Tömény giccs vagy művészet? Megosztják a váradi közvéleményt a Szent László tér környékére javasolt street art alkotások

Tömény giccs vagy művészet? Megosztják a váradi közvéleményt a Szent László tér környékére javasolt street art alkotások

Polémiát szült a Rimanóczy Kálmánnak emléket állítani hivatott mű vázlata

Fotó: Látványterv (Forrás: Bihon.ro)

A nagyváradi Szent László tér környékére javasolt street art alkotásoktól – főként a Rimanóczy Kálmánnak emléket állító tűzfalfestménytől – lett „hangos” immár két napja a Facebook közösségi platform. Sokan szimpatizálnak az ötlettel, de legalább annyian vannak, akik mindent megtennének azok megakadályozása érdekében. Az ellenzők sorát erősítő Zuh Deodáth filozófia- és eszmetörténésszel, a Nagyváradi Városszépítő Egylet elnökével jártuk körül a témát.

Bálint Eszter

2024. március 09., 09:532024. március 09., 09:53

2024. március 09., 19:152024. március 09., 19:15

Valóságos divat lett a street art, vagyis a falfestés az elmúlt időszakban Nagyváradon, a közelmúltban a Városligetben (ma Brătianu park) Dream Big, vagyis Álmodj nagyot című, a Körös (ma Tudor Vladimirescu) utcában pedig Szecessziós évszakok című alkotást készítettek helyi művészek Roxana Netea vizuális művész kezdeményezésére.

Aki most két újabb álmát szeretné valóra váltani:

a Szent László (ma Egyesülés) téren, a görögkatolikus püspöki palota közelében Rimanóczy Kálmán nagyváradi építésznek állítanának emléket egy falfestménnyel, néhány lépéssel arrébb, a városháza közvetlen közelében, a Körös partján kialakított promenádon pedig több street art alkotást is felvonultatna.

Galéria

A színháznak tulajdonképpen nem is lenne keresnivalója az alkotáson

Fotó: Látványterv (Forrás: Bihon.ro)

Már az első két kezdeményezésnek is voltak bírálói, de a városközpontba tervezett elképzelések rögtön sokaknál kiverték a biztosítékot. Köztük van Zuh Deodáth filozófia- és eszmetörténész, egyetemi docens, a Nagyváradi Városszépítő Egylet elnöke.

Idézet
Nehéz ezt a dolgot normálisan leképezni, én tényleg kicsit értetlenül állok előtte. Azt nem értem elsősorban, hogy a Szent László térhez közeli helyszíneken egyáltalán miért merül fel?”

– adott hangot értetlenségének a Krónika megkeresésére a szakember. Hangsúlyozta: műemléki környezetről van szó, és nem lehet arra hivatkozni, hogy valamikor ezeken a falakon vagy rakparton a bolthajtást utánzó vakolatdíszeken is reklámok voltak.

„Ez nem lehet érv arra, hogy akkor most azt csináljunk vele, amit akarunk. Főleg amikor iszonyatos mennyiségű pénzt fordítanak arra, hogy ez a főtér tetszetős legyen. Az elmúlt száz évben ez védett övezetté vált, és a reklámok vizuális nyelve is teljesen megváltozott” – szögezte le Zuh Deodáth.

Meglátása szerint egy hasonló kaliberű, a köztereket érintő változtatást ugyanúgy véleménynyilvánításnak, szakbizottsági döntésnek kellene megelőznie, mint például egy építkezést, és ellenőrzés alatt kell tartani a minőséget.

„Az, hogy a főtérre milyen jellegű állandó muráliákat tennénk, az ugyanolyan kardinális kérdés, mint az, hogyan néznek ki a köztereink, mit kezdünk a közös örökségünkkel” – fogalmazta meg.

Emlékeztetett: a város lakosainak egy része érdekesnek tartja a falfestéseket, és támogatja azok megvalósítását.

Idézet
Az ízlés nagyon nehéz kérdés. De azért vannak objektív paraméterei annak, hogy valami elfogadható-e vagy sem. Ehhez kellenek építészek, urbanisták, képzőművészek, és kellenek olyan városi polgárok, akik értelmesen tudnak érvelni a véleményük mellett.

Vagyis kell egy olyan független testület, amely dönt a hasonló kérdésekben. És hogyha a műemlékek esetében a műemléki felügyeletnek különböző szervei ezt a feladatot be tudják tölteni, akkor bizony ebben a helyzetben is hasonlóan kellene eljárni. Itt már nem arról van szó, hogy egy, a külvárosi vagy egy külváros felé forduló, ott éktelenkedő tűzfallal valamit kezdjünk-e vagy sem” – fejtette ki a szakember, utalva a már elkészült két street art alkotásra.

Galéria

Sokakban váltott ki ellenszenvet a Körös-parti promenád „feldobására” irányuló javaslat

Fotó: Látványterv (Forrás: Bihon.ro)

Leszögezte egyúttal: a lakosságnak is mérlegelnie kellene, hogy mit üdvözöl.

„Önmagában csak az, hogy valami változik, nem üdvözlendő. Próbáljuk megnézni egy kicsit a dolognak a tartalmát, meg azt, hogy vannak-e ennek valamilyen sztenderdjei. Olyan világban élünk, ahol azok, akik a sztenderdekről beszélnek, egyre inkább elveszítik a hitelüket, és ez részben azért történhet meg, mert átcsúszhat a rendszeren néhány ilyen kezdeményezés, amire gondolkodás nélkül azt mondják, hogy jó ötlet, próbáljuk megcsinálni. Pedig nem jó ötlet, és ezt valahogy tudatosítani kellene. Ha pedig tényleg elkötelezzük magunkat a köztéri muráliák mellett, akkor ezt a folyamatot tényleg végig kell vinni valamilyen egyeztető fórumon, vagy legalább egy független bizottságon, ami erről véleményt tud mondani” – húzta alá Zuh Deodáth.

Példaként említette, hogy például egy zárt térben megrendezett tárlat esetében a kiállítónak vagy az intézménynek abszolút magánügye, hogy mit állít ki, ráadásul annak láthatósága mind térben, mind időben korlátozott.

Idézet
De bevállalni egy ilyen maradandó, köztéri alkotást, ráadásul a város egyik legfontosabb turisztikai helyszínén, nagyon problémás,

és azt kellene valahogy az emberekkel megértetni, hogy ez nem úgy működik, hogy kezdeményezek valamit, ami nekem tetszik, és ha valaki azt mondja rá, hogy ez aggályos, akkor majd azt feleljük, hogy az ellenző a fejlődés, a kreativitás és az újdonság kerékkötője. Az újdonság önmagában nem érték, csak akkor, hogyha tudjuk, mit csinálunk, és tényleg tudunk valami olyasmit tenni, ami legalább az emberek többsége számára értékelhető” – magyarázta a filozófia- és eszmetörténész.

Galéria

Részlet a rakpartra ajánlott műből

Fotó: Látványterv (Forrás: Bihon.ro)

Ami a meglebegtetett terveken szereplő alkotásokat illeti, fontosnak tartotta aláhúzni, hogy a Rimanóczy Kálmán építésznek emléket állító mű vázlata tele van tárgyi tévedésekkel.

„Például mit keres ott a színház épülete? Azt például fel nem tudom fogni, merthogy az idősebb Rimanóczy cége volt ugye a kivitelező, de ahhoz tervezői szinten a Rimanóczyaknak nem volt közük” – mutatott rá.

A Körös-parti sétányra tervezett alkotások látványtervét eközben sokan borzasztóan giccsesnek tartják. Ennek kapcsán Zuh Deodáth úgy vélekedett: „a giccs is egy nehéz dolog, de ez nem giccs, hanem a véleményem szerint egyszerűen egy nagyon amatőr művészeti teljesítmény. Persze majd azt is fogják mondani, hogy túl elitista vagyok”.

Galéria

A Körös utcai falfestmény

Fotó: Facebook/Roxie Netea

Kérdésünkre, hogy véleménye szerint a tervek a street art keretibe sem férnek bele, így felelt: „nem nagyon fér bele, nagyon rossz, nagyon rossz rajzok. Ha valaki az emberi anatómia szabályszerűségeit vagy egyéb, akár kortárs művészeti erényeket keres bennük, nem jár sikerrel.

Idézet
Meglepő rajzok, de éppen a minőségük meglepően gyenge. Olyan munkák, amelyekkel egy tisztességesebb rajziskolából ki lehet bukni, és nem értem, hogy ezt miért nem lehet kimondani, vagy miért nem lehet erről beszélni? Az embereknek is jobb, hogyha ezt a dolgot megértik, és jobb a művésznek, ha nem mondják mindenre, amit tesz, hogy nagyszerű”

– jelentette ki. Úgy véli, lehetne jobban csinálni, vagy egyszerűen nem oda csinálni, „és majd utána el lehet gondolkodni azon, hogy esetleg behúzódunk-e a központba is a zseniális ötleteinkkel”.

Galéria

A városligetben elkészült murália

Fotó: Facebook/Roxie Netea

A már elkészült Körös utcai tűzfalon megjelenített női alakok kapcsán még megjegyezte, „az alkotás eredetiségével kapcsolatban felmerül egy borzasztóan nagy aggály”.

„Ez digitálisan újrakevert változata Alfonz Mucha létező szecessziós zsáner-nőalakjainak. Ez még persze önmagában nem baj, de hol a hozzáadott érték? Persze nyilván, ez olyan téma, amelyről hosszan lehetne vitatkozni. De miért nem indulunk ki egy olyan álláspontból, ahol az eredetiség kapcsán nem merülnek fel aggályok? Miért nem lehet legalább megpróbálni, hogy valami mást tegyünk, mint amit egy egyszerű internetes kereséssel és egy jobb minőségű mesterséges intelligencia programnak az előfizetős változatával el tudunk érni?” – fogalmazott a szakember.

Véleménye szerint ugyanakkor meg kellene nézni a hasonló tűzfal-dekorációkat külföldön.

Egyrészt, hogy hol engedélyezik, milyen helyekre tervezik őket, és hogy milyen folyamatok útján választják ki azokat a kompozíciókat, amelyek végül engedélyezésre és megfestésre kerülnek.

Zuh Deodáth beszélt egyúttal arról is, hogy ha már a jelenlegi gazdasági helyzetben valamire pénzt kellene fordítani a főtéren, akkor inkább a Moskovits Adolf és fiai-féle bérháznak a holdas templom felőli részén kellene befejezni a tűzfal felújítását. „És ott van egy csomó olyan műemlék a városban, amelyeknek a helyreállítása a köz és a turizmus igényét egyaránt valósan szolgálná, nem úgy, mint ezek” – szögezte le.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő

Holtan találtak rá a mentőcsapatok a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nőre.

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő
2024. május 12., vasárnap

Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet

Az avasújvárosi születésű Popa Zsolt munkássága izgalmas színfontja a romániai divatszakmának.

Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet
2024. május 12., vasárnap

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola

A felújított Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnáziumban és a kibővített Körtvélyfái Általános Iskolában kértek bizalmat a munka folytatásához az újabb mandátumra pályázó önkormányzati vezetők szombaton.

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola
2024. május 11., szombat

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjével a kígyótámadás elkerüléséről, a megmart személy kezeléséről beszéltünk.

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?
2024. május 11., szombat

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban

Mintegy 30 métert zuhant és elvesztette az eszméletét egy 50 éves nő szombaton a Radnai-havasokban levő Száka-hegyi nárciszmező térségében.

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban
2024. május 11., szombat

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén

Édesanyákat, nagyszülőket, nőket, családokat érintő témákat közelítenek meg Szatmárnémetiben az Édesanyák hete lenevezésű rendezvénysorozat keretében, amelyet május 13. és 18. között szerveznek az Iparos Otthonban.

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén
2024. május 11., szombat

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői

Az európai őshonos kisebbségek jogvédelmét, az Európai Unió reformját szorgalmazták kolozsvári találkozójukon az Európai Szabad Szövetség (EFA) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői – derült ki az EMSZ sajtóirodájának szombati közleményéből.

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői
2024. május 11., szombat

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját

Szakmai konferencián értekeznek a magyar nyelv és irodalomtanárok Szovátán a hétvégén – közölte a szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját
2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála