Erdélyben is megosztó a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye

Szucher Ervin 2020. szeptember 16., 14:02

Megosztja a magyarországi társadalmat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló vita, amely kapcsán az erdélyi akadémikus közegekben sincs egyetértés. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egyetért az SZFE függetlenségéért aggódók nézeteivel, akárcsak a BBTE Színház és Film Karának oktatói. A Sapientia képviselői ugyanakkor az alapítványi működtetés előnyeit hangsúlyozták a Krónikának.

Erdélyben is megosztó a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye
galéria
„El a kezekkel!” Tüntetők az SZFE budapesti épületénél Fotó: MTI/Mónus Márton

Többnyire az intézményvezető oktatók által rokonszenvezett politikai irányvonalak szerint alakul Erdély három jelentős egyetemének álláspontja az anyaországi Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül egyre dagadó vita kapcsán.

Míg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elsőként adott hangot aggodalmának a Budapesten történtek miatt, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetősége nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy az Orbán-kormány alapítványi kézbe utalta a felsőoktatási intézmény működtetését.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem vezetősége kivár a hivatalos álláspont megfogalmazásával, egyelőre csak a Színház és Film Kar oktatói kívánták egyértelműsíteni, hogy ők támogatják az intézkedést ellenző magyarországi kollégáik követeléseit.

Mint ismeretes, az úgynevezett SZFE-ügy azok után bontakozott ki, hogy a budapesti egyetemet az Orbán Viktor vezette kabinet állami fenntartásból szeptember elsejei hatállyal alapítványi fenntartásba utalta. A döntéshozók igyekeztek egyértelműsíteni, a státusváltás nem jelenti azt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek a továbbiakban ne lenne hozzáférése a közpénzekhez.

Az intézkedésben, és különösképpen a kuratórium kijelölésében viszont az ellenzék az egyetemi autonómia megsértését látja.

A döntés ellenzőit leginkább az dühítette fel, hogy a kormány a grémium élére a balliberális politikát sűrűn bíráló Vidnyánszky Attila rendezőt, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját állította. Hiába nyilatkozta azt a kárpátaljai származású, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész, hogy építkezési, és nem rombolási szándékkal áll munkába, ezzel nem győzte meg ellenzőit. A Kossuth Rádiónak elmondta, tisztában volt azzal, hogy az átalakítás nem fog egyszerűen menni, sokan fognak tiltakozni, és lesznek támadások, de „ilyen szintű gyűlöletre, nyílt fenyegetésre” nem számított.

„Nem hittem, hogy idáig jut a szakma. A színész- és rendező-, illetve filmesképzéshez már a rendszerváltáskor hozzá kellett volna nyúlni. A dolog mindig ideológiai alapon történt, a főiskola nagyon fontos intézménye volt a kommunista rezsimnek is” – fogalmazott Vidnyánszky.

A hallgatói csoport egy része a SZFE épületének elfoglalásával fejezte ki tiltakozását.

Az elbarikádozott tüntetők – akikhez számos szakmabeli, illetve civil csatlakozott – a kormány intézkedéseinek visszavonását követelik. A budapesti események nemcsak a magyar társadalmat, hanem a romániai magyar akadémiai közeget is megosztják.

Elsőként a marosvásárhelyi egyetem lépett

Erdélyben elsőként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem reagált, amelynek közleménye szerint mind a magyar, mind a román kar oktatói „aggodalommal követik a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult válságos helyzetet”. A román nemzetiségű rektor, magyar helyettese és a két dékán szerint az átszervezéssel súlyos veszteség érte a magyar színházművészeti oktatást azáltal, hogy több jeles művész tanár, a színházművészeti műhelyek meghatározó személyiségei úgy érezték, hogy nem tudják tovább folytatni eredményes oktatói munkásságukat. Közülük többen is vendégtanárként, meghívottként a vásárhelyi egyetemen is oktattak, néhányan pedig, munkásságuk elismeréseként, doctor honoris causa oklevélben részesültek.

„Mi a magyar nyelvű oktatás, az egyetemi autonómia és az oktatói szabadság elkötelezett hívei vagyunk. Szerintünk ezeket a fogalmakat nem szabad semmiképpen sem elszakítani egymástól. Kitartó munkával elértük, hogy az egyetemi autonómia intézményeként önálló művészeti karokként működjünk a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Ezen a téren is hathatós szakmai támogatást kaptunk a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, többek között a doktori képzés és a doktori iskola megszervezése terén.

Mindezért értelmezhetetlennek tűnik számunkra, hogy a kinevezett kuratórium első lépései az egyetemi autonómia és az oktatói szabadság korlátozását helyezték kilátásba”

– olvasható a Sorin Crișan rektor, helyettese, Balási András, valamint Oana Leahu és Kós Anna dékánok által aláírt levélben.

A Babeș–Bolyai csúcsvezetése még kivár

A legtöbb romániai magyar diákot tömörítő kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) még nem alakította ki a maga hivatalos álláspontját a budapesti intézményben történtekkel kapcsolatosan. Viszont a Színház és Film Kar, illetve oktatói egyértelműsíteni kívánták, hogy támogatják magyarországi kollégáik követeléseit. „Most intézményesen is szolidaritásunkat fejezzük ki az egyetemüket védő hallgatókkal és oktatókkal, akik nem fogadják el az őket ért jogsértést, és készek a tiltakozásra.

Megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy egyetem minőségét mindenféle felmérés vagy kutatás hiányában kérdőjelezzék meg, és alapvető döntési jogokat vonjanak meg az intézmény vezetőitől”

– írják. A kolozsvári diákok és oktatók az egyetemfoglalás kérdésére is kitérnek. Szerintük ebben a helyzetben ez a legjobb döntés, amelyet anyaországi társaik hozhattak.

Sapientia: nem kell tartani az alapítványi formától

Azáltal, hogy a Sapientia alapítványi felsőoktatási intézményként működik, az eltelt két évtized alatt soha nem csorbult az egyetem autonómiája – véli eközben Dávid László és Tonk Márton. A Krónika által megszólaltatott rektor és kollégája, a kolozsvári kar dékánja leszögezte: az Erdélyi Magyar Tudományegyetem megálmodói eredetileg nem alapítványi egyetemet szerettek volna létrehozni, de a romániai politikai körülmények ebbe az irányba terelték.

„Nem titok, hogy mi sem akartunk alapítványi egyetemként működni, de húsz évvel ezelőtt, amikor a román hatóságok egyértelművé tették, hogy nem járulnak hozzá egy erdélyi magyar állami egyetem létrehozásához, lényegében ránk kényszerítették ezt a státust. A Sapientia Alapítvány tartja fenn az intézményt, és a kuratóriuma az, amely periodikusan megvizsgálja, hol tartunk a megvalósításainkkal és célkitűzéseinkkel. A grémium nemcsak az anyagi beruházásokat követi, oktatással kapcsolatos elvárásokat is megfogalmaz.

A húszéves együttműködés tapasztalata alapján nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy alapítványi egyetemként is lehet minőséget biztosítani”

– hangsúlyozta lapunknak Dávid László.

A rektor nem tagadta, hogy az elmúlt két évtized során voltak nézetkülönbségek az alapítvány kuratóriuma és az egyetem vezetőség között, de őszinte, becsületes, észérvekre alapozott tárgyalások által mindig sikerült közös nevezőre jutni. Éppen ezért úgy látja,

a jelenlegi szervezési forma is képes önállóságot biztosítani az egyetemnek.

Dávid emlékeztetett, hogy teljesen demokratikus módon a Sapientia maga választja meg a vezetőit, a kuratórium nem szól bele a személyeket illető döntésekbe. A Marosvásárhelyen élő rektornak egyetlen hiányérzete van: azt sajnálja a leginkább, hogy – a nyugati alapítványi egyetemektől eltérően – a Sapientia nem rendelkezik olyan vagyonnal, amely lehetővé tenné az oktatási intézmény hosszú távú fenntartását, és ami még nagyobb függetlenséget biztosítana.

Tonk Márton is úgy véli, a kuratóriumi modellnek jó szervezettség mellett előnyei is vannak, különösképpen, ha a testület nem lépi túl a hatáskörét.

Egyetemünk esetében a kuratórium dolga az, hogy foglalkozzon az anyagi háttér megteremtésével. Így mi, oktatók sokkal több időt és energiát tudunk fordítani a tanításra, kutatásra, egyszóval a szakmai feladataink végzésére”

– hangsúlyozta a dékán.

Arra a kérdésünkre, hogy a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott egyetem vezetői ebben a rendkívül kényes témakörben egyáltalán képviselhetnek-e más álláspontot, Dávid László leszögezte: az elmúlt két évtized alatt a Sapientia oktatói és diákjai számos kérdésben kifejthették a véleményüket, amiért utólag soha semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem érte őket.

A Sapientia elve az, hogy egy egyetemnek a színvonalas nevelés és oktatás az elsődleges és egyben a legfontosabb célja, nem pedig a politizálás”

– nyomatékosította az Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora.

Tonk Márton kolozsvári dékán szerint le kellene számolni azzal az előítélettel, amely szerint azért, mert két évtizeddel ezelőtt a nemzeti kormány létrehozta a Sapientiát, a politikum megvetette a lábát az egyetem folyosóin. Ugyanakkor hozzáfűzte: akárcsak a világ összes felsőoktatási intézménye, úgy a Sapientia is kiemelt értékként tekint az autonómiára, akadémiai szabadságra és valamennyi tagjának véleménykifejezési jogára.

Tonk Márton kijelentette: a Sapientia valamennyi anyaországi egyetemmel kapcsolatban áll, némelyükkel szorosan együttműködik. Elmondása szerint ha bármelyik magyarországi felsőoktatási intézmény tanácsot, szakmai segítséget vagy akár szolidarizálást kérne az erdélyi tudományegyetemtől, állnak elébe.

Amennyiben a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi vagy szenátusi tagjaiban felmerülne, hogy a Sapientia segíthet, örömmel tesszük”

– nyilatkozta a dékán. Tonk Márton viszont úgy érzi, nem a sajtónak és különböző kívülállóknak a tiszte megszabni, mikor és kivel szimpatizáljon vagy szolidarizáljon az erdélyi magyar egyetem. Hozzátette, ez is a sokat emlegetett egyetemi autonómia része.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport