„Nem követelőznek sztrájkkal a múzeumok, de ezen a napon okosan, szépen középpontba kerülnek”

„Nem követelőznek sztrájkkal a múzeumok, de ezen a napon okosan, szépen középpontba kerülnek”

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületét Kós Károly tervezte

Fotó: Vargyasi Levente/Székely Nemzeti Múzeum

Erdély több közgyűjteménye is megnyitja kapuit szombaton a nagyközönség előtt, ugyanis – magyarországi mintára – a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton tartják a Múzeumok Éjszakáját. Vargha Mihály szobrászművész, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott, ilyenkor élettel telnek meg a közgyűjtemények csendes terei, ugyanakkor „egy múzeum nem követel, nem fenyegetőzik országos sztrájkkal jobb fizetésekért, de ezen az éjszakán okosan, szépen a központba kerül, ünnepelteti magát. Jól teszi!”

Kiss Judit

2023. június 24., 09:022023. június 24., 09:02

A Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon, magyarországi mintára ünnepli több erdélyi, székelyföldi közgyűjtemény a Múzeumok Éjszakáját. Többek közt Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen is izgalmas kulturális programok várják a közönséget, de a Szatmár megyei Sződemeteren is szerveznek eseményeket a Kölcsey-emlékházban ezen a hétvégén. Románia múzeumainak zöme május közepén ünnepli a közgyűjtemények éjszakáját rendezvényekkel.

Megmozdul a múzeumok csendes világa

Galéria

Be lehet járni a Múzeumok Éjszakáján a gyönyörűen felújított sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum belső tereit

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

Arról, hogy miért fontos évente felhívni a figyelmet a közgyűjteményekre a nagyközönséget megszólító rendezvényekkel, Vargha Mihály szobrászművészt, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatóját kérdeztük.

Idézet
„A Múzeumok Éjszakája – a fennkölt tartalom mellett – mindenekelőtt egy marketingfogás: szokatlan időpontban, este-éjszaka szervezzük, hogy ezáltal is felkeltsük az emberek figyelmét a falaink közt őrzött és bemutatott kincsekre.

A múzeumok nyugodt, csendes világa ilyenkor megmozdul, felpezsdül, központba kerül” – fogalmazott megkeresésünkre Vargha Mihály. Mint mondta, ilyen alkalmakkor többen érdeklődnek a múzeumok iránt, mint az év többi részében, az emberek felkapják a fejüket: olyanok is betérnek a közgyűjteményekbe, akik amúgy nem nagyon szoktak. „Kicsit olyan ez a nemzetközivé terebélyesedett rendezvénylánc, mint a karácsony. Egész évben imádkozunk a Megváltóhoz, mégis azon az éjszakán Ő van a fókuszban, minden templomban Őt ünnepeljük, azok is, akik ritkábban gyakorolják vallásukat. A múzeum nem követel, nem fenyegetőzik országos sztrájkkal jobb fizetésekért..., de ezen az éjszakán, okosan, szépen a központba kerül, ünnepelteti magát. Jól teszi!” – hívta fel a figyelmet a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

A sepsiszentgyörgyi intézmény új kiállítással és épületbejárással várja látogatóit, vezetett sétákat szerveznek a Kós Károly által tervezett, frissen felújított főépületben szombaton. A legnagyobb székelyföldi és határon túli magyar közgyűjtemény égisze alatt szombaton 19 órától új időszaki kiállítást, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett Árnyalatok című tárlatot nyitják meg a szentgyörgyi Lábasházban.

A több romániai múzeumban is bemutatott tárlat természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, írott tojásokat mutat be.

Este 20 órától a múzeum Kós Károly által épített főépületének frissen felújított tereit is megtekinthetik az érdeklődők: Kelemen Kálmán történész, Sántha Imre Géza művészettörténész és Boér Hunor könyvtáros vezeti körbe a látogatókat, a részvétel regisztrációhoz kötött. A Kós-épületben 21 órától Hlavathy Zsófia és Török Áron építész mesél a felújítás kihívásairól, majd Kotér Vilmos képzőművész mutatja be az intézmény új arculatát.

Csillagnézés Csíkszeredában

A Csíki Székely Múzeum is készül programokkal: szombaton megnyitják a Mikó-vár kapuit, különleges, exkluzív élményeket kínálnak a látogatók számára. Lehetőség nyílik digitális élménygyűjtésre is a kulturális élménykártyával, ami a Mikó400 nyitóeseményen debütált.

Galéria

A Csíki Székely Múzeum az impozáns, idén 400 éves Mikó-várban működik

Fotó: Csíki Székely Múzeum/Facebook

Az egésznapos rendezvény során

szerveznek többek közt vársétát Kósa Béla művészettörténész-muzeológussal, játékos foglalkozásokat a gyerekeknek, tárlatvezetést a Csíki idők járása című néprajzi kiállításon Hompoth Hanna-Erika tárlatvezető-muzeológussal.

Látogatást szerveznek a néprajzi raktárban Málnási Levente néprajzos-muzeológussal, a régészeti raktárban Kosza-Bereczki Judith régész-gyűjteménykezelővel, valamint tárlatvezetést a csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely című nyomdatörténeti kiállításon Dr. Karda-Markaly Aranka történész-múzeumigazgatóval. Egyébként idén áprilisban kezdődött a nagyszabású ünnepségsorozat: egy éven át tartó rendezvénysorozattal ünneplik a múzeumnak otthont adó csíkszeredai Mikó-vár történetének 400 évét.

A vár építésének kezdetét 1623. április 26-ra datálják – ezt az időpontot jelölik meg ugyanis a csíksomlyói ferences kolostor könyvtárának egyik régi kötetében, Aurelius Augustinus Epitome omnium operum című művében.

A helyi önkormányzat és a várban működő Csíki Székely Múzeum egész éves rendezvénysorozattal készült a kerek évfordulóra.

Galéria

A Csíki Székely Múzeumban egész napos rendezvényt tartanak, többek közt vársétát Kósa Béla művészettörténész-muzeológussal

Fotó: Csíki Székely Múzeum/Facebook

Csillagnézésen is részt lehet venni, az eseményt Telescop-Expert, Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület szervezi. A részletes program a csíki múzeum Facebook-oldalán található.

Játékkatonák, tűzzsonglőrök Udvarhelyen

Székelyudvarhelyen szerdán kezdődtek az idei Udvarhely Napok, a rendezvénysorozatba illeszkedik a Múzeumok Éjszakája a Haberstumpf-villában. A múzeumkertben zajló esemény alternatív programpontja a városnapoknak. A június 24-ei, szombati rendezvény fő témája a játék lesz, számos történelmi témájú bemutatót, előadás várja a közönséget. Többek közt tárlatvezetést tartanak Benkő József hadtörténésszel a Kádár (játék)katonái kiállításon.

Galéria

Tárlatvezetést tartanak Benkő József hadtörténésszel a Kádár (játék)katonái című, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban nyílt kiállításon

Fotó: Székelyhon

A Haáz Rezső Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum együttműködése révén létrehozott új kiállítás egy időutazás, amely visszarepít bennünket a 20. század fröccsöntött műanyag figuráinak világába – írják közleményükben a szervezők.

Galéria

Az udvarhelyi intézmény és a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum együttműködésként létrehozott, játékkatonákat felsorakoztató tárlat egyfajta időutazás

Fotó: Székelyhon

Ezen kívül az érdeklődők Márton Ferenccel bepillantást nyerhetnek a festményrestaurálás rejtelmeibe, lesznek fizikai kísérletek a Monarchia korában Székely Zoltán bemutatásában, Időutazás a római kor világába címmel hagyományőrző bemutatók és tematikus foglalkozások várják az érdeklődőket. Este zsonglőr műhelyfoglalkozást szerveznek Török Csongor tűzzsonglőrrel.

Megünneplik a Múzeumok Éjszakáját a Szatmár megyei Sződemeteren is

A sződemeteri Kölcsey-emlékházban – teljes nevén Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ – is tartanak rendezvényeket a Múzeumok Éjszakáján.

A programokba a Szatmár Megyei Múzeum is bekapcsolódik: a Petőfi Sándor és Szendrey Júlia ihlető szerelme című kiállítással egybekötve múzeumpedagógiai foglalkozást tart gyerekeknek és felnőtteknek Márk-Nagy Ágota múzeumpedagógus.

Galéria

A sződemeteri Kölcsey-emlékházban – teljes nevén Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ – is tartanak rendezvényeket a Múzeumok Éjszakáján

Fotó: Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ Sződemeter/Facebook

A fafaragás rejtelmei címmel mutatja be Szakács Béla érszakácsi fafaragó kicsiknek és nagyoknak a fafaragás eszközeit és technikáit. Minek nekem zene címmel élőzenés interaktív foglalkozást tart az egri Gavrucza-Nagy László gitártanár. Sződemeteren a Kölcsey szülőháza közelében a magyar kormány és a Dunamelléki Református Egyházkerület támogatásával jött létre a központ. Amint a központ honlapján olvasható, hiánypótlásként épült fel a létesítmény 2016-2019. között, hogy méltó helyet biztosítsanak a magyar nemzeti imádság szerzőjének, Kölcsey Ferenc emlékének ápolására. A projekt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Tasnádi Református Egyházközség – ez utóbbihoz tartozik a sződemeteri szórvány – közös pályázata révén valósult meg.

korábban írtuk

Játékkatonák, társadalomtörténeti kuriózumok és nosztalgiázás a székelyudvarhelyi múzeumban
Játékkatonák, társadalomtörténeti kuriózumok és nosztalgiázás a székelyudvarhelyi múzeumban

A gyerekeket és a felnőtteket egyaránt megszólítja a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum legújabb időszakos kiállítása.

korábban írtuk

Tudatosítani a filmes múltat: megnyílt az Erdélyi Mozgóképmúzeum Kolozsváron
Tudatosítani a filmes múltat: megnyílt az Erdélyi Mozgóképmúzeum Kolozsváron

A Janovics Jenő nevével fémjelzett kolozsvári némafilmgyártásnak és az elmúlt száz év erdélyi, romániai filmkészítésének állít emléket az Erdélyi Mozgóképmúzeum, mely szombaton nyílt meg Kolozsváron.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja