Magyarországon utazik Gábor Áron ágyúja – Nemcsak a székház, a szemlélet is megújul a Székely Nemzeti Múzeumban

Magyarországon utazik Gábor Áron ágyúja – Nemcsak a székház, a szemlélet is megújul a Székely Nemzeti Múzeumban

Felújítják a Kós Károly által több mint száz éve épített székházat, gyökeresen megújul a múzeum

Fotó: Kocsis B. János

Az újranyitás után teljesen más, érdekfeszítőbb látványvilágú gyűjtemény várja a látogatókat az intézményben – mondta el a Krónikának Vargha Mihály, a megújuló sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Arról is beszélt, Gábor Áron ágyúját több magyarországi városban bemutatják, és március 15. alkalmából kiállítást terveznek a szentgyörgyi ideiglenes kiállítóhelyen, a Lábas Ház emeleti termeiben.

Bíró Blanka

2021. március 14., 09:552021. március 14., 09:55

2021. március 14., 09:562021. március 14., 09:56

Szemléletváltáson, arculatfrissítésen dolgozik a Székely Nemzeti Múzeum csapata. Most úgy tűnik, takaréklángon működik a sepsiszentgyörgyi intézmény, hiszen székháza felújítása miatt a Lábas Házba költözött, ahol jóval kisebb a kiállítóterük, de valójában gőzerővel zajlik a munka.

Azt tervezik, miként indul majd az élet a megújult múzeumban – mondta el lapunknak Vargha Mihály igazgató.

A Székely Nemzeti Múzeum tavaly január 1-jétől nem fogad látogatókat műemlék épületében a felújítás miatt. Amint arról korábban beszámoltunk, a Regionális Operatív Program keretében 22 millió lejt, azaz 4,8 millió eurót fordíthatnak a Kós Károly által tervezett, 108 éves épület felújítására. Az uniós projekt finanszírozási szerződését 2017 tavaszán írta alá a fenntartó Kovászna Megyei Tanács. A járványhelyzetben nem állt le a csapatmunka, a múzeum vezetőségének megvan a víziója az újraindításra, és minden munkatárs be tudja csatlakoztatni az elképzeléseit.

Idézet
Újragomboljuk a kabátot. Rengeteg diszfunkcionális, vállalhatatlan része volt a múzeumnak, ezeket radikálisan megújítjuk. Az újranyitás után teljesen más, érdekfeszítőbb múzeumot akarunk”

– szögezte le Varga Mihály.

Már nem csak fogadnak kiállítást

Nagy fordulat volt a múzeum életében, hogy végre kiléptek abból a szerepkörből, hogy csak fogadták a kiállításokat. Két évvel ezelőtt mutatták be a budapesti Hadtörténeti Múzeumban Gábor Áron ágyúját, a Lészen ágyú! című kiállítás keretében – idézte fel Vargha Mihály. Tavaly Szegeden mutatták be az ágyút, a pandémia évében is 33 ezren voltak rá kíváncsiak. Idén március 15-re Kecskemétre viszik a kiállítást, majd Veszprémbe, Nyíregyházára, de Debrecen és Pécs is érdeklődik iránta.

Idézet
Az a tervünk, hogy körbevisszük Magyarországon, egy percre se kerüljön raktárba a felújítás alatt”

– mondta az igazgató. Jelenleg Pécsett van egy Kós Károly-emlékkiállításuk, beajánlották a Vidéki Múzeumok Szervezetének tagjaként, hogy a könnyen összeszerelhető, jól szállítható tárlatot több magyarországi helyszínre is elviszik.

A Lábas Ház „edzőterem”

A múzeum lábas házi „székfoglalója” a reNovatio című saját kiállítás volt tavaly augusztusban, amely az intézményben zajló háttérmunkákba, illetve az épületfelújítást megelőző hároméves „költözés” mindennapjaiba avatja be a látogatót. Idén március 15-re tervezik az ideiglenes kiállítóhelyen, a Lábas Ház emeleti termeiben „A szabadság színeváltozásai” című kiállítást, a saját 1848–49-es tematikához kapcsolódó anyagaikat és képzőművészeti alkotásokat mutatják be. A nagyközönség megtekintheti az elmúlt években vásárolt három Miklóssy Gábor-festményt, melyek az 1848-as témakört dolgozzák fel, valamint Szopos Sándor Lármafa című festményét is.

Az interaktív tárlaton érintőképernyős tájékoztatókkal, animációs filmekkel idézik meg a forradalom és szabadságharc korát.

Továbbá június 1-re, gyereknapra játékkiállítást terveznek, hiszen a múzeumnak Erdélyben egyik legnagyobb, több mint 300 darabból álló játékgyűjteménye van. A kiállításba bevonnak játékkészítőket, abban bíznak, hogy ki tudják majd zökkenteni a gyerekeket a virtuális világból. Idénre tervezik, hogy a kolozsvári református múzeumból vendégkiállításként mutatnak be egyháztörténeti tárlatot. Minél több látogatót szeretnének vonzani, ezért esti nyitásokat, családi napokat, eseményeket, közönségtalálkozót, tárlatvezetést szerveznek – sorolta Vargha Mihály. Aktív részesei próbálnak maradni a város turisztikai körforgásának, bár a felújítás alatt a múzeum nem fogad saját épületében látogatókat, átirányítják őket a Lábas Házba.

Ugyanakkor integrált jegy bevezetését fontolgatják, hogy egyetlen belépő áránál kevéssel drágábban legyen látogatható a Magma kortárs kiállítótér, a Erdélyi Művészeti Központ, a vadászmúzeum is.

Ezt a szemléletet modellezik a Lábas Házban, amit úgy fognak fel, mint egy „edzőtermet” az újraindulás előtt. Arra törekednek, hogy a Lábas Házban az évi négy-öt kiállítás legalább fele legyen saját anyagból, hiszen a költözés során előkerültek olyan tárgyegyüttesek, amiket eddig nem láthatott a közönség. Eddig sok mindent nem mutattak be, mert várták, hogy kutassák, azonosítsák, kontextusba helyezzék. A költözés viszont arra is jó volt, hogy rengeteg tárgyat kézbe kellett venni, azonosítani.

A megújuló múzeumba látványraktárakat terveznek, ahol nem feltétlenül a tárgyak tudományos alapossággal történő bemutatása lesz a cél, hanem hogy gyönyörködni lehessen bennük. Ilyen módon a kiállított tárgyak számát meg tudják sokszorozni. Ha a múzeum leltárán levő több tízezer tárgyból eddig 500 szerepelt az állandó kiállításokon, a jövőben 3500-at mutatnak be. Nagyobb kiállítótérben, sokkal több bemutatott tárgy lesz, így a látogató alapos ízelítőt kap abból, mit rejt a múzeum.

Készül az alapkiállítások új terve

A megújuló múzeum alapkiállításainak részletes tervét készítik. A díszterembe szeretnének rekonstruálni egy lepusztult, de korabeli felmérésekben fennmaradt kazettás mennyezetet, fokozva annak templomi hangulatát. Gyárfás Jenő Gábor Áron halála című festménye átkerül az új szárnyba, hiszen az elképzelés szerint a Gábor Áron- kiállítás nemcsak 60 négyzetméteren lesz, mint eddig, hanem 170 négyzetméteren: a kultikus tárgyak, többek között az ágyú, a csákó mellett a kapcsolódó képzőművészeti alkotások is itt kapnak majd helyet. Az ágyúöntés folyamatát érintőképernyős kisfilmen mutatják be, a budapesti Hadtörténeti Múzeumtól kérik el a háromdimenziós filmet arról, miként üzemelték be az ágyút.

„Háromszék identitásának fontos pillére a 1848–49-es szabadságharc és forradalom, a múzeumnak több mint száz tárgya van ebből az időszakból, és mintegy ötven kapcsolódó képzőművészeti alkotás, ezeket nem tartjuk többé raktárban, az egész bal szárny földszintjét ennek a tematikának szenteljünk.

Idézet
Érdekes, izgalmas állandó kiállítást álmodunk, amely több korosztály és több érdeklődésű ember figyelmét felkelti”

– mondta Vargha Mihály. A múzeumépület felújítása nehézkesen indul, eddig még csak a szennyvíz- és ivóvízvezetékeket fektették le, hogy a munka dandárja megkezdődhessen, és még mindig várnak jóváhagyásokat. Viszont a költözés sok pozitívumot felszínre hozott, kiürítették az eddig raktárnak használt termeket, melyeket a látogatók fogadására gondolnak újra.

„A toronyba eddig nem lehetett bemenni, mert raktárként használták, holott az az épület szíve. A felújítás után ott intézménytörténeti kiállítást rendezünk be, méltatva a múzeumalapítók munkásságát” – részletezte az igazgató. A felújítás idejére külső raktárakba helyezték el a tárgyakat, ezek egy részét az újraindulás után is megtartják. Így a főépületek 90 százaléka látogathatóvá válik az eddigi 60 százalék helyett. Nagyobb teret kap a múzeumpedagógia, a kert funkcionális része lesz a tevékenységnek, a zsolnai díszkút lesz az egyik éke, a megvilágított sétányokon a múzeumalapítók mellszobrai kapnak helyet, és amfiteátrumot is építenek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja