Drónokkal támadták a Krímet az ukránok – Már az F-16-os vadászgépeken gyakorolnak az ukrán pilóták

Drónokkal támadták a Krímet az ukránok – Már az F-16-os vadászgépeken gyakorolnak az ukrán pilóták

Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

A Krím félszigetre irányított három légi és négy tengeri ukrán drón megsemmisítéséről tett bejelentést szerda reggel az orosz védelmi minisztérium.

Hírösszefoglaló

2023. november 22., 10:342023. november 22., 10:34

A tárca szerint az orosz légvédelem három repülőgép típusú drónt lőtt le az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím felett. Négy, a félsziget felé tartó ukrán legénység nélküli hajót a Fekete-tenger medencéjének nyugati részén fedeztek fel és semmisítettek meg a minisztérium tájékoztatása szerint.

Az ukrán támadás nyomán a Szevasztopoli-öbölben lezárták a révet, valamint leállították a hajó- és kompforgalmat.

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News amerikai tévécsatorna által kedden sugárzott interjújában elismerte: Ukrajnára nincs jó hatással az, hogy a világ figyelme Izrael felé fordult, a Közel-Keleten zajló háborús konfliktus nem segít országának.

Az ukrán államfő a hírtelevíziónak adott interjúban megállapította, hogy

a közel-keleti helyzet szintén egy kihívás a világ számára, és azt mondta, hogy Oroszország „nagy kívánsága” volt az, ami kialakult Izraelben.

Volodimir Zelenszkij fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy országa további segítséget kapjon az orosz agresszió elleni harchoz, és úgy fogalmazott: „remélem, a Kongresszus segít nekünk, és az Egyesült Államok mellettünk áll majd”.

Az ukrán államfő kifejtette,

Ukrajna készen áll arra, hogy az Egyesült Államokkal közösen hadiipari gyártókapacitást építsen ki, ami mindenki számára nyereséget hozna.

Volodimir Zelenszkij elismerte, hogy az ukrán erők az oroszok ellen a szárazföldön nem tudnak sikereket felmutatni, ahogy fogalmazott, a „harctér nem küld jó üzenetet”. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fekete-tengeren van előrelépés, és azt mondta: az orosz fekete-tengeri flotta egy részét sikerült megsemmisíteni, aminek következtében Oroszország már nem rendelkezik a korábbi tengeri erővel.

Az ukrán elnök fontosnak jelölte meg a harcot a „közös értékekért”, de megjegyezte, hogy az ukránok veszítik életüket a háborúban és nem az európaiak, vagy az amerikaiak.

Úgy vélte, hogy Ukrajna a globális hatalmi konfliktus középpontjában áll. Az ukrán háború lezárásáról szóló tervek közül azokról, amelyek a Donbasz és a Krím átadásával járnának, azt mondta, hogy az „nem béketerv”, és egy ilyen forgatókönyvre Ukrajna nem áll készen.

Donald Trump volt amerikai elnök azon kijelentésére, miszerint „egy nap alatt” képes lenne lezárni a háborút, az ukrán elnök azt mondta: meghallgatná, milyen lépéseket tartalmaz a volt elnök, és republikánus elnökjelölt-aspiráns békeformulája.

Előzőleg Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján közölte:

Dániában már gyakorolnak F-16-os vadászgépeken az ukrán pilóták, igaz, még csak oktatókkal.

A szóvivő közlése szerint ezt megelőzően az ukrán pilóták a NATO-ban rendszeresített könnyűmotoros repülőgépeken gyakoroltak, ami megkönnyíti számukra az F-16-osra való átállást. Szavai szerint napról napra nő azoknak a pilótáknak a száma, akik részt vesznek az oktatókkal közös repüléseken.

Ezt követően – mint mondta –

az ukrán pilóták megtanulnak önállóan repülni, majd elsajátítják a gépek harci bevetés közbeni kezelését is.

Dánia mellett az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is folyik kiképzés ukrán pilóták számára. Rajtuk kívül az említett országokban képezik ki a földi irányító személyzetet is – tette hozzá Ihnat.

Ihnat október elején hozta nyilvánosságra, hogy Ukrajnában új katonai pilótacsoportok alakulnak, amelyek megtanulják az amerikai F-16-os vadászgép vezetését, és néhány pilóta már ennek a modellnek a szimulátorán tanul - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Mint arról beszámoltunk, Romániában is létrehoznak egy F-16-os pilótakiképző központot, amelyben a térség NATO-tagországainak pilótái mellett ukránokat is képeznek majd.

Eközben Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka kedden a Telegramon azt tudatta:

az orosz megszálló erők csökkentették a rohamműveletek számát, de továbbra is cinikusan figyelmen kívül hagyják a hadviselés törvényeit és szokásait.

Közölte, hogy az oroszok rakétákat lőttek ki az Sz–300-as légvédelmi rendszerből a donyecki régió egyik polgári egészségügyi intézményére. Szavai szerint komoly károk keletkeztek Szelidove város központi kórházában, valamint a „Kotljarevszka” bányában és más polgári infrastrukturális létesítményekben.

„Ezenfelül az elmúlt 24 órában az ellenség négy rakétacsapást, valamint 637 tüzérségi támadást hajtott végre, és 29 katonai összecsapás is volt a térségben” – tette hozzá.

Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett helyzetjelentésében azt írta, hogy

az ukrán védelmi erők tartják nemrég elfoglalt új állásaikat Herszon megyében, a Dnyeper folyó orosz megszállás alatti bal partján, és visszaverték az orosz erők támadásait több irányban az ország keleti és déli részén.

Ezzel szemben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított minisztérium keddi vezetőségi ülésén azt állította: kudarcba fulladt Herszon térségében, a Dnyeper bal partján megkísérelt partraszálló hadművelet, az ukrán erők november eleje óta több mint 13 700 embert és mintegy 1800 egységnyi fegyverzetet és hadfelszerelést veszítettek.

„Az orosz csapatok sikeresen folytatják az aktív védekezést, magabiztosan tartják a frontokat a harci érintkezés teljes hosszában, fokozatosan javítva pozíciójukat” – hangoztatta Sojgu. A miniszter szerint sok ukrán katona adja meg magát, felismerve az orosz védelem áttörésére irányuló kísérletek értelmetlenségét.

Beszámolója szerint az év eleje óta az orosz hadseregnek szállított rakéta- és tüzérségi fegyverek főbb típusainak mennyisége 4,9-szeresére, a páncélozott eszközöké több mint háromszorosára, a drónoké 16-szorosára, a csapásmérő eszközöké pedig 12-szeresére nőtt.

Közben

az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa Strasbourgban kedden arról beszélt: az Európai Unió képes betartani azon ígéretét, hogy tavaszra leszállítja az Ukrajnának ígért egymillió darab 155 milliméteres lőszert.

Thierry Breton az Európai Parlament plenáris ülésének az Ukrajnának szánt lőszertámogatásra tett uniós ígéretről tartott vitáján azt mondta, az Európai Unió elő tudja állítani azt a mennyiségű lőszert, amelyet megígért Ukrajnának, ugyanis – szavai szerint – megvan az a kapacitás, amely ezt képes előállítani.

Ezzel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy megszülessenek a beszerzésre vonatkozó tagállami szerződések, az uniós országok többsége ugyanis – mint mondta – nem tette meg ezt a lépést. Noha az uniós üzemek növelik a gyártást, politikai akaratra van szükség, hogy a kötelezettségvállalás teljesüljön – emelte ki. Szerződéseket kell aláírni és kereskedelmi kötelezettségvállalásra van szükség minden uniós ország részéről a prioritásokat illetően, ami azt jelenti, hogy a lőszereket Ukrajnába kell küldeni – tette hozzá.

„Továbbra is el kell látnunk Ukrajnát mindazzal, amire ebben a háborúban szüksége van” – fogalmazott.

A kapacitás megvan, de gyorsabban kell előállítani az ígért lőszermennyiséget. Ez a kötelezettségvállalás a tagállami védelmi képességfejlesztést is támogatja

– mondta.

„Amit le tudunk szállítani, azt már most le kell szállítanunk Ukrajnának” – fogalmazott Breton, majd hozzátette: el kell gondolkodni azon is, hogy milyen szakterületeken működő vállalatokat lehet még bevonni a gyártásba. A legfontosabb ugyanakkor az, hogy Ukrajna támogatása legyen a beszerzések legfőbb célországa - mondta az uniós biztos.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Iohannis cáfolta, hogy a Bukaresti Kilencek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag „rendszeresen szembehelyezkedik” a partnerek döntéseivel.

Iohannis cáfolta, hogy a Bukaresti Kilencek államai Magyarország kizárását fontolgatnák
2024. június 11., kedd

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán katonai hírszerzés részese volt a krasznogorszki terrortámadásnak

Megállapították az orosz különleges szolgálatok az ukrán katonai hírszerzés részességét a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen márciusban történt terrortámadásban.

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán katonai hírszerzés részese volt a krasznogorszki terrortámadásnak
2024. június 11., kedd

Kizárhatják Magyarországot a Bukaresti Kilencek közül Ukrajna miatt egyes értesülések szerint

Az Észak-atlanti Szövetség keleti szárnyának tagállamai fontolgatják, hogy kizárják Magyarországot a Bukarest Kilencek néven ismert csoportból – közölte a Financial Times a csoporton belüli forrásokra hivatkozva.

Kizárhatják Magyarországot a Bukaresti Kilencek közül Ukrajna miatt egyes értesülések szerint
2024. június 11., kedd

Jobbközép összefogást ajánl a győzelemre esélyes Le Pen, a szocialisták a kommunistákkal fognak össze ellene

A megosztott francia baloldali pártok hétfő este bejelentették, megállapodást kötöttek arról, hogy közös jelölteket indítanak minden választókerületben az előrehozott nemzetgyűlési választások három hét múlva esedékes első fordulójában.

Jobbközép összefogást ajánl a győzelemre esélyes Le Pen, a szocialisták a kommunistákkal fognak össze ellene
2024. június 11., kedd

Az ENSZ BT felszólította a Hamászt a tűzszüneti javaslat elfogadására, Izrael nem áll le a gázai hadművelettel

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta a gázai tűzszünetről szóló megállapodás-tervezetet hétfőn, és arra szólította fel a Hamászt, hogy fogadja azt el.

Az ENSZ BT felszólította a Hamászt a tűzszüneti javaslat elfogadására, Izrael nem áll le a gázai hadművelettel
2024. június 11., kedd

Washington ismét engedélyezi, hogy a náci szimpátiával gyanúsított Azov-dandár amerikai fegyvereket használjon

Az Egyesült Államok engedélyezni fogja, hogy az ukrán Azov-dandár az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket használhassa a teljes körű orosz invázió elleni harcban – jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

Washington ismét engedélyezi, hogy a náci szimpátiával gyanúsított Azov-dandár amerikai fegyvereket használjon
2024. június 10., hétfő

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna

A Fidesz-KDNP nyerte a szavazatok 44,61 százalékos arányával az európai parlamenti (EP-) választásokat, mely teljesítménnyel egy országgyűlési választáson a parlamenti mandátumok kétharmadát (135 mandátumot) is megszerezhette volna.

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna
2024. június 10., hétfő

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter

Lemondott tisztségéről Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter. Ezt hétfőn ő maga erősítette meg a Mandinernek.

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter
2024. június 10., hétfő

EP-választás: Meloni pártja nyert Olaszországban, Belgiumban lemondott a miniszterelnök

Köszönöm, az Olasz Testvérek az első párt maradt, túllépve az olasz parlamenti választások eredményét – jegyezte be közösségi oldalán Giorgia Meloni kormányfő, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke hétfőre virradóra.

EP-választás: Meloni pártja nyert Olaszországban, Belgiumban lemondott a miniszterelnök
2024. június 10., hétfő

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó frissített mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 189 képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban – tájékoztatott az uniós parlament

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is