Magyar állampolgárnak adták ki magukat migránsok Arad megyében

MTI 2017. október 11., 22:41 utolsó módosítás: 2017. október 11., 22:45

Magyar állampolgárnak adva ki magát próbált Romániából Magyarországra, onnan pedig Hollandiába jutni hét iraki bevándorló Arad megyében.

Ezekkel a magyar okmányokkal próbálták elhagyni Romániát az iraki menekültek Fotó: Román határrendészet

A román határrendészet szerdai közleménye szerint az eset a Nagylak II- Csanádpalota autópálya-határátkelőnél történt, ahol kedd délután egy magyar rendszámú Ford-Tranzit személygépkocsi magyar állampolgárságú vezetője és hét, magyar személyazonossági igazolványt felmutató utasa jelentkezett határátlépésre.

A magyar-román közös határellenőrzés során a rendőrök megállapították, hogy az igazolványok közül ötöt nem azok számára állítottak ki, akik felmutatták azokat.

Az illetőkről a vizsgálat során kiderült, hogy iraki állampolgárok, ugyanazon család tagjai. A férj, feleség és három kiskorú leányuk előzőleg menedéket kért a román hatóságoktól. Elmondásuk szerint Hollandiába szerettek volna eljutni, ahol 13 ezer eurót fizettek volna segítőiknek. A román határrendészek tiltott határátlépés és hamis okirat felhasználása gyanújával kezdeményeztek büntető eljárást ellenük, míg a velük egy gépjárműben utazó három magyar állampolgár ellen embercsempészés gyanújával indult eljárás.

Mint arról korábban beszámoltunk, kedd éjszaka a Szatmár megyei Mezőfény területén tartóztattak fel egy német rendszámú, Volkswagen típusú személygépkocsit a román határrendészek másfél kilométernyire a magyar határtól. Átvizsgálása során megállapították, hogy az autót egy 50 éves orosz állampolgár vezette, nyolc utasa pedig – négy felnőtt és négy gyermek – iraki állampolgár, akik korábban menedéket kértek Romániától. Az irakiak ellen tiltott határátlépés, az orosz állampolgár ellen pedig embercsempészés gyanújával indult eljárás. Az autót a vizsgálat idejére lefoglalták.

Szerda hajnalban a Temes megyei Csanád közelében öt, a zöldhatáron keresztül Magyarországra átszökni próbáló fiatalembert tartóztattak fel a román határrendészek. A 15 és 28 év közötti, négy afganisztáni és egy pakisztáni határsértőről kiderült, hogy menedékkérőkként szerepelnek a román hatóságok nyilvántartásában. Ellenük is tiltott határátlépés gyanújával kezdeményeztek büntető eljárást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat