HIRDETÉS

Piros, fehér, fekete, arany: a ribizli a kiskertek éke, a testi, lelki és mentális egészség gyümölcse

Molnár Melinda 2019. július 17., 13:05 utolsó módosítás: 2019. július 17., 13:06

Divatba jött a ribizli. Régebben nagymamák kertjének ékessége volt, ma már hektáros ültetvényeket találunk vidékünkön is. Itt-ott felfedezhetjük sövényként is. Pár éve még öregasszony-foglalkozás volt a termés leszedegetése: a néne sámlin ülve szortírozta a bokor melletti edénykékbe a lekvárnak, szörpnek vagy bornak szánt fürtöket. Mióta a reformkonyha és a természetgyógyászat felfedezte ezt a rövid termőidejű, vitamindús gyümölcsöt, növekedett iránta a kereslet. Néhány házi feldolgozási ötletet, receptet kínálunk.

A fürtös ribizli jobban eltartható étel- és édességdíszítésre, mint a gurulós Fotó: Barabás Ákos

Már 12. századi kolostori források említik a fekete ribizli gyógyértékeit. Veres vagy aprószőlőnek hívták régen. 

A népi gyógyászat ismeri és használja mindazt, amit az utóbbi fél évszázadban tudományosan és eredményesen vizsgálnak, köztük a vérnyomásra, koleszterinszintre, emésztésre, vérképzésre, testsúlyra, bőrre gyakorolt jótékony hatásait, betegségmegelőző, szomjoltó, vízhajtó, energetizáló, antioxidáns képességeit, bioflavonid- és pektintartalmát.

Hasonló tulajdonságai miatt hasznosítjuk a vele rokon piros, illetve fehér ribiszkét is; sövényként, díszcserjeként a nem fürtökben termő arany ribizlit.

Kertünk gyógygyümölcsei

Testvéremmel nem vártuk a ribizliszedést, de azért lestük, mikor lopózhatunk be a cserjék alá és dézsmálhatjuk meg a termőágakat. Volt pár tő nagyobb szemű pirosunk, édesanyánk azt tartotta nagyobb becsben, hiszen abból tette el télre, cukor nélkül, kemencében dunsztolva a ribizliszószalapot. Nem kellett sokat bíbelődni a leszemezésével, hamar megtelt a markunk. Mint a halgerinc, úgy maradt utánunk a fürt. A dúsan termő, de apróbb szemű savanykásból kocsonyát készített, a vele sült linzerkorongok az ünnepi süteményestálak ékességei voltak. A visszamaradt töreket feljavította némi gyümölccsel, és nyersen szörpöt készített belőle. Savanykás íze, színe, zamata miatt egyaránt kedveltük. Ha ribizlibefőttel kínálta a tejbegrízt vagy -rizst, nem kellett nagyanyánknak a tányérral az asztal körül kergetnie bennünket.

A fekete ribizli egészségmegőrző tulajdonságait már a tudomány sem vitatja Fotó: Barabás Ákos

Édenkertünk tiltott gyümölcse a fehér ribiszke volt. Csak három bokor volt belőle, egy-egy 20–25 literes üvegben bort érleltek belőle – egyiket mazsolával, másikat szárított fügével dúsították. Erjedésük idején misztikus élmény volt a buborékok között fel-le szálló, áttetsző ribiszkeszemek látványa. Karácsonykor került asztalra a mámorító ital. Hamisítatlan örmény eredetű édes nedűk voltak, ízük az aszúhoz hasonlított.

Emlékszem, a kerítést szegélyező feketeribizli-sorok évről évre többet teremtek. Mintha soha nem akart volna lefogyni róluk, illetve befőttesüvegekbe, demizsonba kerülni az átható illatú, szinte kimoshatatlan festékfoltokat hagyó bőség! Ribizlinek hívtuk, nem becézgettük, mint fehér és piros rokonát, a „ribiszkét”, és ímmel-ámmal segítettünk begyűjteni. Mert unalmasnak találtam a szemezgetést, mindig magammal vittem a kertbe a táskarádiót, de morogtam a kezemet összekenő lilásfekete lé miatt.

Összetevői antibakteriális hatással bírnak Fotó: Barabás Ákos

Enni, inni, kanalazni

Vitaminszegény téli időszakban egészségügyben dolgozó és a népi gyógyászatot megbecsülő, hasznosító édesapánk naponta belénk diktálta a feketeribizli-szörpöt, akár úgy is, hogy nem vegyítettük vízzel: kis pohárból, mint az orvosságot kellett felhörpintenünk.

Jellegzetes íze, illata miatt még az orrunkat is befogtuk, de le kellett nyelnünk. Néhány éve, amióta nem a kertünkből, hanem termelőktől kell beszereznem a kész szirupot, befőttet, gondolatban bocsánatot kérek szüleimtől a gyermekkori fanyalgásért, és belső hallásom visszhangozza az egykori jó tanácsokat. Szárított levelet is mindig tartok vászonzacskóban a vérnyomáscsökkentő teához, amibe aszalt vagy kandírozott fekete- vagy pirosribizli-szemeket is beleáztatok.

Ami örök hiány, az az otthoni savanyított uborka íze: a zöld fűszerek, mustármag, torma, meggylevél mellett az édesanyám által eltett savanyúságos üvegben a látványnak is szép, páratlan aromalevél, a fekete ribizli szabdalt sötétzöldje volt. Ilyenkor, júliusban, uborkaérés idején, amíg megtehettük, mindig utaztattuk az illat- és ízalapanyagot…

Szüret után, borérlelés közben nem mókás, de tanulságos eset is megtörtént. Óva intettek a kemencés helyiségben, ötvenliteres üvegballonokban érő must körüli nézelődéstől. Egyiknek nem volt védő, szalmával bélelt fonott kosara. Pontosan azt sikerült nekünk valahogy eltörnünk. Szőkökútszerű, mélybordó látvány volt! Noha nem szidtak meg érte, bűntudatnak ma is elég, hogy évekig éreztük az erjedt gyümölcs édeskés szagát a sütőkonyhában, és soha nem sikerült feltakarítani kékesfekete nyomát a padlódeszkákról.

A ribizliszörp arányai Miklós Magdolna receptjében: 30 százalék cukor, 20 százalék víz és 50 százalék gyümölcs Fotó: Veres Nándor

Leves, szósz, habízesítő, pohárkrém

Hogy megtanultam főzni, azt a habgaluskás ribiszkelevesnek köszönhetem. Nagyon kedvelem nem csak enni, elkészíteni is.

Íme a módja négy személyre: két liter vízbe 10 dkg cukorral főni teszem a liternyi megtisztított, megmosott piros ribiszkét. Amíg felforr, két tojás fehérjét öt dekányi cukorral és egy vaníliás cukorral kemény habbá verek. Evőkanállal csinos galuskákat formázok, és a forró lén megfőzöm. Leszedem a fennmaradó habot, és elsúrolom a tojássárgákkal meg egy decinyi tejszínnel. Hőkiegyenlítéses módszerrel a hozzáadagolt levessel elegyítem. A habgaluskákkal és gyümölccsel tálalom. Behűtve igazi nyári csemege.

Eme gyümölcsleves készülhet tejföllel, piros rántással, esetleg szitán áttörve és pirított zsemlekockákkal szervírozva. A mártáshoz kevés cukros, enyhén sós vízben megfőzzük a gyümölcsszemeket. Diónyi zsírral vagy vajjal kanálnyi lisztből halványpiros rántást készítünk, amit gyümölccsel összelobbantunk. Tálaláskor decinyi tejfölt, tojássárgát keverünk hozzá.

Amint érni kezdett a ribizli, nem kellett sok biztatás, hogy elkészítsem az alábbi krémet.

Édesanyám receptes füzetéből való az adag: 30 dkg gyümölcsöt 18 dkg porcukorral, egy tojásfehérjével fél óráig jól kikeverünk habverővel. A krémet poharakba adagoljuk, tetejét friss gyümölccsel díszítjük. Valódi ünnepet teremtett a ribiszkével vagy a belőle készült befőttel sütött hab, amit madártejjel fogyasztottunk. A fehérjehabba, hogy ne nehezítse el azt, inkább gyümölcsöt adagoltunk, a habcsónak felületét villával díszítettük. Vajjal kikent tűzálló tálban aranyló sárgára sütöttük. Inkább egyben úszott a madártejen, de fel is lehet darabolni. Kemény, fényes bogyókkal, reszelt citromhéjjal tehető még ínycsiklandóbbá.

A feketeribizli-bor helyet talált magának a népi gyógyászatban

Tartósítása régen és ma

A minap fedeztem fel a kibédi születésű Orbán Szabó Anna egykori cselédlány 1913-ból való süteményesfüzetében, miként tartósították anno Temesváron a ribizlit (Berecz Edgár gondozásában, magánkiadásként jelent meg az Erdélyi Gondolat Kiadó nyomdájában 2006-ban). A hajdani cselédlány hagyatéka szerint „a gyümölcsöt szépen megválogatva boros- vagy ásványvizes üvegbe rakjuk, csak száraz legyen, és a már előre felolvasztott fekete szurokba mártjuk az üveg száját. Hűvös helyen egyik évtől a másikig eláll.”

Orbán Szabó Anna korában így készült a lekvár: az egy kiló gyümölcs passzírozásából kinyert alapot tíz percig főzték, majd egy kiló cukrot adtak hozzá, amivel újabb tíz percig főzték.

Mi otthon legtöbb 80 dkg cukrot adagoltunk a kocsonyának szánt gyümölcshúshoz. Nem használtunk dzsemfixet, édesanyám bízott a gyümölcsök pektintartalmában. A lekvárhoz kevés vízzel sűrű szirupot főzött, a gyümölcsöt abban rázogatva, gyenge tűzön vagy a kályha szélén abálta, amíg a kistányér szélére kivett minta megkocsonyásodott. Üvegekbe rakta, és miután a teteje bebőrözött, dupla celofánnal kötötte le, közéje tartósítószert tett.

A feketeribizli-kocsonya süteményekbe, kenyérre kenve is finom Fotó: Veres Nándor

Ceremóniája volt a szirupkészítésnek is.

Paradicsompasszírózóval nyertük ki a levet, a töreket annyi vízzel, ami épp ellepte, kiáztattuk, majd vászon- vagy gézzacskóba téve lecsepegtettük a levet. Ahány liter lett a kétféle alaplé elegye, annyi fél kiló cukrot adtunk hozzá, és addig kevergettük hűvös helyen, amíg feloldódott benne a cukor. Kisebb üvegekbe töltöttük, hogy ne kelljen felbontva hosszasan állnia, a dupla celofán közé tettük a tartósítószert, és lekötöztük, mehetett is a szellős kamrába.

Egyszerű a pirosribizli-befőtt készítési módja, eltarthatóságának titka a dunsztolásban rejlik. Egy kis befőttesüvegre két, a nagyobbra négy evőkanál cukrot számítsunk, amit rétegenként szórunk a leszemezett, megmosott és lecsepegtetett gyümölcsre. Kevés tartósítószert teszünk rá, és felöntjük vízzel. Nedves dunsztba tesszük. Mi sütés után a kemencében dunsztoltuk, de óvatosan felmelegítve tűzhelyen is megvalósítható. Arra ügyeljünk, hogy a szemek ne fussanak fel, és ne veszítsék el színüket. Betakarva, lassan hűtsük ki. Emlékszem, édesanyám a következő heti sütéskor vette ki a kemencéből a befőttesüvegeket.

A farkaslaki Miklós család bő évtizede még piros és fekete ribizlit is termesztett, és azt dolgozták fel kis műhelyükben. A piros nem szerette a helyet, kiveszett, fekete ribizlit telepítettek helyette. A napokban szüreteltek. Magdi már elkészítette a szörpöt és a lekvárt, kocsonyát. Meg is kóstoltuk a pasztörizált, azaz hetven fokra melegítve tartósított termékeket, majd lefényképeztük.
Álljon itt néhány más tartósítási mód is! Mindhárom színű ribiszke aszalható, kandírozható vagy fagyasztható.

A lekvárhoz 60 százalék gyümölcsöt, 40 százalék cukrot használ fel Magdi Fotó: Veres Nándor

Aszalva

Kiváló csemege, az aszalvány megőrzi vitaminkészletét, ásványi anyagait és enzimjeinek többségét.

A nagy víztartalmú gyümölcsöt óvatosan kell aszalni, mert könnyen megsül vagy szétpukkan. Az egészséges fürtöket ne szedjük le a szárról, hogy ne sérüljenek a szemek. Miután megmostuk és lecsepegtettük, terítsük szitatálcákra vagy gyümölcsaszalásra használatos cserényekre. Ne tegyük közvetlenül a napra, meleg, szellő járta helyen két-három napig szikkasszuk, utána egy-két napig tartsuk félárnyékban. Utóaszalás előtt kihúzhatjuk a szárakat. Ha néhány szemet megrágva belsejük még nedves, hagyjuk a tálcákat a szabadban.

Amennyiben sütőben aszalnánk, amíg a szemek összetöpödnek, biztosítsunk negyven fokos hőmérsékletet, utána a szárításához elég harminc fok is. Kb. egy nap szükséges hozzá. Vászonzacskóban, szellős helyen, vagy dobozokban, papírrétegek között hűvös helyen tároljuk. Fogyasztás, felhasználás előtt áztassuk ribizliszörpös vagy vizes mézben.

A piros ribizliből készült lekvár tejbegrízen mutat igazán jól Fotó: Veres Nándor

Mélyhűtve

Gyorsfagyasztással mindhárom fajta tartósítható.

Mossuk meg gondosan, csurgassuk le, és óvatosan szedjük le a szemeket, hogy minél kevésbé sérüljenek. Terítsünk egy réteget tálcára, vigyázva, hogy a szemek egymással ne érintkezzenek. A mélyhűtő gyorsfagyasztójában pár perc alatt dermesszük meg. Utána bedobozolhatjuk vagy -zacskózhatjuk. A dobozt érdemes folpakkal bélelni, ugyanakkor a rétegek közé is tehetünk belőle. Ismert a kristály- vagy porcukorba forgatott változata is a fagyasztásnak, egy kiló gyümölcsre 20–25 dekával számoljunk. Felhasználáskor felengedés nélkül tegyük a mártásba, süteményalapba, müzlibe vagy gyümölcssalátába. Ha szárastól fagyasztjuk le a ribiszkefürtöt, kristálycukorba forgatva szezonon kívül is nyárias hangulatot kölcsönöz az ételdekorációknak.

Kandírozva

Az érett, egészséges, megmosott ribizlit egy lábas fölött leszemezzük. Általában annyi lé folyik ki, hogy elég lesz a szirupfőzéshez, ha mégsem, pótoljuk néhány kanál vízzel. Mérjük le, és kilónként számítsunk másfél kiló kristálycukrot, egy csipetnyi citromsavat, és főzzük addig, amíg a szirup teteje megfényesedik. Óvatosan forgassuk bele a ribizlit, és negyedórát főzzük gyenge tűzön. Ne keverjük, de gyakran rázogassuk meg. Másnapig tegyük hűvös helyre, majd szűrjük le, a szirupot pedig főzzük nyúlósra, hűtsük le, és öntsük a ribizlire. Harmadik nap ismételjük meg a műveletsort, és ha szükséges, öntsünk a szirupra egy kanálnyi vizet.

Amikor teljesen kihűlt, szedjük ki a gyümölcsszemeket, sütő- vagy zsírpapíron hintsük meg porcukorral, és gyakran forgatva szárítsuk. Amikor már nem tapadnak egymáshoz, tegyük hűvös helyre. Rövidebb ideig tárolható, mint az aszalt gyümölcs, de kiváló édesség, és süteménydíszítésre és alkalmas. Spájzoljuk be a vitaminbombácskákat, amíg még tart a szezonjuk!

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.