Odesszát támadták az oroszok – Zelenszkij: Ukrajna orosz garanciák nélkül is meghosszabbítja a gabonamegállapodást

Odesszát támadták az oroszok – Zelenszkij: Ukrajna orosz garanciák nélkül is meghosszabbítja a gabonamegállapodást

Fotó: Videófelvétel

Robbanások hallatszottak keddre virradóra a Fekete-tenger partján fekvő Odesszából, a légvédelmi szirénák éjjel két óra körül szólaltak meg, majd a légvédelem is működésbe lépett.

Hírösszefoglaló

2023. július 18., 08:072023. július 18., 08:07

2023. július 18., 08:092023. július 18., 08:09

Az ukrajnai városból négy nagyobb robbanást jelentettek. A CNN tudósítói stábja egy lángolva lezuhanó tárgyról számolt be.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás vezetője szerint orosz légitámadást vertek vissza.

Támadás érre Mikolajivet is. A városban „elég komoly” tűz ütött ki az egyik „létesítményben” – közölte Olekszandr Szenkevics polgármester a Telegram-oldalon.

Az ukrán légierő emellett dróntámadásokra figyelmeztetett Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Dnyipropetrovszk régiókban, valamint ballisztikus rakétatámadások veszélyére Poltavában, Cserkasiban, Dnyipropetrovszkban, Harkivban és Kirovohradban.

A légicsapás azt követően következett be, hogy hétfőn támadás érte az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krímet az orosz szárazfölddel összekötő Krími hidat, illetve miután Moszkva bejelentette, hogy kilép az ukrajnai gabona fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő gabonaegyezményből.

Ennek kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök afrikai újságíróknak nyilatkozva hétfőn kijelentette:

Ukrajna kész orosz biztonsági garanciák nélkül is meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezmény hatályát, és ezt jelezni fogja a közvetítőként eljáró ENSZ-nek és Törökországnak is.

„Volt két megállapodásunk: Ukrajna, Törökország, ENSZ; a másik egyezmény Oroszország, Törökország és az ENSZ között. Így amikor Oroszország azt mondja, hogy felfüggeszti (az egyezményt), akkor lényegében az António Guterres ENSZ-főtitkárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kötött megállapodást bontja fel. Nem velünk. Nekünk nem volt semmiféle megállapodásunk velük” – mondta Zelenszkij, akit sajtótitkára, Szerhij Nyikoforov idézett.

„Oroszország nélkül is mindent meg kell tenni, hogy használni tudjuk ezt a fekete-tengeri folyosót. Nem félünk” – hangoztatta az ukrán államfő, aki szerint a hajótulajdonos vállalatok már jelezték, készen állnak, ha Ukrajna elindítja, Törökország pedig átengedi a gabonaszállítmányokat.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy

az alternatív szárazföldi útvonalak nem tudják kiváltani a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében folytatott tengeri szállítmányozást.

A gabonaegyezmény hatálya hétfőn éjfélkor járt le, Oroszország pedig közölte, hogy nem újítja meg. A Kreml mindazonáltal arról biztosította az érintetteket, hogy Moszkva kész „azonnal” visszatérni az egyezményhez, ha teljesülnek annak Oroszországra vonatkozó feltételei.

Erdogan török elnök, akinek országa közvetítőként járt el a gabonamegállapodás megkötésekor, közölte:

továbbra is úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyezmény folytatását akarja. Hozzátette, hogy a török és az orosz külügyminiszter hétfő délután tárgyal.

„Remélem, hogy ezzel a megbeszéléssel el tudunk érni némi eredményt, és szünet nélkül folytatni tudjuk a dolgokat” – mondta Erdogan.

Guterres sajnálatosnak nevezte Moszkva döntését, viszont szintén jelezte: nem hagy fel a nemzetközi erőfeszítések összehangolásával annak érdekében, hogy az orosz és az ukrán mezőgazdasági termékek, illetve műtrágyák eljuthassanak a világ piacaira. Mindemellett

elismerte, hogy továbbra is fennállnak olyan akadályok, amelyek nehezítik az orosz termékek exportját.

Az orosz külügyminisztérium már előzetesen jelezte, hogy megfontolják a gabonaegyezmény folytatását, amennyiben „kézzelfogható eredmények” születnek az orosz fél követeléseit illetően. Ezen feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése.

A francia külügyminisztérium állásfoglalásában felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel a gabonaegyezmény megújítását érintő zsarolással.

„Franciaország elítéli, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a fekete-tengeri gabonakezdeményezésben. Oroszország egyedül felelős a hajózás akadályozásáért abban a tengeri térségben, mert illegális blokádot von az ukrán kikötők köré. Véget kell vetnie a globális élelmezés biztonságával kapcsolatos zsarolásnak, és felül kell bírálnia döntését” – emelte ki közleményében a diplomáciai tárca.

Közben Szerhij Cserevatij ezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy hétfői ukrán tévéműsorban arról beszélt:

az orosz erők mostani veszteségei a Donyeck megyei Bahmutnál már közelítenek ahhoz, amelyet a Wagner orosz zsoldoscsoport szenvedett el az ukrán csapatokkal vívott harcok csúcspontján.

„Az orosz veszteségek rendszeresek Bahmut környékén. Ezek a veszteségek már megközelítik azokat, amelyek a Wagner-csoporttal vívott harcok csúcsán voltak” – fogalmazott a szóvivő. Példaként hozta, hogy az elmúlt napban 81 orosz katona halt meg, 156-an pedig megsebesültek. Szavai szerint ugyanakkor az orosz erők erőteljesen vágnak vissza az ukrán támadásokra: 556 alkalommal nyitottak tüzet tüzérséggel, négy légitámadást hajtottak végre, és nyolc fegyveres szárazföldi összecsapás volt a térségben.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye kormányzói hivatala közben arról tájékoztatott, hogy hétfőn az orosz erők tüzet nyitottak a régióban lévő Bilopillja településre, aminek következtében két helyi lakos életét vesztette.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap folyamán öt térségben 29 összecsapás volt az ukrán hadsereg és az orosz csapatok között.

„Az ellenség a fő erőfeszítéseit a Harkiv megyei Kupjanszk, a donyecki régióban pedig Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányába összpontosítja, a súlyos csaták folytatódnak. A nap folyamán 29 katonai összecsapásra került sor”

– fogalmazott a vezérkar. Kifejtette, hogy Kupjanszknál az ukrán katonák „állhatatosan tartják a vonalat”, Liman térségében pedig „az ellenség 24 órán keresztül sikertelen támadó műveleteket hajtott végre”. „Bahmut irányában a védők sikeresen visszaverték az ellenséges támadásokat

Bohdanyivka és Veszele térségében. Marjinkánál és Krasznohorivka térségében a védelmi erők változatlanul visszatartják az orosz csapatok előrenyomulását” – írta a vezérkar. Hozzátette, hogy

az ukrán erők továbbra is támadó hadműveleteket folytatnak a Zaporizzsja megyei Melitopol és Bergyanszk térségében.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka közleményében megerősítette, hogy az orosz csapatok támadásba mentek át Kupjanszk térségében, és a helyzetet súlyosnak nevezte. Kifejtette: annak érdekében, hogy az ukrán csapatok támadó műveleteit megállítsák Bahmut térségében, az oroszok további erőket és eszközöket telepítettek Kupjanszk irányába, amelyek alapját légideszantcsapatok képezik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

Stoltenberg: a NATO-nak láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetségnek láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját az ellenfelei részéről megnyilvánuló jelenlegi fenyegetések közepette.

Stoltenberg: a NATO-nak láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját
2024. június 17., hétfő

Izrael megerősíti a ciszjordániai zsidó telepeket, miután több ország elismerte a palesztin államot

Az izraeli kormány közölte, hogy meg kívánja erősíteni a zsidó településeket a megszállt Ciszjordániában, miután több ország egyoldalúan elismerte a palesztin államot.

Izrael megerősíti a ciszjordániai zsidó telepeket, miután több ország elismerte a palesztin államot
2024. június 17., hétfő

Hevesebben támadták az oroszok Ukrajnát a nélkülük megtartott svájci békekonferencia idején

Az orosz hadsereg fokozta a támadások ütemét a vasárnap véget ért svájci békekonferencia idején – jelentette az ukrán vezérkar.

Hevesebben támadták az oroszok Ukrajnát a nélkülük megtartott svájci békekonferencia idején
2024. június 16., vasárnap

Baltával fenyegetőző férfit lőttek le a rendőrök Hamburg futballszurkolókkal teli városrészében

A helyi rendőrség vasárnap rálőtt egy férfira, aki baltával és kézigránáttal fenyegette őket néhány órával a Lengyelország-Hollandia labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzést megelőzően Hamburgban.

Baltával fenyegetőző férfit lőttek le a rendőrök Hamburg futballszurkolókkal teli városrészében
2024. június 16., vasárnap

Életét vesztette egy román zsoldos katona Kongóban

Egy román állampolgár életét vesztette és két másik román állampolgár megsérült szombaton Kongóban egy konfliktusban – közölte vasárnap a bukaresti külügyminisztérium.

Életét vesztette egy román zsoldos katona Kongóban
2024. június 16., vasárnap

Először jelent meg nyilvánosan betegsége bejelentése óta Katalin hercegnő

A brit trónörökös felesége a III. Károly király hivatalos születésnapjának alkalmából rendezett katonai díszszemlén tűnt fel gyermekei társaságában. Katalin pénteki üzenetében elmondta, jól halad a kezelése.

Először jelent meg nyilvánosan betegsége bejelentése óta Katalin hercegnő
2024. június 15., szombat

„Kárpátalján fárad a társadalom, de próbálunk túlélni” – Orosz Ildikó beregszászi egyetemvezető a magyarság helyzetéről

Hogyan éli meg a kárpátaljai magyarság a háború sújtotta Ukrajnában a mindennapi nehézségeket, milyen kihívásokkal szembesülnek jelenleg és milyen vonatkozásban viselte meg leginkább a több mint két éve tartó háború a társadalmat?

„Kárpátalján fárad a társadalom, de próbálunk túlélni” – Orosz Ildikó beregszászi egyetemvezető a magyarság helyzetéről
2024. június 15., szombat

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat

A bukovinai székelyek az egyik, ha nem a legjobban szervezett népcsoport a Kárpát-medencében, amit a hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetnek – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Hőgyészen.

Potápi Árpád János: a bukovinai székelyek minden körülmények között meg tudták őrizni identitásukat
2024. június 14., péntek

Hitler és a nácik jutottak Zelenszkij eszébe Putyin békejavaslata nyomán

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hitler és a nácik jutottak Zelenszkij eszébe Putyin békejavaslata nyomán
2024. június 14., péntek

Karácsony nem fogadja el, hogy az újraszámlálás őt hozta ki a főpolgármester-választás nyertesének

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal – derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén.

Karácsony nem fogadja el, hogy az újraszámlálás őt hozta ki a főpolgármester-választás nyertesének