Nemcsak a tumort, a teljes embert kell kezelni – Anyagi támogatás nélkül csak ígéretek maradhatnak a rákellenes terv kitételei

Oláh Eszter 2022. november 02., 19:15 utolsó módosítás: 2022. november 02., 19:20

Ünnepélyes keretek között hirdették ki szerda délután Bukarestben a daganatos betegségek megelőzését és kezelését összehangolt keretbe foglaló országos rákellenes tervet. A hét évre szóló projektet január 1-jétől kezdik megvalósítani. A dokumentumban foglaltak kivitelezhetőségéről és hitelességéről Vass Levente egészségügyi államtitkár és Dégi László Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság és az Európai Rákszervezet igazgatója beszélt a Krónikának.

Nemcsak a tumort, a teljes embert kell kezelni – Anyagi támogatás nélkül csak ígéretek maradhatnak a rákellenes terv kitételei
galéria
Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Kihirdették szerda délután a román államfő és kormányfő részvételével azt az országos rákellenes tervet, amelyet a jövő évtől kezdenek gyakorlatba ültetni, és hét évre szól. A terv a daganatos megbetegedések megelőzését, hatékony kezelésének javítását célozza.

Számos adat és szakorvosi vélemény utal arra, hogy uniós szinten a következő évtizedben a szív- és érrendszeri megbetegedések és elhalálozások aránya várhatóan háttérbe szorul az onkológiai megbetegedések számával szemben.

Romániában előreláthatóan a következő években mindkét típusú megbetegedés esetében tovább fognak nőni a számok. Ami a betegségek alakulását illeti, felismerve az alaphelyzetet, az Európai Unió 2030-ig az onkológiai megbetegedések korai felismerésére, a megelőzésre, a kezelésre, illetve a palliatív ellátás kiépítésére helyezi a hangsúlyt, törekedve arra, hogy a sok esetben halálos kimenetelű megbetegedések gyógyítható esetekké minősüljenek.

Klaus Iohannis kihirdette a rákellenes tervet
Kihirdette szerdán Klaus Iohannis elnök a nemzeti rákellenes tervet jóváhagyó törvényt. A jogszabályt ünnepélyes ceremónia keretében írta alá az államfő a Cotroceni-palotában. Az eseményen Nicolae Ciucă miniszterelnök, a törvény kezdeményezői és elnöki tanácsadók is részt vettek. A 2023 és 2030 közötti időszakra vonatkozó dokumentum a rákos megbetegedések megelőzésére és leküzdésére irányuló intézkedések alapjául szolgál majd. A terv végrehajtását az egészségügyi minisztérium finanszírozza az állami költségvetésből. Az erre fordított éves összeg nem lehet kisebb az országos egészségügyi programokra szánt költségvetés 20 százalékánál. A törvény jövő év január 1-jétől lép életbe. Ettől a dátumtól számítva 180 napon belül a kormánynak jóvá kell hagynia a végrehajtási szabályokat.

Vass Levente egészségügyi államtitkár megkeresésünkre rámutatott, Romániának a rendszerváltás óta először van országos rákellenes terve, így a cél elsősorban az EU-hoz való felzárkózás. „Európa többi országával szemben Romániában az a cél, hogy felzárkózzunk az uniós átlaghoz. Az országos rákellenes tervről elmondható, hogy világosan megszabja, milyen irányba kell fejleszteni az onkológiai ellátást Romániában, úgy, hogy összhangban legyen az EU-s fejlesztésekkel” – mondta az államtitkár.

Korszerű kezelések és ingyenes vizsgálatok biztosítás

„Az országban tapasztalható hiányosságokat a számadatok is tükrözik:

míg az EU-ban évente 2,7 millió megbetegedést regisztrálnak, és 1,3 millió ember hal meg, addig Romániában átlagban évi 100 ezer megbetegedést jegyeznek, amelyből 55 ezren halnak meg”

– mutatott rá Vass Levente. Ismertette, hogy a gyermekonkológiai és a ritka daganatos megbetegedések mellett a terv kiemelten foglalkozik az öt, nőknél és férfiaknál egyaránt a legtöbb elhalálozást okozó daganatos betegséggel. Egyúttal meghatározza a betegségek ezen típusainál elérendő célszámokat is: míg a tüdő- és vastagbélráknál 15, a ritka daganatos megbetegedések esetében évente 3 százalékkal kell csökkenteni az elhalálozási arányt.

„A terv azt is kimondja, hogy minden kockázati csoportban levő betegnek ingyenes hozzáférést kell biztosítani a különböző vér-, tomográfiás és radiológiás vizsgálatokhoz, genetikai szűrésekhez, így azonosíthatóvá válnak a munkahelyi foglalkozás vagy genetikai tényezők miatt leggyakrabban megbetegedő korcsoportok” – mondta az államtitkár.

Kifejtette, a terv világosan rögzíti, hogy a román állampolgárok számára 2030–2035-ig személyre szabott és genetikai vizsgálatokkal alátámasztott kezeléseket kell biztosítani, és elérhetővé kell tenni az EU-ban alkalmazott, legmodernebb kezeléseket.

„Arról is értekezik, hogy az innovatív onkológiai gyógyszerek befogadását serkenteni kell” – tette hozzá. Mint mondta, a terv többek közt azt is előírja, hogy a közkórházak szintjén több mint 2000 ágyat kell létrehozni a végstádiumban levő, gondozásra szoruló megbetegedettek számára, illetve arra is kitér, hogy a következő 7–8 évben a biztosítópénztárnak 4000 ággyal kell növelnie a szerződések mennyiségét a palliatív ellátást biztosító intézményekkel.

Kell az anyagi támogatás a megvalósításhoz

Az egészségügyi államtitkár meglátása szerint a tervben olyan újszerű, Románia számára eddig ismeretlen tételek lettek lefektetve, amelyekhez ha nem társul anyagi támogatás, könnyen az elképzelés szintjén maradhatnak. A beruházások finanszírozásához, a jelenlegi számítások szerint több forrás is rendelkezésre áll: az országos helyreállítási terv 2,5 milliárd eurót különít el a megelőzés érdekében tett infrastrukturális fejlesztésekre és képzésekre, a törvény ugyanakkor azt is előírja, hogy a megelőzésre fordított összeg 20 százalékát az onkológia területére kell fordítani. Ezen felül pályázható az EU által, erre a célra elkülönített 5 milliárd eurós keretösszeg is, valamint számítani lehet egy évente meghatározott, állami költségvetésre is, amely a terv megvalósítását fogja szolgálni.

A koronavírus-járvány megjelenése óta egyre jobban tudatosul, hogy az egészségügyi rendszerrel, a megelőzéssel, valamint a különböző szolgáltatások minőségibbé tételével a települési és a megyei önkormányzatoknak is foglalkozniuk kell”

– tette hozzá a politikus.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a pénzügyi vonatkozásnál fontosabb a terv kidolgozására szabott határidők kérdése, amelyek betartásához a képviselőház határozottan ragaszkodik. Véleménye szerint ha az egészségügyi minisztérium által kialakított szakmai csoportoknak sikerül kidolgozniuk a módszertant, amely perspektívát ad a következő mandátumra, talán sikerül megvalósítani a tervben foglaltakat.

Nincsenek szakemberek és pszichoonkológiai hálózat

Másképp vélekedik a kérdésről Dégi László Csaba egyetemi docens, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság és az Európai Rákszervezet igazgatója. A Krónikának elmondta, mindenképp előrelépés, hogy megszületett egy átfogó dokumentum, amely legalább harminc éve várat magára, ez azonban olyan tételeket is tartalmaz, amelyek kivitelezéséhez sem szükséges hálózat, sem szakemberek nincsenek az országban. Az egyetemi docens, aki korábban az európai rákellenes terv kidolgozásában is részt vett, kiemelte, a gond ebben az esetben elsősorban a dokumentum milyenségével, illetve a daganatos betegnek és a hozzátartozóknak tett ígéretekkel van.

Dégi László Csaba, a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság és az Európai Rákszervezet igazgatója Fotó: Facebook/Dégi László Csaba

„A terv elején rögtön lefektetik, hogy minden Romániában élő, daganatos betegség által érintett személynek joga van testi, lelki, társas, munkahelyi támogatásra, valamint magas szintű ellátásra, beleértve a pszichoonkológiai ellátást is.

Romániában azonban nem létezik pszichoonkológiai szak, sőt, még képzés sincs, amely fölkészítené a szakembereket. Ezen a területen általában klinikai pszichológusok dolgoznak, ők is nagyon kis számban”

– vázolta fel a szakember.

Megalapozatlan ígéretek

Dégi László Csaba kétkedve fogadja a tervbe foglalt kijelentést, miszerint a betegeknek 2023-tól joguk van igénybe venni a pszichoszociális támogatásokat, miközben nincsenek szakemberek, és egyelőre a támogatás kidolgozásához szükséges keret sem létezik. Mint mondta, nagyon veszélyes ilyen jellegű kijelentéseket tenni az ennyire kiszolgáltatott és sérülékeny helyzetben levő érintettek felé. Szerinte a merész állítások helyett sokkal inkább a jelenlegi erőforrások, illetve a szakemberek fejlesztésére, illetve a konkrét szakma létrehozására lett volna szükség a terv összeállításakor. „Nem lehet azt mondani egy integrált rákellenes tervről, ami hét évre szól, és megközelítőleg 800 000 új beteg életét fogja érinteni 2030-ig, hogy valóban hiteles dokumentum, ha kizárólag orvosok dolgozták ki, orvosi megközelítésből” – tette hozzá Dégi László Csaba.

Rámutatott, hogy az onkológiák világszinten már több évtizede a teljes, kiegészítő kezelés elvét képviselik: az érintett betegre nem csupán egy tumorként, hanem olyan személyként tekintenek, akinek magánélete, munkahelye és szociális kapcsolatai vannak.

„Az sem volt rendben, hogy harminc évig magukra hagytuk a betegeket a pszichoszociális szenvedésüket illetően. Az elmúlt húsz év alatt rengeteg adatot gyűjtöttünk, így óramű pontossággal tudjuk, mi történik ezen a területen. Erre most meghirdetnek egy dokumentumot, amiben kimondják, a betegeknek joga van mindezekhez, közben egyetlen pszichoszociális szakember sem vesz részt a terv kidolgozásában, és erre vonatkozó célfejezet sincs” – mutatott rá a szakember.

Kifejtette, a terv kihirdetését követően arra fogja biztatni a betegeket, éljenek a törvény által előírt jogaikkal.

Elmondta, örül, hogy a pszichoonkológia kifejezés 20 év következetes munkája után egyáltalán bekerült az állam hivatalos dokumentumába, a szó puszta jelenléte azonban nem fogja az érintett betegek szenvedését enyhíteni, illetve megváltoztatni sem fogja azok életét, amíg ehhez nem igazítanak tételesen büdzsét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport