Ortodox érsek, katolikus püspökök, református, evangélikus lelkipásztorok imádkoztak együtt Temesváron

Ortodox érsek, katolikus püspökök, református, evangélikus lelkipásztorok imádkoztak együtt Temesváron

Kilenc felekezet képviselői a temesvári imaalkalmon

Fotó: gerhardus.ro

Erdély-szerte szerveznek ökumenikus imaalkalmakat a különböző felekezetek: a keresztények egységéért végzett imádságok hetét hagyományosan január 18. és 25. között tartják. Többek közt Temesváron is tartottak hasonló rendezvényt, mégpedig több nyelven, kilenc felekezet képviselőinek részvételével.

Krónika

2024. január 23., 12:302024. január 23., 12:30

Több ökumenikus találkozót és imát szerveztek a Temesvári Egyházmegye területén. Különböző felekezetek vezetői, papok és hívek vettek részt a Szentírás vasárnapján: a temesvári evangélikus-lutheránus templomban ökumenikus imát tartottak – olvasható a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye honlapján. A vasárnapi eseményen részt vett Ioan Selejan érsek, Bánság román ortodox metropolitája, Pál József Csaba temesvári megyés püspök, Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus püspök, Kovács Zsombor evangélikus-lutheránus lelkipásztor, a református egyház képviseletében Demeter Sándor temesvár-belvárosi lelkész, a Hetednapi Adventista Egyház részéről Vasile Burleanu lelkész, Ticu Leontescu pünkösdi lelkész, valamint a Baptista Egyház képviseletében Samuel Țuțac lelkipásztor.

És ahogyan az Temesváron már sokéves hagyomány, a keresztények egységéért tartott ökumenikus imára idén is meghívták a város izraelita közösségének tagjait.

Az ökumenikus találkozón részt vett Zvika Kfir rabbi és Dr. Luciana Friedmann, a helyi zsidó közösség elnöke. Az imaalkalmon jelen volt Johann Dirschl római katolikus általános helynök, Răzvan Oprișa görögkatolikus esperes, plébános, valamint Zaharia Pereș temesvári ortodox esperes, parókus, Regina Lochner a Német Szövetségi Köztársaság temesvári konzulja. Számos különböző felekezetű énekkar (római katolikus, görögkatolikus, izraelita, ortodox, református, adventista) zenei szolgálata tette színesebbé az eseményt.

Galéria

Fotó: gerhardus.ro

Bevezetőjében Kovács Zsombor lelkész német, román, angol és magyar nyelven köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta: – Az idei ökumenikus imanyolcad anyagát egy burkina fasói ökumenikus munkacsoport írta, melynek mottója: „Szeresd Uradat, Istenedet… felebarátodat pedig, mint saját magadat” (Lk 10,27). Isten szeretetének jegyében gyűltünk ma itt össze, amely egyrészt egyesít, másrészt kötelez bennünket. Arra kötelez, hogy szívünkben hordozzunk másokat ugyanazzal a szeretettel, amellyel Isten szeret mindannyiunkat.

Pál József Csaba temesvári megyés püspök rámutatott, az imanyolcad mottója a keresztény élet lényegét foglalja össze. Ennek a parancsolatnak az első része így hangzik: „teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből”. Hogyan mutatjuk ki a szeretetünket Istennek? Azzal, hogy szeretjük embertársainkat. A szükség és a szenvedés nem függ vallásfelekezettől.

De nagyobb lesz az egység közöttünk, ha mi, különböző felekezetű emberek, együtt törekszünk az emberek szenvedésének enyhítésére és a béke építésére.

Ioan Călin Bot lugosi püspök János apostol evangéliumának 13. fejezetéből idézte azokat a részeket, amelyek arról szólnak, hogy Jézus megmosta az apostolok lábát. „Add meg nekünk, Uram Jézus Krisztus, azokat az érzéseket, amelyeket tanítványaid éltek át, amikor az utolsó vacsorán hallották ezeket a szavakat. Add meg nekünk, Uram Jézus, azt az erőt, azt az elszántságot, amit Te adtál nekik, amikor dicsőséges feltámadásod után elküldted nekik a Szentlelket tűznyelvek formájában. Add meg nekünk Uram Jézus a pünkösdi erőt, elszántságot, meggyőződést” – fogalmazott a püspök.

Galéria

Fotó: gerhardus.ro

Zvika Kfir rabbi angol nyelven szólt a jelenlévőkhöz, szavait Dr. Luciana Friedmann, a temesvári zsidó hitközség elnöke tolmácsolta. „A „szeretet, szeretni” fogalmat nehéz meghatározni, ugyanis valami nagyon egyszerű, ugyanakkor rendkívül bonyolult dologról van szó. A mi kötelességünk, a különböző egyházaké, hogy együtt dolgozzunk” – mondta a rabbi. Az üzenet végén Zvika Kfir rabbi héberül mondott áldást. „Oseh shalom bimromav / Hu ya’aseh shalom aleinu / V’al kol V’al kol Jiszráél / V’imru, ámen” – énekelte a felszólalás végén a kórus e közösség jól ismert békeimáját.

Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkész magyarul szólt a jelenlévőkhöz, igeverset olvasott fel a rómaiakhoz írt levél ötödik részéből: „Isten azonban azzal tesz tanúságot irántunk való szeretetéről, hogy Krisztus meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk.” Úgy gondolom, hogy nem lehet szeretetről beszélni Jézus Krisztus nélkül, a Golgota nélkül, a kereszt nélkül. Legyünk őszinték, nem tudunk szeretni. Egymást sem. Minden évben van egy ilyen szép találkozónk, de sokszor még a legközelebbit sem tudjuk szeretni. Imádkozzunk azért, hogy Isten szeretete töltessen ki a mi szívünkbe is” – mondta a lelkész. Samuel Țuțac baptista lelkész a jó felebarát irgalmasságáról beszélt, arról, hogy ezt az irgalmasságot tettekre kell váltani.

A Hetednapi Adventista Közösség képviseletében Vasile Burleanu lelkész János evangéliumának 20. fejezetéből olvasott fel, amely leírja, hogy a feltámadás után Jézus megjelenik a tanítványoknak és Tamás apostolnak,

aki először a szögek jelét akarta látni Jézus kezén, majd a Megváltó oldalába tenni a kezét ahhoz, hogy higgyen.

– A szeretet maradandó jeleket, nyomokat hagy – zárta beszédét Vasile Burleanu lelkész.

A pünkösdi közösség nevében Ticu Leontescu lelkész átadta Constantin Leontiuc rangidős lelkész üdvözletét, majd hangsúlyozta: „ahhoz, hogy szolgálhassam felebarátomat, meg kell alázkodnom, és ahhoz, hogy megalázkodjak, szeretnem kell őt.

Galéria

Fotó: gerhardus.ro

Ezután Ioan Selejan érsek, Bánság ortodox metropolitája tanítása következett. – Először is szeretnék választ adni Kfir rabbinak, aki bevallotta, hogy nem tudja, mi a szeretet.

Rabbi, én sem tudom, mi a szeretet, de meg tudom mutatni Önnek – indította beszédét a metropolita, és testvéri módon megölelte a rabbit.

– Örülnék, ha valaha is azt hallanám, amint e város utcáin járok, hogy valaki nem feltétlenül azt mondja rólam: ott megy a metropolita, hanem azt, hogy ott megy az úton a felebarátom. Ez az ember egyszer segítő kezet nyújtott nekem. Pr. Kovács, köszönjük a vendégszeretetét – mondotta Ioan Selejan metropolita.

Végezetül a résztvevők román, magyar és német nyelven közösen imádkozták a Miatyánkot, majd mindegyik vallásfelekezet elöljárója áldásban részesítette az egybegyűlteket.

korábban írtuk

Ökumenikus imahét Marosvásárhelyen
Ökumenikus imahét Marosvásárhelyen

Vasárnap este kezdődött és vasárnapig tart Marosvásárhelyen az ökumenikus imahét, amely keretében az irgalmas szamaritánus történetéről hirdetik az igét a lelkészek.

korábban írtuk

Ökumenikus imahetet tartanak a történelmi magyar egyházak gyülekezetei
Ökumenikus imahetet tartanak a történelmi magyar egyházak gyülekezetei

Január 21-én, vasárnap zárul az ökumenikus imahét Erdélyben, amelyben részt vesznek a történelmi magyar egyházak gyülekezetei. Az imahét keretében vendég lelkipásztorok hirdetik mindennap az igét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt

Pisztolylövésekkel, közel húsz kilométeres autós üldözés után állítottak meg a dél-erdélyi sztráda autópályarendőrei egy moldovai embercsempészt szombaton este.

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt
2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon