Humorral mutatnak görbe tükröt a társadalomnak – Egyre népszerűbb a Pittyes 2-es és Gyufa kézdivásárhelyi humorista trió

Kiss Judit 2020. december 31., 16:16

Társadalmunk elé tart görbe tükröt a kézdivásárhelyi Pittyes 2-es és Gyufa humorista trió, amely egyre népszerűbbnek bizonyul a világhálón. Az egyedi stílusú csapat a székely humort, észjárást helyezi jelenetei középpontjába, de olyan témákra is reflektál, mint az erdőirtás, a politikusok korruptsága, a társadalom érzéketlensége. Duduly Vendellel, Hengán Istvánnal és Postolică Adriánnal beszélgettünk.

Humorral mutatnak görbe tükröt a társadalomnak – Egyre népszerűbb a Pittyes 2-es és Gyufa kézdivásárhelyi humorista trió
galéria
A „semmiből indultak”. Pittyes 2-es és Gyufa: Postolică Adrián, Hengán István és Duduly Vendel Fotó: Pittyes 2-es és Gyufa

Nemcsak nevettet és a székely humort, észjárást, szókincset állítja reflektorfénybe a kézdivásárhelyi Pittyes 2-es és Gyufa humorista trió, de a társadalom fonákságai elé is egyfajta görbe tükröt kíván tartani videóival, amelyek egyre népszerűbbek a világhálón. Bár a járványhelyzet jelenleg megakadályozza őket abban, hogy élő fellépéseken szórakoztassák a közönséget, egyre többen kedvelik a humorukat, sztorijaikat, ironikus, olykor abszurd videóikat az online térben – nemcsak a Székelyföldön, Erdélyben, sőt Magyarországon is.

A járvány előtt számos székelyföldi településen léptek színpadra, a közösségi oldalon követőik száma immár lassan 140 ezerre rúg.

A Duduly Vendel, Hengán István és Postolică Adrián alkotta trió bevallottan arra törekszik, hogy amit létrehoz, egyéni, semmi máshoz nem hasonlítható legyen, és bár társadalomkritikusak, de senkit ne bántsanak.

Külföldről hazatért humoristák

„Követőink száma hatalmas ahhoz képest, hogy a semmiből indultunk, és soha nem vettünk részt híres rendezvényen, tévéműsorban, ami könnyen hírnévhez juttathat.

Minket is meglep néha, mennyi ember megismert minket. Nem a hírnévszerzés hajtott, hanem az, hogy szórakoztassuk magunkat és ismerőseinket azokkal a szituációkkal, amelyekkel a való életben találkozunk naponta”

– mondja Postolică Adrián.

A fociedzőként dolgozó fiatalember édesanyja székely, édesapja román. „A román nyelvet is úgy használom, hogy nem vevődik észre a magyar anyanyelvem. Így nőttem fel, édesanyámmal magyarul, édesapámmal mindig románul beszélünk a családban” – mondja Adrián, aki a trió másik két tagjához hasonlóan külföldön dolgozott az elmúlt években. Nemrég tértek haza a Székelyföldre, hogy fellépéseket, koncerteket tartsanak a Pittyes 2-essel, ennek sajnos gátat szabott a járványhelyzet. „Fél éve hagytam abba a németországi kamionozást, jelenleg Kézdivásárhelyen vezetek egy gyerekcsoportot, illetve másodedzőként tevékenykedem a felnőtt harmadik ligás futballcsapatnál” – mondja Adrián.

Az egészségügyi asszisztensi végzettséggel rendelkező Duduly Vendel hatévnyi külföldi munka után – Angliában betegápolóként, otthoni beteggondozásban tevékenykedett – a kézdivásárhelyi mentőszolgálatnál dolgozik.

Azt látom, hogy betegek, rászorulók esetében óriási a szerepe a biztatásnak, derűlátásnak, a humornak. A humor nélkülözhetetlen az életünkben, és akárcsak a biztatás, bármilyen élethelyzetben segíthet. Mentősként is azt tapasztalom, hogy ha nem kétségbeesetten, hanem megnyugtatóan reagálok, az javára válik a betegnek”

– vallja Duduly Vendel. Hengán István szintén külföldön dolgozott: szállodai gondnokként, targoncásként, takarítóként. Pár hónapja ő is hazatért Kézdivásárhelyre és környékére, otthon próbálnak boldogulni a feleségével, de mint mondja, ez jelenleg nehézkes. „A járvány nagyon betette az ajtót a triónknak, rengeteg fellépésünk elmaradt, és azt se tudni, mikor léphetünk újra színpadra. Javarészt ezért jöttünk haza, mert sok helyre hívtak itthon, sőt Magyarországra is” – mondta Hengán István.

A kezdetekről szólva elmondták, a humorista csapat neve eredetileg Pittyes2es volt, Hengán István és Postolică Adrián működtette.

Hengán István nagytatájának Pittyes Feri bácsi volt a beceneve, onnan jött az ötlet, hogy legyen ez a nevünk, aztán 2012-ben, amikor Gyufa – Duduly Vendel – csatlakozott, hozzáadódott ő is. Így született a név”

– mondja Adrián. Duduly Vendel felidézte, szülőfalujában, a háromszéki Torján a helyi színjátszó csoport tagjaként figyelt fel rá a duó, és egyik fellépése után, amikor öregembert alakított, azonnal meghívták, csatlakozzon hozzájuk.

Az őszinteség fogja meg az embereket

Kérdésünkre, mi lehet a titka a népszerűségüknek, Duduly Vendel azt mondta: az, hogy szívükből csinálják, amit csinálnak. „Azt hiszem, az is, hogy nem erőltetettek a produkcióink, nem betanult szövegeken alapulnak. Viccesen, de kimondjuk az aktuális kérdésekről a véleményünket” – fejtette ki. Hasonlóképpen gondolja Postolică Adrián is, aki szerint

egyszerű székely őszinteségük fogja meg az embereket, akik azonosulni tudnak azzal a nézőponttal, amelyből ők a világot látják.

Mint mondják, Magyarországon azt követően kezdett növekedni rajongótáboruk, miután ez év elején Schobert „Subler” Norbertnek a nőkre tett megalázó, nagy port kavaró kijelentésére készítettek válaszul videót. Pittyesék videóinak humora, iróniája olyan témákra is reflektál, mint az erdőirtás, a politikusok korruptsága, a társadalom érzéketlensége – mozgássérültek számára fenntartott parkolók gátlástalan elfoglalása.

Itt élünk ebben a társadalomban, halljuk, tudjuk, látjuk, milyen a rendszer, ennek próbálunk görbe tükröt tartani. Rámutatunk humorral, hol vannak a nagy problémák. Biztos, hogy nem fogjuk tudni az embereket megváltoztatni, de megpróbáljuk a viccen keresztül megérinteni”

– mondja Adrián. Arról is beszélt, hogy amikor idegenek megállítják, fotózkodnak velük, és büszkén mondogatják, mennyit nézik a videóikat, akkor azt érzi: ezeket az embereket képviseli. Hengán István úgy fogalmazott, mindenképp azt szerették volna, hogy egyedi legyen, amit csinálnak, ne hasonlítson a stílusuk más humoristákéhoz, nem szeretnének senkit utánozni, saját poénokra törekszenek. „Próbáljuk megmutatni az embereknek, mi mindent nem vesznek észre a mindennapi életben: hogy mennyire nevetségesek, törtetőek, türelmetlenek vagyunk olykor mindannyian.

Amikor rámutatunk az elöljárók korruptságára, kétélű, mert sokan magukra veszik, és persze ennek is meglehet a hátránya”– mondta Hengán István.

Mindenkit kifi guráznak. Pillanatkép a humorista trió Székelyek a liftben című jelenetéből Fotó: Pittyes 2-es és Gyufa

Gerebenes Karcsi és a többiek

A trió olyan fiktív figurákat jelenít meg, mint Gerebenes Karcsi, Prézli Levente, Hólyag Bandi polgármesterek, de felbukkannak névtelen alakok, mint a ripakodó öregember a fiaival, a nő által „megerőszakolt” fiú, a más Porschéjával büszkélkedni akaró fiatalember, az erdőirtást megakadályozni szándékozó falusi elöljáró, a vírusteszteket kezelő, szállító székelyek stb.

Mindhárman egybehangzóan állítják,

videóik nagyrészt improvizációként készülnek.

„Összeülünk, megbeszéljük, mi legyen a téma, az aktuális hírekre oda szoktunk figyelni. Általában egyszer vesszük fel a videókat, persze sokszor elkacagjuk magunkat, azokat a részeket újra kell venni” – mondta Duduly Vendel.

Adrián úgy fogalmazott, a karakterek véletlenül születnek. „Láthatják a profi színészek, hogy nagyok a színészi hiányosságaink. De talán ettől jó, természetes az egész.

A forgatókönyv nincs előre megírva, szóban írjuk körül, hogy jó lenne, ha erről vagy arról is szó esne. Sokat szoktunk mi is kacagni a felvételek készítésekor”

– mondja Adrián. Hozzátette, a koncerteken, fellépéseken olyan jeleneteket adnak elő, amelyeknek megvan a „csontváza”, és azt felépítik helyben.

Az általa megformált karakterek kapcsán Duduly Vendel azt mondta, szeret a kicsit civakodó, ripakodó, elégedetlen, de mégis igazságos figura bőrébe bújni. „Ez a személyiségem része: szeretem viccesen, piszkálódva kimondani a véleményem úgy, hogy ne bántsak ezzel senkit. A ripakodó figura alakját sok általam ismert székely emberből gyúrtam össze. Egyébként az idősebb és fiatalabb generáció közti szakadékra is felhívja a figyelmet, arra, hogy a mai fiatalok közül sokan vannak, akik nem tudják megkülönböztetni az ásót a lapáttól, és hogy minderre hogy reagálnak az idősebbek” – magyarázza Duduly Vendel.

Hengán István a mamlasz, buta figura alakítását szereti leginkább. „Próba közben derül ki, hogy kinek milyen karakter áll jól. A korrupt elöljáró, akit alakítottam, szintén buta kicsit: van, hogy bele tud szólni a történetbe, van, hogy nem” – mondja Hengán István. Postolică Adrián a videókban többször is ironikusan, karikírozva emlegeti a „pozitív gondolkodásra” ösztönző, tömegfogyasztásra szánt irányzatokat.

Túl sok az agymosás. Egyre kevesebben beszélünk igazi értékekről, igazi dolgokról, azokról, amelyek valóban számítanak. Nem tartom helyénvalónak, hogy valaki megmondja, hogyan gondolkozzunk. Nem vagyunk egyformák, nem vagyunk robotok”

– mondja Adrián. Hozzáteszi, visszatetsző, hogy vannak, akik megmondják: „kövesd a céljaid, az álmaid, mert az a jó”, vagy „emeld fel a fejed bármilyen helyzetben”. „Ahelyett, hogy azt tanítanák, néha le kell állni, élvezni a pillanatot, a jelent, sokan azt üzenik a mai világban: hajts, menj, törj, zúzz szét mindent ezek eléréséhez. Én úgy gondolom, lehajtott fejjel kellene járjunk, meg kellene tanulnunk az alázatot, meg kellene látni a földön fekvő, fogyatékkal élőt, aki kéreget, a szegény embert, aki virágot árul az utcán. Hálát kellene adnunk Istennek, hogy egészségesek vagyunk, és elégedettek kellene lennünk azzal, amink van” – fogalmazott.

A székely beszéd és észjárás varázsa

Pittyesék nagyon várják már, hogy élőben is érezzék a közönség jelenlétét, szeretetét. Reménykednek, hogy a triót nem felejtik el a rendezvényszervezők, és majd meghívják őket. „Tervünk az, hogy bejárjuk egész Erdélyt, sőt Magyarországon is szeretnénk fellépni. Addig szeretnénk csinálni ezt az egészet, amíg csak élünk. És azt is szeretnénk, hogy barátok maradjunk” – fogalmazott Adrián.

A magyarországi közönség is kedveli a humorukat annak ellenére, hogy természetesen sokan vannak, akik nem értik pontosan a székely szókincs egyes elemeit vagy magát a székely észjárást.

„Vannak, akik a székely beszédet szeretik hallani annak ellenére, hogy a szókincset sokszor nem is értik. A visszajelzések azt mutatják, hogy a magyarországi közönség eleve kedveli, értékeli bennünk, hogy mindent eljátszunk, hogy »a székelynek nincs lehetetlen«” – mondta Hengán István. Úgy fogalmazott, a humorista trió élőben történő fellépése most „halott biznisznek” számít, akárcsak az esküvőszervezés, de szerencsére felkérik rádiós, videós reklámok készítésére, és a közönség ezeket is szereti.

„Arra is odafigyelünk, hogy a tevékenységünk nagy része ne a reklámokról szóljon, és arra is, hogy ne legyen túl sok belőlünk, mert az sem jó, egy idő után unalmas lesz” – így Hengán István. Adrián szerint szeretnék meghódítani a magyarországi közönséget is, jók a visszajelzések, hiszen az anyaországiak nyitottak a székely humorra; ezért remélik, hogy majd sok helyre eljutnak. „Beszéltük Gyufával, mennyire érdekes, hogy tulajdonképpen nem játsszuk meg magunkat, nem kell bohócot csinálnunk magunkból, de a kanyargós észjárásunk, az, ahogyan a világot látjuk, és ahogy előadunk egy történetet, tetszik az embereknek” – közölte Postolică Adrián.

Egyébként a székely humort a korábbi években a szintén kézdivásárhelyi gyökerű Open Stage is képviselte, jelenleg szintén népszerű humorista csapat a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék – utóbbiak együtt is működnek időnként Pittyesékkel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport