Híres sportolóból klubelnök: Hodos László atlétaként, bobosként, majd edzőként alkotott maradandót

Dobos László 2019. november 05., 12:05

Nyolc évvel ezelőtt a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium sporttermének falára dicsőségtáblát helyeztek el a tanintézet olimpiákra kijutott sportolóinak nevével. Közöttük van a Csíkszeredai Sportklub elnökének, Hodos Lászlónak is a neve, aki bobszánkóban Európa-bajnoki bronzérmet nyert, majd részt vett az 1992-es téli olimpián.

Hodos László elnöksége alatt halmozza a trófeákat a Csíkszeredai Sportklub Fotó: Halmágyi Zsolt

Hodos László 2012 októbere óta vezeti Románia egyik – téli sportokra szakosodott – legeredményesebb klubját, a Csíkszeredai Sportklubot. Kevésbé ismert, hogy a klubelnök atlétaként, majd bobosként ért el kiváló eredményeket. Többször próbáltunk interjút készíteni vele, eddig sikertelenül. „A sportminisztérium klubja vagyunk, rendszeresen jönnek az ellenőrök, a pénzügy, a számvevőszék stb., közintézményként működünk, be kell tartani a közintézményekre vonatkozó törvényeket, és ez nem kis gondot okoz. Ezért voltam szinte mindig foglalt” – mondta Hodos, aki szívesen emlékezett vissza sportolói pályafutására.

– A sportok királynőjével kezdődött Hodos László sportpályafutása, atlétikában érte el első országos eredményeit. Hogyan kezdett el sportolni?

– Az 1980-as évek elején kezdtem a sportot a marosvásárhelyi 3. számú Általános Iskolában, és onnan, mivel nagyon jó eredményeket értem el, egyből átvittek a Bolyai Farkas Gimnáziumba, ott végeztem a 8. osztályt, majd a középiskolát matematika-fizika osztályban. Nevelőedzőm Szász Adalbert volt, akiről a marosvásárhelyi sportiskolát is elnevezték. Úgy tűnik, nagyon jó képességeim voltak, natív adottságok, hiszen már az első versenyen harmadik lettem a 60 méteres síkfutásban, olyan sportolókat győztem le, akik már sok éve atletizáltak. A dobóedzéseket Finta tanár úrral végeztük, magasugrásnál pedig a székelyudvarhelyi származású Baczó László készített fel.

Egy nagyon komoly atlétikai körbe kerültem bele, amit nagyon komolyan is vettem.

Szerencsémre kiváló felkészültségű edzők keze alatt dolgozhattam. Először a sprintpróbákkal kezdtük, 50, 60 és 100 méteres síkfutásban versenyeztem, de Szász Adalbert, látván, hogy más próbákban is jó eredményeket érek el, többször mondta, hogy „Hodi, ki kellene próbáljuk a tízpróbát”. Két év múlva korcsoportomban, az ifjúsági 3-asoknál országos bajnok lettem 6500 ponttal, ami abban az időben szép eredménynek számított.

Azt gyorsan fűzzük hozzá, hogy az 1980-as években a romániai atlétika világszínvonalon állt,

az ifiknél minden korosztályban 20–30 tízpróbázó volt, a sprintpróbáknál pedig 50–60-an is rajthoz álltak. A sprint mellett nagyon jól ment a 110 méteres gátfutás, ahol többszörös iskolai bajnok voltam. Tízpróbában ott voltam az első négy között a felnőtt mezőnyben is. Ion Buliga volt akkor a legjobb romániai tízpróbázó a mi korosztályunkban, de az mindig furcsa volt, hogy míg mi vékony gyerekek voltunk, ő 5–6 évvel idősebbnek tűnt, meg volt szakállasodva. Sokszor feladatként kaptam, hogy 400 és 1500 méteren – ahol jobb eredményeim voltak nála – húznom, vinnem kellett, hogy jó időeredményt érjen el.

A mai napig jóban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot. Az akkori, kézi méréssel 10.52 másodperc volt az egyéni csúcsom 100 méteren, ami a mostani elektromos méréssel 10.80 mp-nek felel meg. Ifiként akkor ez nemzetközileg is kiváló eredménynek számított egy tízpróbázónak. Érdekes volt a rúdugrás is, hiszen a múlt rendszerben nehéz volt beszerezni egy performáns rudat, nehezen találtunk olyat, amely az én testsúlyomnak megfelelt volna, ezért keményebb, nehezebben hajló rúddal ugrottam, ha jól emlékszem, ifi 3-asként 3,80 métert. De később sem volt az erősségem a rúdugrás, magasugrásban viszont 192 centimétert ugrottam, ami egy tízpróbázó számára ma is jó eredménynek számít.

Hodos László a Sportklub jégkorongcsapatának kabalafigurájával, Giliccsel Fotó: Halmágyi Zsolt

A dobószámokban nem voltunk nemzetközi szinten jók, mert – szerintem – kevés súlyedzést végeztünk. A mi generációnk technikából és natív erőből lökte a súlyt, hajította a gerelyt, vetette a diszkoszt.

Semmilyen táplálékkiegészítőt, semmilyen gyógyszert nem használtunk azokban az években.

Jó példa erre, hogy amikor a 12. osztályt elvégeztük, úgy néztünk ki, mint a mai 15–16 éves sportoló fiatalok. Nem sürgették a fejlődésünket, mint most, és talán ez volt a jó. Eredményeim szerint az atlétikai válogatott tagja kellett volna legyek, az is voltam papíron, de a nevem miatt külföldi versenyekre rendszerint nem vittek el, a bukaresti klubokhoz leigazoltak utazhattak, nem a vásárhelyiek.

Mi a tízpróba?

A tízpróba (idegen szóval dekatlon) az atlétika egyik összetett versenyszáma, amely tíz különböző számból épül fel. Versenyeit rendszerint két egymást követő napon keresztül rendezik meg, és a versenyzők sorrendjét az egyes számokban elért eredmények összegeként adják meg. A nyújtott teljesítményt nem a sportoló helyezése, hanem az egyes versenyszámokra érvényes önálló pontozási rendszer segítségével határozzák meg. A tízpróba négy futó-, három ugró- és három dobószámból áll: 100 méteres futás, 110 méteres gátfutás, távolugrás, diszkoszvetés, súlylökés, rúdugrás, magasugrás, gerelyhajítás, 400 méteres síkfutás és 1500 méteres futás.

– Az elsők között jutott be a főiskolára, ez akkoriban nem mindennapi eredménynek számított.

– A középiskolát egészen a 10. osztályig magyar tagozaton végeztem, aztán egy rendelettel megszüntették a magyar nyelvű matematika- és sportosztályokat, így román nyelven fejeztem be a középiskolát, ami egyáltalán nem volt könnyű. Az akkori Romániában az egyedüli, Bukarestben működő Testnevelési Főiskolára, az IEFS-re felvételiztem, ahova egyből bejutottam, több ezer felvételiző közül negyedikként, 9,76-tal.

A középiskola és az egyetem közötti időszakra akkor az volt a törvény, hogy az egyetemekre bejutott fiatalokat elvitték 9 hónapos katonaságra. A minőségi atlétika szempontjából ez nagyon visszafogott,

kilenc hónapig egyetlen atlétikai edzést sem végezhettem, a felderítőknél katonáskodtam, egyebek közt a túlélést gyakoroltuk. Az egyetem csapatában végig atletizáltam, aztán megkerestek a bobosok, megkérdezték, hogy ilyen jó adottságokkal nem volna-e kedvem szánkózni, így párhuzamosan boboztam is.

A Román Posta az 1992-es téli olimpia tiszteletére a bobcsapatot ábrázoló bélyeget adott ki Fotó: okazii

– Tagja volt az 1988-as téli olimpiára készülő bobcsapatnak?

– Igen, én voltam a második ember a négyes bobegységnél, de mégis másokat vittek ki Kanadába, Calgaryba az olimpiára.

Én akkor értetlenül álltam a történet előtt, atlétikában nem vittek külföldre, a bobnál is mellőztek, de az olimpia után fény derült mindenre, a válogatott fele kinn maradt, disszidált.

A pilóta, Degan hazajött, és új csapat alakult, ezért aztán több nemzetközi világversenyre kijutottam. Közben 1989-ben a titkosrendőrség, a Securitate felfigyelt rám, és újra tiltólistára kerültem, nem vittek külföldre. Édesapámat Marosvásárhelyen a titkosszolgálat faggatta, szinte napi rendszerességgel állt meg a szeku kocsija a vásárhelyi Tudor lakótelepen, a lakásunk előtt.

Az 1989-es fordulat után részt vehettem a felnőtt világbajnokságon St. Moriztban. Jól ment a bobozás, a világkupákon rendszeresen benne voltunk az első tízben, versenyeinket közvetítette az Eurosport. Bobversenyzőként 1992-ben értem el életem legjobb eredményét, a németországi Königssee városában megrendezett Európa-bajnokságon, ahol viszonylag nagy meglepetésre a Paul Neagu, Hodos László, Laurențiu Budur, Costel Petrariu összeállítású négyesbob-csapat harmadik helyen zárt, Németország és Ausztria mögött.

Az Eb-bronz egy nagyon hosszú felkészülési folyamat eredménye.

Nagyon komolyan vettük a munkát, a felkészülést, éjjel-nappal edzettünk. Én akkor tanár voltam Szépvízen. Nyáron itthon, Csíkban egyedül edzettem, télen voltak a közös havas edzések márciusig. Azóta sem volt ilyen jó eredménye Romániának, és ahogy nézem, egyhamar nem is lesz. Mi egy olyan bobbal versenyeztünk, ami szériagyártású volt, tehát több csapat versenyzett vele.

1992-ben a franciaországi Albertville-ben megtartott téli olimpia előtt a romániai sportvezetés jó eredményeket várt a Neagu, Hodos, Budur, Petrariu összeállításban versenyző négyesbob-csapattól, de csak a 20. helyen végeztünk. Addig soha nem voltam beteg, de akkor ágyba kerültem. Negyven fokos lázam volt, de akkor sem adtam fel. Felöltöztettek, kivittek a pályára, két ereszkedés a bobbal, és rögtön vissza a szállodába. Nem is melegítettem, egyszerűen égtem a negyven fokos lázban.

– Edzőként is maradandót alkotott...

– 2000-ben megalakítottam Románia első női bobcsapatát. Ebben társ volt Paul Neagu. Együtt vezettük ezt a csapatot egészen 2006-ig. A lányokkal kijutottunk a 2002-es téli olimpiára Salt Lake Citybe, a csapat pilótája a csíkszeredai Kovács Erika volt, aki korábban gyorskorcsolyázott.

Nagy eredmény volt az olimpiára való kijutás, hiszen negyven csapat versenyzett a kijutást jelentő húsz helyért, mi pedig tizenötödik helyen végeztünk.

Közben Kovács Erika befejezte a bobozást, a Csíkszeredai Sportklub kettes női bobcsapatát Spirescu–Țigău alkotta, akikkel ifjúsági világbajnokságot nyertünk 2007-ben. A Sportklubnak szerintem nemzetközi szinten ez az egyik legjobb eredménye. Jelenleg is van bobcsapata a Csíkszeredai Sportklubnak, férfi vonalon vagyunk jelen, és nagy esély van arra, hogy a fiúk kijussanak a 2022-es téli olimpiára.

Hodos László. Atlétából bobversenyző, bobversenyzőből edző, majd klubelnök Fotó: Halmágyi Zsolt

– Sportol még? Kapcsolatban maradt a bobbal?

– Az 1990 és a 2000-es években szabadidőmben kosárlabdáztam, részt vettem az akkor 12–14 csapatos városi bajnokságban, még a városi válogatottba is beválasztottak. Több éven át a csíkszeredai felnőtt jégkorongcsapat nyári edzéseit is vezettem, a fiúkkal együtt végeztem a gyakorlatokat,

büszke vagyok arra, hogy helyből távolugrásban még ma is 3 méter fölé tudok ugrani.

Naponta bejárok az erőterembe, levezetem a napi feszültségeket. A Nemzetközi Bob és Szkeleton Szövetségnél – egyedüli romániaiként – már nyolc éve a fejlesztésekért kinevezett bizottság tagja vagyok. Ezt a bizottságot választják, és úgy tűnik, jól végezhetem a munkámat, mert már nyolc éve igényt tartanak rám.

A bolyais dicsőségtáblán

Nyolc évvel ezelőtt, 2011-ben a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium sporttermének falára dicsőségtáblát helyeztek el a híres középiskola egykori diákjainak – akik kiváló eredményeket értek el a nyári, illetve téli olimpiákon – tiszteletére. Ezen dr. Kelemen Atilla (1952, Helsinki), Nagy Gábor (1956, Melbourne), dr. Bordy János (1968, Mexikóváros), Dósa Csaba (1976, Montreal), Nagy József (1980, Moszkva) és Gál István (1976, Montreal) neve mellett Hodos Lászlóé (1992, Albertville) is szerepel.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.