Kioktatja az erdélyi okosfalu Iont, a kormányfő „lopkodó”, de bocsánatot kérő mesterséges intelligenciáját

Kioktatja az erdélyi okosfalu Iont, a kormányfő „lopkodó”, de bocsánatot kérő mesterséges intelligenciáját

„Megértettem, tanulok...” Nicolae Ciucă kormányfő Ion bemutatóján

Fotó: Gov.ro

Tízpontos gondolkodási „feladatot” adott Maroscsüged polgármesteri hivatala Ionnak, Nicolae Ciucă legújabb, robot tanácsadójának, a mesterséges intelligencia képviselőjének, akit/amelyet március elsején mutatott be a román kormányfő. Utóiratban a Fehér megyei település – mely a romániai okosfalu (Smart Village) projekt zászlóvivője – arra kéri Iont: ne lopjon, mint ahogyan megtette egy, a hivataltól engedély nélkül átemelt fotó esetében. Pénteken Ion bocsánatot kért.

Páva Adorján

2023. március 03., 12:042023. március 03., 12:04

2023. március 03., 17:292023. március 03., 17:29

Amint arról beszámoltunk, Ion robot a polgárok véleményét és kívánságait rögzíti és továbbítja majd a kabinetnek. A miniszterelnök elmondta, a robotot kifejlesztő romániai kutatóknak és tanároknak köszönhetően a román kormány lehet az első, amely mesterséges intelligenciát használ tanácsadóként. A robot neve Ion, a Noi (magyarul: mi) szó tükörképe.

„A Ion projekt egy olyan rendszer, amely mesterséges intelligencia segítségével a közösségi médiában megjelenő információkból gyorsan és automatikusan rögzíti a romániaiak véleményét, nézeteit és kívánságait” – mutatott rá szerdán a kormányfő. Ciucă azt is elmondta, hogy a robot óriási tanulási kapacitással rendelkezik, és ezt demonstrálandó párbeszédet kezdeményezett vele, felszólítva, hogy szóljon néhány szót a jelenlevőkhöz. Miután bemutatkozott, Ion elmondta, az a szerepe, hogy tükrözze a román társadalmat. Az állampolgárok a ion.gov.ro honlapon kerülhetnek kapcsolatba a mesterséges intelligenciával.

korábban írtuk

Mesterséges intelligenciával rendelkező tiszteletbeli tanácsadót fogadott a román miniszterelnök
Mesterséges intelligenciával rendelkező tiszteletbeli tanácsadót fogadott a román miniszterelnök

Nicolae Ciucă a szerdai kormányülés elején bemutatta a kormány első mesterséges intelligenciával rendelkező tiszteletbeli tanácsadóját, Ion robotot, amely a polgárok véleményét és kívánságait rögzíti és továbbítja majd a kabinetnek.

Maroscsüged polgármesteri hivatala azonban csütörtökön más módon, a Facebook közösségi oldalon közölt nyílt levélben üzent Ionnak. Az önkormányzat ebben örömét fejezte ki, hogy Ion világra jött, remélve, hogy nem fullad bele a romániai bürokráciába. Ugyanakkor jelezték:

kicsi, de nagy álmokat szövögető közösségként, amely még hisz a „lehet” Romániájában, ahol az állampolgár az első, tízpontos elgondolkodni valót ajánlanak Ionnak, hogy dolgozza fel, majd továbbítsa a miniszterelnöknek.

Az üzenet tíz pontjában az ország, a szolgáltatások, a törvényhozás, a közpolitikák, az oktatás átláthatóbbá tételét, digitalizálását, „okos” közalkalmazottakat, állampolgárokat, vidékfejlesztést szorgalmaznak. A felsorolás végén felajánlják Ionnak, hogy helyben, Csügeden beszélgessenek el a romániai falvak digitalizációjáról, ezért arra kérték a robotot, iktasson be egy ottani látogatást Nicolae Ciucă naptárába.

Galéria

Maroscsüged madártávlatból

Fotó: Primariaciugud.ro

Az üzenet utóiratot is tartalmaz, melyben a polgármesteri hivatal megtanítja „az első leckére” is Iont: ne lopjon. „Látván bemutató filmedet, felfedeztük, hogy a felhasznált képek egyike a miénk, a fotón látható kislány a mi diákunk volt, a képet pedig anélkül használtad fel egy régebbi videónkból, hogy beleegyezésünket kérted volna.

Idézet
Így hát, drága Ion, mindenekelőtt azt ajánljuk, alaposan tanuld meg a román törvényeket és az adatvédelmi szabályozásokat, hogy ne lehessen megvádolni mások munkájának magadévá tételével.

Tudjuk, hogy a lehető legemberibb szeretnél lenni, így ezúttal azt mondjuk, tévedni emberi dolog, képeinkkel pedig hozzájárultunk népszerűsítésedhez” – olvasható a bejegyzés végén.

Frissítés

Ion fejlesztői pénteken reagáltak a bejegyzésre: bocsánatot kértek, és törölték az „eltulajdonított” képet. „Én, Ion, még nem készítek videókat. Önkéntesek segítik munkámat. Ion csapata szereti az innovációt, és a TVR egyik, iskolátokról szóló riportjából inspirálódott. A TVR munkatársai voltak olyan kedvesek, és videókkal segítették a bemutató filmet, melyek a TVR Youtube-csatornájáról származnak. Bocsánatot kérek a kialakult helyzetért, lemondtunk a képről, és ígérem, tanultam belőle” – áll a maroscsügedieknek címzett válaszban. Amelyben egyébként Ion köszönetet mond a tízpontos üzenetért, és reményét fejezi ki, hogy karavánjuk eljut a Fehér megyei faluba is.

Egyébként nem véletlen, hogy éppen Maroscsüged vette a bátorságot, hogy kioktassa a mesterséges intelligenciát.

A Fehér megyei, magyarok által nem lakott település ugyanis a Románia legintelligensebb községe címmel büszkélkedik – az ott megvalósított vagy zajló digitalizációs, okosprojektek magas száma miatt –, 2020 óta az okosfalu program kísérleti terepe.

A digitalizációs folyamatok azonban ennél jóval hamarabb elkezdődtek a Gyulafehérvártól néhány kilométerre fekvő, több mint háromezer lelkes községben. Gheorghe Damian polgármester 2000 óta vezeti a közigazgatási egységet, melyben természetesen rengeteget pályáznak, minden utca aszfaltozott, valamennyi ház közművesített. Nemrég egy új óvodát, illetve egy Maros-hidat is átadtak. Az elöljáró korábban szakított a Szociáldemokrata Párttal, munkáját pedig olyan jól végzi függetlenként, hogy a PSD, de a liberálisok sem indítottak ellenjelöltet a legutóbbi választásokon.

Az intelligens megoldásokra kitérve Maroscsügeden működik az első vidéki okosiskola, melyben a digitális világ eszközei nagyban segítik az oktatást. A beruházás révén a gyermekek otthon maradtak, már nem Gyulafehérvárra járnak iskolába, épületbővítés is szükségessé vált. Eközben a polgárok túlnyomórészt online intézik ügyes-bajos dolgaikat a községházával, olyannyira, hogy például a polgármesteri hivatalban már nem is működik pénztár. Honlapján többek között virtuális zöldségesbolt is fellelhető. Évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a lakosok digitális felvilágosítására, helyi elektronikus kártyát is kibocsátottak.

Galéria

Verzulică (Zöldike), a helyi virtuális pénznemmel fizető újrahasznosító automata

Fotó: Primariaciugud.ro

Csüged egyik nagy saját vívmánya a Verzulică (Zöldike) nevű újrahasznosító robotka; a projekt révén létrehozták a település saját virtuális pénznemét, a CIUGUbant is.

A főleg a helyi fiatalokat célzó, díjazott kezdeményezés lényege, hogy az automata minden egyes elnyelt csomagolóanyag – pillepalack, üveg vagy konzervdoboz – után CIUGUbanban fizet az újrahasznosítónak. Az összeget iskolaév kezdetén valós pénzre válthatják a diákok, és tanulmányi vagy iskolán kívüli projektek finanszírozására fordíthatják. A polgármesteri hivatal szeretne adókedvezményt is biztosítani a CIUGUbant gyűjtő felnőtteknek, ám erre egyelőre nem adnak lehetőséget a törvények.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő

Holtan találtak rá a mentőcsapatok a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nőre.

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő
2024. május 12., vasárnap

Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet

Az avasújvárosi születésű Popa Zsolt munkássága izgalmas színfontja a romániai divatszakmának.

Kreatív inspirációt jelent az erdélyi táj és legendavilág: Popa Zsolt divattervező újragondolta az avasi viseletet
2024. május 12., vasárnap

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola

A felújított Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnáziumban és a kibővített Körtvélyfái Általános Iskolában kértek bizalmat a munka folytatásához az újabb mandátumra pályázó önkormányzati vezetők szombaton.

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola
2024. május 11., szombat

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjével a kígyótámadás elkerüléséről, a megmart személy kezeléséről beszéltünk.

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?
2024. május 11., szombat

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban

Mintegy 30 métert zuhant és elvesztette az eszméletét egy 50 éves nő szombaton a Radnai-havasokban levő Száka-hegyi nárciszmező térségében.

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban
2024. május 11., szombat

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén

Édesanyákat, nagyszülőket, nőket, családokat érintő témákat közelítenek meg Szatmárnémetiben az Édesanyák hete lenevezésű rendezvénysorozat keretében, amelyet május 13. és 18. között szerveznek az Iparos Otthonban.

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén
2024. május 11., szombat

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői

Az európai őshonos kisebbségek jogvédelmét, az Európai Unió reformját szorgalmazták kolozsvári találkozójukon az Európai Szabad Szövetség (EFA) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői – derült ki az EMSZ sajtóirodájának szombati közleményéből.

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői
2024. május 11., szombat

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját

Szakmai konferencián értekeznek a magyar nyelv és irodalomtanárok Szovátán a hétvégén – közölte a szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját
2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála