„Többet nyertem, mint veszítettem” – Interjú Vajda Szidónia nemzetközi sakkmesterrel

Katona Zoltán 2020. december 27., 14:41

A székelyudvarhelyi származású Vajda Szidónia mindent elért a sakkban, amit szeretett volna. Nagyon korán kezdte, tetstvéreivel együtt a kilencvenes évek elején csodagyerekeknek számítottak Székelyudvarhelyen, uralták a romániai gyerek-, majd a felnőtt mezőnyt is. Magyarországra kerülve tovább folytatódott a sikerek sorozata, noha ez nem mindig járt örömmel – egyebek közt ez is kiderül a Vajda Szidóniával készült interjúnkból. Az Élő-pontszáma alapján harmadik legjobb magyar aktív női sakkozó egyelőre nem látta a sorozatrajongókat lázban tartó Vezércselt, de meg fogja nézni.

„Többet nyertem, mint veszítettem” – Interjú Vajda Szidónia nemzetközi sakkmesterrel
galéria
Noha a sakk már nem tölti ki teljesen az életét, ha részt vesz egy versenyen, mindent megtesz azért, hogy kihozza magából a maximumot Fotó: Vajda Szidónia magánarchívuma

– Most a Netflix-filmsorozat, a magyarra Vezércselnek fordított Queen's Gambit mintha újra divatba hozta volna a sakkot, bár az én véleményem szerint mindig is divatban volt, csak néhányan nem tudtak róla, mint annyi minden másról sem. Mi a véleménye erről?

– Bevallom, még nem láttam ezt a sorozatot. Szabadidőmben, ha tehetem, akkor inkább kikapcsolódom, ha lehet így mondani.

Számomra nem minden a sakk, és néha be is tudok sokallni tőle: ha valamit már harminc éve csinálsz, naponta több órában, akkor ez szerintem érthető.

Szóval egyáltalán nem éreztem késztetést, hogy azonnal megnézzem a Vezércselt, de előbb-utóbb alkalmam lesz erre is.

– Ha lehet kissé furcsán fogalmazni, a koronavírus „használt” a sportágnak? Hiszen az online sakk évek óta működik, illetve az emberek hosszabb időkre az otthonukba kényszerültek, így előkerülhetett a sakktábla...

– Amatőr szinten valóban használt, hiszen sokkal több lett az ingyen hozzáférhető oktatóanyag, a rövidebb, élvezetesebb versenyek, főleg az izgalmas élő kommentálásokkal. Azonban ez az állapot a szervezőknek és a részvevőknek kész katasztrófa úgy, ahogy van.

Az online sakkban én egyáltalán nem érzem azt az örömet és feszültséget, azt a semmihez sem hasonlítható izgalmat, mint egy élő világversenyen.

Szinten tartásnak jó, de ugye eddig is az volt a baj a fiatalokkal, hogy túl sokat ülnek a gép előtt. A sakkversenyek egyik nagy előnye az utazás, illetve az ismerkedés.

Igazi sakkcsalád a Vajda: édesapja, Albert, édesanyja, Anna és testvérei, Albert és Levente társaságában Fotó: Vajda Szidónia magánarchívuma

– A kilencvenes évek elején Székelyudvarhelyen nem kellett tévéfilm vagy karantén ahhoz, hogy egy Bethlen-lakótelepi lakásból útjukra induljanak a Vajda testvérek, Albert, Szidónia és Levente. De mi volt számukra konkrétan az indíttatás?

– Édesapám, Vajda Albert nagyon szeretett sakkozni, versenyekre is járt, tőle jött az ötlet és a sakk szeretete is. Sikereink országos szinten is nagyon hamar jöttek, ez tény, nekem az első versenyemen rögtön sikerült döntőbe jutnom, Levente öcsém pedig mindössze tízévesen lett országos bajnok. Utána már lényegében sodródtunk az árral, abban az időben, gyerekekként számunkra egyik verseny jött a másik után – ez azonban nekünk az állandó készülést, edzést is jelentette. Ugyanakkor ez azt is jelentette, hogy mindent egy lapra tettünk fel, egy idő után magántanulók lettünk.

A napirendünk nagyon szigorúan be volt osztva, naponta 5–6 órát sakkoztunk és 2 órát szabadtéri sportolással töltöttük. A versenynaptárunk is legalább fél évvel előre el volt tervezve, készítve.
Több mint harminc éve aktív sakkozó Fotó: Vajda Szidónia magánarchívuma

– Akkoriban egyfajta sakkfellegvárnak számított Székelyudvarhely, elsősorban a néhai Hosszú Attila vállalkozónak köszönhetően, hiszen a sportcsarnokban világbajnoki fordulót is tartottak 1994-ben. Önök is részesei voltak ennek, kis túlzással talán azt is mondhatnánk, hogy nem jelent meg úgy az Udvarhelyi Híradó, hogy a három testvér közül legalább egyiknek a sikere ne legyen benne.

– Igen, valóban nagyon sokat köszönhetünk Hosszú Attilának, aki évekig támogatott minket és a sakkot.

– Gyermekkorában a szülein és a testvérein kívül kik ösztönözték még? Kitől, kiktől tanulta a legtöbbet?

– Nekem Nisipeanu Dieter volt a fő mesterem, ha lehet ezt mondani. Nagyon sok versenyt játszottunk együtt ifiként, közös edzőtáborokban, csapatokban. Szerintem az ő sakkba vetett hite és alázata csodálatra méltó.

Névjegy
Vajda Szidónia nemzetközi sakkmester
Született: 1979. január 20.
Születési hely: Székelyudvarhely
Klubja: ASE Paks
Edzői: Vajda Albert, Horváth József és sokan mások
Rangja: nemzetközi mester (2003 óta)
Élő-pontszáma: 2345
Hobbi: futás, filmek
Kedvenc hazai sakkozója: Mádl Ildikó
Kedvenc külföldi sakkozó: Bologan Viktor

– Ahogy visszanéz az eddigi karrierjére, mennyire van megelégedve?

– A körülményeimhez képest tökéletesen meg vagyok elégedve.

Az az igazság, hogy sosem akartam vérprofi lenni.

Nem az a típusú sakkozó vagyok, aki egész nap másról sem tud beszélni, csak a sakkról, mert nagyon fontos számomra a család és a baráti társaságom is. A sport is egyre inkább előtérbe kerül, és egyre inkább azon gondolkodom, hogy más irányba is nyitok. Ettől függetlenül ha elvállalok egy versenyt vagy egy feladatot, akkor mindent megteszek, hogy kihozzam magamból a maximumot.

Fotó: Vajda Szidónia magánarchívuma

– Magyarországra kerülése után mennyire ívelt felfelé a karrierje? Ön szerint mikor jön el egy sakkozó karrierjében a csúcs, egyáltalán van ilyen?

– Attól függ, hogy mit nevezünk csúcsnak. Egyrészt nem úgy van, mint a többi sportágban, a sakkban nincs időkorlát, és a tudás idővel csak gyarapszik. Én sosem éreztem magam a csúcson, mivel elég korán odakerültem az élre, lényegében mindig csak teljesíteni kellett az elvárást, ami idegileg nagyon felőrli az embert.

Például amikor 16 évesen Európa-bajnok lettem, tisztán emlékszem, hogy nem éreztem kifejezett örömet.

Az tény, hogy kemény munka volt mögötte, és inkább melankóliával fogadtam, hogy jó, akkor ez is megvan. A húszévesek világbajnokságán bronzérmet szereztem, de az edzőm egész nap kiabált velem, hogy miért nem nyertem meg a nyert állást. Tisztán emlékszem arra, hogy sírva mentem az utcán. Most már inkább elmondhatom, hogy élvezettel játszom, nyilván azért, mert a család az első, és amikor jön az eredmény, akkor az csak hab a tortán.

– Sok mindenről le kellett mondani a sikerek, a karrier miatt?

– Ezen nem szoktam gondolkodni. Valószínűleg többet nyertem, mint vesztettem vele. És még egyáltalán nem érzem magam olyan öregnek, még vannak terveim.

Fotó: Vajda Szidónia magánarchívuma

– A magyar női sakkválogatott oszlopos, meghatározó tagja volt, és most is az legalább két évtized óta. Ez mennyire tölti el büszkeséggel?

– Semennyire. Én úgy érzem, viharban ülünk egy csónakban, és próbálok a csónakban maradni. Nem egy életbiztosítás ez a szakma.

– Idén fájdalmas veszteség érte, június elsején hosszú betegség után elhunyt a férje, Lázár András festőművész, sakkozó, aki egy nagyon sokoldalú ember volt, például elnökségi tagként is dolgozott a Magyar Sakkszövetségnél...

– Ez még elég friss élmény, próbáljuk a gyerekekkel feldolgozni és menni tovább. Nagyon nehéz még erről beszélni, a többéves betegség miatti idegeskedésben is elfáradtam.

Fotó: Vajda Szidónia magánarchívuma

– Mostanában nagyon sokat szalad, a Facebook-oldalán rengeteg fotó van erről. Ez a hobbi honnan indult?

–  Ez is elég hosszú történet, körülbelül két éve kezdődött. Volt rajtam húsz kiló súlyfelesleg, és a sakk miatt egész életemben derékfájással is kínlódtam. Szerintem sokan ismerik azt az érzést, hogy majd holnap elkezdem a diétát, a sportot – sokáig így voltam vele én is. De aztán egy nap tényleg megtörtént az átkattanás, és elkezdtem szaladni. Előtte is mozogtam, jógáztam, zumbáztam, edzőterembe jártam, de egyik sem fogott meg igazán. De két kicsi gyermek mellett az ember egész nap eszik, mert ha éjjel csak három órát alszol, a legkönnyebben a kajából lehet energiát nyerni. Egyrészt azért is döntöttem a futás mellett, mert ingyen van! (nevet)

Ez volt az egyik mottóm is: amíg nem futok ingyen fél órát, addig nem fizetek be semmilyen más tevékenységre.

Másrészt tényleg nehéz és küzdelmes: miután majd belehalok reggel a futásba, sokkal jobban átgondolok minden szelet tortát. Aztán persze beszippantott. Jövőre szeretném lefutni a maratont, és mondhatom, hogy a fél életem erről szól. Most már nem azért futok, hogy fogyjak, hanem azért fogyok, hogy futhassak. Az állandó bemelegítés, nyújtás, a jegelések – ez is olyan, mint a sakk, mert ha nem vagy tökéletesen rendben, akkor egyetlen kilométert se tudsz futni. Most már túl vagyok egy félmaratonon, és bár eredetileg az volt a cél, hogy 42 évesen lefussam a maratont, ma már nem vagyok annyira biztos benne, hogy menni fog, mert addig sosem lépek tovább, amíg bármilyen kis sérülésem is van.

Fotó: Vajda Szidónia magánarchívuma

– Egy korábbi interjújában említette, hogy versenyzőnek volt nevelve, nem edzőnek – sajnos az utóbbi két évben rákényszerült erre is. Milyen most edzősködni?

– Szórakoztatónak találom, de nem szeretnék profi edző lenni. Mint abban az interjúban is elmondtam, szívesebben foglalkozom lelkes sakkszeretőkkel. A gyerekekkel, fiatalokkal úgy lehet jól készülni, ha van egy kinézett verseny, ami célként lebeg előttük. Átvesszük a megnyitásokat, játszmákat elemzünk, gyengeségeket keresünk. Sajnos most a versenyek hiányoznak. Felnőttkorban az emberek tudatosabbak. Nagyon sok olyan tanítványom volt, akit elindítottam egy úton, megmutattam neki az online lehetőségeket, elmondtam, mit érdemes csinálni és hogyan.

Rengeteg anyag van az interneten, aki szorgalmas és jól tud válogatni ezek között, az tud egyedül is haladni, fejlődni. Ezek a tanítványok aztán 4–5 óra után már egyedül folytatják tovább.

– Manapság mennyire népszerű a sakk Magyarországon? Nemrég egy Hello Sakk kezdeményezés is elindult.

– Magyarországon elég népszerű, például a gyerekeim iskolájában is oktatott tantárgy a sakk. Kultúra szintjén erősen jelen van, és ez nagyon jó dolog. A Hello Sakk nyilvánvalóan a sakkesemények hiányát igyekszik pótolni, azt is mondhatom, hogy tulajdonképpen a mostani helyzet, a kényszer szülte. De nagyon jó ötletnek tartom.

– Budapest 2024-ben sakkolimpiát rendez – mit fog jelenteni ez a sportágnak? Hát személyesen önnek?

– Erre így nem tudok még válaszolni, fogalmam sincs, egyelőre örülök, ha a jövő hetemet meg tudom tervezni. De tavaly is készültünk az olimpiára! (nevet)

Pályafutása

Igazi sakkozó családban született. Az édesapja kiváló amatőr játékos, aki mind a három gyerekét megtanította a játékra és menedzselte a sakkpályafutásukat. Bátyja, Albert nemzetközi mester, míg az öccse, Levente, nemzetközi nagymester, többszörös román sakkolimpikon, ifjúsági világbajnok, a román válogatott tagja. Vajda Szidónia 1995-ben megnyerte az U16 korosztályos ifjúsági sakk-Európa-bajnokságot, és bronzérmet szerzett az U16-os ifjúsági sakkvilágbajnokságon, míg 1999-ben 3. helyezést ért el az U20 korosztályos junior sakkvilágbajnokságon. A felnőtt magyar női sakkbajnokságon 2002-ben holtverseny után második, 2003-ban harmadik, míg 2004-ben aranyérmet szerzett.

1994-ben lett női nemzetközi mester (WIM), 1998-ban szerezte meg a női nemzetközi nagymesteri (WGM) címet. Eredményei alapján 2003-ban a férfiakkal közös mezőnyben is nemzetközi mesteri (IM) címet ért el. A legmagasabb Élő-pontértéke a 2008 januárjában elért 2418 volt, amellyel akkor 47. volt a világranglistán. A magyar ranglistán az aktív női versenyzők között a 3. helyen áll, legjobb helyezése a 2016-ban elért 2. hely volt.

A román lányválogatott tagjaként az ifjúsági Balkán-csapatbajnokságon 1993-ban az első, 1994-ben a 2. helyet szerezték meg. 1993-ban egyéni eredménye a mezőnyben a 2. legjobb volt. 1999-ben a román válogatottban szerepelt a sakkcsapat Európa-bajnokságon, ahol a 3. helyet szerezték meg. A magyar válogatott tagjaként öt alkalommal (2003, 2005, 2007, 2009, 2015) szerepelt a sakkcsapat Európa-bajnokságon, ahol 2003-ban a csapat ezüstérmet szerzett, egyéni eredménye a mezőnyben a 3. legjobb volt.

Hat alkalommal szerepelt a magyar női válogatott tagjaként sakkolimpián, 2002-ben, 2004-ben, 2006-ban, 2008-ban, 2010-ben és 2016-ban. 2004-ben egyéni eredménye a 2. táblán a mezőny legjobbja volt, ezzel egyéni aranyérmet nyert. (Forrás: Wikipédia)
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot december 22-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport