Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos

Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos

Megújultak a középületek – a nagy kultúrház az Arad megyei községben

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A Kisiratos Kürtöstől való elszakadásáról tartott népszavazás eredményét megerősítő 2004. április 7-i kormányhatározat meghozatalának 20. évfordulóján ünnepség keretében emlékeztek meg az önálló községgé válásról vasárnap a helyi kultúrotthonban. A túlnyomó többségben magyarok lakta község lakosai rendkívül elégedettek a függetlenedéssel, többek között azért, mert most mindent anyanyelvükön intézhetnek.

Pataky Lehel Zsolt

2024. április 08., 18:562024. április 08., 18:56

2024. április 08., 19:082024. április 08., 19:08

Kisiratos Arad megye egyik legfiatalabb – rendszerváltás utáni – közigazgatási egysége, hiszen 2004-ben, 36 év szünet után nyerte vissza községi rangját, addig ugyanis Kürtöshöz tartozott adminisztrációs szempontból. Az önállósodás magával vonta a látványos fejlődést: a közintézmények rendbetételét, a közművesítés megkezdését, utak és járdák aszfaltozását, a kulturális és hagyományőrző rendezvények, művésztáborok felkarolását, a szociális intézmények támogatását, a határon túli kapcsolatok bővítését. Saját rendőrőrse, gyógyszertára, orvosi és fogorvosi rendelője van Kisiratosnak,

de a legnagyobb haszna az önállósodásnak az volt, hogy a lakosok helyben intézhetik ügyes-bajos dolgaikat.

Galéria

A templom tornyában új harang lakik

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

„Addig az anyakönyvezéstől kezdve minden hivatali ügyet Kürtösön kellett elintézni, de egy regényt lehetne mesélni arról, milyen nehéz volt eljutni oda: autóbusz nem járt rendszeresen, az út borzasztóan kátyús volt – idézte fel a gyermekkora emlékeit Gulyás Judit kisiratosi lakos a vasárnap késő délutánra meghirdetett ünnepség közben. – Ott ráadásul románul folyt minden, ami főleg az időseknek jelentett és jelent gondot. De itt mindent magyarul lehet intézni, akárki, akármilyen ügyes-bajos dologgal bemegy a községházára, biztos segítenek neki. Ráadásul azóta Kisiratos olyan lett, mint egy kincsesdoboz: saját pékségünk, éttermünk, panziónk, termálstrandunk van, gyönyörű a kultúrházunk, tájház is van a faluban, egyszóval mindenki megtalálhatja a kedvére valót.”

A település önállósodásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Almási Vince, aki 2004 után 12 évig volt Kisiratos polgármestere, ám gyógykezelés miatt nem lehetett jelen az ünnepségen. A kórházi ágyról küldött üdvözletét Andó László alpolgármester olvasta fel – a volt elöljáró üzenetében a kisiratosiaknak mondott köszönetet azért a támogatásért, amit a faluért végzett munkája során kapott a helybeliektől.

Galéria

A kisiratosi citera- és néptáncoktatásnak a határon túl is híre van, az évente megtartott népzenei táborba a Kárpát-medence több településéről érkeznek résztvevők

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Mint írta: a közéleti szerepvállalásért kapott kitüntetések közül arra a legbüszkébb, hogy nyugállományba vonulása után Kisiratos díszpolgárává avatták.

„Almási Vince 16 évig volt a helyi általános iskola igazgatója, utána nyolc évig Kürtösön alpolgármester, és a munkáját négy kisiratosi képviselőtestületi tag segítette. De sokat nem tudtak elérni, mindig mostohagyereként kezeltek bennünket. Emlékszem, hogy küldtek három kamionnyi kavicsot az akkor még földes utak kövezésére, azt leborították a sárba, és az embereknek kellett lapáttal szétteríteniük. Azóta sokat változott a helyzet, ma már az utcák többsége aszfaltozott, de ezt úgy tudtuk elérni, hogy önállóak vagyunk. Ha kevés pénzzel is, de azzal mi gazdálkodunk, emellett pályázatokból próbáljuk pótolni a hiányosságokat. Vince felismerte, hogy ez a járható út, és ő volt a mozgatórugója a népszavazás megszervezésének, az önállósodás kiharcolásának. Nemcsak barátomnak, mentoromnak, hanem példaképnek is tartom” – sorolta a volt polgármester érdemeit Andó László. Az alpolgármester szavaiból kiderült: jelenleg is Kürtös árnyékában élnek, hiszen az azóta városi rangra emelt település ipari parkja és vámszabad övezete „elszippantja” a vállalkozásokat, márpedig nagybefektetőkből Kisiratoson is elkelne néhány.

A vasárnapi ünnepségen a kultúrotthont zsúfolásig megtöltő közönséget – köztük a szomszédos települések magyar elöljáróit – Korondi Erika polgármester üdvözölte. A köszönetnyilvánítások során Almási Vince mellett néhai dr. Almási Béla körorvosnak és Bognár Levente akkori alprefektusnak (utóbb aradi alpolgármesternek) a segítségét is kiemelte. „Az első nagy traumát Kisiratos 1920-ban élte meg, amikor a trianoni békeszerződéssel elcsatolták Magyarországtól, azt követően megfosztottak bennünket a nevünktől, és a Dorobanți nevet adta a falunak az új román hatalom, 1968-ban pedig az önállóságunkat is megszüntették. Ez a legnagyobb dolog, amit elérhettünk, hogy visszaszereztük a községi rangot” – mondta a második mandátumát töltő Korondi Erika.

Galéria

Korondi Erika polgármester köszöntője

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének – amúgy kisiratosi illetőségű – elnöke köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: a 20 évvel ezelőtti önállósodással a kisiratosiak a szabadságukat nyerték vissza.

„Érdemes nap mint nap elgondolkodnunk, hogy mit is jelent számunkra az önállóság, a szabadság – magyarán a sorsunk, a jövőnk, a döntések és a felelősség is a saját kezünkben van” – fogalmazott. A jubileumi ünnepséget a helyi Rónasági citera- és Gyöngyvirág néptáncegyüttesek korosztályos csoportjai, a helybéli Szalbek Vegyeskórus és Juhász Adrienn operetténekes fellépése zárta.

Galéria

Hívogató a jubileumra

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Kisiratosi helytörténet

Az egykori kelet-csanádi, ma nyugat-romániai település, Kisiratos első írásos emléke a 15. század első feléből való. Az itt talált régészeti leletek azonban azt bizonyítják, hogy Arad megye egyik legrégebbi lakott vidéke. A Krisztus előtti 4-3. századbeli bronzkori sírt tártak fel itt, és a honfoglalást követő, 10-12. századi lakott település nyomaira is bukkantak. A helynév eredete vitatott: egyesek az írás, íratás, mások az irtás szóból származtatják. Más vélemény szerint Iratos a tarka falú épületekről kapta a nevét.

A török hódoltság alatt Iratos fokozatosan elnéptelenedett. Újkori története 1818-ban kezdődött, amikor Aradtól 25 kilométerre északnyugatra telepítették újjá Kisiratos néven, megkülönböztetésül a néhány kilométerre délebbre fekvő Nagyiratostól. 1800 után a kamarai birtokokon egyre több dohánykertész-községet telepítettek le, így kerültek ide a mai kisiratosi lakosok ősei, elsősorban Szeged környékéről, de Nógrád megyéből is. A lakosság ma is őrzi a „szögedies” nyelvjárást.

Galéria

A községháza falán emléktábla hirdeti az önállósodás jeles dátumát

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

1835. október 18-án szentelték fel a település első templomát, a központban magasló jelenlegi templom 1880-ban készült el, és a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel 1881-ben. Búcsúünnepe szeptember 14-re esik. Nagyharangja a híres aradi ágyú- és harangöntő mester, Hönig Frigyes műhelyében készült, de tavaly megrepedt, és közadakozásból, illetve román állami támogatásból újat önttettek az innsbrucki Grassmayr harangöntő műhelyben. A négymázsás új harangot 2023. október 8-án, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén szentelték fel, és néhány nappal karácsony előtt szólalt meg először: december 20. óta szólítja imára a híveket reggel, délben és este.

Kisiratos lakossága a 2021-es (de 2022-ben lebonyolított) népszámlálás szerint 1509 fő, az ismert nemzetiségűek 83,5 százaléka (1213 személy) magyarnak vallotta magát a cenzuson.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti

Az RMDSZ felelősséget vállal az erdélyi magyar közösségért, építeni akarja a szülőföldet, és hallatni az erdélyi magyarok hangját Brüsszelben – hangoztatta Kelemen Hunor csütörtökön Székelyudvarhelyen, a szövetség székelyföldi kampányrendezvényén.

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti
2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól
2024. május 09., csütörtök

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)

Immár aszfaltos úton kvadozó gyerekek motorbőgetése próbálja néha „túlkiabálni” a Reményik Sándor által bő egy évszázaddal ezelőtt versbe öntött vadvizek zúgását a ma is festői szépségű Radnaborbereken.

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)
2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében