Keveslik a fizetésüket a pedagógusoknál gyengébben kereső iskolaigazgatók, az RMDSZ melléjük állt

Rostás Szabolcs 2023. szeptember 08., 10:01

Több mint kétezer iskolaigazgató által szentesített petícióban kérik az oktatási bérezésben tetten érhető anomáliák megszüntetését a tanintézetek vezető beosztású alkalmazottai, kifogásolva, hogy kevesebbet keresnek a pedagógusok egy részéhez képest. A lapunknak nyilatkozó iskolaigazgató megerősítette, hogy elhibázott a bérezési rendszer, ha ugyanis „csak” tanítana, nagyobb lenne a fizetése, mint jelenleg. Az RMDSZ bruttó 1500 lejes béremelést javasol a vezető beosztású tanügyi dolgozóknak.

Keveslik a fizetésüket a pedagógusoknál gyengébben kereső iskolaigazgatók, az RMDSZ melléjük állt
galéria
Egy iskolaigazgató akár 2000 lejjel is kevesebbet keres, mint egy pedagógus Fotó: Lukácsi Lehel

Régóta szunnyadó elégedetlenség tört felszínre az oktatási intézményekben vezető beosztást betöltő alkalmazottak részéről amiatt, hogy alacsonyabb a bérük, mint számos pedagógusnak. Mintegy 2500 iskolaigazgató és aligazgató írta alá mindeddig azt a petíciót, amelyben arra kérik a bukaresti oktatási minisztériumot és a kormányt, hogy sürgősségi eljárásban módosítsák a bérrácsot az ágazatban.

Arra panaszkodnak, hogy a bérezési rendszerben tetten érhető egyenlőtlenségek miatt egy iskolaigazgató akár 2000 lejjel is kevesebbet kereshet, mint egy pedagógus.

Szerintük a probléma forrása a 2017/153-as számú, a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvényben keresendő. A jogszabály alapján ugyanis az oktatói tevékenységet folytató dolgozók alapbére az ún. nulladik munkarégiségi alapfokozattól indul, és a szakmai régiség alapján növekszik. Ehhez képest az iskolaigazgatók és helyetteseik, valamint a más, vezető beosztást betöltő tanügyi alkalmazottak fizetését nem igazítják a munkarégiséghez. A pedagógusok ugyanakkor számos pótlékban részesülnek, többek között ha osztályfúnöki teendőket látnak el.

Sokan fontolgatják a lemondásukat

A nagyobb bért követelő alkalmazottak ügyét felkaroló tanügyi szakszervezetek, valamint a Nevelési Értékekért Egyesület (AVE Románia) felhívja a figyelmet, hogy számos iskolaigazgató éppen a néhány éve megoldatlan helyzet rendezésének halogatása miatt megvált tisztségétől, és állítólag sokan készülnek követni a példájukat. „Iskolaigazgatónak lenni luxusnak számít manapság Romániában, amit én nem engedhetek meg magamnak, ezért júliusban benyújtottam a lemondásomat” – idézi az AVE közleménye Simona Elena Voinescut, a Iași megyei Popricani általános iskolájának volt igazgatóját.

A pedagógus ismertetése szerint igazgatóként 5 302 lej volt a nettó fizetése, ehhez képest szeptembertől tanítónőként 6 100 lejt fog keresni, ráadásul miközben a pedagógusok, tanítók évente 62 nap pihenőszabadságra jogosultak, ő igazgatóként tavaly mindössze 25 napot volt szabadságon. Éppen ezért az iskolaigazgatók nevében a szakszervezetek és az AVE a bérezési törvény módosítására szólítja a kormányt annak érdekében, hogy az ő fizetésük kiszámításánál is vegyék figyelembe a munkarégiséget.

Követelik továbbá, hogy a vezető beosztású dolgozók választhassanak: az iskolaigazgatói bért kapják vagy azt, amely óraadó pedagógusként járna nekik.

Ugyanakkor – szeptemberi hatállyal – havi nettó 1 200 lejes többletjuttatást is kérnek az egységes közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig. Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezet elnöke szerint a nyár elején rendezett tanügyi sztrájk idején a kormány illetékesei azt ígérték, hogy rendezni fogják a kérdést, ami azonban a mai napig nem történt meg. Megjegyezte, miközben más ágazatokban a menedzseri beosztásban lévő alkalmazottak javadalmazása magasabb a végrehajtó tisztséget betöltőkéhez képest, ez a tanügyben fordítva van, emiatt egyre vonzóbb iskolaigazgatónak lenni.

A szaktárca sem ért azzal egyet, hogy egy tanár többet keressen az igazgatóhoz képest, de egyelőre nem tett semmit a helyzet orvoslása érdekében Fotó: Gecse Noémi

Anyagilag jobban megéri „csak” tanítani

Az anomália annak ellenére fennáll, hogy a kormány júliusban megemelte 8 694 iskolaigazgató és aligazgató, valamint 3 451 főkönyvelő és iskolai titkársági vezetői (összesen 12 145 vezető beosztású alkalmazott) fizetését. Az oktatási tárca akkori tájékoztatása szerint az iskolaigazgatók alapbére 1300–1800 lej közötti összeggel növekedett, ami átlagosan 19,08 és 21,54 százalék közötti indexálást jelent. Az aligazgatók 1300 és 1500, a többi vezető beosztású alkalmazott 1300 és 1400 lej közötti béremelést kapott.

A kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola igazgatója megerősítette a Krónikának, hogy valós a vezető beosztású tanügyi alkalmazottak által felvetett probléma, egyenlőtlen a bérrendszer az ágazatban.

Okos-Rigó Dénes lapunknak elmondta, számos pedagógus kollégájának magasabb a fizetése az övénél, ha pedig megválna igazgatói tisztségétől, és „csak” fizikatanárként oktatna, többet kersne, mint jelenleg. Közölte, ugyanolyan szakmai régiség és fokozat mellett valamennyi tanár, tanító többet keres az igazgatónál, akinek a fizetése csak akkor emelkedik valamelyest, ha órát is vállal, az viszont pluszmunkával jár.

„Félreértés ne essék, egyetlen kollégától sem sajnálom a fizetést, ellenben nyilvánvalóan kényelmetlen helyzet, amikor például bármelyik tanítónő minimum ezer lejjel többet keres az iskolaigazgatónál, akinek a felelőssége kiterjed az egész tanintézetre. Mondanám, hogy én elsősorban hivatásból dolgozom, nem a pénzért, ám az az igazság, hogy saját magammal tolok ki, ha igazgatóságot vállalok. Országos szinten rendezni kell ezt az áldatlan állapotot, különben odajutunk, hogy senki nem fog vállalni vezető beosztást egy iskola élén” – állapította meg a Krónikának a kalotaszegi oktatási intézmény vezetője.

Bruttó 1500 lejes béremelést adna az RMDSZ

A témára „rárepült” az RMDSZ, amely bejelentette: Szabó Ödön törvénymódosító javaslatot iktatott a törvényhozás tanügyi szakbizottságában azzal a céllal, hogy az iskolaigazgatóknak és az oktatási intézmények vezetőinek méltányos fizetése legyen. Az indítvány bruttó 1500 lejes fizetésemelést ír elő, amelynek nyomán az előterjesztő szerint a legtöbb oktatási intézményben – a jelenlegi helyzettel ellentétben – a vezetőnek lenne a legnagyobb fizetése.

Fotó: Gecse Noémi

„Az intézményvezető hatékony és sokoldalú tevékenysége nélkül nincs jó, minőségi iskola. Egy iskolaigazgató felelős az iskola napi működéséért, azonban ezen felül számos más feladatot lát el, amelyek között szerepel a stratégiai tervezés, pénzügyi irányítás, személyzeti kezelés, oktatási programok, pályázatok, diákügyek és szülői kapcsolatok, iskolai biztonság és infrastruktúra, kapcsolattartás a helyi hatóságokkal, iskolai rendezvények és projektek és megannyi más terület, azonban a legtöbb esetben az ezzel a munkával járó felelősség, többletmunka nincs honorálva” – indokolta az RMDSZ Bihar megyei képviselője.

Egyébként a szövetség béremelési javaslata azért érdekes, mivel az RMDSZ – akkor még kormányzati pozícióban – a májusi-júniusi tanügyi sztrájk idején nem szorgalmazta ugyanilyen mellszélességgel a pedagógusok béremelését.

A munkakonfliktus kirobbanása utáni napokban – amikor a Nicolae Ciucă vezette kabinet a tanügyi kisegítő személyzet fizetésének emeléséről döntött – Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy foglalt állást, a kormánynak nincs lehetősége arra, hogy külön bérezési eljárásban növelje a tanárok fizetését, és „amit lehetett, azt a kormány megtette”. „Arra, hogy külön fizetésemelést lehessen adni a tanároknak, az egységes bérezési törvény nem ad lehetőséget. Lesz egy új bértörvény július közepére, szeptemberben fogadja el a parlament, abban lehet és kell is emelni a béreket a tanügyben, ezt én magam is támogattam, mert a kezdő tanárok is többet kell keressenek, egy pedagógusi karrierhez kiszámíthatóbb és magasabb bérezés is szükséges, de az új bértörvény elfogadásáig a kormány nem tudja külön megemelni a tanári fizetéseket” – magyarázta a Maszol portálnak májusban Kelemen Hunor.

A három hetes munkabeszüntetés aztán mégis úgy zárult le, hogy a tanügyi alkalmazottak júniusban azonnali, 25 százalékos béremelésben részesültek, ugyanakkor azt az ígéretet kapták a kormánytól, hogy az év végéig elfogadandó új közalkalmazotti bértörvényben a tanügyi bértáblát az országos átlag fölé emelik, január elsejétől pedig a tanügyi dolgozók megkapják a törvény által előírt (lépcsőzetesen bevezetendő) újabb béremelés 50 százalékát. A jogszabály augusztusra ígért véglegesítése azóta sem történt meg.

A tanügyminiszter már júniusban megígérte

Visszatérve az iskolaigazgatók bérére: Szabó Ödön parlamenti képviselő júniusban Ligia Deca oktatási miniszter szakbizottsági meghallgatásán felkérte a tárcavezetőt, foganatosítson intézkedést annak érdekében, hogy a vezető beosztású tanügyi alkalmazottak ne keressenek kevesebbet a pedagógusoknál. Deca egyetértett a felvetéssel, és megígérte, hogy az új, a pedagógusok bevonásával kidolgozott bérrács megszünteti ezt az egyenlőtlenséget, ennek megfelelően megszűnik az az állapot, hogy egy osztályfőnöki teendőket is ellátó, bizonyos régiséggel, pótlékokkal rendelkező tanár többet keressen a teljes tanintézet menedzselésével, az oktatási intézmény működésének monitorozásával megbízott igazgatóhoz képest. Csakhogy ezt a bérrácsot azóta sem ültették gyakorlatba.

A jelenségre amúgy az Európai Bizottság is felhívta a figyelmet az év elején kibocsátott, a különböző uniós tagállamok tanügyi alkalmazottainak bérezését vizsgáló jelentésében. A dokumentumban az uniós végrehajtó testület rámutat: az iskolaigazgatóknak nyújtott javadalmazás alapvetően befolyásolja egy pedagógus abbéli döntését, hogy megpályázzon egy vezetői tisztséget. „Egyéb tényezők mellett a pedagógusok és iskolaigazgatók közötti bérkülönbség lényeges gazdasági ösztönző lehet annak érdekében, hogy vállalják egy tanintézet irányításával járó felelősséget” – szerepel az EB jelentésében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport