Több tucatnyi lakost ki kellett menekíteni a házukat elöntő árvíz miatt

MTI 2019. június 24., 12:04 utolsó módosítás: 2019. június 24., 12:06

Romániában országszerte 72 településen – köztük több székelyföldi térségben – okoztak károkat az intenzív esőzések nyomán keletkezett áradások. Az utóbbi 24 órában több mint száz lakost lakoltattak ki elővigyázatosságból, csaknem ötvenet pedig már menteni kellett a házaikat elöntő víz miatt – közölte hétfőn a román katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU).

Fotó: André Csaba

A tűzoltókat 65 lakóházhoz és 78 gazdasági épülethez hívták kiszivattyúzni a vizet. A viharos szél több mint félszáz fát döntött az utakra, parkoló autókra, villanyvezetékekre. A katasztrófavédelem szerint az érintettek figyelmeztetését nagymértékben segítette a néhány hónapja beüzemelt RO-Alert mobiltelefonos riasztórendszer, amelyen keresztül az utóbbi 24 órában 63 narancssárga és 8 vörös riasztást adtak ki a veszélyeztetett térségekben.

Hargita megyében a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségen és Csíkszentdomokoson a megáradt patakok útjából a hatóságok 104 lakost telepítettek ki, akik rokonaiknál, ismerőseiknél várták meg, hogy levonuljon az árhullám.

A Székelyhon.ro hírportál az olvasók bejelentései és beküldött videófelvételei alapján azt írta: Hidegségen hatalmas károkat okozott a hirtelen lezúdult eső miatt megáradt Hidegség-patak: az áradat házakat öntött el, és a híd egy részét is magával sodorta.

A Digi 24 hírtelevízió beszámolója szerint a Temesvár–Konstanca-gyorsvonat több mint 12 órát vesztegelt Krassó-Szörény megyében a vasúti pályára dőlt fák miatt.

A román meteorológiai szolgálat hétfőn újabb sárga és narancssárga figyelmeztetéseket adott ki több délnyugati megyére, ahol heves zivatarokra, jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége a hegyvidéken a 70 millimétert is meghaladhatja. A vízügyi szolgálat a bánsági Temes és Béga folyókra vörös árvízvédelmi figyelmeztetést adott ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat