Emberi oldaláról láttatni a Nagy Háborút – Benkő Levente történész első világháborús, galíciai naplót bemutató friss kötetéről

Emberi oldaláról láttatni a Nagy Háborút – Benkő Levente történész első világháborús, galíciai naplót bemutató friss kötetéről

Tulics Kálmán naplójában a háború kevésbé ismert arca tárul elénk

Fotó: Idea Könyvtér

Olyan társadalmi korrajzot találunk Tulics Kálmán naplójában, amely a háború kevésbé ismert arcát tárja elénk – mondta el Benkő Levente történész, lapunk volt munkatársa a Tortoma kiadónál frissen megjelent, Élmények és epizódok című kötete kapcsán. A könyvhöz a történész egy kolozsvári csendőrőrmester 1914–16-ban írt galíciai naplóját rendezte sajtó alá.

Kiss Judit

2021. április 25., 20:322021. április 25., 20:32

 – Számos köteted látott napvilágot, amelyekben a huszadik század erdélyi történelmének addig fel nem tárt szeleteit mutattad meg. Most új könyved jelent meg: Tulics Kálmán m. kir. csendőrtörzsőrmester, a kolozsvári m. kir. 38. honvéd gyaloghadosztály tábori bírósága jegyzőkönyvvezetőjének 1914–16-ban írt galíciai naplóját rendezted sajtó alá, láttad el bevezető tanulmánnyal. Miért esett a választásod Tulics Kálmán naplójára és milyen tekintetben különleges és/vagy hiánypótló a könyv?

– Az első világháború, korabeli szóhasználattal a Nagy Háború sokáig nem képezte különösebben kutatásaim tárgyát. A második világháború és az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc romániai/erdélyi embersorsainak a vizsgálata ugyanis éppen elég időmet és erőmet lefoglalta, és továbbra is lefoglalja. Csakhogy menet közben kezembe akadtak első világháborús feljegyzések, naplók, levelek, fényképek, ilyen-olyan adalékok, és azt mondtam magamnak: ezek mellett sem lehet elmenni, ezeket a történeteket is fel kell mutatni: ezek is tartozékai a huszadik századunknak.

Éppen az állami levéltárak Kolozs megyei kirendeltségén kutattam, és találtam meg Iacob Popa fogarasi görögkatolikus érseki helynök naplófeljegyzéseit, egy igen érdekes vallomást arról, hogy miként látta és élte meg egy erdélyi román ember a román csapatok 1916 augusztusa és októbere közötti erdélyi hadjáratát, amikor Lucian Nastasă-Kovács történész barátunk jelezte, hogy Kelemen Lajos hagyatékában látott egy magyar nyelvű galíciai naplót, nézném meg, szerzője egy Tulics nevezetű kolozsvári csendőr.

Ezt a naplót is kikértem, belelapoztam, s azonmód elhatároztam: ezt ki kell adni! Tudniillik

Idézet
Tulics Kálmán mind a szövege, mind a naplójában elhelyezett fényképek által a háború kevésbé ismert arcát tárja elénk.

44 éves lévén, Tulics Kálmán kolozsvári m. kir. csendőrtörzsőrmester nem volt hadköteles, de felettese, dr. Apáthy Jenő hadbíró alezredes kérésére elvállalta, hogy a kolozsvári m. kir. 38. honvéd gyaloghadosztály tábori bírósága jegyzőkönyvvezetője legyen Galíciában. Tulics nem harcolt, a tűzvonalba is csak ritkán járt ki – egyszer majdnem letartóztatták, mert kémnek hitték! –, de látta, rögzítette és elénk tárja a harcok során megsebesült és elesett ezrek kínszenvedéseit. Hamar levonta az egyetlen levonható következtetést: ha a háborút kirobbantó politikai és katonai vezérek látnák e sok borzalmat, bizonyára elmenne a kedvük a háborúskodástól.

Tulics naplójának különlegessége, hogy nem a hadműveleti, harcászati, hanem az emberi oldaláról láttatja a háborút. Katonák és civilek, galíciai népek, így lengyelek, ruténok, zsidók életének keserves, sőt drámai időszaka rajzolódik ki, más-más vallású és nemzetiségű emberek egymáshoz viszonyulásáról, emberek másságképéről szerezhetünk tudomást.

Idézet
Találkozunk olyan példákkal is, amikor az ellenséges táborokba tartozó katonák embersége felülírt mindenféle háborúskodást, illetve amikor a katona szíve nemcsak a golyózápor által lekaszált sajátjai, hanem az elesett ellenség láttán is elfacsarodott.

Merthogy – s ez más hasonló emlékezésben is előfordul – a katona is elsősorban ember, aki látja és belátja, hogy alattvalói, nemzetiségi, vallási, másmilyen hovatartozástól függetlenül a férfinép színe-virága vált a hatalmak szembenállásából fakadt értelmetlen öldöklés áldozatává. Olyan társadalmi korrajzot találunk Tulics Kálmán naplójában, amely a háború kevésbé ismert arcát tárja elénk. Amiben kétségkívül a naplóban látható képek is sokat segítenek.

– Munkásságod tekintélyes részét képezte, képezi a történelem élő tanúinak megszólaltatása. Gyakorta elhangzik, hogy a történelem megismertetéséhez, a közösségi emlékezet fenntartásához is elengedhetetlen a személyesség: egyéni sorsokon, történeteken keresztül lehet igazán közelíteni az elmúlt korszakokat a mostani nemzedékekhez. Tulics Kálmán naplója műfajából eredően eleve személyességet hordoz, vajon miként segíthet az olvasónak közelebb kerülni az első világháború szövevényes témájához?

– Az ilyen szövegek olvastán mindig olyan érzésem támad, mintha a több mint száz évvel ezelőtti események szemtanúi itt ülnének mellettem vagy velem szemben, és mesélnék a történteket… Az egyéni sorsok feltárása, bemutatása nélkül nem lehet hiteles és teljes képet alkotni a történtekről, s ez mindkét világháborúra, de például az 1956-os magyar forradalomra és az 1989-es kelet-közép-európai rendszerváltozásokra is érvényes. A mi gyermekeink még a kommunista diktatúrát sem fogják soha megérteni, ha nem mesélünk nekik arról, amit mi, szülők és nagyszülők a saját bőrünkön megtapasztaltunk.

Idézet
A második világégés és az ’56-os forradalom történéseit, a miérteket és a hogyanokat én is úgy értettem meg igazán, hogy valóban nagyon sokat beszélgettem a tanúkkal, a történelem így válik kézzelfoghatóvá.

Az első világháborús naplóknak és emlékezéseknek is ugyanez a szerepe.

– Tulics Kálmán naplója, visszaemlékezése hová, „milyen sorba” illeszthető az első világháború erdélyi emlékirodalmában?

– Az első világháborús szociográfia legkiválóbb leírásai közé tartozik, és abba a műfajba illeszkedik, amelyik nem a szép-, hanem a tényirodalom eszközeivel tárja elénk, rögzíti a történteket. A Nagy Háború irodalmának szépírói alkotásai, például Kuncz Aladár Fekete kolostor, Markovits Rodion Szibériai garnizon, Erich Maria Remarque Nyugaton a helyzet változatlan, Jaroslav Hašek Švejk, Liviu Rebreanu Akasztottak erdeje című remekei közismertek. Távol áll tőlem egyenlőségjelet tenni e szépirodalmi alkotások és szerzőik, valamint a széles közönség előtt teljesen ismeretlen naplóírók és emlékhagyók között, de kétségtelen, hogy az első világégés jobb megismeréséhez Kókay László szegedi önkéntes Iskolapadból a pokolba, Imre Gábor kadét A pokol tornácán, Kovács György közlegény Mesék a Nagy Háborúról, Hans Carossa Naplójegyzetek az 1916. évi román frontról, V. Péter Sándor Csíksomlyótól Berezovkáig (1914–1918), Grigore Romalo Carnete de război 1916–1917, Szőke Zoltán hadapródjelölt Bolond világ volt… 1914–1922, Székely Gyula Képek a szibériai hadifoglyok életéből, Ujházy Sándor Zúgott a Dnyeszter partja című visszaemlékezését, és Tulics Kálmán Élmények és epizódok című naplóját is érdemes kézbe venni.

Galéria

Benkő Levente: az egyéni sorsok feltárása nélkül nem lehet teljes képet alkotni a történtekről

Fotó: Székelyhon Tv

– A történész számára jelent-e többletnehézséget, ha egy időben távolabb eső korszakkal foglalkozik, mint az első világháború, amelynek már nincsenek ma élő tanúi?

– Nem jelent különösebb nehézséget, bár az is igaz, hogy gyakran jó volna rákérdezni egy-egy részletre. Hozzáteszem, hogy a különféle – egyházi, állami civil és katonai/hadtörténeti – levéltárak, a magángyűjteményekben őrzött, illetve a fiókok mélyéről gyakran előkerülő írásos emlékek, fényképek sokat segítenek a teljesebb kép kialakításához. Tapasztalatból mondom:

Idézet
a levéltárak valóságos kincsesbányák, soha nem remélt források, soha nem remélt részletek jönnek szembe az emberrel, szinte azt mondhatom, hogy pottyannak az ember ölébe, csak egy kicsit utána kell járni.

– Ha a történész emlékirodalmat, személyes feljegyzéseket, vallomásokat dolgoz föl, mi jelenti a munkafolyamat legnagyobb szépségét és legnagyobb nehézségét?

– Az ilyen természetű munkának két nagyon szép része van: az első, amikor az ember rátalál egy-egy ilyen forrásra, a második, amikor valamelyik szak- vagy réteglapban, netán gyűjteményes kötetben vagy külön könyvben kinyomtatva látja. Utóbbi azért különösen nagy öröm, mert azt jelenti, hogy a valamikor egyetlen példányban készült kézirat immár több százas, szerencsésebb esetben ezres nagyságrendű nyomtatott példányban fennmarad, és ismertté válik.

A munkafolyamat kissé nehezebb szakasza a kézirat számítógépes átírása, amihez főleg a nehezebben olvasható, helyenként elmosódott részek esetén türelem és kitartás, nem egyszer jó értelemben vett öszvéri makacsság is kell.

Idézet
A gépbe írt szöveg összeolvasása az eredetivel, az elírások, a hibák kiigazítása külön fejezet, a lábjegyzetek elkészítése szintúgy, s mivel én nem szeretek úgy kiadni a kezemből forrásközlést, hogy az olvasót el ne igazítsam, a bevezető tanulmány megírása külön kihívás.

Hiszen az emlékhagyót – esetünkben a naplóírót – és életpályáját, ha tömören is, de be kell mutatni, képbe kell helyezni az olvasót. Az első világháborús galíciai, illetve oroszországi – hadifogság esetén gyakran Urálon túli, szibériai – helységek, folyók, hegyek térképes azonosítása meglehetősen munkás és időigényes folyamat, de biztos vagyok benne, hogy az olvasó annál hálásabb, amikor a földrajzi, illetve személynévmutatóban talál egy-két kiegészítő adatot. Összességében tehát nem könnyű, de annál szebb munka ez.

– A huszadik század történelméről sok ismeretlen adalék kerül elő mostanság is, ami élénken érdekel sokakat...

– Úgy látom, hogy a Nagy Háború századik évfordulója sok ismeretlen adalékot hozott felszínre, sok és kiváló tanulmány, könyv, emlékirat vált közkinccsé. Ugyancsak az első világháborúról Szürke senkik címmel remek és tanulságos film is készült. Újabban a Magyar Nemzeti Levéltár az Orosz Állami Levéltártól átvett több mint 680 ezer második világháborús magyar fogoly személyi adatlapmásolatát tette közzé, s azt tapasztalom, hogy ez is élénk érdeklődést váltott ki az emberek, az egykor elhurcoltak hozzátartozói körében.

Sokan fordulnak hozzám is ilyen-olyan kérdésekkel, ki-ki próbálja előbányászni a fiókok mélyén lappangó régi iratokat, képeket, már amennyire azok még megvannak. Volt, aki azért hívott fel, hogy szóljon: kölcsönadja digitális másolásra és közlésre nagyapja, dédapja első világháborús naplóját. Miért mondom el mindezt? Azért, hogy unos-untalan megismételjem: bármennyire is jelentékteleneknek és felesleges kacatoknak tűnnek, soha senki ne dobjon el egyetlen papírfecnit, fényképet, levelet, levelezőlapot, iratot, de még tárgyat sem, mert mindenik, de kivétel nélkül mindenik hordoz valamilyen adatot, üzenetet a közelmúltról! S ha valaki mégsem akarna megőrizni ilyen „felesleges” holmikat, akkor legalább annyit tegyen, hogy szóljon vagy üzenjen: jöjjenek, és vigyék innen.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja