Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF

Korunk nagy etikai kérdéseit feszegető alkotásokat, Japánról szóló szekciót, majdnem 200 filmet kínál a 23. TIFF

A 23. alkalommal szervezendő TIFF a hagyományokhoz híven Kolozsvár Főterén is tart vetítéseket

Fotó: Nicu Cherciu/TIFF

Majdnem 200 filmet, korunk nagy etikai kérdéseit feszegető, többek közt a mesterséges intelligenciáról és az eutanáziáról szóló dokumentumfilmeket, Japánról szóló szekciót is kínál a június 14. és 24. közt tartandó, 23. Transilvania Nemzetközi Filmszemle (TIFF) Kolozsváron.

Kiss Judit

2024. május 16., 13:552024. május 16., 13:55

Az immár 23. alkalommal szervezendő, tíz naposra bővült TIFF újdonságait Tudor Giurgiu, a fesztivál igazgatója és Mihai Chirilov művészeti igazgató ismertette online is közvetített sajtótájékoztató keretében csütörtökön délelőtt. Mint elhangzott, ezen az eseményen még nem jelentenek be minden fontos tudnivalót, az elkövetkező hetekben még bejelentések várhatóak.

196 filmet vetítenek a szemlén, 169 egész estés, 20 rövidfilm, 42 román film szerepel a programban. „Eklektikus a válogatás, hogy mindenki találjon a kínálatban kedvére valót.

A zsűriben a Trónok harcából is ismert Sibel Kekilli török származású német színésznő, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson izlandi rendező, Konstantinos Kontovrakis görög producer, a Szomorúság háromszöge című film társproducere, Paul Negoescu rendező, valamint a Csehországi Filmközpont képviselője foglal helyet.

Galéria

Mihai Chirilov, a TIFF művészeti vezetője és Tudor Guirgiu rendező, fesztiváligazgató a csütörtöki sajtóeseményen

Fotó: TIFF/képernyőmentés

A jelenleg zajló Cannes-i filmfesztiválról is érkeznek versenybe szálló alkotások, például Iorgos Lantimos mozija Emma Stone szereplésével, valamint Emanuel Pârvu filmje, a Trei kilometri până la capătul lumii (Három kilométer a világ végéig), valamint a Julianne Moore és Natalie Portman szereplésével készült May December” – sorolta Tudor Giurgiu. Felsorolásában megemlítette a Nasty című, Ilie Năstase teniszcsillagról készült dokumentumfilmet is, amelyet a sportoló jelenlétében vetítenek majd Kolozsváron. A Magyar film napjairól szólva elmondta, Moldovai Katalin sokszor díjazott, Elfogy a levegő című filmje is szerepel a kínálatban.

Galéria

A frissen felújított válaszúti kastély új helyszíne lesz a nemzetközi kolozsvári filmszemlének

Fotó: TIFF

„A szemlét népszerűsítő kampány, kicsit más, mint a korábbi években, amikor csak a moziban vetítették a filmek előtt volt a TIFF-reklámokat. Most kicsi reel-videókat készítettünk, amik a közösségi oldalon jelennek meg: több ilyen is megtalálható a TIFF folyamban. Egyesek közülük parodisztikusan utalnak egy-egy alkotásra: például a Lobster című filmre, vagy a Másnaposokra. A reel-videók korában – vagyis ahogy tartalmakat cserélnek egymással az emberek – a szemle is csatlakozik a trendhez. A TIFF is különféle tartalmakat közvetít, amelyek közül mindenki megtalálhatja magának a kedvére valót. Ezért az »in reelationship« (szójáték: a kapcsolatban szóba van beleszőve a reel szó) a mottó, és egymással dialógusban álló szíveket ábrázol.

Mert a mozi is ezt teszi: közelít bennünket egymáshoz, és az »in reelationship« a filmekkel való kapcsolatunkat is jelenti. Be lehet jelölni, mindenki bejelölheti, mióta »van kapcsolatban« a TIFF-el” – mondta Chirilov.

A művészeti igazgató arról is beszélt, hogy a 12 játékfilm és 10 dokumentumfilm szerepel a versenyprogramban. Mint rámutatott, a Whats up doc? elnevezésű, a dokumentumfilmeknek szentelt szekcióban idén nem csak hagyományos doksik, hanem hibridek is szerepelnek, amelyek feszegetik a műfaj határait. „Erősen politizáló, propagandisztikus filmek is vannak köztük. Az ebben a szekcióban szereplő alkotások ugyanakkor egyfajta kimenekülést jelentenek a hírek világából, és etikusan problémás kérdéseket is feszegetnek, hiszen nem lehet észre nem venni mindazt, ami a világunkban történik. Van film, ami a háborúról beszél, van, ami a halálról, van, ami a mesterséges intelligenciáról. Az Eternal You című alkotás pedig annak a jelenségnek az etikus voltát feszegeti, hogy egyes vállalatok a mesterséges intelligencia alkalmazásával lehetővé teszik, hogy az élők elhunyt szeretteik digitális avatárjával beszélgethessenek. Ezek a filmek nem ítélkeznek, hanem kérdéseket tesznek fel” – mutatott rá Chirilov. Kiemelte azt a filmet is, amely olyan ügynökségekről szól, amelyek háborús, úgynevezett konfliktuszónákba szerveznek vakációkat a szenzációra éhes turisták számára. Szintén látható lesz a szemlén a KIX című különleges magyar film: Révész Bálint és Mikulán Dávid 12 éven keresztül forgatták, akkor kezdték, amikor még gyerekek voltak egy problémás budapesti családban.

Galéria

Szintén látható lesz a szemlén a KIX című különleges magyar film: Révész Bálint és Mikulán Dávid 12 éven keresztül forgatták, akkor kezdték, amikor még gyerekek voltak egy problémás budapesti családban

Fotó: TIFF

Tudor Giurgiu a Japánra összpontosító szekcióról is beszélt, amely nemcsak filmeket, de kísérő eseményeket is felsorakoztat. Japán nagykövetsége és a Japán Tanulmányok Központja is partnere e szekciónak, amely azért is különleges, mart a szemlén nem volt még japánt közel hozó szekció. Giurgiu kiemelte,

a rendkívüli filmes hagyományokkal rendelkező országból 8 kortárs film érkezik, de itt lesz Wim Wenders Perfect Days című, nagy sikerű, Japánban forgatott filmje, valamint egy olyan alkotás is, amely azt a témát feszegeti, hogy Japánban a 75 év felettieket eutanáziára ösztönzik.

Galéria

Az Eternal You című alkotás annak a jelenségnek az etikus voltát feszegeti, hogy egyes vállalatok a mesterséges intelligencia alkalmazásával lehetővé teszik,  hogy az élők elhunyt szeretteik digitális avatárjával beszélgethessenek

Fotó: TIFF

A kísérőrendezvények közt lesz mangaműhely, ikebanaműhely, teaceremónia is. A Főtéri szabadtéri vetítések kínálatában közönségfilmek szerepelnek, a nyitófilm Luc Besson Dogman című alkotása. De szintén itt láthatják a nézők többek közt a Mads Mikkelsen főszereplésével készült, A fattyú című filmet, valamint egy alkotást az 1971-es, mexikói női foci vb-ről. A Román film napjai elnevezésű szekcióról elhangzott, míg a régebbi években 15-20 alkotást neveztek erre a szekcióra, idénre ez a szám meghaladta az 50-et. A helyszínekkel kapcsolatban a szervezők kiemelték, lemondtak a Babeș-Bolyai Tudományegyetem terméről az Egyetem utcai munkálatok miatt,

viszont először szerveznek vetítést a frissen felújított válaszúti kastélyban, ahol többek közt kerti partit tartanak, az Anthony Hopkins főszereplésével készült, One Life című alkotást vetítik, kastélytúrát szerveznek és vonósnégyes-koncert is lesz.

Galéria

A Konfliktuszóna című alkotás ügynökségekről szól, amelyek háborús, úgynevezett konfliktuszónákba szerveznek vakációkat a szenzációra éhes turisták számára

Fotó: TIFF

Giurgiu rámutatott, jó alkalom lesz ez, hiszen aki nem látta, a TIFF alatt is megtekintheti a restaurált kastélyt. Szászfenesen is tartanak mozikoncertet, és külön kiemelendő a gyerekeknek és kamaszoknak szóló alkotásoknak szentelt szekció, az EducaTIFF, aminek a célja a médiára való nevelés erősítése.

Galéria

A háromórás, Vénlegény című, az iráni patriarchális társadalomról szóló film is szerepel a versenyprogramban

Fotó: TIFF

„Valamikor októberben vagy novemberben külön fesztivált szervezünk a kamaszok, gyerekek számára. A MiniTIFF-en számos vetítés és műhelymunka várja majd a gyerekeket” – mondta Chirilov.

Giurgiu köszönetet mondott a szponzoroknak, és úgy összegzett: mindenkit várnak a szemlére, hiszen a TIFF sokkal több, mint vetítések sorozata. A szemléről további részletek a TIFF honlapján és Facebook-oldalán találhatóak.

korábban írtuk

Elveszettnek hitt Drakula-film sapientiások által készített remake-je a kolozsvári TIFF-en
Elveszettnek hitt Drakula-film sapientiások által készített remake-je a kolozsvári TIFF-en

Új filmkoncertekkel jelentkezik a 23. alkalommal tartandó Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), ezek közt egy elveszettnek hitt Drakula-film remake-je is szerepel, amelyet a Sapientia egyetem kolozsvári alkotói jegyeznek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada

Három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását látja vendégül az idei HolnapUtán Fesztivál keretében, június 10–16. között a nagyváradi Szigligeti Színház – közölte a társulat.

Vendégtársulatok fellépésével, a HolnapUtán Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház évada
2024. május 15., szerda

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót

Három alkotó kapta a Méhes György Alapítvány idei elismeréseit, az összesen 9000 euró értékű díjakat Kolozsváron adták át.

„Szívügy az irodalom”: a Méhes György Alapítvány összesen 9000 eurónyi elismerésben részesített három alkotót
2024. május 14., kedd

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót

Elsősorban iskolásoknak szánt előadással bővült a szatmárnémeti Harag György Társulat repertoárja: a Ludas Matyi Szatmárban című, megújult produkcióval – közölte a színház.

Helyi népi kultúra a fiataloknak: megújult formában láthatják az iskolások a Ludas Matyi Szatmárban című produkciót
2024. május 13., hétfő

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához

Két székelyföldi helyszíne is lesz szombaton, május 18-án az Orgonák éjszakája programsorozatnak, Sepsiszentgyörgy és az udvarhelyszéki Homoródalmás – közölte hétfőn az MTI-vel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

Székelyföldi helyszínek is csatlakoznak az Orgonák éjszakájához
2024. május 13., hétfő

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron

Gyerekeknek, kiskamaszoknak szóló, interaktív tantermi előadás premierjét tartja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – közölte a társulat.

Emlékfoltozók: interaktív, kamaszoknak szóló tantermi előadás premierje Temesváron
2024. május 12., vasárnap

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló projektet, amelynek záró, fórumszínházi eseményét Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartják.

Bihar megyei középiskolások számára szerveznek a függőségekről szóló fórumszínházi eseményt
2024. május 10., péntek

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon – közölte a magyarországi Nemzeti Régészeti Intézet a közösségi oldalon.

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek fél évezrede eltűnt templomát Visegrádon
2024. május 10., péntek

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban

Magyar klasszikus és kortárs darabok, vidéki és külhoni magyar társulatok is helyet kaptak a budapesti Nemzeti Színház májusi műsorában; Marosvásárhelyről, Székesfehérvárról és Szombathelyről érkeznek vendégelőadások Budapestre.

Erdélyi teátrum is vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színházban
2024. május 10., péntek

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet

Május 17-től szerepel a romániai mozik műsorán Breier Ádám egyedi hangú debütfilmje, egy keserédes magyar dramedy a gyászról, a családról és arról, hogy mindig mindenkinek igaza van.

Lefkovicsék Romániában is gyászolnak: számos erdélyi helyszínen vetítik az új magyar filmet
2024. május 09., csütörtök

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában

Benedek Elek nyomában címmel szervezik meg a Szabédi-napokat pénteken Kolozsváron, szombaton pedig a Maros megyei Szabédon.

Szabédi László költőre emlékeznek a kincses városban és szeretett mezőségi falujában