Kulturális programkavalkád a Kolozsvári Magyar Napokon

Kulturális programkavalkád a Kolozsvári Magyar Napokon

Paulovics László grafikus, festő, színházi divattervező munkáit a Bánffy-palotában állítják ki

Fotó: A Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala

Műfajban, technikában, tematikában és stílusban egyaránt szerteágazó kínálattal várja a művészetek kedvelőit a 8. Kolozsvári Magyar Napok.

Krónika

2017. augusztus 10., 17:482017. augusztus 10., 17:48

Az előző évekhez képest gyarapodott a Kolozsvári Magyar Napok keretében nyíló kiállítások száma: idén összesen harmincöt tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők az augusztus 13–20. között, nyolcadik alkalommal szervezendő rendezvénysorozaton.

A magyar napok kulturális programsorozatát

szombaton 11 órától nyitják meg évfordulós gyülekezéssel Bálint Tibor harangjánál, ahol az író műveiből részleteket olvas Viola Gábor színművész.

A kincses városban működő valamennyi művészeti galéria, múzeum, kiállításra alkalmas egyesületi székhely megnyitja kapuit a látogatók előtt, és színvonalasnak ígérkező kiállítással, esetenként vezetett tárlatlátogatással nyújt tartalmas időtöltést a látogatóknak – áll a szervezők közleményében.

Mint kifejtették,

nemcsak a belső terek telnek meg művészettel, hanem néhány közterület is,

ugyanis két szabadtéri kiállítás is szerepel a programpontok között. A Szent Mihály-templom bejárata előtt Hátrahagyottak emlékezete címmel nyílik tárlat a hazájukért életüket áldozó aradi vértanúk szeretteinek emlékére.

A nagyméretű pannók egy-egy vértanúfeleség, -menyasszony alakját jelenítik meg, kétnyelvű (magyar és román) felirattal ismertetve életútjukat. Formabontó – szintén szabadtéri – kiállítással mutatkozik be a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, mely az Arany János-emlékév apropóján egy buszban rendezett be mozgókiállítást a költőóriás munkásságának bemutatására. A jármű a Kolozsvári Állami Magyar Színház előtt áll majd.

Tárlatok és művészeti fesztivál a múzeumban

A Bánffy-palotában található Szépművészeti Múzeumban hat tárlatot is berendeznek. A Gy. Szabó Béla grafikus, fametsző már megnyílt gyűjteménye mellett a reformáció 500. évfordulója alkalmából megtekinthető a Szalay Lajos Bibliája című válogatás a grafikus szakrális témájú munkáiból, bemutatják Paulovics László életművét, valamint Dóczyné Berde Amál kevésbé ismert, de figyelemre méltó munkásságába is betekintést nyerhetnek a látogatók.

A magyar napok programját már ötödik alkalommal gazdagítja a Mimesis kortárs vizuális művészeti fesztivál,

mely idén Csend-tér-kép címmel hirdetett meg tárlatot a Bánffy-palota pincéjében. Összesen 26, a zaj és csend kérdéskörre művészileg reagáló alkotó munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. A Mimesist szervező Origo Kulturális Egyesület augusztus 17-én 18 órától kiállítást nyit Bándi Dániel Dávid konstellációiból a Reactorban, ahol augusztus 19-én 18 órától egy performanszra is sor kerül. A Mimesis fesztivál katalógusát augusztus 19-én 16 órától az Insomnia kávéházban mutatják be.

Egyedülálló fotókiállítás a Kaszinóban

Az Erdélyi Néprajzi Múzeumban többek között magángyűjtőktől származó festményeket állítanak ki, melyek központi témája az erdélyi vidéki élet. A tárlatot augusztus 13-án 16 órakor nyitják meg. Az idei magyar napok egyik nagy érdeklődésre számot tartó kiállítása a sétatéri Kaszinóban nyílik.

A 150 éve született Róth Miksa már életében a 20. század legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Igazi nemzetközi „sztár”, aki sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, Oslo legnagyobb templomát, Mexikóvárosban a Teatro Nacionalt, és elkészítette a város egyik büszkeségének, a „kristályfüggönynek” a tervét és modelljét is, amit Tiffany cége kivitelezett. A tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével nyújt átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról, életpályájának főbb szakaszai és főművei ismertetésével. Kolozsváron fellelhető munkáiról először tekinthetők meg fotók.

A Magyar Művészeti Akadémia a magyar kézműves sörök udvarának is otthont adó Szentegyház utca 4. szám alatti kiállítóteremben rendez be fotókiállítást

közel harminc művész közreműködésével. Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban a magyar fotótörténelem egyik legnagyobb alakja, a kolozsvári születésű Veress Ferenc üveglemezeiből nyílt időszakos kiállítás, amelyen román és magyar nyelven szerveznek tárlatvezetéseket.

Öröm a színház szerelmeseinek

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében az érdeklődők augusztus 18–20. között próbára tehetik tudásukat a színházi kvízben, a bolhapiacon beszerezhetik kedvenc színészük szoknyáját, pólóját vagy rongyosra olvasott könyvét, valamint részt vehetnek kulisszalátogatásokon a teátrumban.

Földes László „Hobo” augusztus 17-én a Stúdióteremben mutatja be a Szovjetunió munkatáboraiban született művészeti alkotások által ihletett előadását.

Augusztus 18-án 17 órától előadják a Stúdióteremben a Homemade című darabot, Vargyas Márta rendezésében. A Kalucsni című előadást Visky András rendezésében augusztus 19-én 17 órától viszik színre. Augusztus 20-án 11 órától a Puck Bábszínház előadását, a Marionettjátékot tekinthetik meg a gyerekek, 17 órától pedig a Nagyszínpadon a Légy jó mindhalálig című musicalt játsszák Béres László rendezésében.

Erdélyi művészek kiállításai Kolozsváron

A kolozsvári Szépművészeti Múzeumban nyíló kiállítások egyike Dóczyné Berde Amál (1886, Kaczkó – 1976, Kolozsvár) életművéből válogatott alkotásokat mutatja be. Művészeti pályájának kezdetét fémjelzi az a levél, amelyet az ötéves kislány az angyalnak írt, s amelyben „pemzlit” kért. Fennmaradt egy vízfestéktanulmány-sorozata 1900-ból, amely komoly tehetségről, bátor színkezelésről, friss komponálásról és a valóság elmélyült megfigyeléséről tanúskodik.

A tanítóképző elvégzése után a fiatal tehetség művészeti tanulmányokat folytatott több magániskolában Münchenben, Kolozsváron és Nagybányán. Az 1922-es kolozsvári egyéni kiállításáról a Pásztortűzben író, B. M. monogrammal szignáló krónikás, a nagybányai iskola legfiatalabb generációjának tagját a „tüzesszínű piktúra” legjellegzetesebb képviselőjének nevezi.

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve Szalay Lajos (1909–1995) Kossuth-díjas magyar grafikusnak, a 20. századi magyar rajzművészet megújítójának, a Biblia által ihletett műveket felvonultató kiállítását mutatják be. Szalay alkotói munkásságának meghatározó forrása a Szentíráshoz fűződő viszonya és találkozása a transzcendenssel. A művész elsőként az 1960-as évek elején formálja alkotássá az Ó- és Újszövetséggel kapcsolatos élményeit. Életműve csúcsának a Genezis címen, 1966-ban kiadott rajzalbumát tartotta (az album Magyarországon 1973-ban jelent meg), amely 124 rajzon ábrrázolja az Ószövetség legfontosabb mozzanatait.

A szatmárnémeti születésű Paulovics László (1937) erdélyi festő- és grafikusművész életművét felvázoló tárlatot is megnyitják a múzeumban. A több évtizedes alkotói tevékenység során készült olajfestményekből, grafikákból és akvarellekből merített válogatás révén szépen kirajzolódnak a művészi pályaidő stílusbeli változásai. Alkotásait Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Brazíliában, Németországban és Magyarországon is kiállították, munkái több magángyűjtemény és múzeum tulajdonában is megtalálhatók.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja