Átadták az észak-erdélyi autópálya Radnót és Nyárádtő közötti szakaszát

MTI 2018. december 12., 17:41 utolsó módosítás: 2018. december 12., 20:58

Megnyitották szerdán a forgalom előtt az A3-as, észak-erdélyi autópálya 13,7 kilométeres Radnót és Nyárádtő közötti szakaszát.

Fotó: Haáz Vince

Az autópálya-szakasz a Kolozsvár és Marosvásárhely között közlekedő autósok számára teszi lehetővé négy település elkerülését.

A meglévő Magyarnádas-Aranyosgyéres közötti 62 kilométeres pályaszakaszt 33 kilométer országút választja el a most átadott szakasztól.

A közbeeső rész egyik felén a munkálatok 18 százalékát, a másik felén a munkálatok 57 százalékát végezte el a pályaépítő.

Az átadott szakasz megnyitását vita előzte meg a sajtóban. A Marosvásárhely felől érkező gépkocsiknak ugyanis Radnót közelében egy ideiglenes leágazáson keresztül egy vasúti sorompó közelében kell lekanyarodniuk a pályáról, és

vonatok elhaladása esetén a gépkocsisornak az autópályán kell vesztegelnie, amit szakemberek balesetveszélyesnek tartottak.

A szerdán átadott szakasz 10,1 kilométeres részét az osztrák Strabag és a román Straco Group társaság konzorciuma építette áfa nélkül 251,35 millió lejért, 3,6 kilométeres részét pedig a német Geiger társaság építette áfa nélkül 55,7 millió lejért. A költségek 75 százalékát az Európai Unió forrásaiból, 25 százalékát a román költségvetésből biztosították.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat