További amerikai légvédelmi ütegeket kér Ukrajna – Egyre fogy az ukrán tüzérség lőszere

További amerikai légvédelmi ütegeket kér Ukrajna – Egyre fogy az ukrán tüzérség lőszere

Megrázó képek. A légvédelem hiánya miatt az oroszok egyre agresszívebben támadják az ukrán energetikai infrastruktúrát

Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Ukrajna további hét Patriot légvédelmi üteg beszerzésére törekszik a lehető leghamarabb, és felkérte az ilyenekkel rendelkező országokat, hogy adják kölcsön a rendszereket Kijevnek – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy, a Washington Postban szerdán megjelent interjúban.

Hírösszefoglaló

2024. április 11., 08:592024. április 11., 08:59

Mivel Oroszország a tavasz folyamán fokozta az Ukrajna elleni támadásait, az ukrán városokban és falvakban egyre inkább érződik a légvédelmi rendszerek hiánya, az orosz támadások miatt megnőtt az áldozatok száma.

Volodimir Zelenszkij elnök szerint Oroszország márciusban több mint 400 különböző típusú rakétát, 600 Sahid drónt és 3000 irányított légibombát lőtt ki Ukrajnára, súlyos károkat okozva az infrastruktúrában.

Kijev határozottan felszólította a szövetségeseket, hogy biztosítsanak Ukrajna számára több légvédelmi eszközt, különösen az Egyesült Államokban gyártott Patriot rendszereket, amelyek képesek a ballisztikus rakéták elfogására.

Zelenszkij szerint Ukrajnának 25 Patriotra van szüksége ahhoz, hogy az országot teljesen lefedje, de Kuleba azt mondta, hogy kezdetben hét rendszer biztosítására összpontosít.

Ez elég lenne Ukrajna legnagyobb városainak védelmére, és legalább egy üteg maradna, amely közelebb lenne a harctérhez.

Kuleba elmondta, hogy csapata több mint 100 külföldön rendelkezésre álló Patriotot azonosított, hozzátéve, hogy „nehezen érti meg”, hogy egyes országok miért nem hajlandóak legalább egy rendszerüket átadni Ukrajnának.

Eközben

Christopher Cavoli tábornok, az Egyesült Államok európai főparancsnoka egy szerdai kongresszusi meghallgatáson azt mondta: Ukrajna „meglehetősen rövid időn belül” kifogy a lőszerből és a légvédelmi elfogó rakétákból az Egyesült Államok további támogatása nélkül.

Cavoli nyilatkozata a legutóbbi az egyre élesebb figyelmeztetések sorában, amelyek arra vonatkoztak, hogy az amerikai segítség folyamatos késlekedése hogyan gyengíti Ukrajna pozícióját a harctéren.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap azt mondta, hogy „Ukrajna elveszíti a háborút”, ha a Kongresszus nem hagyja jóvá a Kijevnek nyújtott katonai segélyt. Ukrajna további támogatás hiányában folyamatos lőszerhiánnyal néz szembe.

Cavoli elmondta, hogy az orosz erők öt lövedéket lőttek ki minden egyes ukránok által kilőtt lőszer urán, és ez az arány az elkövetkező hetekben 10:1-re nőhet. A tábornok hangsúlyozta az amerikai segítség jelentőségét abban, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát.

Idézet
(Ukrajna) idén valóban tőlünk függ... és a támogatásunk nélkül nem lesznek képesek védekezni”

– jelentette ki.

Mint ismeretes, Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke nem volt hajlandó szavazásra bocsátani az Ukrajnának nyújtandó mintegy 60 milliárd dolláros támogatást tartalmazó segélytörvényt, annak ellenére, hogy a szenátus februárban elfogadta azt. A republikánusok ugyanis a déli határ migráció elleni védelmét szabják feltételül a támogatás elfogadásához.

Vezető republikánus tisztségviselők állítólag azt mondták, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló szavazás a kongresszusban még hetekig várathat magára, annak ellenére, hogy Johnson április 1-jén azt állította, hogy „rögtön húsvét után” megtartják.

Közben a Háborús Tanulmányok Intézete (Institute for the Study of War, ISW) szerdai jelentésében arról írt:

az amúgy is ritkuló ukrán légvédelmi rendszerek újraelosztásának szükségessége az olyan, folyamatosan támadott városok védelme érdekében, mint Harkiv, rutinszerű orosz támadásokhoz vezethet az ukrajnai hátország logisztikai rendszerei és városai ellen.

Oroszország a közelmúltban fokozta az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadásokat rakéták, siklóbombák és drónok alkalmazásával, és a jelentések szerint

szinte a teljes energetikai infrastruktúrát megsemmisítette.

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán egyeztetett a légierő parancsnokával, Mikola Olescsukkal a légvédelem átszervezéséről, hogy további védelmet biztosítsanak Harkiv számára, amelyet kedden orosz siklóbombákkal támadtak.

Heten haltak meg a szerdai orosz légicsapásokban, energetikai létesítményeket is támadtak
Hét ember halt meg szerdán az ukrajnai Harkivi és Odessza régióban két erőművet ért éjszakai támadásokban, miután Oroszország folytatta az ukrán villamosenergia-hálózat elleni támadássorozatot.
Az odesszai régióban négy ember halt meg – köztük egy tízéves kislány – és hét másik megsebesült – jelentette be a régió kormányzója, Oleh Kiper.
Az Odesszai régiót ballisztikus rakétákkal támadták – tette hozzá.Néhány órával korábban az ukrán belügyminisztérium közölte: két nő és egy gyermek halt meg egy orosz támadásban a Harkivi régióban.
ŰAz ukrán energiaügyi minisztérium korábban arról számolt be, hogy két energetikai létesítményt ért támadás az éjszaka folyamán Dél-Ukrajnában, Mikolajivban és Odessza térségében.
A támadás mindkét régióban áramkimaradást okozott.

Az átcsoportosítás rámutat a lőszerhiány miatt szükségessé vált nehéz döntésekre – közölte az ISW.

Idézet
Az ukrán légvédelem ezen további átszervezése ... feltehetően Ukrajna meglévő rakéta- és rakétaindító arzenáljából fog meríteni, ami szétfeszíti Ukrajna amúgy is korlátozott légvédelmi képességeit, és lehetőséget ad az orosz erőknek, hogy máshol tovább használják ki a légvédelem meggyengülését”

– írta az ISW.

Kijev fokozta erőfeszítéseit a nyugati légvédelmi rendszerek, különösen az amerikai gyártmányú Patriotok biztosítására, hogy enyhítse a hiányt. Az amerikai külügyminisztérium április 9-én jelentette be, hogy 138 millió dollár értékű katonai értékesítési csomagot biztosít Ukrajnának, amely lehetővé teszi a Hawk rakétarendszerekhez szükséges alapvető javításokat és pótalkatrészek beszerzését.

Az ISW elemzői arra figyelmeztettek, hogy ezek

a korlátozott vészhelyzeti erőfeszítések nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy megfelelően megvédjék Ukrajnát az orosz támadások ellen.

„Az Egyesült Államok sürgősségi erőfeszítései Ukrajna meglévő légvédelmi képességeinek megerősítésére továbbra is elégtelenek ahhoz, hogy megvédjék Ukrajnát az orosz csapásokkal szemben” – szögezte le az ISW.

Az Egyesült Államok légvédelmi eszközök és szolgáltatások sürgősségi eladását engedélyezte Ukrajnának
Az amerikai külügyminisztérium engedélyezett egy 138 millió dolláros sürgősségi fegyvereladást Ukrajnának a Hawk légvédelmi rakétarendszer létfontosságú javítása és pótalkatrészeinek biztosítása érdekében.
Az indoklás szerint Ukrajnának sürgősen szüksége van a karbantartási támogatásra, hogy a rakétarendszereket továbbra is működtethesse.
A Hawk légvédelmi rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, közepes hatótávolságú, repülőgépek megsemmisítésére, későbbi módosításaiban pedig rakéták elfogására is használják.
„Ukrajnának sürgősen növelnie kell a védelmi képességeit az orosz rakétacsapások és légierő elleni fellépéshez. A Hawk fegyverrendszer fenntartása és karbantartása fokozza Ukrajna képességét arra, hogy megvédje népét és megvédje a kulcsfontosságú nemzeti infrastruktúrát” – közölte a keddi döntést indokolva az amerikai külügyminisztérium.
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kijelentette: a támogatás nélkül az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy Ukrajna Oroszország kezére kerül. „Ukrajna számít, és az ukrajnai konfliktus kimenetele hatással lesz a mi nemzetbiztonságunkra is” – mondta Austin.
Ha Kijev elbukik, az veszélybe sodorhatja Ukrajna NATO-tag baltikumi szomszédait, és potenciálisan belerángathatja az amerikai csapatokat egy elhúzódó európai háborúba – tette hozzá a védelmi miniszter.
A Fehér Ház márciusban bejelentette, hogy 300 millió dollár értékű rendkívüli fegyver- és lőszerszállítmányt küld Ukrajnának sürgősségi biztonsági segítségként, hozzátéve, hogy ezt az összeget a védelmi minisztérium (Pentagon) által megspórolt költségekből sikerült előteremteni.
Az Ukrajna számára a kongresszusban korábban megszavazott költségvetési források tavaly év végén elfogytak. A Fehér Ház és a kongresszus között az újabb felhatalmazásról hónapok óta tart a vita. A republikánus kongresszusi tagok egy része azt várja a Fehér Háztól, hogy az ukrajnai támogatások folytatása előtt Joe Biden elnök tegyen hatékony intézkedéseket az illegális határátlépések megakadályozására.
A Fehér Ház tavaly ősz óta próbálja elérni, hogy a Kongresszus egy úgynevezett nemzetbiztonsági törvény részeként fogadjon el mintegy 60 milliárd dollárnyi katonai támogatást, amelyből az Egyesült Államok folytathatja az ukrán hadsereg ellátását fegyverekkel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök – közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére
2024. május 12., vasárnap

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre

Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elfoglalta a Harkiv megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben öt frontszakaszon sikerült előre nyomulnia az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre
2024. május 12., vasárnap

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét

A végzős diákok rokonai gyűltek össze az egyik stadionban tartott rendezvényen, amelyet megzavartak a tüntetők. Több európai nagyvárosban is folytatódtak a palesztin-párti megmozdulások, amelyeken önálló palesztin állam létrehozását követelték.

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét
2024. május 12., vasárnap

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, valamint közölte, hogy a Gázai övezet északi részén is benyomul egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja erőit.

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost
2024. május 11., szombat

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az izraeli hadsereget, hogy ne terjessze ki a Gázai övezetben fekvő Rafah városa ellen indított támadását, mert az humanitárius katasztrófához vezet.

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában
2024. május 11., szombat

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok
2024. május 10., péntek

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi elutasító döntését a palesztin állam elismeréséről, és tegye lehetővé, hogy Palesztina az ENSZ 194. tagállama legyen.

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés
2024. május 10., péntek

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék

Az orosz megszálló erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben – közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója pénteken a Telegramon.

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék
2024. május 10., péntek

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt

Nyugat-Európából luxuskocsit elkötő, és az alvázszámát meghamisító romániai autótolvajt tartóztatott le Ártándnál a magyar határrendőrség.

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt
2024. május 10., péntek

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette csütörtök este, hogy „ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni”, válaszul Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére.

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu