, lemondtak a Babeș-Bolyai Tudományegyetem terméről az Egyetem utcai munkálatok miatt,

viszont először szerveznek vetítést a frissen felújított válaszúti kastélyban, ahol többek közt kerti partit tartanak, az Anthony Hopkins főszereplésével készült, One Life című alkotást vetítik, kastélytúrát szerveznek és vonósnégyes-koncert is lesz.

Galéria

A Konfliktuszóna című alkotás ügynökségekről szól, amelyek háborús, úgynevezett konfliktuszónákba szerveznek vakációkat a szenzációra éhes turisták számára

Fotó: TIFF

Giurgiu rámutatott, jó alkalom lesz ez, hiszen aki nem látta, a TIFF alatt is megtekintheti a restaurált kastélyt. Szászfenesen is tartanak mozikoncertet, és külön kiemelendő a gyerekeknek és kamaszoknak szóló alkotásoknak szentelt szekció, az EducaTIFF, aminek a célja a médiára való nevelés erősítése.

Galéria

A háromórás, Vénlegény című, az iráni patriarchális társadalomról szóló film is szerepel a versenyprogramban

Fotó: TIFF

„Valamikor októberben vagy novemberben külön fesztivált szervezünk a kamaszok, gyerekek számára. A MiniTIFF-en számos vetítés és műhelymunka várja majd a gyerekeket” – mondta Chirilov.

Giurgiu köszönetet mondott a szponzoroknak, és úgy összegzett: mindenkit várnak a szemlére, hiszen a TIFF sokkal több, mint vetítések sorozata. A szemléről további részletek a TIFF honlapján és Facebook-oldalán találhatóak.

korábban írtuk

Elveszettnek hitt Drakula-film sapientiások által készített remake-je a kolozsvári TIFF-en
Elveszettnek hitt Drakula-film sapientiások által készített remake-je a kolozsvári TIFF-en

Új filmkoncertekkel jelentkezik a 23. alkalommal tartandó Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), ezek közt egy elveszettnek hitt Drakula-film remake-je is szerepel, amelyet a Sapientia egyetem kolozsvári alkotói jegyeznek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 15., szombat

Örömtréningként élik meg az együtt éneklést a kolozsvári UniCante kórus tagjai – Fekete Miklós karvezetővel beszélgettünk

Minden évadban új csapattal, sajátos stílusú és „ízű” repertoárral kezdi el a közös munkát Fekete Miklós, aki 15 éve alapította meg a kincses városban az UniCante Egyetemi Kórust. A karvezető a tagok motivációjáról, a vasárnapi ünnepi koncertről beszélt.

Örömtréningként élik meg az együtt éneklést a kolozsvári UniCante kórus tagjai – Fekete Miklós karvezetővel beszélgettünk
2024. június 14., péntek

Több mint 100 ezer nézőt várnak a TIFF-re, amely péntek este telt házas nyitógálával kezdődik Kolozsvár Főterén

Telt házas nyitógálával kezdődik pénteken este a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), Románia legfontosabb filmes eseménye – közölték a szemle szervezői.

Több mint 100 ezer nézőt várnak a TIFF-re, amely péntek este telt házas nyitógálával kezdődik Kolozsvár Főterén
2024. június 14., péntek

Marosvásárhelyi származású írónak ítélték oda a londoni pénzintézet irodalmi díját

Bartis Attila A vége című műve kapta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei irodalmi díját.

Marosvásárhelyi származású írónak ítélték oda a londoni pénzintézet irodalmi díját
2024. június 13., csütörtök

Laterna magica divina címmel nyílik fotótárlata Laczkó Vass Róbert színművésznek Kolozsváron

Laterna magica divina címmel nyílik fotótárlata Laczkó Vass Róbert színművésznek Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galériában.

Laterna magica divina címmel nyílik fotótárlata Laczkó Vass Róbert színművésznek Kolozsváron
2024. június 12., szerda

Tíz alkotást vetítenek a TIFF magyar filmnek szentelt napján Kolozsváron, számos alkotó is jelen lesz

Tíz alkotást láthat a közönség idén a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar filmnek szentelt napján, június 19-én. A kolozsvári vetítéseken számos alkotó is jelen lesz – közölték szerdán a szervezők.

Tíz alkotást vetítenek a TIFF magyar filmnek szentelt napján Kolozsváron, számos alkotó is jelen lesz
2024. június 12., szerda

„Mi vagyunk a természet”: népszerűnek bizonyul Románia egyetlen, a természetnek szentelt szemléje, a brassói LYNX

Több mint 2000 érdeklődő vett részt a kizárólag a természetnek szentelt ingyenes fotó- és dokumentumfilm-szemlén, a brassói LYNX fesztiválon – közölték szerdán a szervezők.

„Mi vagyunk a természet”: népszerűnek bizonyul Románia egyetlen, a természetnek szentelt szemléje, a brassói LYNX
2024. június 11., kedd

Július 10-én tartják az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett, Janovics című előadás előbemutatóját Kolozsváron

Elkezdődtek a Vecsei H. Miklós által jegyzett, Janovics című darab próbái ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színházban – közölte a társulat.

Július 10-én tartják az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett, Janovics című előadás előbemutatóját Kolozsváron
2024. június 11., kedd

A nagy érdeklődés miatt már lehet jegyeket vásárolni a szeptemberi kolozsvári Jézus Krisztus Szupersztárra

A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel szeptemberben is műsorra tűzte a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát a Kolozsvári Magyar Opera társulata.

A nagy érdeklődés miatt már lehet jegyeket vásárolni a szeptemberi kolozsvári Jézus Krisztus Szupersztárra
2024. június 10., hétfő

Folyt. köv.: többek közt Ceașescuról szóló minisorozatot is kínál a 23. TIFF

Teljes sorozatokat, vagy sorozatok egyes részeit is felvonultat romániai premierként a június 14. és 24. közt tartandó kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

Folyt. köv.: többek közt Ceașescuról szóló minisorozatot is kínál a 23. TIFF
2024. június 06., csütörtök

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált

Székelyföldi produkcióval, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Ecce homo című, Munkácsy Mihály festményeit feldolgozó előadásával indul pénteken a 30. nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál.

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált