Segítenek a pároknak, ha nem jön a gólya – Erdélyben is magyar állami támogatással küzdenek a meddőség ellen

Segítenek a pároknak, ha nem jön a gólya – Erdélyben is magyar állami támogatással küzdenek a meddőség ellen

Egyre nagyobb az igény a szakklinikákra. Az aktív párkapcsolatok körében a meddőség aránya megközelíti a 20 százalékot

Fotó: Zygota Maros Meddőségi Klínika

Romániában minden ötödik házaspár meddőségi tünetekkel küszködik, a román állami támogatás a legtöbb érintett számára mégis elérhetetlen. A gyerekre vágyó szülőknek viszont nagy segítség lehet a magyar állami támogatás, amely az Áldás Népesség Egyesületen keresztül pályázható meg.

Makkay József

2021. augusztus 22., 08:382021. augusztus 22., 08:38

Meddőségi tünetekkel küszködő közel hatvan erdélyi magyar házaspár vehetett részt az elmúlt három esztendőben a magyar kormány által támogatott orvosi beavatkozásokon. A kalotaszegi Áldás Népesség Egyesületen keresztül megpályázható egészségügyi beavatkozásokat a marosszentgyörgyi Zygota Maros Meddőségi Klinikán végzik el.

Romániában minden ötödik házaspár meddőségi tünetekkel küszködik, a román állami támogatás a legtöbb érintett számára mégis elérhetetlen.

Megerősítenék az erdélyi családmozgalmat

Négyszintes, elegáns épületben találkozom a Kolozs megyei Inaktelkén Simon Csabával, az Áldás Népesség Egyesület vezetőjével. 2004-ben a néhai Csép Sándor televíziós szerkesztő által elindított családvédő mozgalom 17 év alatt intézményesült: számos találkozó befogadására és megrendezésére alkalmas székházuk és tágas telkük a jövőbeni tevékenységüket segítő egyéb épületekkel és játszótérrel együtt várja az érdeklődőket Kalotaszegen.

Most történnek az utolsó simítások: egy-két hónapon belül szeretnék felavatni Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének a jelenlétében.

Az évek óta tartó építkezés magyar kormányzati forrásokból elnyert pályázati pénzből történt. Az ingatlan hosszú távú fenntartására turistákat és más érdeklődőket is fogadnak, a beruházás célja azonban az erdélyi családmozgalom megerősítése, összejövetelek, szakmai találkozók szervezése, ahogyan azt a mozgalom megalapítója, Csép Sándor tervezte.

Eddig 26 gyerek született

Az Áldás Népesség Egyesület egyik fontos vállalása négy évvel ezelőtt kezdődött a Kolozsvári Magyar Napok keretében, amire Simon Csaba így emlékezik: „A magyar napok vendége volt Kövér László, akivel a történelmi magyar egyházak püspökei együtt ebédeltek. Az egyesület részéről a találkozón jómagam is részt vettem, ahol sokat foglalkoztunk az erdélyi demográfiai helyzet alakulásával. Felvetettem, hogy nagyon sok erdélyi magyar pár küszködik meddőséggel, az ezzel járó kezeléseket pedig nem tudják kifizetni. A román állami egészségügyi rendszer nyújt ugyan támogatást, de akkora a várólista, hogy a legtöbb jelentkezőnek esélytelen sorra kerülni, így nem tudják kifizetni a 12 ezer lejes egészségügyi beavatkozás díját. Felvetésemet élénk érdeklődés követte. Az egyházi vezetők szóvá tették, hogy a széles körű magyarországi meddőségi kezelési programokra fordított összegek egy kisebb részét érdemes lenne Erdélyre is kiterjeszteni. Kövér László meghallgatta javaslatainkat, és megígérte, hogy lép az ügyben. A következő esztendőben megkaptuk az első ötmillió forintos támogatást a program elindítására” – fogalmaz az egyesület vezetője.

Én is szeretnék gyereket címmel hirdették meg 2019-ben az új programjukat a 25 és 35 év közötti házaspárok számára, akiknek rövidebb vagy hosszabb ideje nem sikerült természetes úton gyereket vállalniuk.

Az első körben 25 házaspár jelentkezett, a szűkös anyagi keretek miatt azonban csak hatan kerülhettek be a programba. A várt terhesség és szülés szempontjából az indulás sokat ígérő eredménnyel végződött: az első évben a hat házaspárból négynek született gyereke: három családba ikrek érkeztek, a negyedik házaspár pedig egy kislánynak örülhetett.

A beavatkozásokra a Marosvásárhely melletti marosszentgyörgyi Zygota Maros Meddőségi Klinikán került sor, amelynek eredményei a legjobbak között szerepel a meddőségi kezelésekkel foglalkozó romániai egészségügyi intézmények között.

Az Áldás, Népesség irodájában növekvő várólista jelentkezői számára a következő esztendőben, 2020-ra már 35 millió forintot kaptak magyar kormányzati forrásokból.

Mire a pénz megérkezett, 40 reménykedő pár iratkozott fel az egyesületnél szerte Erdélyből. Simon Csaba szerint jók a kapcsolataik a magyarországi tulajdonosi körrel rendelkező marosszentgyörgyi klinikával, így az egyesületük nyilvántartásában szereplő párok rövid időn belül sorra kerülnek az orvosi vizsgálatokat és a kezeléseket tartalmazó szolgáltatási csomaggal. Időközben 40 évre módosították a szülésre váró nők felső korhatárát. A klinika eddig a korig vállalja a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos eljárásokat, másrészt a jelentkezők között szép számban voltak 35 év feletti hölgyek, akiket nem akartak elutasítani.

Vendéglátóm szerint folyamatosan érkeznek az értesítések a sikeres megtermékenyítésről és terhességről, majd a szülők örömmel újságolják, hogy végre megérkezett a rég várt gyerekük. A magyar állam által támogatott erdélyi meddőségi programban az elmúlt három esztendő során 65 pár vehetett részt, akik közül 56 esetben már megtörtént legalább az első beavatkozás. Eddig összesen 26 gyerek született, de folyamatosan érkeznek a hírek az újabb sikeres terhességekről.

Galéria

Új esély. Egy-két hónapon belül szeretnék felavatni az Áldás Népesség Egyesület székházát

Fotó: Makkay József

Értelmetlen romániai támogatás

A marosszentgyörgyi meddőségi klinika vezetője, Elek István a meddőségi kezelések romániai finanszírozásával kapcsolatban azt mondta a Krónikának, hogy ezen a szakterületen működő mintegy harminc klinikából 12 egészségügyi intézmény vesz részt a FIV nevet viselő állami programban.

A bukaresti Egészségügyi Minisztérium által finanszírozott meddőségi program a cukorbetegek vagy az onkológiai betegségekkel küszködők kezelési finanszírozásához hasonlít, azonban a legtöbb érdekelt mégsem vehet benne részt, mert nagyon rosszak a feltételek.

„Ahhoz, hogy valaki állami támogatáshoz jusson, korábban át kell esnie három sikertelen mesterséges megtermékenyítésen. Ez abból áll, hogy megfelelő előkészítés után a férfi partner spermáját mesterségesen befecskendezik a nő méhébe. Ez a legegyszerűbb mesterséges megtermékenyítési beavatkozás világszinten, azonban ennek van a legkisebb sikerrátája. Amelyik párnak természetes úton nem sikerül, annak rendszerint így sem jön össze. Ennek ellenére a minisztérium legalább három ilyen próbálkozáshoz köti az államilag támogatott programban való részvételt. A három próbálkozás majdnem annyiba kerül, mint az állami támogatás összege, úgyhogy legtöbben pénz híján nem tudják vállalni” – fogalmaz a Maros megyei klinika vezetője.

Elek szerint igen népszerű az Áldás Népesség Egyesület programja. A 12 ezer lejbe kerülő beavatkozást, illetve az egyéb kezelési költségeket sokan nem tudják önerőből megengedni.

A meddőségi kezelések azonban nagy kitartást igényelnek, mert minden beteg másként reagál az orvosi beavatkozásokra: van, aki hamarabb, van, aki később lesz terhes.

Elek István kimutatása szerint az éves pozitív terhességi ráta 40 százalék körül alakul, azaz tíz nőből a kezelések során négy marad terhes. Ez világszinten jó eredmény. A klinika vezetője azonban azt hangsúlyozza, hogy aki kitart, „előbb-utóbb gyerekkel megy el”, hiszen vannak olyan esetek, amikor többszöri beavatkozásra, beültetésre van szükség. A kitartók esetében – akik a későbbiek során még tudják finanszírozni a meddőségi beavatkozásokat – a sikerarány elérheti a 80–90 százalékot.

Nem érdemes halogatni a szülést

A marosszentgyörgyi egészségügyi intézmény nőgyógyásza, Virginás Annamária szerint egyre nagyobb az igény a meddőségi klinikák szolgáltatásaira, hiszen az aktív párkapcsolatok körében a meddőség aránya megközelíti a 20 százalékot. Magyarán minden ötödik házaspár meddőségi problémákkal küszködik.

A vizsgálatok során a szakember egyre gyakrabban találkozik férfimeddőséggel, amikor a spermiumszám annyira alacsony, hogy a partner nem maradhat terhes.

Ilyenkor csak donorspermiummal lehet elérni a megtermékenyítést. A férfi és a női meddőség aránya ma már 30–30 százalék körül mozog. A párok mintegy 20 százalékánál mindkét félnek egészségügyi problémái vannak, akad ugyanakkor egy olyan réteg is, akiknél az orvosi vizsgálatok semmiféle rendellenességet nem mutatnak ki, mégsem jön össze a terhesség.

Galéria

Mesterséges megtermékenyítés

Fotó: 123RF

A nőgyógyász a meddőségi gondok egyik fő okát abban látja, hogy egyre inkább kitolódik a gyerekvállalás határideje. Sok nő negyven évhez közel kezd el kilincselni párjával a meddőségi klinikákon, és ilyenkor lesújtva hallgatja a szakorvosok véleményét arról, hogy ebben a korban már 10 százalék körüli a teherbeesési arány, míg 43 éves korra 2 százalékra csökken.

Virginás Annamária szerint minél fiatalabb egy nő, annál nagyobb az esélye a sikeres terhességre.

„Ha természetes úton egy év után nem jön össze a pároknak a gyerek, akkor meddőségi problémával nézünk szembe. A második évben már csak 25 százalékos eséllyel jöhet létre a terhesség, de két év sikertelen próbálkozás után már biztosan ki kell vizsgálni az okokat. Amennyiben a 35 év fölötti házaspárnak fél esztendő sikertelen, ajánlatos sürgősen hozzáfogni a kivizsgálásokhoz” – ajánlja a marosszentgyörgyi Zygota Maros Meddőségi Klinika nőgyógyásza, Virginás Annamária.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit

Újabb „csapás” érte a Gabriel Resources-t, miután a verespataki aranybánya-projektben érdekelt kanadai cég kanadai cég elvesztette a román állam ellen a kitermelés leállítása miatt indított pert: az Országos Adóhatóság zárolta a részvényeit.

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit
2024. április 07., vasárnap

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt

Pisztolylövésekkel, közel húsz kilométeres autós üldözés után állítottak meg a dél-erdélyi sztráda autópályarendőrei egy moldovai embercsempészt szombaton este.

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt
2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására