Tabu övezi az öngyilkosság témakörét

Kiss Judit 2022. május 06., 18:02 utolsó módosítás: 2022. május 06., 19:29

Bonyolult lelki folyamatok húzódnak meg az öngyilkosság hátterében – fejtette ki a Krónika megkeresésére Vitus-Bulbuk Emese kolozsvári család-pszichoterapeuta, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy a héten két családos öngyilkosság is történt Temes megyében, az egyik esetben lelkész házaspár vetett véget életének. A pszichoterapeuta férje, Vitus-Bulbuk István református lelkész úgy fogalmaz, a lelkészekkel szembeni elvárások sokrétűek, mondhatni teljesíthetetlenek, de létezőek.

Tabu övezi az öngyilkosság témakörét
galéria
Vitus-Bulbuk Emese: „az együttérző magatartás segíthet a nehézségek leküzdésében” Fotó: Médiatér

– A közvéleményt mindig elborzasztja, megrázza a családos öngyilkosságok híre. Két ilyen tragikus eset is történt Temes megyében a héten: Szigetfalu református lelkésze a feleségével, Temesváron egy pszichológus végzettségű nő a két gyermekével együtt vetett véget életének. Mi vihet rá egy embert arra, hogy ne csak önmagával végezzen, hanem közeli hozzátartozóját is magával rántsa? Meg lehet-e magyarázni azt, hogy a gyerekeivel is végez valaki?

– Valóban tragikus eseményeknek lehettünk tanúi az elmúlt napokban, és ez mindenkit megráz, mindenki reagál rá valahogy, magyarázatot keres a történtekre. Sajnos soha nem tudjuk teljesen megmagyarázni ezeket a történéseket, nincs egyöntetű magyarázat erre. Az öngyilkosság folyamatát biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők egyaránt befolyásolják. Egyik legfontosabb komponens az egyén mentális egészségi állapota (sokszor húzódik a háttérben súlyos, akár kezeletlen depresszió) és negatív énképe, valamint a reménytelenség érzésének állandó jelenléte minden helyzetre, kapcsolatra.

A háttérben soha nem egyetlen ok áll. Minden esetben van egy, a felszínen levő kiváltó ok, de a háttérben bonyolult lelki folyamatok húzódnak meg.

Többek között a külső, környezeti eseményekre adott vulnerabilitás, a kétségbeesés, az a gondolat, hogy a konfliktusokból, nehézségekből nincs kiút, vagyis csak egyetlen kiút van, és az az öngyilkosság. Az pedig csak nehezít a megértésen, hogy ha más valakit is magunkkal rántunk, az még tragikusabb, érthetetlenebb. Ilyenkor az egyén annyira kilátástalannak és sötétnek lát és gondol mindent, hogy azt tartja az egyedüli mentségnek, ha a szeretteit is magával rántja, mert tévesen úgy gondolja, hogy ha neki nem sikerült, akkor nekik sem sikerülhet. Ebben az esetben még biztosabb, hogy a cselekedet hátterében kezeletlen mentális zavar, mély depresszió húzódik meg. A világot, az eseményeket, a saját inter- és intrapszichés folyamatait, konfliktusait menthetetlennek látja, és úgy gondolja, hogy heroikus tettet hajt végre azzal, hogy „megmenti” a hozzátartozóit „ettől a világtól”. Ez viszont téves kép, és úgynevezett omnipotens gondolkodásról árulkodik, ahol az egyén azt gondolja, hogy egyedül ő dönthet élet és halál felett – a másik élete és halála felett is.

– A Temes megyei esetek azért is megdöbbentőek, mert többek között pap (lelkész házaspár) és pszichológus (a nő, aki levetette magát egy tömbház tetejéről, magával rántva a két gyerekét) követte el, akiktől tulajdonképpen segítséget várnak az emberek lelki problémáik orvoslására. Miért történhetett vajon az, hogy mondhatni a lélek dolgaiban jártasabb szakemberekként nem sikerült leküzdeniük az öngyilkosságra való késztetést/hajlamot?

– Hajlamosak vagyunk az embereket a szakmájuk mentén megítélni, és tény, hogy vannak szakmák, amikre ez még erőteljesebben vonatkozik. Így a pszichológus vagy a lelkész nem lehet szomorú, nem lehetnek nehézségei, konfliktusai, problémái, mentális betegségei stb., hisz ők ezt tanulták, csak tudnak magukon segíteni.

Hát ki kell ábrándítsak mindenkit: nem, nem tudnak ők sem mindent megoldani, hisz elsősorban ők is emberek, érzésekkel, múlttal, tragikus életkörülményekkel, traumákkal, fájdalmakkal.

Hiszen először valakiknek a gyermekei, testvérei, barátai voltak, s csak utána választottak szakmát. Az pedig minden szakembernek a sajátja, hogy mennyit dolgozik a saját csomagjával, és hogyan ismeri fel, oldja meg és fel a régi dolgait ahhoz, hogy kész és képes legyen a szakmáját hatékonyan végezni.

– Pszichológusként mire hívná fel a figyelmet, mik lehetnek a környezet felé érkező jelzések valakitől, aki esetleg azt fontolgatja, hogy önkezével vet véget az életének? Mire kell odafigyelnünk embertársaink, szeretteink viselkedésében?

– Az öngyilkosságot elkövető ember szenved, reménytelenséget él meg, magányt, és azt, hogy nem értik meg, ez pedig még inkább súlyosbítja az állapotát. Azt érzi, hogy ő gyengébb, nem fontos, nem értékes, fölösleges, teher. Sokszor hangzik el a közösség részéről a „szedd össze magad”, „lesz jobb is” stb. kezdetű tanács, motiválás, és bár a másik fél ezekkel mindig jót akar, meg kell érteni, hogy annak az embernek, aki a gödörben van, ez nem segítség. Mindenkinek a maga fájdalmai a legnehezebbek, és nem lehetünk annyira érzéketlenek, hogy azt gondoljuk, rangsort állíthatunk fel az egyes emberek fájdalmai, problémái között. Minden ember más, és másként reagál a konfliktusokra, kihívásokra, nehézségekre, kudarcokra. Hogy mi van a háttérben, azt sosem tudhatjuk biztosan.

Ugyanakkor ha azt látjuk, hogy valakinek radikálisan megváltozik a viselkedése, életunttá válik, ingerlékeny, megszakítja a kapcsolatait, egyre kevésbé toleráns másokkal, nem alszik, gyógyszerhez, drogokhoz nyúl, lehangolt, letargikusan reagál bármilyen eseményre, nem kapcsolatkész – az mindenképp felkiáltó jel.

Akkor is, ha nem feltétlenül öngyilkosságot fontolgat. Nehéz segítséget kérni, hát még beismerni, hogy öngyilkos gondolataink vannak, hatalmas tabu és megbélyegzés övezi ezt a témakört, kirekesztettséget és elutasítást élnek meg az ezekkel a gondolatokkal küzdő emberek. A megértő hallgatás, az odafigyelés, a jelen levés, a nyitottság, a segítőkészség ezekben az esetekben életmentő is lehet. Természetesen nem arról beszélek, hogy átvegyük a terheket a másiktól, hanem arról, hogy abban segítsünk neki, hogy a megfelelő segítséget találja és kapja meg a legrövidebb időn belül.

– Sokszor elhangzik mostanában, hogy a körülöttünk zajló események – a két évig tartó pandémia és a háború közelsége – rossz hatással voltak-vannak az emberek lelkiállapotára, az utóbbi időben megnőtt a lelki zavarokkal küzdő, szorongó, depressziós emberek száma. A járvány alatt azt is sokszor hallani, hogy gyakorta felszínre kerültek, felerősödtek a megváltozott helyzetben, a korlátozások miatt a családi problémák, feszültségek. Hogyan tapasztalja ezt a munkája során? Lehet-e általános érvényű tanácsokat adni a nagyközönségnek a családi, lelki feszültségek kezelésére vonatkozóan?

– Én is úgy gondolom, hogy nagyon megnehezítette ez a két év az emberek életét, sokan elszigetelődtek, magányossá váltak, kevésbé tudták a mentális egészségüket fenntartani, mert pont azokat a tevékenységeket nem lehetett végezni, amik feltöltöttek, reményt adtak, segítettek átvészelni a nehéz időszakokat.

A nyitott, kapcsolatkész, empatikus, együttérző magatartás az, ami segítségünkre lehet a nehézségek leküzdésében. A felelősségvállalás, a minőségi beszélgetések, a közös megtapasztalások, a saját nehézségeim, gyengeségeim vállalása szintén fontos tényezők abban, hogy helyreállítsuk ezt a feje tetejére állt világot.

De ilyen a türelem, az érzések megértése, az egyensúly fenntartása. Megtalálni a mértéket bármiben is, amit teszünk, a realitást érzékelni és képviselni, rugalmasan hozzáállni a hirtelen változó helyzetekhez – mindez manapság aranyat ér.

Vitus-Bulbuk István református lelkész és Vitus-Bulbuk Emese család-pszichoterapeuta Fotó: Facebook

„A lelkészekkel szembeni elvárások mondhatni teljesíthetetlenek”

Vitus-Bulbuk István református lelkész szerint a Temes megyei lelkész házaspár esetében megfogalmazhatunk néhány olyan tényt, amivel az ezen a pályán lévő személyek küszködnek, szembesülnek, és amelyek hosszú távon részben hozzájárulhatnak egy-egy lelkész olyan döntéséhez, amely a végén akár tragikusan is végződhet.
„Beszélhetünk arról is, hogy a lelkészekkel szembeni elvárások sokszínűek, sokrétűek, mondhatni teljesíthetetlenek, de létezőek. Nagyon komoly önismereti és hivatásismereti erőfeszítésre van szükség, hogy az elvárások között mégiscsak egészségesen tudjon lelkészként működni valaki” – fejtette ki a Krónikának a Kolozs megyei Ajtonban szolgáló lelkipásztor.
Szerinte a belső konfliktusok, amelyek az adott elvárásrendszer és a rá adott válasz dinamikájából adódnak, óhatatlanul felszínre törnek, többnyire ellenőrizhetetlenül a lelkész családjában és közvetlen környezetében. Ettől a ponttól ez már nem csak egy személyes, belső konfliktus, hanem túllépi a személyesség szűkebb határait, így párkapcsolati és szülő-gyerek kapcsolati gondokat okozhat. Felhívta a figyelmet, hogy további fázisban ez bővülhet egyrészt önértékelési gondokkal, majd lelkiismeret-furdalással.
„A konfliktusok erősítik és táplálják egymást, mert sem hivatását illetően, sem családi életét illetően nincs optimális működésmód, elmaradnak a sikerélmények, a pozitív visszajelzések, vagy ha vannak, akkor már nehezen lehet ezeket meghallani. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a lelkészek társadalmi megítélése sokat alakult az elmúlt évtizedekben, ami akár társadalmi pozícióvesztésnek is megélhető, a hosszú ideig létező anyagi nehézségekkel való szembesülést, a hitfejlődési megakadásokat, az irreális belső elvárást, hogy a személyes hit csak úgy önmagától minden akadályt és nehézséget legyőzhet, akkor a segítségkérés elmaradása mellett minden más létező gonddal együtt mindez oly mély depressziót okozhat, amely hasonló tragédiával végződhet” – nyilatkozta lapunknak a református lelkész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport