Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt

Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt

Ártatlan áldozatok. A World Central Kitchen élelmiszer-segélyeket juttatott el a gázai lakosoknak

Fotó: Facebook/World Central Kitchen

Az izraeli hadsereg (IDF) elbocsátott két magas rangú tisztet, és megrovásban részesítette egy vezető parancsnokát, miközben elismerte, hogy a Gázai övezetben egy segélykonvojt ért dróncsapás során számos hibát követett el, többek között azt is, hogy olyan segélymunkásokat is megöltek, akik túlélték az első támadást.

Hírösszefoglaló

2024. április 06., 09:402024. április 06., 09:40

Az IDF pénteken közölte, hogy „azok, akik jóváhagyták a csapást, meg voltak győződve arról, hogy a Hamász fegyvereseit vették célba”, és a támadást súlyos hibának nevezte, amely egy téves azonosítás nyomán következett be.

Mint kifejtették,

a csapást „a parancsok és az IDF szabványos műveleti eljárásainak súlyos megsértésével” hajtották végre, ezért elbocsátottak egy őrnagyot és egy tartalékos ezredest.

Három másik IDF-tisztviselőt hivatalosan megrovásban részesítettek: az érintett dandár és hadosztály parancsnokait, valamint a déli parancsnokság parancsnokát, akit „általános felelősség” terhel.

A gyilkosságot végrehajtó drónkezelőket a felettesek nem értesítették a humanitárius konvojról, mivel „belső hibák miatt a humanitárius műveletre vonatkozó kritikus információk nem jutottak el a parancsnoki láncon keresztül” – közölte pénteken Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője.

Mint arról beszámoltunk,

hét segélymunkás – három brit, egy palesztin, egy amerikai-kanadai kettős állampolgár, egy ausztrál és egy lengyel – halt meg a World Central Kitchen (WCK) által üzemeltetett autókra mért hétfői csapásokban, ami felháborodást váltott ki az érintett országokban.

Az IDF előzetes megállapításaiban részletesen beszámolt az elrontott értékelések és a döntéshozatali hibák sorozatáról, amelyek az ártatlan segélymunkásokat szállító három autó elleni célzott csapásokhoz vezettek.

Erői „azonosítottak egy fegyverest az egyik segélyautón, majd ezt követően egy további fegyverest” – közölte az IDF, miközben a teherautók élelmiszert szállítottak egy gázai raktárba. Az állítással kapcsolatban további részleteket nem közölt.

Később, amikor három WCK-jármű elhagyta a raktárat, egy parancsnok „tévesen azt feltételezte, hogy a fegyveresek a kísérő járművekben tartózkodnak, és hogy ezek Hamász-terroristák” – áll a jelentésben.

Az IDF érintett tisztjei „tévesen fegyverként azonosítottak valamit, ami az egyik utas vállán lógott”, de az erők most úgy vélik, hogy az egy táska volt

– mondta az IDF szóvivője pénteken a CNN-nek.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az izraeli megfigyelő drónok „éjszaka nem látták a járműveken a WCK-logót”.

Az első autóban lévő WCK-dolgozók közül néhányan túlélték az első csapást, és a konvoj következő autójába menekültek – tette hozzá a szóvivő –, csakhogy azt a járművet is célba vették.

A WCK és számos nyugati ország vezetője független, harmadik fél által végzett vizsgálatot követelt a csapások ügyében, Izrael azonban csak a pénteken nyilvánosságra hozott belső vizsgálat mellett kötelezte el magát.

Az amerikai kormányzat tanulmányozza az izraeli vizsgálati összefoglalót a Gázában dolgozó segélymunkásokat érő keddi katonai csapásról – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, csak az alapos áttekintés után lehet megfogalmazni véleményt, minden korábbi nyilatkozat elhamarkodott volna. Az illetékes kijelentette, hogy nincs olyan amerikai kezdeményezés, amely másik vizsgálatra irányulna.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Brüsszelben korább elhangzott felszólítását pontosította, ami „független, átfogó és teljesen nyilvános” vizsgálatról szólt. A

Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint nincs szó másik vizsgálatról, a külügyminiszter a később megjelent izraeli jelentésre utalt.

Antony Blinken pénteken azt is fontosnak mondta, hogy Izrael teljes felelősséget vállaljon a történtekért, a felelősöket pedig elszámoltassa.

John Kirby Washingtonban újságírók előtt Joe Biden elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetésére visszautalva az amerikai álláspont megváltozásáról kijelentette, hogy hetek, hónapok óta növekszik a frusztráció a Fehér Házban annak láttán, hogy további civilek esnek áldozatul, és polgári infrastruktúrában esnek károk az izraeli katonai műveletek során a Gázai övezetben.

Azt ugyanakkor hozzátette, nincs olyan szándék, hogy az izraeli hadsereg műveleteiről szóló döntéshozatal felügyeletére az Egyesült Államok szakértőt küldjön Izraelbe, hiszen független országról van szó, amely maga dönt katonai lépéseiről.

Ezen műveletek kivitelezésének módja ugyanakkor az amerikai-izraeli egyeztetések témája –

jegyezte meg John Kirby

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője csütörtökön sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy amennyiben nem látnak változást az izraeli cselekedetekben, akkor az amerikainak kell változtatniuk tetteiken. Ugyanezen a sajtótájékoztatón azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok támogatása Izrael önvédelme iránt szilárd és nem fog meginogni.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken New York-ban nyilatkozott a történtekről, és független vizsgálatokat és kézzelfogható változtatásokat sürgetett.

Amerikai illetékesek pénteken arról is beszámoltak, hogy

készültségben vannak egy Izraelt fenyegető iráni katonai csapás lehetséges bekövetkezte miatt.

A közlés szerint az amerikai fél osztja az izraeli partnerek véleményét arról, hogy az iráni válaszlépés „elkerülhetetlen”, miután hétfőn a zsidó állam végzett egy magas rangú iráni katonai parancsnokkal Damaszkuszban.

Közben

a libanoni síita milícia vezetője péntekenbejelentette: a Hezbollah teljes mértékben felkészült bármiféle háborúra.

Haszan Naszrallah az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni – Izraelnek tulajdonított – légitámadást „következményekkel járó fordulópontnak” nevezte. A Teherán hátszelét élvező milícia főtitkára azt mondta, hogy Teheránnak jogában áll megbüntetnie Izraelt, és az iráni válasz nem fog késni.

Úgy fogalmazott, hogy a Hezbollah „nagyszerűen fel van készülve” bármiféle háborúra. Hangsúlyozta, hogy

a milícia még nem vetette be legerősebb fegyvereit.

A Hezbollah teheráni vezetéssel ápolt viszonyával kapcsolatban Haszan Naszrallah azt mondta: „Medálként viseljük mellünkön Iránnal ápolt kapcsolatainkat és támogatásunkat.”

A szíriai fővárosban működő iráni konzulátusra mért légitámadásban tizenhatan vesztették életüket, köztük az iráni Forradalmi Gárda két dandártábornoka és másik öt tagja. Iránban pénteken az áldozatok temetésén ezrek tüntettek Izrael ellen, többen megtorlást követeltek. Az állami televízió felvételein látható volt, hogy

a demonstrálók soraiban „Halál Izraelre” feliratú táblákat tartottak fel.

Az iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka, Hoszein Szalami a megemlékezésen kijelentette, hogy „az ellenség egyetlen olyan cselekedete sem marad válasz nélkül, amelyet a szent Iszlám Köztársaság ellen követett el”. Azt mondta, a Forradalmi Gárda harcosai meg fogják büntetni Izraelt. Helyi sajtójelentések szerint az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet vezetője, Zijád en-Nahala is részt vett a megmozduláson.

Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere a zsidó állam katonáihoz intézett beszédében kijelentette, hogy Izrael ott támad ellenségeire, ahol az neki tetszik.

„Ez lehet Damaszkuszban, vagy akár Bejrútban” – mondta Galant.

„Az ellenséget mindenhol súlyos csapások érték, és ezért lehetőséget keres a visszavágásra. Készen állunk erre többrétegű védelmünkkel” – tette hozzá az izraeli védelmi miniszter. Az iráni fenyegetések miatt pénteken zárva maradt huszonnyolc izraeli külképviselet a világban.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

A NATO-nak határozottabban el kell köteleznie magát elrettentő pozíciójának megerősítése mellett a román államfő szerint

A NATO-tagállamoknak növelniük kell a hadiipari termelésüket – szögezte le kedd esti washingtoni sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis.

A NATO-nak határozottabban el kell köteleznie magát elrettentő pozíciójának megerősítése mellett a román államfő szerint
2024. május 08., szerda

Csak a Hamászra gyakorolt katonai nyomás segíthet a túszok kiszabadításában Izrael szerint, nem állnak le Rafahban

A Hamászra gyakorolt katonai nyomás nélkül nem lehetséges a Gázát uraló iszlamista terrorszervezet által elrabolt izraeli túszok kiszabadítása – ezzel indokolta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Rafah elleni műveletek megkezdését.

Csak a Hamászra gyakorolt katonai nyomás segíthet a túszok kiszabadításában Izrael szerint, nem állnak le Rafahban
2024. május 08., szerda

Iohannnis: Románia fontolóra veszi, hogy Patriot légvédelmi rendszert küldjön Ukrajnának

Románia nyitott arra, hogy megvitassa egy Patriot légvédelmi rendszer Ukrajnába küldésének lehetőségét – közölte Klaus Iohannis elnök kedden az Egyesült Államokban.

Iohannnis: Románia fontolóra veszi, hogy Patriot légvédelmi rendszert küldjön Ukrajnának
2024. május 08., szerda

Ukrán városok elleni tömeges támadással hangolt Oroszország a május 9-i moszkvai ünnepségre

Nagyszabású támadássorozatot indított az orosz hadsereg szerdára virradóra, egy nappal a moszkvai győzelem napi ünnepség előtt ukrán városok ellen.

Ukrán városok elleni tömeges támadással hangolt Oroszország a május 9-i moszkvai ünnepségre
2024. május 07., kedd

NATO-főtitkári aspirációi is terítékre kerültek Iohannis és Biden washingtoni megbeszélésén

Klaus Iohannis román idő szerint kedden este közölte, hogy a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség elmélyítéséről tárgyalt a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnökkel.

NATO-főtitkári aspirációi is terítékre kerültek Iohannis és Biden washingtoni megbeszélésén
2024. május 07., kedd

Bombafenyegetést kapott kedden e-mailben közel ezer szlovákiai oktatási intézmény

Több mint ezeregyszáz szlovákiai intézmény kapott kedden e-mailben pokolgépes fenyegetést, főleg iskolák – közölte a rendőrség. A fenyegetések közül eddig egy sem bizonyult valódinak.

Bombafenyegetést kapott kedden e-mailben közel ezer szlovákiai oktatási intézmény
2024. május 07., kedd

Ukrán főtisztek beszervezésével próbálták eltenni láb alól az oroszok Zelenszkijt

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás merényletkísérleteket hiúsított meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú ukrán vezetők ellen, a merényleteket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelte ki.

Ukrán főtisztek beszervezésével próbálták eltenni láb alól az oroszok Zelenszkijt
2024. május 07., kedd

Putyin: csakis az egyenrangúság alapján lehet biztonságról és hadászati stabilitásról tárgyalni

Oroszország sorsát mi magunk és csakis mi magunk fogjuk meghatározni a mai, és a jövő nemzedékek érdekében – jelentette ki beiktatási beszédében Vlagyimir Putyin elnök, miután letette ötödik államfői esküjét kedden a moszkvai Kremlben.

Putyin: csakis az egyenrangúság alapján lehet biztonságról és hadászati stabilitásról tárgyalni
2024. május 07., kedd

Lehallgatókészüléket találtak a lengyel kormány ülésének helyszínén

Lehallgatásra alkalmas készüléket talált a lengyel államvédelmi szolgálat (SOP) és a belbiztonsági ügynökség (ABW) Katowicében abban a teremben, ahol a kormány keddi kihelyezett ülését tartja.

Lehallgatókészüléket találtak a lengyel kormány ülésének helyszínén
2024. május 07., kedd

Zajlik az izraeli offenzíva Rafahban, több terroristával végeztek

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte az IDF szóvivője kedden.

Zajlik az izraeli offenzíva Rafahban, több terroristával végeztek