Gyűlöletkeltés, diszkrimináció: kivizsgálják Tîrnoveanuék úzvölgyi „mongolozását”

Gyűlöletkeltés, diszkrimináció: kivizsgálják Tîrnoveanuék úzvölgyi „mongolozását”

„Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” – olvasható a felszólítás az Úzvölgyében felmutatott molinón

Fotó: Pinti Attila

Gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás miatt bűnvádi eljárás folyik a nacionalista román szervezetek által az úzvölgyi katonai temetőben októberben rendezett megemlékezéssel összefüggésben, amelyen Mongóliába küldték a magyarokat – tudta meg a Krónika a Hargita megyei rendőr-főkapitányságtól. Ez már a sokadik eljárás a temetődúlásban és a magyarok elleni hergelésben élen járó Mihai Tîrnoveanuékkal szemben, akiknek a nevére korábban rongálás és sírgyalázás miatt is bűnvádi dossziét nyitott a nyomozó hatóság. A Calea Neamului vezetője szerint a magyar kormány politikai nyomást gyakorol a román hatóságokra a felelősségre vonásuk érdekében.

Rostás Szabolcs

2023. november 02., 09:472023. november 02., 09:47

Bűnvádi eljárást indított a Hargita megyei rendőr-főkapitányság az úzvölgyi katonatemetőben október 22-én rendezett megemlékezés kapcsán, mégpedig az ott történt durva magyarellenes kirohanások miatt. Mint arról beszámoltunk, a Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Frăția Ortodoxă) nacionalista szervezetek a román hadsereg napja (október 25.) alkalmából felvonulást szerveztek a Bákó és Hargita megye határában fekvő sírkertben. Mihai Târnoveanuék arra hivatkozva rendeztek naggyűlést, hogy szerintük „a magyar politikai szervezetek óriási nyomást gyakorolnak” a hatóságokra az általuk felállított újabb keresztek eltávolítása érdekében.

A résztvevők kifeszítettek egy „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” feliratú molinót is, amelyen azt is írták: „Magyarország nincs Európa térképén”.

Továbbá egy összefüggéstelen, helytelen román szöveg is szerepelt rajta, mely magyarul így értelmezhető: „A barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben. Ezt követően a mongol-magyarok családjaikat is idehozták”.

A nyíltan magyarellenes esemény után lapunk írásban fordult a rendőrséghez és a csendőrséghez, azt tudakolva, tapasztaltak-e törvénytelenséget a román szervezetek rendezvényén, és ha igen, milyen intézkedéseket foganatosítottak, esetleg kiszabtak-e büntetést. A csendőrségtől még nem kaptunk választ, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság ugyanakkor a Krónikával közölte, hogy gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás miatt bűnvádi eljárás indítottak az úzvölgyi sírkertben októberben tartott megemlékezéssel összefüggésben. A Maria Plumbu rendőrügynök, szóvivő által jegyzett válasz szerint a bűnvádi eljárást az ügyészség munkatársa rendeli el, és a megyei rendőr-főkapitányság által kijelölt rendőrök folytatják le.

Galéria

Megemlékezés október 22-én a sírkertben illegálisan elhelyezett fakereszteknél

Fotó: Pinti Attila

Az eljárás az illetékes ügyész irányításával zajlik.

Egyébként a román büntető törvénykönyv (Btk.) 369. cikkelye kimondja, hogy hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható, aki nyilvánosan, bármilyen eszközzel erőszakra, gyűlöletre vagy diszkriminációra buzdít egy bizonyos csoport vagy személy ellen azért, mert faji, nemzetiségi, etnikai, nyelvi, vallási, szexuális irányultság, politikai álláspont, életkor, nem fertőző krónikus betegség vagy társadalmi származás alapján egy bizonyos csoporthoz tartozik.

korábban írtuk

Kelemen Hunor a magyarokat Mongóliába küldő román nacionalisták megbüntetését követeli
Kelemen Hunor a magyarokat Mongóliába küldő román nacionalisták megbüntetését követeli

Kelemen Hunor szerint nagyon határozottan fel kell lépniük a román állami intézményeknek ama szélsőségesen nacionalista román szervezetekkel szemben, amelyeknek a tagjai a hétvégén nyíltan magyarellenes összejövetelt rendeztek az úzvölgyi temetőben.

A román nacionalista szervezetek másfél héttel ezelőtti magyarellenes hőzöngése nyomán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök határozott fellépést sürgetett a hatóságok és az állami intézmények részéről. A hatósági számonkérés elmaradása kapcsán kifejtette, két konklúziója lehet ezzel kapcsolatosan: vagy az, hogy az állami intézmények gyengék, vagy cinkosok ebben a történetben. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben a magyar közösséget visszaküldik Ázsiába, a román politikában meghatározó szerepet játszó vezetők nem ítélik el a történteket.

Az úzvölgyi incidens után két nappal a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egyeztetett Románia budapesti nagykövetével, aki a tárca tájékoztatása szerint fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben.

„A román szélsőségesek magatartása és tettei a civilizációs normákkal összeegyeztethetetlenek, Magyarország számára pedig elfogadhatatlan, hogy a román hatóságok csak passzív szemlélői ezeknek a kegyeletsértő eseményeknek annak ellenére, hogy nyáron született egy jogerős bírósági ítélet, amely alapján el kellett távolítani az illegálisan elhelyezett betonkereszteket” – közölte Magyar Levente államtitkár.

Mihai Tîrnoveanu egyébként minderre reagálva a napokban felháborítónak nevezte, hogy a budapesti román nagykövet fellépést ígért az úzvölgyi temetőben történtek kapcsán, reményének adva hangot, miszerint az erről szóló híradások „félrefordításon” alapulnak. A szélsőségesen nacionalista Nemzet Útja vezetője közösségi oldalán posztolt videójában azzal vádolja a magyar kormányt, hogy „politikai nyomást gyakorol” a román hatóságokra a román nacionalisták felelősségre vonása, továbbá az általuk Úzvölgyében elhelyezett fakeresztek eltávolítása érdekében.

korábban írtuk

A budapesti román nagykövettel egyeztetett az úzvölgyi katonatemető ügyében a magyar külügyi tárca államtitkára
A budapesti román nagykövettel egyeztetett az úzvölgyi katonatemető ügyében a magyar külügyi tárca államtitkára

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára egyeztetett az úzvölgyi katonatemető ügyében a budapesti román nagykövettel, aki fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben.

„Sátánisták, hagyjátok békén a kereszteket! Mi a bajotok velük? Ha valaki rá meri tenni a kezét a 150 fakeresztre, visszatesszük mindegyiket, ezt garantálom! Ma ledöntik, újakat csinálunk, és a helyükre tesszük mindet. Tüntetünk Csíkszeredában, Csíkszentmártonban, hogy szokjanak hozzá a magyarok a román zászlóhoz, amit elloptak a temetőből” – hangoztatta Tîrnoveanu a videóüzenetben. Itt arra utalt, hogy híveivel október 22-én román trikolórt vontak fel a temetőben arra a zászlórúdra, amelyen korábban magyar zászló lobogott. A történtek kapcsán Birtalan Sándor csíkszentmártoni polgármester a Székelyhonnak elmondta, el fogják távolítani a román trikolórt, hiszen egy augusztusi megemlékezést követően a magyart is azért vonták le, mert a helyi önkormányzat által elfogadott temetőszabályzat értelmében a rúdon csak a megemlékezések, ünnepségek ideje alatt lobog a zászló, állandó jelleggel nem.

Tîrnoveanuék ellen amúgy nem először indul eljárás az úzvölgyi randalírozás miatt.

Idén júliusban ugyancsak a Hargita megyei rendőr-főkapitányságtól kikért adatok alapján hozta nyilvánosságra a Krónika, hogy rongálás és sírgyalázás gyanújával bűnvádi eljárást folytat a csíkszeredai bírósági ügyészség a Nemzet Útja tagjai által július 8-án az úzvölgyi katonatemetőben végrehajtott keresztállítás miatt. A Calea Neamului román szervezet hívei akkor 150 fakeresztet állítottak fel a Hargita és Bákó megye határán fekvő sírkertben a június 29-én eltávolított – korábban szintén Tîrnoveanuék által odaplántált – betonkeresztek helyébe. Az ügyészségi eljárás eredményéről egyelőre nincs információ.

korábban írtuk

Sírgyalázás miatt bűnvádi eljárás folyik az úzvölgyi keresztállítás ügyében
Sírgyalázás miatt bűnvádi eljárás folyik az úzvölgyi keresztállítás ügyében

Rongálás és sírgyalázás gyanújával bűnvádi eljárást folytat a csíkszeredai bírósági ügyészség a Calea Neamului nacionalista román szervezet tagjai által július 8-án az úzvölgyi katonatemetőben végrehajtott keresztállítás miatt – értesült a Krónika.

korábban írtuk

Mongolozó idióták
Mongolozó idióták

A magyar közösségnek nincs helye Erdélyben, mivel Mongóliából érkezett, ezért javallott visszatérnie oda – ezt tudhattuk meg az elmúlt napokban egy készséges román „történészek” által tartott gyorstalpaló „történelemórából”.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 09., vasárnap

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok

Az RMDSZ vezető politikusai szavazatuk leadását követően a választáson való részvételre buzdították az erdélyi magyar szavazókat.

„Folytonosság, haladás, erős hang”: szavazásra buzdítják az erdélyi magyarokat a politikusok
2024. június 09., vasárnap

Kelemen Hunor: „arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában, magas részvételre számítunk”

Arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában és erőnk a helyi közösségekben – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor: „arra szavaztam, hogy legyen erős hangunk Európában, magas részvételre számítunk”
2024. június 09., vasárnap

A Nyugat is megirigyelhetné a kolozsvári Keleti parkot, ha végre megvalósul az ország legmodernebb zöldövezete

A kormány 10 millió eurót biztosít a kolozsvári Keleti park építésének elkezdésére, a kincses város ugyanennyivel száll be, hogy 10 hektáros területen végre nekifogjanak a Románia legmodernebb, biodiverzitást megőrző városi zöldövezete megvalósításának.

A Nyugat is megirigyelhetné a kolozsvári Keleti parkot, ha végre megvalósul az ország legmodernebb zöldövezete
2024. június 08., szombat

Szinaja helyett Szászhermány: a Barcaságot ajánlja a turistáknak a román sajtó

A Prahova-völgyi üdülőhelyek zsúfoltságát elkerülendő a román Business Magazin a Brassó környéki településeket, Barcaság térségét ajánlja az országot felfedezni vágyó turistáknak.

Szinaja helyett Szászhermány: a Barcaságot ajánlja a turistáknak a román sajtó
2024. június 08., szombat

Szavazásra buzdító három férfi pénzt osztogatott a dél-erdélyi Brádon, a rendőrség bekísérte őket

Pénzt osztogatott borítékban három férfi a dél-erdélyi Brádon, hogy meggyőzze a helyieket, hogy az egyik párt jelöltjeire szavazzanak. A szokatlan ,,kampánynak” rendőrök vetettek véget, a gyanúsítottakat kihallgatták.

Szavazásra buzdító három férfi pénzt osztogatott a dél-erdélyi Brádon, a rendőrség bekísérte őket
2024. június 08., szombat

A népi kultúra magyar szigete a Tornyai Tájház

A hajdani alföldi magyar paraszti életre emlékeztető üde színfolt Arad megyében, de talán a Partium és a Bánság egész határán a Tornyai Tájház. Suttyák András és Tóth Piroska nyugdíjas éveik kezdetén találták meg új hivatásukat: a hagyományőrzést.

A népi kultúra magyar szigete a Tornyai Tájház
2024. június 08., szombat

Bankautomatánál talált pénzt vágott zsebre egy zilahi férfi, eljárást indítottak ellene

Egy zilahi férfi 1500 lejt talált egy bankautomatánál, és ahelyett, hogy erről értesítette volna a bankot, zsebre vágta. A nyomozóhatóság bűnügyi eljárást indított ellene.

Bankautomatánál talált pénzt vágott zsebre egy zilahi férfi, eljárást indítottak ellene
2024. június 08., szombat

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon

A választások napján, június 9-én a román-magyar határon tíz ideiglenes átkelőhelyet nyit meg a magyar és a román határrendészet.

Tíz ideiglenes határátkelőhelyet nyitnak meg vasárnap a román-magyar határszakaszon
2024. június 08., szombat

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit a Bihar megyei Érmihályfalván.

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit
2024. június 07., péntek

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani

Senki ne maradjon távol az urnáktól vasárnap a romániai helyhatósági és EP-választásokon, és akkor urnazáráskor az RMDSZ elmondhatja, hogy jól szerepelt – hangsúlyozta Kelemen Hunor pénteken Csíkszeredában.

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani