Vitákat generált a főtéri mélygarázs ügye: összecsaptak az érvek a marosvásárhelyi tanács által megszavazott létesítmény kapcsán

Vitákat generált a főtéri mélygarázs ügye: összecsaptak az érvek a marosvásárhelyi tanács által megszavazott létesítmény kapcsán

Felszín, övezetek. Marosvásárhely főterének látványterve az építészeti-urbanisztikai műemlékek előtérbe helyezését is célozza

Kiélezett szakmai és politikai vitát generált a marosvásárhelyi önkormányzat által még januárban elfogadott határozattervezet, amellyel a tanács elfogadta a főtér szinte teljes hosszában elnyúló föld alatti parkoló megvalósíthatósági tanulmányának gazdasági mutatóit. A szakemberek a történelmi belvárost, a polgármesteri hivatal vezetői a frissen megszavazott projektet féltik.

Szucher Ervin

2019. február 26., 12:032019. február 26., 12:03

A politikai adok-kapokkal párhuzamosan szakmai csatározás kezdődött a Marosvásárhely főtere alá tervezett mélygarázs kapcsán. A városi képviselő-testület január végi ülésén

a tanácsosok többsége igennel szavazott a föld alatti parkoló megvalósíthatósági tanulmányának gazdasági mutatóira.

Makkai Gergely RMDSZ-es alpolgármester határozattervezetét csak a Szabad Emberek Pártja (POL) kifogásolta. Utólag a szövetség megyei és városi szervezete között is nyilatkozatháború robbant ki, újabban pedig a föld alatt található építészeti örökség, valamint a Bethlen-szobor sorsa miatt aggódó szakma, illetve a projektet védelmező Dorin Florea polgármester is megszólalt.

Még több jármű lepheti el a központot

Orbán János marosvásárhelyi művészettörténész szerint a tervezet több ponton is kifogásolhatónak tűnik. Közösségi oldalán a fiatal szakember többek között rámutat, hogy a tervezett parkolóház aligha tehetne eleget az elsődleges céljának, éspedig a főtéri forgalomcsökkentésnek. Sokkal inkább mágnesként vonzaná az autókat a városközpontba.

Idézet
Látni kell azt is, hogy ilyen megoldásokat a szűk belvárosokban a hetvenes évek óta nem szívesen alkalmaznak normálisabb helyeken, a cél mindenhol a forgalom kivezetése a történelmi városrészekből”

– írja Orbán. Az sem mellékes, mutat rá, hogy egy emeletes parkolóház Marosvásárhely főterének közelében sokkal kevesebbe kerülne, mint a több mint 13 ezer négyzetméternyi föld alatti garázs.

Szerinte érthetetlen, hogy a városvezetés miért nem a színház mögötti területen akar építkezni, vagy miért nem a Maros Mall mellett elkezdett mélygarázst akarja befejezni. „Könnyű a magántulajdon szentségével érvelni ilyenkor, de egy hosszú távú stratégia keretében valószínűleg lehetőséget lehetett volna teremteni ezek megszerzésére” – állítja a művészettörténész. A főtér átrajzolásának ökológiai vetülete is van.

A belváros feltúrásával a talaj teljes kiforgatása számtalan kérdést vet fel a későbbi beültetési lehetőségeket illetően,

már abban az esetben, ha a zöldövezet alatt nem csöbörbe ültetett törpe fákat, kis bokrokat és árvácskát értünk. Orbán János Marosvásárhely másik két aluljárójának a helyzetét is felidézi. Mint ismert, a Hosszú utca eleji bő húsz évig épült, a Színház téri pedig teljes felújításra szorult. Ennek dacára nagyobb esőzésekkor mindkettő a mai napig ázik.

Féltik Bethlen szobrát és a régészeti leleteket

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója szerint minimális a valószínűsége annak, hogy a szakhatóságok beleegyezésüket adnák a marosvásárhelyi mélygarázs megvalósításába. A főtéren jelenleg öt védett régészeti lelőhely található, amely az örökségvédelmi hivatal honlapján is elérhető a döntéshozók számára. Ezek az 1772-ben épült régi barokk városháza, amelynek romjai a virágóra és a felső ortodox templom közti terület alatt találhatók, a kommunizmus alatt a Színház tér kialakítása érdekében lebontott egykori ferences kolostor és tornya, a Toldalagi-palota környezete, az Apolló-palota és a jelenlegi városháza környéke. A szakember szerint

a védett régészeti lelőhelyek környékén csak megelőző feltárások után lehet bármilyen munkát elkezdeni, amennyiben nem kerülnek elő jelentősebb romok.

A barokk kori városháza romjait elbontani nem lehet, tehát a parkolóház felsőortodox templom környéki része máris meghiúsul. Ugyanakkor még ott van a többi lelőhely, amelynek feltárását nem lehet megkerülni.

„A törvény értelmében a művelődési szaktárca erre nem adhat engedélyt. Németországban most bontják azokat az emeletes parkolóházakat, amelyek a 70-es, 80-as években értékes romok fölé építettek. Nálunk is módosítani kellett az autópálya nyomvonalát ott, ahol jelentős értékkel bíró leletek kerültek elő” – fejtette ki a Krónikának Soós Zoltán. Kérdésünkre hogy amennyiben a Marosvásárhely főtere alatt található romok valóban komoly értéket képviselnek, miért nem „mutatják meg” őket, a régész úgy vélekedett,

szükség volna egy átfogó tervre, amely megóvná, közben pedig láthatóvá is tenné ezeket, vagy legalábbis egy részüket.

Nyugaton – vagy akár Kolozsvár főterén is – ezeket már részben feltárták, és vastag üvegréteggel fedték le.

Az RMDSZ egykori marosvásárhelyi polgármesterjelöltje szerint a másik fontos kérdés, amit a tanácsnak mérlegelni kellett volna, az a Bethlen Gábor-szobor helyzete és helyszíne. „A jóváhagyott parkolóház terve miatt ugyanis csak évek múltán lehet szobrot állítani, amikor majd elkészül a föld alatti bunker. Januári döntésével az önkormányzat egy csapásra kilőtte a 2016-ban nagy nehezen elfogadtatott főtéri Bethlen-szobor felállítását” – vélekedett Soós. Meglátása szerint a hibát csak egy újabb tanácsi határozattal lehetne helyrehozni, amely elveti a parkolóház tervét.

A projekt megsemmisítésétől tart a városháza

Eközben Marosvásárhely polgármesteri hivatala úgy érzi, újabb fontos projektjét próbálják egyesek megsemmisíteni, és ezáltal befagyasztani a város képét. Dorin Florea polgármester szerint a föld alatti parkoló ellenzői a „bármilyen megoldásra előállunk egy problémával” elv alapján működnek. „Marosvásárhely a határtalan büszkeség csatamezője! Miután a város terelőútjára vonatkozó fontos projektet több évvel ezelőtt blokkolták, a denevéreket felhozva érvként, most újból megismétlődik a helyzet a parkolás problémáját Marosvásárhelyen megoldó tervet hamarosan eltérítik. Az okokat a nyilvános térben vázolják különféle illetéktelen személyek, akiket olyan volt helyi tanácsosok támogatnak, akik, miután elhagyták azokat a székeket, ahonnan a közösség számára jó döntéseket hozhattak volna, a virtuális térben keverik a dolgokat” – állítja a megyeszékhely polgármestere. Szerinte

a föld alatti parkoló ellen felhozott érveikkel az az ellendrukkerek szándéka, hogy nézeteltérést keltsenek a közösségben.

Az ellenérveket olyan személyes értelmezéseknek tekinti az elöljáró, amelyek konfliktusokat és feszültségeket szülnek. Példaként éppen a Bethlen Gábor-szobrot hozta fel.

Különben a polgármester három indokkal támasztotta alá a parkoló megépítésének szükségességét, azokat, amelyekkel sikerült elnyernie a tanácsosok szavazatát is. Szerinte a fő cél a felszíni parkolóhelyek felszámolása és a történelmi övezet védelme.

A megvalósíthatósági tanulmány értelmében a gépkocsibejáratot a délnyugati, a kijáratot az északkeleti oldalon alakítanák ki, a Kultúrpalota felől a Petőfi tér irányába.

Az elképzelés szerint a mélygarázs egyaránt kiszolgálná azokat az autótulajdonosakat, akiknek a városközpontban akad tennivalójuk, vagy ebben az övezetben dolgoznak. A 415 férőhelyes parkolót egyetlen, összefüggő föld alatti szinten alakítják ki, mintegy 12 320 négyzetméteres beépített felülettel.

A városháza fontosnak tartja, hogy a gyalogoskijáratok kialakítását összehangolják majd a My City Târgu Mureș/ Marosvásárhely/ Neumarkt nevű építészeti verseny során meghatározott felszíni övezeti javaslatokkal. A főtér felszíni övezetére vonatkozó tavalyi tervpályázat célja az volt, hogy megoldásokat, ötleteket találjon a tanulmányozott övezet hasznosítására a jelenlegi közösségi igényeknek megfelelően: a vizsgált terület multifunkcionális jellegéből adódó konfliktusok megoldása, a térség építészeti-urbanisztikai műemlékeinek és épületegyütteseinek előtérbe helyezése, a térség turisztikai vonzerejének növelése, tájképjavítás, a térség társadalmi összejövetelre szánt terei minőségének javítása.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 17., szerda

„Dolgozni kell, s a pálinkát csak mértékkel!” – tanácsolja a 100. életévét betöltő Bartha Mihály úzvölgyi veterán

Betöltötte 100. életévét a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett sepsiszentgyörgyi Bartha Mihály úzvölgyi veterán katona.

„Dolgozni kell, s a pálinkát csak mértékkel!” – tanácsolja a 100. életévét betöltő Bartha Mihály úzvölgyi veterán
2024. július 17., szerda

FRISSÍTVE – Tehergépkocsi és kisbusz ütközött Szatmár megyében, három sérültet kórházba szállítottak

Tehergépkocsi ütközött össze egy utasszállító kisbusszal szerda reggel Szatmár megyében, a hatóságok úgynevezett vörös beavatkozási tervet léptettek életbe.

FRISSÍTVE – Tehergépkocsi és kisbusz ütközött Szatmár megyében, három sérültet kórházba szállítottak
2024. július 17., szerda

Túrázás, csobbanás a kánikula ellen. De hogyan induljunk hőségben a hegyekbe, és mit tegyünk, ha leránt egy örvény?

Az ország egész területét sújtó kánikula elől sokan a hegyekben keresnek menedéket, vagy tavakban, folyókban próbálnak felfrissülni. Ám mindkét „menekülési terv” veszélyeket hordozhat magában, ha nem a megfelelő felkészültséggel indulunk útnak.

Túrázás, csobbanás a kánikula ellen. De hogyan induljunk hőségben a hegyekbe, és mit tegyünk, ha leránt egy örvény?
2024. július 17., szerda

Fejlemény a bőröndbe rejtett holttest ügyében: Brassóban fogtak el két gyanúsítottat

A Vaslui megyei Pungeşti faluban bőröndbe rejtett holttest ügyében a rendőrök elfogtak Brassóban két gyanúsítottat, egy férfit és egy nőt.

Fejlemény a bőröndbe rejtett holttest ügyében: Brassóban fogtak el két gyanúsítottat
2024. július 16., kedd

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került

Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni (DIICOT) főosztályának munkatársai őrizetbe vettek, a kolozsvári katonai törvényszék pedig előzetes letartóztatásba helyezett egy katonát, akit tetten értek pszichoaktív szerek forgalmazása közben.

Drogdílernek állt a hivatásos katona, vizsgálati fogságba került
2024. július 16., kedd

Eltúlzottnak bizonyultak a herkulesfürdői tömeges ételmérgezésről szóló hírek a Krónikának nyilatkozó idegenvezető szerint

Mint megírtuk, a román média arról számolt be, hogy hétfőn ételmérgezési tünetekkel került kórházba több mint 40 magyarországi turista Herkulesfürdőn.

Eltúlzottnak bizonyultak a herkulesfürdői tömeges ételmérgezésről szóló hírek a Krónikának nyilatkozó idegenvezető szerint
2024. július 16., kedd

Szerdán sem találkoznunk kamionokkal napközben az ország nagy részében

A rendkívüli hőség miatt szerdán is korlátozza a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) a 12 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát.

Szerdán sem találkoznunk kamionokkal napközben az ország nagy részében
2024. július 16., kedd

Ételmérgezési tünetekkel került kórházba több mint 40 magyarországi turista, miután egy erdélyi fürdővárosban étkeztek

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek – közölte kedden az Adevărul hírportál.

Ételmérgezési tünetekkel került kórházba több mint 40 magyarországi turista, miután egy erdélyi fürdővárosban étkeztek
2024. július 16., kedd

Hetes tanulmányi átlagot elérő és beteg diákok részesülhetnek újfajta ösztöndíjban a következő tanévtől

Átalakította a közoktatásban résztvevő diákok számára kiírt ösztöndíjrendszert az oktatási minisztérium, így a 2024/2025-ös tanévtől az eddigi hathoz képest hét különböző ösztöndíjban részesülhetnek a tanulók.

Hetes tanulmányi átlagot elérő és beteg diákok részesülhetnek újfajta ösztöndíjban a következő tanévtől
2024. július 16., kedd

Németh Zsolt: a „békemisszió” fontos állomása lesz Tusványos

Jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt: a „békemisszió” fontos állomása lesz Tusványos