Nincs törvényi akadálya a marosvásárhelyi gimnázium újraalapításának

Krónika 2017. december 05., 10:13 utolsó módosítás: 2017. december 05., 13:12

Az RMDSZ tájékoztatása szerint megszületett a törvényes keret a marosvásárhelyi katolikus iskola újralapítására, miután a bukaresti parlament elfogadta a tanügyi törvényt módosító indítványt.

Fotó: Haáz Vince

A szenátus döntéshozó kamaraként fogadta el hétfőn az RMDSZ-nek a tanügyi törvényt módosító javaslatát, amely előírja, hogy ezután jogszabály útján is létre lehet hozni kisebbségi oktatási intézményeket. A jogszabálymódosításra azért volt szükség, hogy megszülessen a jogalap arra, hogy a parlament törvény útján alapíthassa újra a marosvásárhelyi katolikus iskolát.

A szövetség november közepén a katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvénytervezetet iktatott, ám ahhoz, hogy ezt a parlament tárgyalhassa és elfogadhassa, az oktatási törvény módosítására volt szükség, mert ennek eddigi formája szerint csak az önkormányzatok hozhattak létre tanintézményeket.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kifejtette, a 2011-es oktatási törvény módosításával megvalósult a katolikus gimnázium újraalapítási folyamatának első lépése.

Második lépésben a parlamentnek el kell fogadnia a szövetség törvénytervezetét, amely kifejezetten a marosvásárhelyi katolikus iskola megalapítására vonatkozik. „A marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében hiába próbáltunk helyi szinten megoldást találni, minden próbálkozásunkat elgáncsolták. Az anyanyelvi oktatást biztosító intézmények megmaradásunk zálogai, és mint ilyen, prioritás számunkra a védelmük, működésük biztosítása. Ezért a kisebbségi oktatás tekintetében szükségesnek tartjuk egy másodlagos megoldási lehetőség biztosítását arra az esetre, ha azt tapasztaljuk, helyi szinten megpróbálják ellehetetleníti az anyanyelvű oktatást, mint ahogyan a marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében történik” – idézte az alakulat hírlevele Cseke Attilát.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, az elmúlt bő egy év során, amióta a marosvásárhelyi katolikus iskola kálváriája tart, bebizonyosodott, hogy csak olyan megoldás jöhet szóba a tanintézmény helyzetének végérvényes rendezésére, amely jogilag támadhatatlan. „Minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatunktól vagy elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. Ennek tükrében egyértelművé vált, hogy nem bízhatunk a hatóságok jóhiszeműségében, olyan megoldásra van szükség, amely egyszersmind véget vet a kialakult patthelyzetnek, és a lehető legbiztonságosabb módon valósítja meg a katolikus iskola újbóli létrehozását. A törvény általi iskolaalapítás azért jó megoldás, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni” – magyarázta Korodi Attila.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, a törvénytervezet rendezné a katolikus iskola jogi státuszát, lehetővé tenné az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba való beiratkozást, és rendezné a tanárok és az adminisztratív személyzet helyzetét is. A katolikus iskola létrehozásáról szóló törvénytervezetet elsőként a képviselőház tárgyalja sürgősségi eljárással. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat