Kapcsolat kultúrák között

Krónika 2015. július 30., 19:34

Csaknem másfél ezer beküldött fotó 50 legjobbját állították ki a csíkszeredai Megyeháza Galériában. A Magyar Nemzetközi Fotóművészeti Kiállítás célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkáit, akik a Kárpát-medencében vagy azon túl gazdagítják az egyetemes fotókultúrát, ugyanakkor művészi tevékenységük révén kapcsolatot teremtenek a különböző országok, népek és kultúrák között.

 

Szerdán délután számos fotós és tárlatlátogató jelenlétében nyílt meg a csíkszeredai Megyeháza Galériában a 14. Magyar Nemzetközi Fotóművészeti Kiállítás. A tárlatot először 2001-ben szervezték meg, azóta a Magyar Fotóművészek Világszövetsége szervezésében a kiállítás évente összefogja a magyar fotóművészeket. 2003-tól ugyancsak ez a kiállítás zárja minden évben a magyar fotográfia napját ünneplő eseménysorozatot. A házigazda Hargita Megyei Tanács részéről Kinda Jolán köszöntötte a megjelenteket, majd Kovács László Attila, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke méltatta a kiállítás anyagát. A sepsiszentgyörgyi fotográfus rámutatott arra, hogy a tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkáit, akik a Kárpát-medencében vagy azon túl gazdagítják az egyetemes fotókultúrát, ugyanakkor művészi tevékenységük révén kapcsolatot teremtenek a különböző országok, népek és kultúrák között. A tárlaton való részvételre életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki pályázhat, aki magyar állampolgár, vagy magyar nemzetiségűnek vallja magát, bárhol is él a nagyvilágban.
„A szakmai szempontok mellett jelképes értéke is van a kiállításnak, hiszen különböző országokban élő, a nemzeti örökséget gyarapító magyar alkotók műveit sorakoztatja fel immár tizennegyedik alkalommal, így nagy öröm számunkra, hogy végre Csíkszeredában is kiállíthatjuk azt az ötven alkotást, amelyet több mint 1300 beküldött fotó közül választott ki a zsűri” – fogalmazott Kovács László Attila. A Megyeháza Galériában megszervezett tárlat a hét minden napjának huszonnégy órájában látogatható augusztus végéig.
Az idei pályázatra – amelynek legjobbjaiból jövőre szerveznek kiállítást – egyébként augusztus 8-ig lehet benevezni, bővebb információkat találnak erről az érdeklődők a Magyar Fotóművészek Világszövetségének honlapján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat