Megsarcolnák a multikat a nagyhatalmak – Winkler Gyula EP-képviselő a G7 terveiről

Megsarcolnák a multikat a nagyhatalmak – Winkler Gyula EP-képviselő a G7 terveiről

Fotó: Pixabay.com

A globális tevékenységű vállalatok ott adózzanak, ahol áruikat vagy szolgáltatásaikat forgalmazzák – ez a fő célja a világ hét vezető ipari hatalmának pénzügyminiszterei által tett javaslatnak. Winkler Gyula EP-képviselő szerint egyértelmű, hogy a válságból való kilábalás során minden országnak jó lenne, ha növekednének az adóbevételei, de a globális minimális adóról is még viták vannak, hiszen Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke néhány héttel ezelőtt még azt mondta, 21 százalékot fog javasolni, ebből a G7 csoport döntése során már csak 15 százalék maradt.

Bíró Blanka

2021. június 13., 09:062021. június 13., 09:06

2021. június 13., 09:112021. június 13., 09:11

A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról állapodtak meg a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei. Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei annak az alapelvnek a támogatásában jutottak egyetértésre, amely 15 százalékos szinten határozná meg az egyes országok számára célként kitűzött társaságiadó-kulcs minimumát.

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a hetek megállapodásának fő céljaként azt emelte ki, hogy a vállalatok „a megfelelő helyen fizessék a megfelelő adókat”. A G7 csoport deklarált célja az – és a brit pénzügyminiszter is erre utalt –, hogy a globális tevékenységű vállalatok ott adózzanak, ahol áruikat vagy szolgáltatásaikat forgalmazzák.

korábban írtuk

Adóbefizetés a „megfelelő helyen”: a multik globális megsarcolásáról állapodtak meg a világ vezető hatalmai
Adóbefizetés a „megfelelő helyen”: a multik globális megsarcolásáról állapodtak meg a világ vezető hatalmai

A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról állapodtak meg Londonban tartott, szombaton véget ért kétnapos értekezletükön a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei.

 

Sok még a megválaszolatlan kérdés

„A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformja, az adózási átláthatóság terén is felgyorsulhatnak a döntések, ennek éppen a koronavírus-járvány okozta válság a katalizátora, hiszen minden ország rengeteg pénzt kénytelen beletolni a cégek megsegítésébe, és mindegyiknek szüksége van nagyobb költségvetési bevételre” – értékelte a hétvége fejleményeit a Krónika megkeresésére Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa kifejtette, világszinten – de az Európai Unión belül is – ez a téma húsz éve időről időre napirendre kerül, hiszen a nagy multinacionális cégek a világ több országában jelen vannak, ám csak ott fizetnek nyereségadót, ahová be vannak jegyezve. Európában ugyanakkor több olyan ország van, ahol az átlagnál kisebb a profitadó, illetve

olyan országok is vannak, ahol a törvényhozás lehetővé teszi, hogy egyes cégek különmegállapodásokat kössenek a kormánnyal vagy a pénzügyminisztériummal,

amely alapján a vállalat adókedvezményt kap, ha oda jegyzi be a székhelyét. Mint Winkler hangsúlyozta, világos, hogy az elmúlt évekhez képest erősödött az elhatározás, hogy több méltányosságra van szükség a globális cégek adóztatása terén, de sok még a nyitott kérdés. Meglátása szerint el lehet dönteni politikai szinten, hogy egységesen megadózzák 15 százalékkal a világ 100-200 legnagyobb cégét, de ezt csak úgy lehet gyakorlatba ültetni, ha kidolgoznak egy konkrét szabályozást.

„Még az is nyitott kérdés, hogy a világ száz vagy kétszáz legnagyobb cégére vonatkoztatják ezt a döntést, hogy milyen mértékű lesz a globális szintű minimális adó, ami ezekre érvényes, és hogy sikerül-e megvalósítani, hogy ne egységesen a bejegyzési helyükön adózzanak, hanem minden országban, ahol tevékenységet bonyolítanak le. Továbblépve azt is meg kell határozni, mit jelent, hogy egy cég jelen van egy országban, azt, hogy van hivatalos telephelye, hogy vannak alkalmazottai, vagy van a szolgáltatásaira, árujára vevő-fogyasztó” – sorolta az EP-képviselő.

Példaként hozta fel, hogy a Google tulajdonosának, az Alphabet cégnek nem feltétlenül kell kirendeltséget létrehoznia Romániában,

és lehet, hogy a gépkocsivezetők, akik kamerákkal járják az országot, nem az alkalmazottai, hanem szerződéses viszonyban vannak a céggel. „Ezek olyan új formák, amelyeket nehéz megadózni” – tette hozzá a gazdasági szakember. Winkler szerint különben egyértelmű, hogy a koronavírus-válságból való kilábalás során minden országnak jó lenne, ha növekednének az adóbevételei a költségvetési jövedelmek, de a globális minimális adóról is még viták vannak, hiszen Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke néhány héttel ezelőtt még azt mondta, 21 százalékot fog javasolni, ebből a G7 csoport döntése során már csak 15 százalék maradt.

Adóverseny vagy adóharmonizáció

Mint az EP-képviselő is emlékeztetett, az Európai Unióban dilemma, hogy mi jobb, az adóverseny vagy az adóharmonizáció. Az Unió egy közös piac, de az adózás jelenleg minden tagállam szuverén döntése, tehát az adóverseny a jellemző, például Magyarországon 9 százalék a társasági adó, Bulgáriában 10 százalék, Írországban 12,5 százalék, Romániában 16. A kisebb és a fejlődő országok azzal érvelnek az adóverseny megtartása mellett, hogy előnyökre van szükségük, amikor a német vagy francia erős gazdaságokkal vannak versenyhelyzetben.

A fejlődő kelet-közép-európai országoknak gyorsabban kell fejlődniük, mint az átlag, hogy felzárkózhassanak,

a kisebb adó olyan versenyképességi előny, amivel könnyebben bevonzzák a befektetőket.
„Kicsit mindenkinek igaza van. De ezen a téren is történhetnek változások, mint ahogy az elmúlt években a banki titok terén is: Svájc elkezdte közölni a bankszámlák tulajdonosainak listáját. A banki titok önmagában nem lenne gond, de ha ez diktátorok és csalók pénzének elrejtését teszi lehetővé, már nem etikus” – irányította rá a figyelmet a politikus.

Hozzáfűzte: az átláthatóság egyre inkább támogatást nyer világszinten. „Nem kizárt, hogy az adózás terén is felgyorsulnak a történések, hiszen minden államnak nagyobb költségvetési bevételre van szüksége, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válság terheit kompenzálni tudja. A társasági adó tagállami szintű bevétel, ezért kardoskodik az országok többsége amellett, hogy a multinacionális cégek ott adózzanak, ahol bevételre tesznek szert, ne például Írországban. Ez a méltányosság szempontjából mindenképpen egy jó döntés lenne” – szögezte le.

A folyamat elindult

Meglátása szerint amennyiben a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság, a G20 pénzügyminisztereinek és jegybanki kormányzóinak júliusi értekezletén is a G7 csoport döntését erősítik meg, illetve ha az Európai Unióban is újraindul erről a tárgyalás, és szintén hasonló elhatározás körvonalazódik, akkor ez már nagy nyomást gyakorol az egész világgazdaságra.

Idézet
Ezzel párhuzamosan indult egy mozgalom az adónyilvántartások átláthatóvá tételére.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) van szakapparátusa, szakértői, hogy mindennek a gyakorlatba ültetésére konkrét javaslatokat dolgozzanak ki. Beindult egy folyamat, várjuk a folytatást, a G20 csoport találkozója lesz a következő lépés” – összegzett Winkler Gyula.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 12., péntek

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között

Februárban januárhoz képest 17 lejjel (0,3 százalékkal) 4876 lejre nőtt a nettó átlagbér – közölte az Országos Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 7990 lej volt az idei második hónapban, 14 lejjel (0,2 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között
2024. április 11., csütörtök

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot

Egy vállalkozás kész beperelni a Környezetvédelmi Alapot, amiért a román állam nem fizet a cégeknek a napelemes áramtermelő rendszerek háztartási telepítését ösztönző Zöldház programban.

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot
2024. április 11., csütörtök

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel

Az uniós forrásokból történő beruházások továbbra is „első számú prioritást” jelentenek, és a kormány kilenc új projektre különít el pénzt az EU helyreállítási alapjából lehívott összegekből – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu.

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel
2024. április 11., csütörtök

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn

Sürgős döntéshozatalra szólította fel a kolozsvári hatóságokat a Pro Infrastruktúra Egyesület, amely érthetetlennek tartja, miért kell immár négy és fél hónapja várni a körgyűrű második szakasza ügyében kiírt versenytárgyalás eredményére.

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn
2024. április 11., csütörtök

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság

Nagyváradon hozza létre negyedik bázisát a HiSky moldovai légitársaság – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön.

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság
2024. április 11., csütörtök

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban

„Kérd a nyugtát a szépségszalonban! Ha a gazdasági szereplő megtagadja, jogosult vagy az ingyenes szolgáltatásra!” – tanácsolja Facebook-oldalán az ANAF, amely átfogó, a szépségiparban tevékenykedőket megcélzó kampányt indított márciusban.

ANAF: ha nem ad nyugtát a fodrász, nem kell fizetni – Növelnék az adózási kedvet a szépségiparban
2024. április 11., csütörtök

Drasztikusan vissza kell fogni a nagy tehergépkocsik és autóbuszok szén-dioxid-kibocsátását

Az Európai Parlament szerdán új, az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanáccsal már egyeztetett intézkedéseket fogadott el az új nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célok szigorítása érdekében.

Drasztikusan vissza kell fogni a nagy tehergépkocsik és autóbuszok szén-dioxid-kibocsátását
2024. április 11., csütörtök

Csökkent márciusban az infláció, de az árak még mindig jóval magasabbak, mint tavaly

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közölt adatai szerint a februári 7,23 százalékról 6,61 százalékra csökkent márciusban az éves infláció Romániában.

Csökkent márciusban az infláció, de az árak még mindig jóval magasabbak, mint tavaly
2024. április 10., szerda

Még el sem kezdték építeni a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi utat, máris „úttorlaszba” ütköztek

Rögtön az elején akadályokba ütközik a Nagyvárad és Arad között tervezett gyorsforgalmi út építése: óvás miatt felfüggesztik az egyik szakasz megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást.

Még el sem kezdték építeni a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi utat, máris „úttorlaszba” ütköztek
2024. április 09., kedd

Újra drágultak az üzemanyagok – 7,5 lej felett a gázolaj literenkénti ára a piacvezetőnél

A romániai üzemanyagpiacot vezető Petrom kedden reggel ismét emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát – ez már a harmadik emelés ebben a hónapban.

Újra drágultak az üzemanyagok – 7,5 lej felett a gázolaj literenkénti ára a piacvezetőnél