Elhunyt Kármán György

Gazda Árpád 2008. május 29., 00:00
Rövid szenvedés után, hetvenöt éves korában elhunyt Kármán György, a Magyar Televízió nagy nemzedékének egyik utolsó képviselője. A zenei és vallási szerkesztő, orgonaművész, a Rabbiképző Liturgia tanszékvezetője felbecsülhetetlen életművet hagyott maga után.

Kármán György élete összefonódott a Magyar Televízió történetével. Friss zenei diplomával a zsebében lett részese a televíziózás hõskorának. A hatvanas években a Zenei figyelõt, a hangversenyrajongók kedves mûsorát gondozta, a Maszk nélkül az operaénekesek világába avatta be a nézõket. Kivételes mûveltsége, kiegyensúlyozott lénye minden mûsorát különleges szellemi csemegévé avatta. 1990-ben a vallási szerkesztõség egyik alapítója, a zsidó felekezeti mûsorok kialakítója, szervezõje, mentora volt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Rabbiképzõ – Zsidó Egyetem saját halottjának tekinti.

„Sok közös barátunkkal osztottam meg a szomorú hírt telefonon. Mindenki megkönnyezte távozását. Egy igaz embert veszítettünk el, aki maga volt a tolerancia, a türelem és a jóság” – mondta Csiszér Ferenc, a vallási mûsorok szerkesztõségének vezetõje.

Kármán György emlékére a Magyar Televízió június 15-én mûsorára tûzi az Aki egyetlen embert megment címû filmet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Legnézettebb