Parkolj és utazz erdélyi módra, bukaresti és budapesti „útmutatással”

Parkolj és utazz erdélyi módra, bukaresti és budapesti „útmutatással”

Véget vetnének a helytelenkedésnek. A P+R típusú létesítmények a szabálytalan parkolást is visszaszorítanák

Fotó: Haáz Vince

Év végéig megépül Kolozsvár első, úgynevezett P+R parkolója, amely lehetőséget teremt a külvárosban vagy az agglomerációban élő munkavállalók számára, hogy reggel az erre a célra kialakított helyen hagyhassák gépkocsijukat, és tömegközlekedési eszközzel folytassák útjukat belvárosi vagy még távolabb eső munkahelyük felé. A több szempontból is városlakóbarát kezdeményezés kedvezményes parkolási díjjal kecsegtet – az ingyenesség nem mindenhol vált be.

Páva Adorján

2024. február 19., 10:032024. február 19., 10:03

Megy a munka a Park and Ride (jelentése parkolj és utazz, rövidítése P+R) típusú parkoló építőtelepén a kolozsvári reptér közelében. Emil Boc polgármestert a minap a helyszínen győzték meg arról, hogy a kivitelező év végéig elkészülhet a szörnyű belvárosi forgalmat valamelyest enyhíteni hivatott, környezetvédelmi szempontból is előnyös beruházással.

A 2020-as választási kampányban (is) beígért hasonló jellegű megvalósítások első „fecskéje” több mint 860 férőhelyet biztosít a környékbeli autósok számára. A munkálatok a város rendkívül forgalmas keleti kijárata felé vezető Szamosfalvi (Traian Vuia) út érintett részének átalakítását-felújítását is feltételezi: bejáratot kell biztosítani a P+R létesítmény felé, amit egy új körforgalom kiépítése tesz lehetővé, ugyanakkor el kell költöztetni egy buszmegállót is.

Maga az új parkoló a gépkocsik számára fenntartott helyek mellett egy buszállomásnak is helyet ad majd, utasok számára kialakítandó terminállal, fedett résszel a járműveknek is. A nyolc peron mellett 30 hely az elektromos és hibrid autók számára lesz fenntartva, 37 a mozgássérült sofőröknek, 788 pedig a többi négykerekűnek.

A beruházás értéke áfával együtt 72 435 291 lej, azaz mintegy 14,6 millió euró.

Amint a Monitorulcj.ro helyi portál emlékeztet, a kivitelezési szerződést tavaly júliusban írták alá, és augusztus 16-án kapták meg a rajtengedélyt, onnantól számítva pedig 12 hónap alatt kellett volna elkészülni a munkálatokkal, tehát az év végi határidő késést jelent. Ami azonban még „belefér” a hatóságok szerint, amelyek a fenntarthatóság elősegítése címszó alatt uniós finanszírozást is szereztek a beruházás jelentős részének támogatására.

Amely az első lenne, tehát elvileg több hasonló követné. A Kolozs Megyei Tanács partnerségével megvalósuló reptéri beruházás mellett ugyanis a város nyugati kijáratánál, a szintén rendkívül forgalmas Fenesi úton (Calea Florești) is hasonló létesítményt terveznek – olyannyira, hogy erről már a 2016-os választási kampányban is ígéretet tett Emil Boc, de az egy szupermarket előtt létrehozandó parkoló terve eddig nem valósult meg bonyolult telekviták miatt.

Pedig minden bizonnyal ott is nagyon jól fogna, hiszen a nagyvárossal gyakorlatilag összenőtt Szászfenes, az ország legnagyobb községe felől és irányába hétköznaponként óriási forgalom hömpölyög. De a város még jó néhány további kijárata „elbírna” ilyen beruházásokat. Amelyek lényege, hogy közvetlen kapcsolatot biztosítanak a parkoló és a tömegközlekedés között. Az integrált közlekedés egyik elemeként világszerte alkalmazott módszer célja egyrészt a városi forgalom csökkentése, másrészt a szabálytalan parkolások visszaszorítása. Ugyanakkor fontos környezetvédelmi célokat is szolgál a személygépkocsik buszra-trolira-villamosra vagy kerékpárra váltása (utóbbi Nyugaton külön kategóriát is képez: ez a B+R, Bike and Ride, azaz biciklizz és utazz).

A kezdeményezés természetesen a városlakó vagy az agglomerációban élő munkavállaló számára is előnyös, hiszen segítségével elkerülhető a forgalmi dugókkal, kilátástalan parkolóhely-vadászattal járó stressz, illetve a drága parkolási díjak kifizetése.

Merthogy egy Park and Ride rendeltetésének fontos eleme, hogy a parkolás ingyenes, jelképes árú, a városban alkalmazott díjszabásoknál olcsóbb legyen, vagy összekapcsolható egy-egy tömegközlekedési eszközre szóló jeggyel, bérlettel.

Kolozsváron még nem döntöttek erről. Máshol viszont – ahol már működnek hasonló jellegű létesítmények – több variánst is kipróbáltak, mégpedig több-kevesebb sikerrel. Bukarestben például egyáltalán nem váltak be. Amint a G4Media hírportál tavaly novemberi cikkéből kiderül, a Tudor Arghezi metrómegálló közelében létesített P+R megnyitása után csupán félig volt telve akkor is, amikor még – az első hónapban – ingyenes volt. Azóta 5 és 23 óra között 3 lejbe kerül egy alkalom (tehát ott töltött időtartamtól függetlenül), éjszaka pedig 3 lej egy óra.

A másik két, korábban kialakított P+R közül a străuleşti-i 550 helyéből csupán 100 volt foglalt egy déli órában, a portál újságíróinak ottjártakor, miközben a környező utcákban „egymás hegyén-hátán” álltak a szabálytalanul parkoló gépkocsik, amelyek sofőrjei sajnálták kiadni az óránkénti 50 banit. A Pantelimonban található, 500 férőhelyes parkoló pedig teljesen elhagyatott, csak a szemét gyűl benne.

A városi közlekedésben, mobilitásban jártas szakemberek azzal magyarázták a parkolók kihasználatlanságát, hogy rosszul voltak kigondolva: nincs megteremtve a közvetlen föld feletti és alatti intermodális (különböző szállítási módok közötti) kapcsolat.

Eközben Budapesten más gondokkal küszködnek. Például a Kelenföldön létesített P+R parkolóban az ingyenesség azt eredményezte, hogy sokan „körbekerített autótárolónak” használták a területet, azaz magánszemélyek és vállalkozók is hosszú időre ott hagyták autóikat, tehát nem a rendeltetés szerint vették igénybe. Ez azt eredményezte, hogy rendszerint tele volt a parkoló, és kiszorultak azok, akik valóban napi szinten, rendszerint tömegközlekedésre váltották volna gépkocsijukat.

Ezért tavaly nyáron díjszabást vezettek be, ami meghozta a várt eredményt.

A Budapest Közút két héttel a „jelképes” díjfizetés életbe lépés után közölte, eredeti funkciójuknak megfelelően működnek a kelenföldi P+R parkolók (az összesen csaknem 1500 férőhelyes Őrmező P1, P2 és az Etele tér P1, P2). A bejelentéskor 65 százalékos nappali és 15 százalékos éjszakai kihasználtság volt, szemben a korábbi 100 százalékos nappali és 70 százalékos éjszakai kihasználtsággal. A kelenföldi P+R parkolókban július elsején vezették be a díjfizetést: reggel 6 és 22 óra között alkalmanként 350 forintért (4,5 lej) lehet igénybe venni a parkolókat, éjszaka – azaz 22 órától reggel 6 óráig – pedig 105 forint (1,35 lej) a díj óránként.

De Erdélyben és a Partiumban is épültek-épülnek már hasonló jellegű parkolók. Nagyváradon például múlt év végén adták át – kétéves késéssel – az első P+R-t.

A vár előtt létesített, 225 autónak, 31 motorkerékpárnak és 9 mozgássérült sofőr autójának helyet biztosító, 35,5 millió lejből megvalósított építmény használata ez év első három hónapjában ingyenes, utána pedig ugyanúgy óránként 3 lejt kell fizetni, mint máshol – viszont a parkolójeggyel ingyen lehet majd használni a tömegközlekedési eszközöket valamilyen, még kidolgozás alatt álló formában.

Közben – Kolozsvárhoz hasonlóan – Brassóban is most épül az első ilyen típusú parkoló az új sportcsarnok mellett, több mint 700 férőhelyes lesz, áfa nélkül több mint 85 millió lejbe kerül. A Cenk alatti városban további három ilyen típusú létesítményt terveznek. Temesváron szintén létesülhet P+R parkoló, de itt még csak a megvalósíthatósági tanulmányon dolgoznak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak