Elfuserált munka a Körösvidéki múzeum új székhelyén

Nagy Orsolya 2010. január 21., 08:44
A Körösvidéki Múzeum igazgatójának lemondását követeli az intézményt fenntartó Bihar megyei önkormányzat elnöke, Radu Ţîrle. Az elnök úgy véli, Aurel Chiriac gondatlanul bánt a közpénzzel, amikor felújíttatta a múzeum új székhelyének tetőszerkezetét: több gerenda és kémény ferdén áll, a borítás repedezik és rendszerint beázik, s ezek a hiányosságok az egész épület stabilitását veszélyeztetik.

A Körösvidéki Múzeum jelenleg „félgőzzel” működik a római katolikus püspöki palotában, miután azt az egyház 2005-ben visszakapta az államtól. Némi huzavona után a megye vezetősége a Magyar Királyi Hadapródiskola volt épületét jelölte ki az intézmény székhelyéül, ám ez az ingatlan teljes felújításra szorul. 2007-ben erősítették meg a tetőt és a tetőteret, tavaly pedig elkezdődött a termek és a külső homlokzat helyreállítása – előbbire maga a múzeum kötötte a szerződést Aurel Chiriac igazgató vezetésével, utóbbira pedig a megyei önkormányzat.

Miután a Selina építkezési cég tavaly bevonult az épületbe, hogy felkészüljön a munkára, a projektet ellenőrző mérnökök észrevették, hogy a tető az elvégzett munkálatok ellenére még mindig nagyon rossz állapotban van. Tegnap a Krónika munkatársa személyesen is meggyőződhetett erről: a tetőtérben egyes tartógerendák nem elég stabilak, több helyütt becsorog a víz, a kályhák és kémények pedig foltosak a nedvességtől.

Septimiu Pop, a munkálatokat ellenőrző egyik mérnök elmondta, a megyei tanács kénytelen lesz új szakvéleményt kérni egy független cégtől, és ha kell, az előző kivitelező terhére kijavíttatni a hibákat, anélkül ugyanis a mostani munkálatok egy részét sem érdemes befejezni. A tanácselnök elmondta: a katolikus püspökséggel kötött szerződés nyáron lejár, és a múzeumnak költöznie kellene.

A műemlék épület helyreállítása bonyolult feladat, ezért három ellenőrt alkalmaznak az építkezésen, közülük az egyik, Halász Annamária, épp a műemlék jelleg megőrzéséért felel. A helyszínen dolgozó szakértők úgy vélik, a háromemeletes épület folyosóinak, termeinek belső falait valaha festmények díszíthették, ám ezeket az ingatlant laktanyaként használó román hadsereg lekapartatta, így nincs sok esély a helyreállításukra. A jelenleg zajló munkálatoknak több mint felével elkészültek, ám még így is kéthónapos késésben vannak az ütemtervhez képest.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat