Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt

Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt

Siker. Orbán Viktor az RMDSZ-nek is gratulált

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányzó Fidesz-KDNP nyerte az európai parlamenti választásokat Magyarországon, míg a színen frissen felbukkant Tisza Párt a második erővé vált, „leváltva” az ellenzéki pártok jelentős részét.

Hírösszefoglaló

2024. június 10., 07:492024. június 10., 07:49

Az Fidesz-KDNP a voksok közel 45 százalékát megszerezve 11 képviselőt küldhet az uniós törvényhozásba, míg a Tisza Párt hetet.

Rajtuk kívül még két alakulat érte el az 5 százalékos küszöböt: az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség, amely 8,11 százalékot ért el, és két mandátumot szerzett, valamint a Mi Hazánk Mozgalom, amely a szavazatok 6,76 százalékát kapta, így egy EP-képviselője lett.

Több párt nem szerzett mandátumot, a Momentum, a Jobbik és az LMP sem volt képes átugrani az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Az Index felhívta a figyelmet: míg a 2019-es önkormányzati választások után a 23-ból 13 megyei jogú várost tudhattak magukénak a kormánypártok és támogatottjaik, addig a 2024-es voksolás eredményeképp – Bajával és Esztergommal kiegészülve – a 25-ből 15-öt. Fontos győzelmet aratott a Fidesz-KDNP például Miskolcon és Egerben, az ellenzéki oldalon pedig a nap legnagyobb nyertese kétségkívül Győr új polgármestere, Pintér Bence.

A vármegyei közgyűlésekben ugyanakkor mindenhol a Fidesz-KDNP végzett az élen.

Budapesten izgalmasan alakult a főpolgármesteri tisztségért zajló verseny: a száz százalékos feldolgozottság melletti eredmények azt mutatják, hogy a hivatalban levő Karácsony Gergely néhány száz szavazattal – konkrétan 371 467 vokssal – végzett az élen Vitézy Dávid előtt, aki 371 143 szavazatot kapott.

Karácsony már meg is ünnepelte a győzelmét, Vitézy ugyanakkor jelezte: újraszámolásra számít, mivel több mint 22 ezer érvénytelen szavazatot adtak le, ami kirívóan magas szám.

Orbán Viktor: mindkét választást megnyertük

Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, mind a kettőt megnyertük – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnapról hétfőre virradó éjjel Budapesten, a kormánypártok eredményváró rendezvényén, a Bálnában.

Orbán Viktor köszönetet mondott Magyarország összes választópolgárának, aki úgy döntött, hogy részt vesz a kettős választáson.

Elmondta, a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választáson 57 százalékos volt a részvétel Magyarországon. A demokrácia köszöni szépen, jól van, ez is egy szép rekord – értékelt.

Gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, amely „öldöklő küzdelemben” elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.

Hozzátette:

Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, és mind a kettőt megnyerték.

„Ráadásul háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy Budapesttel együtt húsz vármegyei közgyűlés van Magyarországon, ezek közül mindegyiket megnyerték. Elvesztettünk három megyei jogú várost és megnyertünk négyet, összességében ebből is jól jöttünk ki – jegyezte meg.

Budapestről szólva jelezte: még várni kell a főpolgármester-választás végeredményére. Szentkirályi Alexandrának igaza volt, az egyetlen esély arra, hogy az eddig Budapestet vezető főpolgármestertől meg lehessen szabadulni, az a döntés volt, amelyet a Fidesz-KDNP jelöltje meghozott – jelentette ki.

A fővárosi kerületekre kitérve elmondta, a kormánypártok elvesztettek egy kerületet, és visszanyertek egyet.

Orbán Viktor kiemelte: Magyarországon ma az emberek világosan megüzenték, hogy békét akarnak.

Azt mondta, az európai parlamenti választás üzenete, politikai tartalma úgy fogalmazható meg, hogy Magyarországon az emberek világosan megüzenték: békét akarnak, ha a háború és a béke között kell választani, akkor a békét választják.

Hozzátette:

megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika.

Kijelentette: azt tudja vállalni a kormányfőként, hogy a kormány ezzel a felhatalmazással a háta mögött kettőzött erővel küzd azért, hogy Magyarországot kívül tartsa a háborúból.

„Összegezve az európai parlamenti választás eredményét, ezt egy táviratban tudjuk elküldeni Brüsszelbe, ami így hangzik: migráció stop, gender stop, háború stop, Soros stop, Brüsszel stop” – fogalmazott.

Megjegyezte: a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében „írta ki a magyar történelemből a Momentumot”.

Azt is mondta, a magyar emberek világosan megmondták: azokat, akik Brüsszelben a hazájuk ellen fordulnak, meg fogják büntetni. Nem kérnek azokból, akik a hazájuk ellen dolgoznak, mindegyiket leszavazták – fogalmazott.

Új korszakról beszél Magyar Péter

A Tisza Párt be fogja bizonyítani a magyar embereknek, hogy a politika lehet szép, igazságos és őszinte – értékelte az önkormányzati és az európai parlamenti (EP-) választások eredményét Magyar Péter a Tisza Párt eredményváró rendezvényén hétfő hajnalban Budapesten.

„Ma egy korszak lezárult, a jövő elkezdődött”.

Idézet
A legnagyobb eredmény az, hogy ez a vég kezdete „a Fiatal Demokraták Szövetségének, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének”

– fogalmazott a Tisza Párt EP-listavezetője.

Hiába „a sok, propagandára elégetett milliárd, hiába a háborús pszichózis, a gyűlöletpropaganda”, a magyar emberek átláttak a szitán. A Fidesz soha ilyen gyenge eredményt nem ért el az EP-választásokon – jelentette ki, hozzátéve: nincs visszaút, ez a lejtő, amin korábban Gyurcsány Ferenc is elindult, ezen fel lehet gyorsulni.

Galéria

Ellenzékváltás. Magyar Péter ambivalensnek nevezte, hogy megsemmisült pártoknak még van országgyűlési képviselete Magyarországon

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Magyar Péter szerint ebben a helyzetben eldöntheti a Fidesz, amely „elvesztette az emberek bizalmát”, hogy a következő hónapokban előrehozott választásokat rendezzenek-e Magyarországon. Annál is inkább – folytatta –, mert „a költségvetés helyzete miatt megszorítások jönnek Magyarországon”, kérdés, hogy ez túlélhető-e.

Az is ambivalens helyzet, hogy megsemmisült pártoknak még van országgyűlési képviselete Magyarországon.

Ezeknek a pártoknak semmilyen ajánlatuk nem volt és nem is lesz – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: a Fidesz kezében van a döntés, hogy kihasználják-e a hátralévő két évet arra, hogy „továbbra is kirabolják a hazájukat”.

Kérdésekre válaszolva közölte: nincs döntés arról, hogy beül-e a Fővárosi Közgyűlésbe vagy az Európai Parlamentbe. Emlékeztetett, korábban azt nyilatkozta, hogy nem ül be az Európai Parlamentbe, de erről sincs döntés, majd a párt eldönti.

Az Európai Parlamentben a Tisza Párt a néppárti frakcióba fog beülni.

Csalódott a DK

Az eredmény csalódást keltő, azt gondoltuk, hogy az a politika, amit képviselünk több szavazót tud meghódítani, több szavazót tud meggyőzni – értékelte a választási eredményeket a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a pártszövetség budapesti eredményváró rendezvényén, hétfő hajnalban.

Dobrev Klára azt mondta, hogy

az Európai Parlamentben a magyarok képviseletét négy párt látja majd el, köztük három jobboldali, amelyek „egy nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi”.

Hozzátette: továbbra is abban hisznek, hogy egy erős Európa képes a magyaroknak a hétköznapokban jólétet biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban, vagy akár egy-két évben minél több embert szeretnének meggyőzni arról, hogy Magyarországon méltó tisztességes jólét csak egy erős Európa közepén lesz, mert amikor Európa meggyengül, abba Magyarország „belerokkan”. Leszögezte, hogy az EP-ben továbbra is ezt az erős Európát fogják képviselni, ezt az erős Magyarországot fogják építeni.

Galéria

Nem örülnek. A DK-MSZP-Párbeszéd eredményváróján nem volt vidám a hangulat

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eseményen Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy fogalmazott, hogy

ez a „hosszúra nyúlt nap illetve éjszaka” jelentősen átalakította a magyar politika térképét.

Az, hogy ennek milyen mélyebb okai vannak és milyen következményei lesznek, arról sokat fognak beszélni a következő napokban és hetekben – közölte.

Az nagyjából világos, hogy a magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól szinte kizárólagosan a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnél van – jelentette ki a pártelnök.

Hangsúlyozta, úgy gondolják, hogy Magyarországon szociáldemokrata politikával lehet jobb életet teremteni.

Öröm a Mi Hazánknál

Négy politikai erő maradt állva a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti (EP) választások után, a Fidesz-KDNP, a Tisza Párt, a DK-Párbeszéd-MSZP pártszövetség és az önállóan induló Mi Hazánk Mozgalom; ezek a politikai erők fogják meghatározni Magyarország sorsát, a többi párt elvérzett – mondta a Mi Hazánk Mozgalom elnöke hétfőn hajnalban a választások eredményét értékelve budapesti sajtótájékoztatóján.

Toroczkai László közölte, bár még nem tudják a pontos végeredményeket, de az már biztosnak látszik, hogy

a legfontosabb céljaikat maradéktalanul elérték: bejutottak az Európai Parlamentbe.

Egy mandátumot biztosan szereztek – jegyezte meg.

Az önkormányzati választáson elért eredményeikre utalva kijelentette, úgy látszik, hogy vidéken már a második legerősebb politikai erővé váltak, ugyanis a vármegyei közgyűlésekben rendre a második helyen szerepel a Mi Hazánk Mozgalom.

A pártelnök becslései szerint, már több mint 100 új képviselőjük van.

„Ez óriási dolog, nem is tudom, hol találunk majd termet hogy összeüljünk az összes képviselőnkkel, olyan sokan lettünk hirtelen” – fogalmazott Toroczkai László.

Galéria

Megkapaszkodtak. Toroczkai László pártelnök szerint a Mi Hazánk a második legerősebb politikai erő vidéken

Fotó: MTI/Purger Tamás

Fontos előttük álló feladatnak nevezte, hogy a budapestiekkel is megismertessék a víziójukat, jövőképüket. Ugyanakkor minél hamarabb Brüsszelbe is kell utazniuk, hogy a szövetségeseikkel elkezdjék a tárgyalásokat az együttműködésről – tette hozzá. Kiemelte a német AfD-t, amely második lett az EP választásokon.

Miközben a közeljövőben rájuk váró munkát és feladatokat sorolta, minden idők „legaljasabb, legtöbb szélhámosságát” adó kampányának minősítette a most lezárult választási időszakot.

Törekvéseik és céljaik közül kiemelte, a 2026-os parlamenti választásokon való sikeres szereplést: „mindenki meg fogja látni mire vagyunk képesek a következő másfél esztendőben” – húzta alá. Hozzátette, az igazi munka csak ezután kezdődik.

Tovább építkezne a Momentum

Tovább fogunk építkezni – jelentette ki a Momentum elnöke, európai parlamenti (EP-) listavezetője hétfőre virradóra az EP- és önkormányzati választásokat értékelve Budapesten.

Donáth Anna pártja eredményváró rendezvényén közölte, a Momentum által elvégzett munkának az ország minden pontján eredménye van: egyet leszámítva minden vármegyei közgyűlésben ott van a párt, Pest vármegyében 20 százalék feletti eredményt ért el.

A Momentumnak rengeteg polgármestere is van

– tette hozzá. Kiemelte Rózsa András győzelmét Budapest XIV. választókerületében, valamint Soproni Tamás VI. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester újraválasztását, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bánrévén Kovács József, a Hajdú-Bihar vármegyei Vámospércsen Kosztin Mihály megválasztását.

Galéria

Kiestek. A Momentum elveszítette EP-képviseletét

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A pártelnök úgy értékelt, a liberális értékeknek nincsenek határai, és ezek az eredmények a Holdról is látszanak. Van értelme építkezni, a Momentum nem áll meg, előtte az ország másik része is – hangoztatta.

Donáth Anna az EP-választással összefüggésben

megköszönte a támogatást annak a 120 ezer választónak, aki vállalta az európai, liberális és progresszív értékeket.

Azt mondta, tovább fogják folytatni, mert a Momentum egy közösség, nem választásról választásra él. A Momentum kiáll az eltérő bőrszínű, vallású, szexuális orientációjú, nyelvű, származású emberek mellett. Ezerszínűek vagyunk, és ezerféleképpen gondolkozunk, de a nap végén egy közösség, a magyar nemzet tagjai vagyunk – fogalmazott.

Az európai parlamenti képviselők vasárnapi választásának eredménye 99,72 százalékos feldolgozottságnál:
Fidesz-KDNP - 2 009 048 szavazat (44,59 százalék) - 11 mandátum
Tisza Párt - 1 338 544 szavazat (29, 71 százalék) - 7 mandátum
MSZP-DK-Párbeszéd - 365 399 szavazat (8,11 százalék) - 2 mandátum
Mi Hazánk Mozgalom - 304 398 szavazat (6,76 százalék) - 1 mandátum

A többi párt nem szerzett mandátumot.
Momentum Mozgalom - 166 130 szavazat (3,69 százalék)
Magyar Kétfarkú Kutya Párt - 161 454 szavazat (3,58 százalék)
Jobbik - 45 160 szavazat (1 százalék)
LMP - 39 316 szavazat (0,87 százalék)
Második Reformkor Párt - 30 658 szavazat (0,68 százalék)
Mindenki Magyarországa Néppárt - 29 051 szavazat (0,64 százalék)
Megoldás Mozgalom - 16 669 szavazat (0,37 százalék)

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál a következő:
1. Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK) - 47,53 százalék (371 467 szavazat)
2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP - Zöldek) - 47,49 százalék (371 143 szavazat)
3. Dr. Grundtner András (Mi Hazánk) - 4,98 százalék (38 943 szavazat)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 11., csütörtök

Romániába próbált szökni a besorozás elől, a Tiszában lelte halálát egy ukrán férfi

Újabb hadköteles férfi holttestére bukkantak ukrán határőrök a Tiszában – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat a Facebookon.

Romániába próbált szökni a besorozás elől, a Tiszában lelte halálát egy ukrán férfi
2024. július 11., csütörtök

Az orosz agresszió elleni küzdelmet is rögzíti a román–ukrán biztonsági megállapodás

Klaus Iohannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Washingtonban aláírta a két ország közötti kétoldalú biztonsági megállapodást.

Az orosz agresszió elleni küzdelmet is rögzíti a román–ukrán biztonsági megállapodás
2024. július 11., csütörtök

Oroszország gyakorlatilag háborúzó félnek tekinti a NATO-t, Medvegyev „megszüntetné” Ukrajnával együtt

A NATO ellenséges politikát folytat Oroszországgal szemben, és teljes mértékben részese az ukrajnai konfliktusnak – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak Moszkvában.

Oroszország gyakorlatilag háborúzó félnek tekinti a NATO-t, Medvegyev „megszüntetné” Ukrajnával együtt
2024. július 11., csütörtök

Gyermekek haltak meg buszbalesetben Dél-Afrikában

Tizenkét gyermek és a sofőr meghalt, mert az iskolába tartó kisbusz összeütközött egy másik járművel szerdán Dél-Afrikában – közölte a déli Gauteng tartomány vezetése.

Gyermekek haltak meg buszbalesetben Dél-Afrikában
Gyermekek haltak meg buszbalesetben Dél-Afrikában
2024. július 11., csütörtök

Gyermekek haltak meg buszbalesetben Dél-Afrikában

2024. július 11., csütörtök

Magyar kérésre elutasították Şoşoacă pártjának csatlakozását a Szuverén Nemzetek Európája EP-frakcióhoz

Nem fogadták be az SOS Románia Pártot az újonnan alakult Szuverén Nemzetek Európája nevű európai parlamenti (EP-) frakcióba.

Magyar kérésre elutasították Şoşoacă pártjának csatlakozását a Szuverén Nemzetek Európája EP-frakcióhoz
2024. július 11., csütörtök

Egyre bizonytalanabb Biden sorsa, sok párttársa mellett George Clooney sem bízik abban, hogy alkalmas lenne a folytatásra

Egyre romlik a hangulat a Demokrata Pártban, miután az újraválasztása érdekében kampányoló elnök, Joe Biden alkalmasságát egyre többen kérdőjelezik meg, és az elmúlt egy napban tovább fajult a helyzet – derül ki a CNN háttéranyagából.

Egyre bizonytalanabb Biden sorsa, sok párttársa mellett George Clooney sem bízik abban, hogy alkalmas lenne a folytatásra
2024. július 11., csütörtök

Bedurvulhat az izraeli offenzíva, a hadsereg utasítást adott Gázaváros teljes kiürítésére

Az izraeli hadsereg kiterjesztette evakuálási parancsát egész Gázavárosra, miután a hét elején több tízezer palesztint menekítettek el a város több negyedéből.

Bedurvulhat az izraeli offenzíva, a hadsereg utasítást adott Gázaváros teljes kiürítésére
2024. július 11., csütörtök

Stoltenberg szerint Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan, érkeznek az első F-16-osok

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.

Stoltenberg szerint Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan, érkeznek az első F-16-osok
2024. július 10., szerda

Macron szerint senki nem nyert a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választásokon

Emmanuel Macron elnök szerdán felszólította a „köztársasági” politikai erőket, hogy „hozzanak létre egy stabil és plurális többséget” az ország számára.

Macron szerint senki nem nyert a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választásokon
2024. július 10., szerda

Románia kétoldalú biztonsági megállapodást köt Ukrajnával, és „biztonságot exportálna”

Románia kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá Ukrajnával csütörtök reggel – jelentette ki Klaus Iohannis államfő Washingtonban tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Románia kétoldalú biztonsági megállapodást köt Ukrajnával, és „biztonságot exportálna”