Kevesebben is erősek: várják a közös ünnepet a szilágysomlyói magyarok a város írásos említésének 770. évfordulóján

Kevesebben is erősek: várják a közös ünnepet a szilágysomlyói magyarok a város írásos említésének 770. évfordulóján

Szilágysomlyó és a fölötte magasodó Magura

Fotó: Facebook/Șimleu Silvaniei Oficial

Szilágysomlyón egyre csak csökken a magyarság, de próbálnak erősek, összetartóak és aktívak lenni. Az RMDSZ helyi szervezete igyekszik a járványhelyzetben is mindenben segíteni a közösséget, különös figyelmet szentelve a kulturális programoknak, megemlékezéseknek. Idén városünnepre készülnek, hiszen 770 éves az első írásos emlék Szilágysomlyóról.

Tóth Gödri Iringó

2021. április 04., 13:422021. április 04., 13:42

2021. április 13., 14:072021. április 13., 14:07

A Zilahtól 25 kilométerre fekvő Szilágysomlyót 770 éve, 1251-ben említették először az írott források. Száz évvel később, 1351-ben már a település Báthory-várként ismert, a Magura-hegyen álló büszkeségét is dokumentálták.

A szórványtelepülésnek így kettős oka is van, lenne ünnepelni, de a járványhelyzet sok tervüket fenyegeti.

Papp Zsolt László helyi RMDSZ-elnök, Szilágy megyei tanácsos terveikről, a település magyar közösségének jelenéről beszélt a Krónikának.

Galéria

A várkert. A hagyományőrzők műsorát tavaly a járvány miatt csak online követhették az érdeklődők a Báthory Napokon

Fotó: Nánó Csaba

Papp Zsolt László szerint a járványhelyzet nagyon megnehezíti a munkájukat nemcsak a település első említésének megünneplése kapcsán, hanem az idei Báthory-emlékév eseményeinek megszervezése terén is. A település a Báthory-család egyik ágának a „fészke”, így a budapesti Báthory–Bem Hagyományőrző Egyesület és a szilágysomlyói Báthory István Alapítvány közösen hirdette meg a Báthory-emlékévet 2021-re, illetve lengyel partnerek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az emlékév több kiemelt dátumhoz is kapcsolódik: 450 éve, 1571-ben választották Báthory Istvánt Erdély fejedelmévé, 445 éve, 1576-ban tette le a lengyel királyi esküt a Wawelben, és 440 éve, 1581-ben alapította akadémiáját Kolozsváron.

Galéria

A felújításra váró Báthory-vár látványterve már kész van

Fotó: Nánó Csaba

Ünneprontó járványhelyzet

Az emlékév alkalmából nagyon sok tervük van, de úgy érzik, hogy sok minden nem lesz megvalósítható az aktuális járványügyi helyzet miatt, már csak azért sem, mert a magyarországi és lengyelországi partnerek a jelenlegi szabályozások szerint el sem látogathatnak Erdélybe (karantén nélkül).

Már az emlékév kezdetét jelentő koszorúzást is online tartották meg 2020 decemberében – ennek keretében több helyszínen is helyeztek el koszorúkat, Szilágysomlyón a katolikus templomnál.

A korlátozások ellenére igyekeznek valamilyen formában megtartani a már hagyományosnak számító rendezvényeiket, illetve a magyar közösség, a magyar identitástudat szempontjából fontos emléknapokat, ünnepeket. Papp Zsolt László elmondta, hogy például a minden év szeptemberében megrendezett Báthory-napok 2020-ban igencsak kis létszámmal, mondhatni zártkörűen zajlottak, de tartottak online megemlékezést is.

korábban írtuk

Szilágysomlyó: Báthory Napok járványos időkben
Szilágysomlyó: Báthory Napok járványos időkben

A Kraszna folyótól kettészelt Szilágysomlyó gyakorlatilag egybeforrt a helység legismertebb szülöttjének, Báthory Istvánnak a nevével. Emlékét ma is hűséggel őrzik a városka lakói. Idén a XXVIII. Báthory Napokat tartották meg a városban.

Fogy a magyarság, de nagyobb az összefogás

Papp Zsolt László arról tájékoztatott, hogy akárcsak a térség többi települése esetében, Szilágysomlyón is nagyon csökken a magyarok száma: a csaknem 15 ezres lélekszámú kisváros lakosságának már csak a 21-22 százalékát teszik ki.

Másfelől úgy véli, hogy a kisebb közösség talán egy kicsit összetartóbb, erősebb.

„Szeretném a jövőben is ezt az üzenetet közvetíteni az emberek felé, hogy lehetünk mi kevesen, de erősek legyünk” – mondta a szilágysomlyói politikus.

Galéria

A fejedelem megkoszorúzott szobra a templom tövében

Fotó: Nánó Csaba

A csökkenő számok miatt kiemelten fontosak számukra a magyarság ünnepei, az 56-os megemlékezéstől március 15-ig mindenre nagy hangsúlyt fektetnek. Utóbbi alkalmából idén az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Báthory Alapítvány közösen szervezett megemlékezést szűk körben, a járványügyi előírásokat betartva, de azt tapasztalták, hogy lett volna igény egy nagyobb léptékű, a nagyközönség számára nyitott rendezvényre.

„Mi úgy tapasztaljuk, hogy az emberek éhesek az a kultúrára. Fontos, hogy megőrizzük a kultúránkat, és a jövőre nézve is ápoljuk azt” – osztotta meg Papp Zsolt László.

A magyarság fogyatkozásának egyik fő oka, hogy a fiatalok elhagyják a térséget, amit Papp Zsolt László azzal szemléltetett, hogy például az ő egykori 30-as létszámú középiskolai osztályából csak 3-an vagy 4-en maradtak Szilágysomlyón.

Galéria

Fotó: Nánó Csaba

Másfelől csökken a születések, a gyerekek száma is, ami a helyi magyar általános iskola, a Báthory István Gimnázium szempontjából is nehézségeket okoz, hiszen egyre nehezebb és nehezebb az osztályokat megtölteni gyerekekkel. Az iskola, illetve a fiatalság kapcsán Papp Zsolt László azt is elmesélte, hogy alapvetően Szilágysomlyón aktív, mondhatni pezsgő diákélet van rendezvényekkel, foglalkozásokkal, de sajnos a tavalyi év ilyen szempontból is „kártékony” volt. A településen működik egy Szederinda nevű citeracsoport, amely külföldön is ismert, van cserkészcsapat, valamint az egyházak is kiemelten foglalkoznak a gyerekekkel, illetve eddig volt néptáncoktatás, táncház is.

Galéria

Fotó: Nánó Csaba

Új polgármesterre várnak

Szilágysomlyó életében „kisebb-nagyobb bonyodalmak” is vannak, mivel a tavaly ötödször újraválasztott polgármestert, a függetlenként induló, a Nemzeti Liberális Párt által támogatott Septimiu Ţurcaşt nemrég elítélték (hivatali visszaélés miatt jogerősen három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott), így hamarosan, május végén–júniusban új választást kell hogy tartsanak. Egyelőre nem biztos, hogy a helyi RMDSZ indít saját jelöltet, vagy összefog valamelyik román párttal. Ezt a következő hetekben döntik el. Ennek kapcsán Papp Zsolt László azt is elmondta, hogy

természetesen ilyen politikai kérdések kapcsán néha kialakulnak kisebb „összefeszülések”, de alapvetően jó a helyi románság és a magyar közösség viszonya, nincsenek problémáik.

Galéria

Fotó: Nánó Csaba

A legfontosabb cél a Báthory-vár felújítása

A polgármesterváltás reményeik szerint nem lesz különösebb befolyással a helyi RMDSZ terveire, projektjeire: Papp Zsolt László hangsúlyozta, hogy mint Szilágysomlyó, illetve a körzet RMDSZ-es elnöke, és mint Szilágy megyei tanácsos is próbál tenni, lobbizni azért, hogy a helyzet ne befolyásolja negatívan a körzet vagy a település életét, pályázatait, ne legyenek „blokkolva” emiatt.

Idézet
Számomra az egyik legfontosabb cél, terv, amit a kampányomban is hangsúlyoztam, illetve amiért próbálok lobbizni, harcolni, a Báthory-vár felújítása”

– szögezte le a helyi RMDSZ elnöke.

A több mint négyszáz éves műemlék ügyét már több éve képviseli Papp Zsolt László, lengyel partnerekkel is egyeztetett a felújítás kapcsán. A polgármesteri hivatal pályázatot is benyújtott a megvalósítás érdekében, ám nem várt akadályba ütköztek:

az épület bejárata előtt volt egy két négyzetméteres terület, ami nem a település önkormányzatának, hanem a román államnak a tulajdonát képezte, így a pályázatot visszadobták.

Papp Zsolt László most többek között a Civitas Alapítvány segítségével ismét egy pályázat benyújtásán dolgozik az Európa Unió felé, melyben 14 millió eurós támogatást kérnek a vár felújítására. „A Báthory-vár Szilágysomlyó jelképe. Nem szeretnénk, hogy csak úgy elporladjon, mint sok más település műemlékei” – jelentette ki Papp Zsolt László.

Galéria

Fotó: Nánó Csaba

A politikus reméli, hogy munkájának, munkájuknak látszatja is lesz. Éppen ezért abban bízik, hogy minél hamarabb lejár a járványidőszak, és mihamarabb újra tudnak ünnepelni, együtt lenni. Nagyon sajnálja, hogy az elmúlt évben sok esemény elmaradt, ami az embereknek fontos – legyen szó majálisról, testvérvárosi látogatásokról, városnapokról. Terveik, ötleteik már most is vannak, és remélik, hogy mihamarabb minél többet meg tudnak valósítani ezek közül.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Mégsem számolják újra a polgármester-jelöltekre adott szavazatokat Besztercén

Helyt adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) fellebbezésének kedden a megyei választási iroda, így mégsem számolják újra Besztercén a polgármester-jelöltekre leadott szavazatokat.

Mégsem számolják újra a polgármester-jelöltekre adott szavazatokat Besztercén
2024. június 11., kedd

Kolozs megyében is sikert aratott az RMDSZ: megőrzött hét polgármesteri széket és növelte a tanácsosok számát

Nemcsak országos szinten, hanem Kolozs megyében is történelmi sikert értünk el, ez arányokban és abszolút számban is kifejezhető – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a választási eredmények kiértékelőjén.

Kolozs megyében is sikert aratott az RMDSZ: megőrzött hét polgármesteri széket és növelte a tanácsosok számát
2024. június 11., kedd

Két Maros megyei településen is tűz pusztított, Brassó megyében erdőtűz okozott gondot

Tűz ütött ki keddre virradó éjszaka a Maros megyei Balavásár melletti szénüzemben; mintegy 5 tonna fanszén megsemmisült.

Két Maros megyei településen is tűz pusztított, Brassó megyében erdőtűz okozott gondot
2024. június 11., kedd

Szavazategyenlőség alakult ki egy Maros megyei településen, két hét múlva ismét kiírják a polgármester-választást

Szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Maros megyei Maroskecén.

Szavazategyenlőség alakult ki egy Maros megyei településen, két hét múlva ismét kiírják a polgármester-választást
2024. június 11., kedd

Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik

Még kedden délre sem hirdették ki hivatalosan, hogy ki nyerte a polgármester-választást a Bihar megyei Székelyhídon, ahol hétfő este még úgy tűnt, hogy kilenc szavazattal Boros Dávid, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje győzött.

Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik
2024. június 11., kedd

Torockón nagy fölénnyel győzött az RMDSZ jelöltje, Deák Székely Szilárd Levente

Fehér megyében Torockón és Székelykocsárdon választottak RMDSZ-es polgármestert.

Torockón nagy fölénnyel győzött az RMDSZ jelöltje, Deák Székely Szilárd Levente
2024. június 11., kedd

Kedden is leszakad az ég Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban

Az ország több mint felére érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen és délkeleten kánikulára figyelmeztetnek.

Kedden is leszakad az ég Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban
2024. június 11., kedd

Gépkocsi utánfutójába rejtett női holttestre bukkantak Nagyváradon

Személygépkocsi-utánfutóba rejtett női holttestre bukkantak kedden reggel Nagyváradon.

Gépkocsi utánfutójába rejtett női holttestre bukkantak Nagyváradon
2024. június 11., kedd

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen; Gyilkostó üdülőtelepen és Gyergyószentmiklóson akadozott az áramellátás a rossz idő miatt.

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen
2024. június 10., hétfő

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében

Ítéletidő tombolt hétfőn este több megyében: Déván háztetőket sodort le az orkán erejű szél, Temes megyében fennakadást okoztak a vonatközlekedésben a sínekre zuhant fák.

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében