Kolozsvári vallásközi párbeszéd: önmérsékletre szólítják a háborúzó feleket a felekezetek

Kiss Judit 2023. szeptember 07., 18:23

A konfliktusokhoz és megbékéléshez közelítő egyházi, vallásos viszonyulásmód abban különbözik a politikum viszonyulásától, hogy a transzcendencia (ami érzékekkel meg nem tapasztalható) perspektíváján tekint a világ nagy dolgaira. Ez pedig óhatatlanul önvizsgálatot jelent – fejtette ki a Krónikának Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház (MUE) püspöke, akit arra kértünk, összegezze a Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete (IARF). 36., Kolozsvárt rendezett kongresszusának üzenetét. A szerdán zárult rendezvényt első ízben tartották Erdélyben.

Kolozsvári vallásközi párbeszéd: önmérsékletre szólítják a háborúzó feleket a felekezetek
galéria
A keresztény felekezetek képviselőin kívül a muzulmán, zsidó, buddhista, sintoista, hindu és zoroasztriánus vallás képviselői érkeztek a kolozsvári kongresszusra Fotó: Magyar Unitárius Egyház/Facebook

Tartsuk meghallgatásra érdemesnek a másikat, a hit oldaláról közelítve pedig hasonlóan gondolkozik a béke és megbékélés témájáról mindenik vallás és felekezet – összegezte a Krónika megkeresésére Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház (MUE) püspöke a Vallásszabadság Nemzetközi Egyesülete (International Association for Religious Freedom, IARF). 36. kongresszusának üzenetét, amelyet első ízben tartottak Erdélyben.

A szerdán zárult, három napos kolozsvári kongresszus házigazdája a Magyar Unitárius Egyház volt, az eseményre szerte a nagyvilágból érkeztek résztvevők: a keresztény felekezetek képviselőin kívül a muzulmán, zsidó, buddhista, sintoista, hindu és zoroasztriánus vallás képviselői.

Kovács István, a Magyar Unitárius egyház (MUE) püspöke: „fontos a a különböző vallások, nemzeti identitások, nyelvek közti párbeszéd” Fotó: Magyar Unitárius Egyház/Facebook

A kongresszuson előadások, kiscsoportos és kerekasztal-beszélgetések, illetve tevékenységi beszámolók keretében próbálta körüljárni a hit és megbékélés témáját a Japánból, Indiából, Törökországból, Európa különböző országaiból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, valamint a világhálón bekapcsolódott 130 résztvevő, 47 egyház és vallásos szervezet képviselője. A világon elsőként – 1900-ban – létrehozott, vallásszabadságot, párbeszédet és békét szorgalmazó nemzetközi szervezet alapító tagjai között volt a mostani esemény házigazdája, a Magyar Unitárius Egyház is.

Kovács Istvánt arra kértük, összegezze, mik voltak a legfontosabb hozadékai a kongresszusnak, illetve a különböző vallások, felekezetek részéről milyen közös nevezők körvonalazódtak, ami a rendezvény témáját, a »hit a megbékélésben« kérdéskörét illeti.

Kovács István unitárius püspök (balról a második), mellette Ciprian-Vasile Olinici egyházügyi államtitkár, mellette Kovács Gergely római katolikus érsek Fotó: Magyar Unitárius Egyház/Facebook

„Óriási a jelentősége annak, hogy első ízben szervezhettük meg Erdélyben, Kolozsváron a nemzetközi kongresszust. 2002-ben tartottak ugyan egy ilyen rendezvényt Budapesten, de Erdélyben a mostani volt az első. Mindez időzítés vonatkozásában is fontos, és a tematikát tekintve is. Az unitárius egyház számára természetesen lényeges, hogy részese lehet egy ilyen nagy nemzetközi szervezetnek, amely 47 tagcsoportot, egyházat, vallásos közösséget számol. Fontos, hogy egyházunk

hallathatja hangját a vallásszabadság, a felekezetközi dialógus, illetve a világ nagy kérdéseinek vonatkozásában” – fejtette ki Kovács István.

Mint magyarázta, a kongresszusnak számukra az is a jelentősége, hogy az unitárius egyház kapcsolatban lehet az öt földrész különböző egyházainak életével, képviselőivel. „Ez a kapcsolat a történelem folyamán

korábban is segítséget jelentett: például a kommunista időkben vallásos hátteret. Így az itteni rezsim tudhatta, hogy egy nagyobb entitásnak vagyunk a része, ez pedig lényeges eszmei, szellemi támogatás volt.

Jelen pillanatban is fontos, hogy a világ nagy dolgaiban megszólalhatunk. A konferencia tematikája a hit szerepe volt a megbékélésben, pontosabban az, hogy miként kell viszonyulni a mostani világpolitikai konfliktusos helyzetekhez” – fejtette ki a püspök.

A kongresszus résztvevői a kolozsvári unitárius templomban Fotó: Magyar Unitárius Egyház/Facebook

Mint fogalmazott, a találkozó hozadéka az is, hogy látták, miként állnak hozzá a különböző egyházak, vallásos közösségek a megbékélés témájához. „Az is lényeges, hogy mi magunk fogalmazzuk meg magunk és egymás számára azt, hogy egy ilyen, ezer sebből vérző világban, amikor a béke ennyire törékeny és veszélyeztetett, mi a felelősségük, kötelességük, teendőjük az egyházaknak” – összegzett Kovács István.

Megkérdeztük az egyházi vezetőtől azt is, hogy a világ minden részéből – Egyesült Államok, India, Japán – érkezett vallási és egyházi képviselők milyen közös nevezőt fogalmaztak meg e tekintetben a kongresszuson. „A hithez, egyházhoz kapcsolódó identitások különbözősége adott esetben probléma forrása lehet. De pont ezért itt rejlik a megoldás lehetősége is sok vonatkozásban. Például a világ kérdéseihez való egyházi vagy vallásos viszonyulásmód abban különbözik a politikum viszonyulásától, hogy a transzcendencia perspektíváján tekint a világ dolgaira. Ez pedig óhatatlanul önvizsgálatot jelent, és

mindig arra készteti az embert, hogy előbb a saját álláspontját vizsgálja felül, előbb önmagát hozza harmóniába, békébe az egyetemessel, a mindenséggel, embertársaival, és csak azután kezdjen arról beszélni, hogy a túloldalon mi a baj” – összegezte az unitárius püspök.

Kifejtette, mindez nagyon fontos szemléletváltást jelent, hiszen a világban ma is az tapasztalható, hogy a szemben álló felek mindig arról beszélnek, hogy a másik oldalon a többiek mit csinálnak rosszul. „Éppen a vallásos perspektíva nyújthat alternatívát akkor, amikor veszélyeztetett a béke. Egyébként a történelem folyamán mindig azt mondták a lövészárkok mindkét oldalán, hogy »nekünk van igazunk, nálunk van az igazság, és ha a másik oldalon ezt belátnák, akkor nem lenne háború«. Csak az a baj, hogy mind a két oldalon pontosan ezt mondták, ezért nem jöhettek létre megbékélések” – fejtette ki Kovács István.

Fotó: Magyar Unitárius Egyház/Facebook

Hozzátette: ez jelenleg sincs másképpen, ezért hangsúlyozza a vallásos szemlélet, hogy önvizsgálattal kell kezdeni – nem is csak a saját közösségünk önvizsgálatával, hanem az egyéni önvizsgálattal. „Elsősorban azzal, hogy rendbe hozzam a mindenséghez, a világhoz, az Istenhez fűződő viszonyomat, és csak ezután van esély arra, hogy mindez kiterjedhessen a közösségre, amelyhez tartozom. Így talán az én közösségemben is lesz esély arra, hogy

a túloldalon lévőket nem ellenségnek tekintjük, inkább a világot másként látóknak, akikkel együtt benépesítjük ezt a Földet” – fogalmazott Kovács István.

Hozzátette, e tekintetben kulcsfontosságú a párbeszéd, a másik fél álláspontja iránti kíváncsiság, az, hogy nem leseperjük az asztalról, hanem meghallgatásra érdemesnek tartjuk a másik felet, elmondjuk a saját álláspontunkat és valahogy megpróbálunk közös nevezőre jutni.

A püspök arra is kitért, hogy az IARF szervezet azt tűzi ki célul – ez eredendő alapítói küldetése –, hogy a vallásszabadságot, a szabad vallásgyakorlást szorgalmazza a szerte a világon, azt szeretné tudatosítani, hogy

a különböző nemzeti identitásoknak, nyelveknek megvan a létjogosultsága.

Az IARF másik célkitűzése, hogy segítse a nemzeti identitások, nyelvek közti párbeszédet, hogy ne beszéljenek „egymással párhuzamosan”, ne kioktassák egymást, ne érezze azt egyikük vagy másikuk, hogy csak neki van igaza és a többiek csak „biodíszletek” a háttérben, hanem tiszteletet tanúsítsanak egymás iránt. „Az is a szervezet céljai közé tartozik, hogy ne csak kommunikáció révén, de tényszerűen is segítsenek az egyes közösségek a maguk eszközeivel a bajba jutottaknak. Például ennek a nemzetközi közösségnek a női tagozata, valamint japán testvéreink sokat segítettek nekünk abban, hogy az unitárius egyház támogathassa a kárpátaljai, ukrajnai rászorulókat a háborús övezetben” – fejtette ki Kovács István. Mint elmondta, az is nagy dolog, hogy az unitárius egyház benne van az IARF vezetőségében alapítóként, kezdetektől aktívan tevékenykedő tagszervezetként. „Fontos, hogy az IARF egyféle csatornát jelent az egyházunk számára, másrészt lényeges, hogy érvényesíthetjük azokat az értékeket, amelyeket mi itt Erdélyben fontosnak tartunk. Egyébként

megható volt, hogy a kongresszuson olyan személy is részt vett, akinek szülei a hirosimai tragédia áldozataivá váltak. Ő maga Hirosimából érkezett, és nekik, japánoknak, akik átmentek egy hasonló katasztrófán, teljesen más a békéhez való viszonyulásuk” – fejtette ki a püspök.

A rendezvényen részt vett többek közt Yoshinobu Miyake lelkész (japán sintó hitű Izuo Konko közösség), Kovács Gergely érsek (Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség), Claudiu Lucian Pop püspök (Kolozs-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye), Kolumbán Vilmos püspökhelyettes (Erdélyi Református Egyházkerület), Toshiki Murata oktatási tanácsos (japán Ittoen közösség), Benedict Vesa segédpüspök (Romániai Ortodox Egyház), Ali Selcin imám (Romániai Muszlim Főmuftiátus), Ruzbeh Hodiwala alelnök (Zarathushti Kulturális Alapítvány), Boldizsár Beáta püspöki titkár (Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház), Janhvi Gupte, az IARF alelnöke (hindu képviselő, India), Gerhard Wagner lelkész (Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház).

A kongresszus keretében zajlott az IARF tisztújító közgyűlése is, amely

megválasztotta a szervezetet kormányzó 12 fős nemzetközi tanács tagjait, köztük Sándor Krisztinát, a Magyar Unitárius Egyház főgondnokát, illetve az új elnököt, George Williams (Amerikai Egyesült Államok) személyében.

Ő, valamint Aayush Soni (India) alelnök és Peter Le Poole (Hollandia) pénztárnok a tanács segítségével vezetik majd az IARF-et a következő négy évben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.



Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport