Amikor Romániában úgymond mindig sütött a nap: a cenzúráról készített dokumentumfilmet Csibi László rendező

Amikor Romániában úgymond mindig sütött a nap: a cenzúráról készített dokumentumfilmet Csibi László rendező

Nagy Béla, a nagyváradi Fáklya című lap újságírója és Csibi László rendező

Miként működött, működhetett a romániai magyar sajtó a kommunizmus évtizedeiben – ezt járja körül Csibi László kolozsvári rendező frissen elkészült dokumentumfilmje, A szocializmus hátsó bejárata. Az alkotásról Csibi Lászlót kérdeztük.

Kiss Judit

2022. július 24., 19:542022. július 24., 19:54

2022. július 24., 21:132022. július 24., 21:13

A szocializmus hátsó bejárata – ez a címe Csibi László kolozsvári rendező legújabb dokumentumfilmjének, amely a kommunizmus korszakának azt a szeletét eleveníti fel, hogy miként működhetett a romániai magyar sajtó.

Az 51 perces, idén elkészült alkotást a hétvégén mutatta be a magyarországi Hír Tv, a tervek szerint ősszel a Filmtettfeszten láthatja a közönség. Csibi László – aki korábban több, a huszadik század történelmének vonatkozásait vizsgáló dokumentumfilmet készített – a Ceaușescu-korban a sajtóban dolgozó magyar újságírókat, tévéseket, könyvkiadókban dolgozó értelmiségieket szólaltatott meg.

Anekdoták cenzúráról, öncenzúráról

A Krónika megkeresésére a rendező elmondta, néhány korábbi dokumentumfilmjében hasonló módszert alkalmazott, a személyes történetek, élmények, tapasztalatok révén próbált megközelíteni egy-egy sajátságos korszakot.

Idézet
Az 1965 és 1989 közötti időszakot közelíti meg A szocializmus hátsó bejárata, a Ceaușescu nevével fémjelzett évtizedeket.

Az ötlet úgy született, hogy több alkalommal jártam Erdélyi Lajosnál (marosvásárhelyi újságíró, fotóművész, 1929–2020), aki anekdotákon keresztül idézte fel, amikor az Új Élet című lap fotóriportereként dolgozott az 1960-as, 70-es években. Ezekben az anekdotikus történetekben a cenzúra és öncenzúra tematikáján volt a hangsúly: mi volt az, amit leírhattak, lefotózhattak, publikálhattak, mi csúszhatott át a cenzúra szűrőjén” – fejtette ki a rendező.

Hozzátette, aki ismerte Erdélyi Lajost, tudja, hogy nagyon jó mesélő volt, sok története volt, és ő adta a dokumentumfilm ötletét. „A címet is ő javasolta, és elültette a bogarat a fejemben, hogy felkutassam azokat, akik abban a korszakban dolgoztak a romániai magyar médiában. Arra törekedtem, hogy az egész országot lefedjük, nemcsak Székelyföldet és a Partiumot, hiszen Bukarestben is rengetegen dolgoztak lapoknál, a tévé magyar szerkesztőségében, könyvkiadóknál” – mondta a rendező, hozzátéve, rövid időre Erdélyi Lajos is megjelenik a filmben.

Csibi László a korabeli megyei magyar pártlapoktól – a teljesség igénye nélkül, ilyen címeken futottak: Vörös Zászló, Vörös Lobogó, Igazság, Fáklya, Szabad szó – keresett legalább egy-egy személyt, aki nyilatkozott.

De a Kriterion és Dacia könyvkiadó szerkesztőit is megkereste, és a rádiók szerkesztőségében is kutatott: a Marosvásárhelyi Rádió egyik munkatársa idézte fel a sajátságos kort. „Az ő történeteiken keresztül próbálom visszaadni, hogyan lehetett sajtós munkát végezni abban az időszakban. Erdélyi Lajos úgy vélekedett, hogy elterjedt a közvélekedés, miszerint a Ceaușescu-korszakban Romániában semmit sem lehetett elmondani, megjelentetni, közben pedig jelentős életművek születtek, például Kányádi, Sütő munkáinak jelentős hányada. Tehát nem igaz, hogy nem lehetett írni, közölni, csak megvolt erre a sajátos technika” – mondta Csibi László.

Hozzátette, mostanra már megvan a kellő időbeli távolság, és látható, hogy sok minden született abban a korszakban, például a Boros Zoltánnal készült beszélgetésből kiderült, hogy a hazai magyar könnyűzene esernyője alá került minden felvétel, ami a román tévé stúdiójában készült, és több mint 400 felvételről van szó, tehát nem mondható az, hogy nem lehetett dolgozni, vagy hogy aki akart, nem tudott dolgozni.

Amikor nem lehetett borús égről közölni fotót

Csibi László úgy fogalmazott, a film annak a bizonyítéka is, hogy akinek volt mondanivalója, a nehéz időszakban is el tudta mondani, csak nyilván megvolt a maga sajátos módja annak, miként lehet érvényesíteni a közlendőt.

Idézet
Mivel én fotó-filmes vagyok, engedtem magam becsábítani a korabeli képek világába is, a filmben megidézzük a korabeli fotókörök, fotóklubok működését, és azt is, hogy milyen kritériumok szerint lehetett bemutatni egy fotótárlatot.

Nagyon abszurd kifogások merültek föl: például nem lehetett beborult égboltot ábrázolni, mert Romániában mindig süt a nap, vagy nem lehetett néprajzi jellegű képet kiállítani, ahol szénafedelű ház látható, mert az országban nincsen már szénafedelű, hiszen mindenki tömbházban él” – részletezte a rendező.

Hozzátette, a film a pandémia alatt készült, a bezártság kiváló alkalom volt a történetmesélésre, gyűjtésre, ha már a járvány felborította az egyéb terveket. Az alkotás a magyarországi Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre.

Idézet
Ahhoz, hogy megidézzünk egy korszakot, nem elég, hogy a történetmesélők belemondják a kamerába a mondanivalót, hanem illusztrálni is kell.

Az illusztrációk összegyűjtésében nagy segítségemre volt a resicabányai amatőr filmesek múzeuma, az Azopan fotóarchívum vezetőjétől, Szőcs Edgártól rengeteg segítséget kaptam, a Minerva sajtófotó-archívuma, illetve magánszemélyek gyűjteménye is segített” – mondta a rendező.

Galéria

A szocializmus hátsó bejárata című dokumentumfilm plakátja korabeli címlapból inspirálódott

„Utolsó percben” elkészített dokumentumfilm

Csibi László kérdésünkre azt is felsorolta, kik a visszaemlékezők a filmben. Köztük van Király László költő, aki nagyon jó történeteket mesél, H. Szabó Gyula a Kriterion könyvkiadótól, Szilágyi N. Sándor nyelvész, szerkesztő, aki annak idején a bukaresti Kriterion kiadónál dolgozott – neki is nagyon jó történetei vannak.

Idézet
Az időközben elhunyt Bodor András is megszólalt a filmben, aki az Új Élet című lap bukaresti szerkesztőségében dolgozott.

Szinte minden városban igyekeztem találni valakit, Temesváron Graur János újságíró, szerkesztő, Szekernyés János helytörténész, újságíró, szerkesztő beszélt, valamint Bodó Barna politológus, újságíró. Aradon Puskel Péter közíró, újságíró nyilatkozott, Nagyváradon Nagy Béla, aki a Fáklya című lapnál dolgozott, majd a színháznak volt a művészeti igazgatója, Szatmáron Ágopcsa Marianna művészettörténész, aki Muhi Sándor képzőművész felesége” – sorolta a rendező.

Hozzátette, a filmben a marosvásárhelyi Gálfalvi György író, szerkesztő idézte fel azt a sajátságos világot, amit Hajdu Győző (a 2018-ban elhunyt marosvásárhelyi író, szerkesztő, egykori politikus hosszú időn keresztül vezette az Igaz Szó folyóiratot, a kommunista diktatúra kiszolgálója volt – szerk. megj.) képviselt.

A csíkszeredai megyei laptól Székedi Ferenc újságíró, szerkesztő, Borbély László szerkesztő szólal meg, a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükörtől Péter Sándor és Gajzágó Márton, a Brassói Lapoktól Kiss Éva Mária és Balázs János, a kolozsvári Dacia kiadótól Kerekes György, a kincses városbeli Igazság című napilap szerkesztőségéből Dózsa Sándor, a Falvak dolgozó népe című laptól Cseke Péter és Muzsnay Árpád. Felvetésünkre, hogy a film elkészítésének időzítése épp jókor történik, hiszen idősödő generációról van szó,

Csibi László úgy fogalmazott, a filmeseknek van ez a rossz szokása, hogy gyakran a „25. órában” indulnak el történeteket gyűjteni.

„Ezt tapasztalom magamon, a korábbi filmjeimet is „utolsó percben” készítettem el a visszaemlékezőkről. Nagyon sokan azok közül, akiknek jó történeteik lehettek ebből az időszakból, már egy másik világban »írják az újságot»” – fogalmazott Csibi László.

„Saját cenzoraink”

A rendező azt is elmondta, szerette volna, ha meg lehet szólítani azokat is, akik a „saját cenzoraink” voltak. „Koppándi Sándor, Pezderka Sándor és Hajdu Győző neve is elhangzik a filmben – körülbelül ők voltak azok, akik a magyar kultúráért, médiáért feleltek, vagyis mindenért, ami magyar nyelven megjelent a Ceaușescu-korszakban.

Idézet
A dokumentumfilmesnek az a szándéka, hogy egyensúlyt tartson, hiszen a visszaemlékezők sokszor említik ezeket a személyeket.

Koppándi Sándor nevét én koromból eredően nem ismertem, nehezen lehetett kiköbözni, hogy már nincs az élők sorában, de a többiek sem élnek, Pezderka már a rendszerváltás után elhunyt, Hajdu Győző nemrég” – mondta Csibi László.

A székelyudvarhelyi születésű rendező a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetének vezetője. Korábbi dokumentumfilmje a Nussbaum 95736 (2017), amely történelmi témájú riport­filmként egy túlélő élményein keresztül a kolozsvári zsidóság vészkorszak előtti és utáni életérzéséről szól, így fontos adalékokkal szolgál Erdély 20. századi történetéhez.

Az Édes Erdély, itt voltunk (2015) című alkotás leírásában az olvasható, a II. bécsi döntésként ismert bíráskodás eredményeként rövid időre visszakerült az anyaországhoz Erdély északi része, a film a 75 éves évfordulón eleveníti fel az eseményeket.

Csibi 2013-ban Kós Károlyról is készített dokumentumfilmet. Az egy évvel korábban készített, A kastély árnyékában című alkotásában a bonchidai Bánffy-kastély történetét dolgozta fel úgy, ahogy az a falu emlékezetében él.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján