Izraeli megkezdte a Rafah elleni ostromot, miközben a Hamász elfogadta az új tűzszüneti javaslatot

Izraeli megkezdte a Rafah elleni ostromot, miközben a Hamász elfogadta az új tűzszüneti javaslatot

Elkezdődött. Izraeli harckocsik hatoltak be Rafahba, és a légierő is támadta a terroristák rejtekhelyeit

Fotó: Facebook/Izraeli hadsereg

Izraeli tankok hatoltak be Rafah keleti részébe hétfőn este palesztin szemtanúk beszámolói szerint.

MTI

2024. május 07., 07:562024. május 07., 07:56

Mintegy két órával a Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve túszegyezményre adott pozitív válasza után a palesztin média heves lövésekről számolt be, majd az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője is megerősítette, hogy Rafah keleti részén harcok folynak. 

A palesztinok arról számoltak be, hogy

házakat robbantottak fel Rafah egyik negyedében és az egyiptomi határátkelőhely környékén, valamint harckocsitűz és tüzérségi lövedékek becsapódása hallatszott keletről.

Palesztin illetékesek kedd reggeli közlése szerint az izraeli légierő támadásaiban többen meghaltak.

A palesztin tisztviselők értetlenségüket fejezték ki az izraeli hadsereg támadása miatt, mivel szerintük „megállapodás van, és a háborúnak vége”.

Előzőleg a szűk izraeli hadikabinet egyhangúlag eldöntötte, hogy Izrael folytatja a hadműveletet Rafahban, és delegációt küld Kairóba folytatni a tűzszüneti és fogolycsere tárgyalásokat a Hamásszal.

„A hadikabinet egyhangúlag úgy döntött, hogy Izrael folytatja a rafahi hadműveletet, hogy katonai nyomást gyakoroljon a Hamászra túszaink szabadon bocsátásának és a háború más céljainak elősegítése érdekében”

– közölte a miniszterelnöki hivatal Jeruzsálemben.

„Noha a Hamász javaslata messze áll Izrael követeléseitől, Izrael küldöttséget fog küldeni a közvetítőkhöz egy olyan megállapodás feltételeinek kidolgozására, melyek Izrael számára elfogadhatóak” – tette hozzá közleményében a hivatal.

A dokumentum szerint

még nagyon messze vannak a megegyezéstől, de nem lehet nemet mondani a Hamász válaszára, és ezért delegációt küldenek Kairóba,

másrészt tovább folytatják a rafahi művelet előkészületeit. A hadikabinet összehívását Herci Halevi vezérkari főnök és Joáv Galant védelmi miniszter kezdeményezte.

A fegyverszüneti tárgyalásokhoz közel álló amerikai forrás azt közölte a ynet portállal, hogy Izrael továbbra is támadást tervez Rafahban, de az Egyesült Államok elkötelezte magát annak megállítására. „Úgy tűnik, Izrael és Netanjahu nem jóhiszeműen folytatta a tárgyalások végső szakaszát” – közölte. A tárgyalásokon közvetítő William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója Katarból Egyiptomba utazik, és a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem utazik Izraelbe.

António Guterres ENSZ-főtitkár a rafahi hadművelet megkezdésekor úgy nyilatkozott: „még egyszer hangsúlyozom sürgős felhívásomat az izraeli kormányhoz és a Hamász vezetéséhez, hogy tegyék meg a szükséges további kilométert a megállapodás eléréséhez és a jelenlegi szenvedés megállításához”.

„Nagyon aggódom az olyan jelek miatt, miszerint küszöbön állhat egy nagyszabású hadművelet Rafahban. Már látjuk az emberek mozgását, sokan közülük kétségbeejtő humanitárius helyzetben vannak, és többször is kitelepítették őket. Biztonságos helyet keresnek, melyet oly sokszor megtagadtak tőlük” – tette hozzá a főtitkár, és emlékeztette a feleket, hogy a civilek védelme kiemelten fontos a nemzetközi humanitárius jogban.

Eközben Iszmail Haníje, a palesztin iszlamista terrorszervezet politikai irodájának vezetője hétfőn este bejelentette: a Hamász elfogadja azt a tűzszüneti javaslatot a Gázai övezeti háborúval kapcsolatban, amelyet Egyiptom és Katar mint közvetítők dolgoztak ki.

Haníje a katari miniszterelnökkel és az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével együtt jelentette be szervezetének döntését. Ezt követően

a Hamász egyik tisztségviselője azt mondta: „megegyeztünk egy hathetes tűzszünetben”.

Joe Biden amerikai elnök nem sokkal a Hamász bejelentése előtt telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az izraeli média közlése szerint azt mondta neki, hogy a tűzszünet a legjobb módja annak, hogy megkíméljék a túsznak elhurcolt izraeliek életét.

Biden megerősítette, hogy nem támogat átfogó katonai akciót Rafahban.

Izrael hivatalosan egyelőre nem reagált a tűzszüneti javaslatra, de egy meg nem nevezett „magas rangú kormánytisztviselő” a ynet hírportálnak azt mondta, hogy

„ez egy egyoldalú javaslat, amelynek kidolgozásában Izrael nem vett részt, és előzetesen nem erről beszéltünk az egyiptomiakkal. Ez a Hamász trükkje, hogy Izraelt visszautasítónak láttassa”.

Hozzátette: „Ez egy olyan javaslat, amely soha nem került szóba az izraeli kormányfő és az amerikai elnök közötti beszélgetésekben, és teljesen ismeretlen mind Izrael, mind az Egyesült Államok számára. De megvizsgáljuk.”

Röviddel a Hamász bejelentését követően a palesztin szervezet fogságában lévő izraeli túszok családtagjai elkezdték akadályozni a forgalmat több főútvonalon Tel-Avivban.

„A kormány a megállapodási javaslatok elutasításával a Hamász túszainak életével játszik” – mondták.

„Ahelyett, hogy megállítaná a háborút, hogy az összes túsz hazatérhessen, a kormány egy Rafah elleni támadással fenyeget, amely veszélyezteti az életüket” – tették hozzá.

Hétfőn

Joáv Galant védelmi miniszter azt mondta a túszok családtagjainak, hogy „a terrorszervezet visszautasít minden alkut”, s ez arra kötelezi Izraelt, hogy cselekedjen Rafahban.

Gázavárosban és Rafahban viszont a palesztinok ünnepelték, hogy a Hamász elfogadott egy javaslatot.

Halil al-Hajja, a Hamász gázai helyettes vezetője elmondta, hogy

az elfogadott javaslatnak az első, negyven napra vonatkozó része szerint ideiglenes tűzszünet volna a felek között, amelynek során az izraeli hadsereg kelet felé kivonulna a Gázai övezet sűrűn lakott területeiről.

Emellett naponta 8 órára, a túszelengedések napján pedig 10 órára repülési tilalmat vezetnének be a Gázai övezet felett, és fokoznák a humanitárius segélyek és az üzemanyag bejuttatását a területre. A források szerint

harminchárom izraeli túszt engedne szabadon a Hamász, nőket, 19 év alatti és 50 év fölötti férfiakat, valamint betegeket és sebesülteket. Cserébe Izrael elenged minden izraeli katonáért negyven és minden izraeli civilért húsz bebörtönzött palesztint.

A közvetett tárgyalások újraindulnának a fegyverszünet 16. napján, hogy megállapodjanak a Gázai övezet fenntartható nyugalmának helyreállításáról a tűzszünet második és harmadik szakaszában.

A második, 42 napos szakaszban az összes megmaradt foglyot szabadon engednék, cserébe további palesztin foglyokért, és az izraeli hadsereg teljesen kivonulna Gázából. A harmadik, utolsó, és szintén 42 napos szakaszban a Hamásznak át kell adnia minden olyan izraeli holttestét, akit az október 7-i terrortámadásban meggyilkoltak vagy a fogságban meghalt, cserébe az izraeli börtönökben meghalt palesztin foglyok holttestéért.

Iráni külügyminiszter: A Hamász vezetője szerint most Izrael „térfelén pattog a labda”
Azzal, hogy a Hamász elfogadta az egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatot, most Izrael „térfelén pattog a labda” – közölte Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter Iszmail Haníjére, a radikális iszlamista szervezet politikai irodájának vezetőjére hivatkozva, akivel hétfőn telefonbeszélgetést folytatott.
Amirabdollahián az X-en tett bejegyzésében arról is beszámolt, hogy Haníje azt mondta: a Hamászt „őszinte szándékok” vezetik a tűzszüneti javaslat elfogadásában.
Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki szintén telefonon egyeztett Haníjével a nap folyamán, pozitív fejleménynek nevezte, hogy Törökország javaslatára meghozta e döntést. A török államfő az X-en közzétett bejegyzésében hozzátette, hogy „hangsúlyozták, Izraelnek is lépnie kell a tartós tűzszünet érdekében”.
Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök közleményében további erőfeszítéseket követelt a felektől egy megállapodás érdekében. Kiemelte, hogy szorosan nyomon követi „az átfogó fegyvernyugvás” érdekében zajló tárgyalások fejleményeit.
Mahmúd Abbász palesztin elnök, akit a WAFA palesztin hírügynökség idézett, felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszüneti javaslat elfogadása végett, miután a Hamász már elfogadta azt.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 07., péntek

Európai Bizottság: Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Ukrajna és Moldova minden lépést teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, a döntés most a tagállamok kezében van – mondta Ana Pisonero, a brüsszeli testület szóvivője pénteken.

Európai Bizottság: Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez
2024. június 07., péntek

Ha már nem hívták meg a békekonferenciára Oroszországot, utólag azért tárgyalnának vele a svájci államfő szerint

Világos, hogy nem fognak békemegállapodást aláírni a Svájcban rendezendő Ukrajna-békecsúcson, ehhez mindkét szembenálló félnek egy asztalnál kellene ülnie, ezért a konferencia után várhatóan Oroszországgal is tárgyalásokat fognak folytatni.

Ha már nem hívták meg a békekonferenciára Oroszországot, utólag azért tárgyalnának vele a svájci államfő szerint
2024. június 07., péntek

Garázdaság után vesztegetés: egy román állampolgár egymillió forintot ajánlott magyarországi rendőröknek

Hivatali vesztegetés bűntette miatt a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak román állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki egy zalai étteremben a vele szemben eljáró rendőrőknek egymillió forintot ajánlott a szabadon engedéséért.

Garázdaság után vesztegetés: egy román állampolgár egymillió forintot ajánlott magyarországi rendőröknek
2024. június 07., péntek

„Ukrajnát egy zsarnok szállta meg” – a háború jegyében telt a megemlékezés a normandiai partraszállás évfordulóján

Az Európát fenyegető újabb háborútól való félelem nyomta rá a bélyegét csütörtökön a nyugati szövetségesek második világháborús normandiai partraszállásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre.

„Ukrajnát egy zsarnok szállta meg” – a háború jegyében telt a megemlékezés a normandiai partraszállás évfordulóján
2024. június 07., péntek

Szentkirályi Alexandra visszalép a budapesti főpolgármester-jelöltségtől – Vitézy: az első győzelem megvan (Videó)

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz–KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

Szentkirályi Alexandra visszalép a budapesti főpolgármester-jelöltségtől – Vitézy: az első győzelem megvan (Videó)
2024. június 07., péntek

Tagadja a Hamász terrorszervezet egy új fegyverszüneti javaslat létezését

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy a Joe Biden által múlt héten bemutatott terv nem „új javaslat” az Izraellel való megállapodásra a Gázai övezetben való tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról.

Tagadja a Hamász terrorszervezet egy új fegyverszüneti javaslat létezését
2024. június 07., péntek

Mirage vadászrepülőgépeket szállít Franciaország Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

Mirage vadászrepülőgépeket szállít Franciaország Ukrajnának
2024. június 06., csütörtök

Orosz hadihajó megsemmisítéséről számoltak be az ukrán források

Megsemmisült egy orosz hadihajó a Krím félsziget fekete-tengeri térségében annak a tengeri támadásnak a következtében, amelyet az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége hajtott végre csütörtök reggel.

Orosz hadihajó megsemmisítéséről számoltak be az ukrán források
2024. június 06., csütörtök

Iskolában rejtőző iszlamista fegyvereseket támadott az izraeli légierő, sokan meghaltak

Izrael támadásokat hajtott végre palesztin célpontok, köztük egy iskolaépületben rejtőző feltételezett iszlamista fegyveresek ellen a Gázai övezet középső részén egy katonai szóvivő csütörtöki közlése szerint.

Iskolában rejtőző iszlamista fegyvereseket támadott az izraeli légierő, sokan meghaltak
2024. június 06., csütörtök

Stoltenberg: nem küldünk NATO-csapatokat Ukrajnába – Medvegyev: orosz fegyvereket adunk Amerika ellenségeinek

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába – jelentette ki csütörtökön Helsinkiben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg: nem küldünk NATO-csapatokat Ukrajnába – Medvegyev: orosz fegyvereket adunk Amerika ellenségeinek