Kelemen Hunor a Krónikának: szó sincs szegregációról, nem központilag irányítottak a magyar oktatást érő támadások

Kelemen Hunor a Krónikának: szó sincs szegregációról, nem központilag irányítottak a magyar oktatást érő támadások

Kelemen Hunor: Györgyfalván például senki nem „hisztizik” a beruházások miatt

Fotó: Páva Adorján

Kelemen Hunor szerint elfogadhatatlanok a bánffyhunyadi, illetve a nagyváradi oktatási botrányban megfogalmazott szegregációs vádak. A miniszterelnök-helyettes hétfőn a Krónikának úgy fogalmazott: rettenetesen bosszantó, hogy sok év után ugyanazokkal a „hülyeségekkel, butaságokkal” kell találkozni, és ugyanazokat a problémákat kell ezerszer is megoldani. Szerinte nem központilag irányítottak az erdélyi magyar közoktatást a közelmúltban ért támadások.

Páva Adorján

2022. szeptember 05., 18:032022. szeptember 05., 18:03

2022. szeptember 05., 19:082022. szeptember 05., 19:08

A legnagyobb, legbosszantóbb probléma, hogy eltelik tíz-húsz év, és az ember azt gondolja, bizonyos dolgokon túl vagyunk már, de egyszer csak visszatér – jelentette ki a Krónika kérdésére a bánffyhunyadi, illetve a nagyváradi oktatási szegregációs vádak kapcsán Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a hétfői györgyfalvi tanévnyitó után.

Idézet
Ez nem csak ezekkel az ügyekkel kapcsolatos, hanem a nyelvhasználattal: nincs olyan iskolakezdés, hogy ne kellene osztályokért, egy-egy iskoláért harcolni valahol.

Ez megint csak azt mutatja: azért itt még sok mindennek kell változnia; azt is, hogy ezek a típusú változások lassúak és hogy mindig meg kell tudni védeni azt, amit elértünk. Sajnos még nem jutottunk el addig a normális világig, hogy ez ne legyen kérdés” – állapította meg.

Amint arról beszámoltunk, a Kolozs megyei Bánffyhunyadon a román többségű önkormányzat nem vette át ingyen a református egyháztól a magyar állam támogatásából megépített, a helyi magyar gyerekeknek szánt új óvodaépületet saját ügykezelésébe – így az nem kerülhet be a közoktatási rendszerbe –, mondván: ezt akkor teszi meg, ha román csoportokat is befogadnak. Nagyváradon szintén a református egyház ajánlott fel ingyen egy felújított épületet a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar osztályai számára, ám a helyi egyezséget ellehetetlenítette egy minisztériumi ellenőrzés.

korábban írtuk

Gyászosan kezdődött a tanév a szegregációval vádolt nagyváradi iskolában
Gyászosan kezdődött a tanév a szegregációval vádolt nagyváradi iskolában

Feketébe öltöztek a tanárok, fehér karszalagot viseltek a szülők a hétfő reggeli tanévnyitón a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskolában, tiltakozásul az ellen, hogy a szegregációs vádak miatt a diákoknak délutáni oktatásra kell áttérniük.

Két tűz között Bánffyhunyadon

Az RMDSZ elnöke mindezek kapcsán lapunknak leszögezte: az az álláspontjuk, hogy sem a bánffyhunyadi, sem a nagyváradi esetben nincs igazuk azoknak, akik szegregációt állítanak, „elfogadhatatlan”, amit mondanak. „Én a tanügyminiszterrel is beszéltem a váradi, illetve a bánffyhunyadi esetről. Két különböző dologról van szó, de végül is összecsengenek. Azért nincsen diszkrimináció, és azért nincsen szegregáció, mert van egy olyan, évekkel ezelőtt megszületett miniszteri rendelet, amely leírja, hogy mit jelent a diszkrimináció az oktatásban,

Idézet
és a második cikkelyben leírja, hogy a különálló anyanyelvi oktatási intézmények működése nem jelent, és nem is jelenthet szegregációt. Tehát ez elfogadhatatlan. Nincsen szegregációról szó”

– jelentette ki lapunknak Kelemen Hunor.

A bánffyhunyadi esetre kitérve kifejtette, ha a helyi közösség, és elsősorban az ottani Szociáldemokrata Párt nem politizálja túl a dolgokat – amit nem szabadna –, akkor nem lenne semmi baj. „Ők kaptak tiszta ingyen egy óvodaépületet. Olyan körülmények között, hogy Romániában néhány száz iskolának nincsen megfelelő infrastruktúrája, nincs véce, mosdó, más típusú feltételeket sem teljesítenek.

Idézet
Akkor itt kapnak egy tiszta új épületet: minden benne van, minden engedélye megvan, és akkor azon rugóznak, hogy oda most ki fog járni. Ahelyett, hogy örvendenének, ahelyett, hogy azt mondanák, hogy köszönjük szépen, hála Istennek, hogy gazdagította a települést”

– részletezte az RMDSZ-elnök. Jelezte: túl van politizálva az ügy. „Ott azt is látni kell, hogy politikai értelemben mi középre kerültünk a PNL és a PSD harcában. Mert az tudjuk, hogy a PSD szeretett volna alpolgármestert a városban, de mi kaptuk a tisztséget, ezt nem tudták lenyelni. Van egy ilyen háború is, de az iskola, az óvoda nem eshet áldozatául – figyelmeztetett Kelemen Hunor. – Meg fogjuk ezt is oldani, meg fogja oldani az egyház a hatóságokkal, politikai szinten erről tárgyalni fogunk, de

Idézet
az álláspontunk az, hogy meg kell köszönni ezt, és nem pedig azon vitatkozni, hogy akkor most oda magyarok vagy románok járnak. Nincs szó szegregációról, az anyanyelvi oktatásnak a megszervezése nem jelent semmiféle értelemben szegregációt.”

korábban írtuk

Bánffyhunyadi református lelkész: mindenről szó esett, csak a gyerekek érdekeiről nem
Bánffyhunyadi református lelkész: mindenről szó esett, csak a gyerekek érdekeiről nem

„Ez szomorú tapasztalat” – értékelte a bánffyhunyadi képviselő-testületnek a magyar kormány által épített óvoda ügyében hozott szerdai elutasító döntését a Krónikának Jakab Mihály Gyula bánffyhunyadi parókus lelkész.

„Buta” jelentés Nagyváradon

Lapunk felvetésére, miszerint a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola ügye akár a bánffyhunyadi esetnél is súlyosabbként értelmezhető, ugyanis a bukaresti tanügyminisztérium akadékoskodása miatt nem költözhettek a magyar osztályok, Kelemen Hunor közölte: a sajtóban korábban megjelent hírekkel ellentétben nem kellett volna miniszteri rendelet a helyi döntés megerősítésére.

Idézet
Ott nem ez a probléma: helyi feljelentésre a minisztérium kiküldött egy vizsgálóbizottságot, amely készített egy buta jelentést.

Erről a múlt szerdai kormányülés után beszéltem az oktatási miniszterrel, aki még nem ismerte a jelentést, de mondtam, nézze meg, mert mi nem fogadjuk el, hogy a jelentésben ők szegregációról írjanak, vagy a minisztériumi emberek, akiket ők kiküldtek. Az önkormányzatnak a döntése a fontos. Ezt is meg fogjuk oldani.

Idézet
Rettenetesen bosszantó, hogy sok év után ugyanazokkal a hülyeségekkel, butaságokkal kell találkozni, és ugyanazokat a problémákat kell ezerszer is megoldani”

– válaszolta a kormányfőhelyettes.

„Nem központilag irányított”

Ugyanakkor lapunk arra is kíváncsi volt, az erdélyi magyar közoktatást a közelmúltban ért támadások láttán Kelemen Hunor is osztja-e azok véleményét, akik szerint „fentebbről” irányított össztűz zúdul az anyanyelvi oktatásra. Az RMDSZ elnöke minderre úgy reagált: nem hiszi, hogy központilag irányított lenne, amit látunk. „Ez olyan, mint a régi dízelmotorok: önmagát gerjeszti, és szinte nem is tudod megállítani.

Idézet
Ha valóban lenne központi akarat, akkor egy csomó helyen gond lenne, sokkal több helyen, mint ahol probléma van. Sok gondot megoldottunk, indultak új iskolák, új tagozatok, új csoportok, és ott nincsen semmi baj. Nagyon sokszor igazából egy helyi konfliktusból, ellentétből, akár helyi nacionalizmusból indul, és utána fölfut, fölfuttatják országos szintre”

– vázolta a politikus. Szerinte a számos ellenpélda is ezt igazolja. „Több mint féltucat olyan példát tudok mondani, ami tavaly vagy idén teljesen normálisan működött, beindult, rendben van, és senki nem hisztizik. Ugye, itt vagyunk Györgyfalván: itt sem hisztizik senki, hogy akkor ide még valamit be kellene tenni, nehogy már itt a gyermekek elszegregálódjanak” – hozta fel példaként a beszélgetés helyszínét.

korábban írtuk

Újabb magyar óvodai csoport Györgyfalván – Kelemen Hunor iskolabővítést ígért és kormánytámogatást a vízgondok megoldására
Újabb magyar óvodai csoport Györgyfalván – Kelemen Hunor iskolabővítést ígért és kormánytámogatást a vízgondok megoldására

Nagy reményekkel vágtak neki az új tanévnek hétfőn a Kolozs megyei Györgyfalván, ahol már az első becsengetés előtt oktatási sikert könyvelt el a magyar többségű közösség: beindult a harmadik óvodai csoport is.

Ugyanakkor vasárnapi marossárpataki látogatását is megemlítette, ahol szintén vegyes lakosságú a település, és senkinek nincsen problémája a most megvalósított iskolabővítéssel. „Van egy csomó olyan példa, ami azt mutatja, hogy igen, rendben van, és akkor van két-három ilyen, nagyon szemet szúró, idegesítő, elfogadhatatlan butaság” – jellemezte a helyzetet Kelemen Hunor.

„Nyíltan” nincs baj a magyar óvodafejlesztéssel

Arra a kérdésünkre, hogy kormánykoalíción belül szemet szúrt-e valakinek a magyar kormány által Erdélyben megvalósított óvodaépítési és -felújítási program, kijelentette:

Idézet
nem, nyilvánosan ez így soha szóba nem került”.

„Amikor mi ezelőtt két évvel elindítottuk a román kormány bölcsődefejlesztési programját, akkor ezt mindenki támogatta, most már épülnek a bölcsődék, amelyekre szükség van, és állami költségvetésből kell megépíteni őket. A probléma mindig az, mindig azt szoktam mondani, hogy a román költségvetésből túl keveset fordított a román állam – nemcsak Erdélyben, hanem országszerte – iskolák és óvodák megépítésére és felújítására. Gyakorlatilag most, pár éve van ez a program fölfutóban – ismertette a miniszterelnök-helyettes. – Ami a hétvégén Marossárpatakon vagy Krasznán történt (új óvodát avattak – szerk. megj.), az román állami támogatásból valósult meg:

Idézet
mi ezt szorgalmazzuk, azt mondjuk, hogy a román államnak lenne ez a feladata.

Ha kapsz valamit, akkor az itt marad, az itteni embereknek, közösségeknek a javát szolgálja. Ebből soha nem volt országos politikai szinten vita, ezeket az én tapasztalatom szerint mindig helyi irigységek, helyi ellentétek, sokszor helyi román–magyar ellentétek hozzák felszínre.”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon

Az elmúlt öt nap során négy személy meghalt Arad megyében a kánikula miatt – közölték pénteken a megyei sürgősségi kórház képviselői.

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon
2024. július 19., péntek

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között

A kánikulára való tekintettel a Clubulcopiilor.ro portál górcső alá vette Románia 15 legjobb strandját, fürdőhelyét, amely a legtöbb értékelést kapta a látogatók részéről.

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között
2024. július 19., péntek

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt

A jobb közúti összeköttetés biztosítása érdekében új utat fog építeni Nagyvárad agglomerációjában a Bihar megyei önkormányzat és a megyeszékhely polgármesteri hivatala – tájékoztatott pénteken a megyei közgyűlés sajtóosztálya.

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt
2024. július 19., péntek

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték

Lopások sorozatára irányítja rá a figyelmet az Arad, Temes, Krassó-Szörány, Hunyad és részben Fehér megyében a főutakat és autópályákat kezelő Temesvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték
2024. július 19., péntek

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett

Újabb kánikulára figyelmeztető riasztásokat adtak ki pénteken a meteorológusok a Bánság, Erdély, Moldva, Dobrudzsa, a Partium, Olténia és Munténia különböző térségeire.

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett
2024. július 19., péntek

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében

Áramütés miatt meghalt csütörtök este egy távközlési vállalat egy alkalmazottja, aki az Arad megyei Aradkövi településen egy villanyoszlopon dolgozott.

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében
2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak
2024. július 18., csütörtök

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak

Több erdélyi szórványkollégiumnak ajánlják fel az idén összegyűlt búzaadományokat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program erdélyi résztvevői – közölte csütörtökön Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak