„Víruskivesézés” és Janus-arcú romániai kisebbségpolitika a magyar tudomány napján Kolozsváron

Ferencz Csaba-Levente 2021. november 19., 20:53 utolsó módosítás: 2021. november 22., 12:47

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Magyar Tudomány Napja Erdélyben elnevezésű online konferenciáján pénteken szó esett többek közt az erdélyi magyar közösség helyzetéről a romániai kisebbségpolitikai rezsimben, valamint arról is, milyen a járvány elleni védelem az egyén és a társadalom szintjén.

„Víruskivesézés” és Janus-arcú romániai kisebbségpolitika a magyar tudomány napján Kolozsváron
galéria
A konferencia ünnepi, Járvány elleni védelem az egyén és a társadalom szintjén című előadását Erdei Anna immunológus, akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese tartotta

A konferencia idén a Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz tematikára összpontosított. A rendezvénybe bekapcsolódókat Keszeg Vilmos, az EME elnöke köszöntötte. Elmondta, tudatosítanunk kell, hogy a tudomány része a mindennapoknak, „a mai nap seregszemle és számvetés” annak a szervezetnek a részéről, amely 2002-től csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hasonló kezdeményezéséhez. A tudománynak értéket kell termelnie, az eredményeknek helyet kell adni, ugyanis ezekre a jövőnek szüksége van – hangsúlyozta.

Az EME 162 éves múltja az alapító Mikó Imre gróf által megnyitott jövő része, az utódoknak pedig folytatniuk kell elődeik munkáját.

„Akkor lehet iránytűnk egy élhető jövőhöz, ha iránytűnk van egymáshoz” – vélte Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese, aki szerint csak az intézmények közötti cselekvő együttműködés teremtheti meg a magyar tudományosság egységét. Az idősebb tudósnemzedéknek segítenie kell fiatalabb kutatóknak a kibontakozásban. Soós Anna, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese kifejtette, a tudomány ünnepe fontos hívószó az idén 440, illetve 150 éves kolozsvári felsőoktatási intézmény számára.

A tudomány nem önmagáért való, nem kiváltság, hanem mindannyiunké”

– mondta Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, aki szerint a tudományos rendezvények fontosak a bizalom erősítésére, kivált a jelen járványhelyzetben. Az online rendezvény eredeti helyszínéről, a kolozsvári kar nagy aulájából jelentkezett be Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora. Remélte, hogy az idén húszéves egyetem letette névjegyét az erdélyi magyar tudományosság asztalára, érdemi módon hozzájárult a konferenciához. Gábor Csilla, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke úgy látja, az idei konferenciát is a tematikus változatosság, intézményi sokszínűség jellemzi, legyen tehát a közös tanulás inspiráció.

Két évtizedes töretlen munka

A köszöntőbeszédeket követően Bitay Enikő, az EME főtitkára mutatta be a húszéves Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat múltját és jelenét. A szervezők 2002-ben írták alá az MTA-val a tartalmas együttműködési megállapodást. Az elmúlt két évtizedben összesen 231 rendezvény egészítette ki a plenáris napokat. Minden évben megfelelő tematikával jelentkeznek a tudomány időszerű kérdéséről, plenáris és szekció-előadásokon, romániai és külföldi előadókkal.

Idén a pénteki plenáris ülést megelőzően Mikó Imre-emlékkő leleplezésével tisztelegtek Erdély Széchenyijének emléke előtt.

A 2021-es rendezvénysorozaton 14 rendezvény keretében 159 előadás hangzik el.

Egyéni és társadalmi védekezés járványidőben

A konferencia ünnepi, Járvány elleni védelem az egyén és a társadalom szintjén című előadását Erdei Anna immunológus, akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem (ELTE) professzor emeritusa tartotta. Mint mondta,

a történelem során számos nagy járvány pusztított (pl. pestisek, az 1918–1919-es spanyolnátha, a ’80-as években felbukkant, AIDS-et okozó HIV-vírus), most pedig a Covid-19-cel küzdünk.

Megtudhattuk, a legtöbb vírus állatokról kerül az emberre, az erdőirtások és az urbanizáció miatt ugyanis több az interakció. Feltehetően a koronavírus denevérről került az emberre egy köztes gazdán keresztül. „Ez nem is olyan meglepő annak az érdekes ténynek ismeretében, hogy az emlősfajok közel egyötöde (több mint ezer faj) denevér. A SARS-CoV-2 jellemzői közül a legfontosabb a tüske formájú fehérje, ennek segítségével kapcsolódik a vírus az emberi sejtek receptorjához. Azt is tudjuk a koronavírusról, hogy gyorsan fertőz és replikálódik, cseppfertőzéssel terjed és mutációi jelennek meg” – mondta a szakember.

Kifejtette, egy adott vírussal szembeni védelem az egyén szintjén többfázisú, velünk született és szerzett (adaptív) immunitással. Ha megfertőződünk, akkor aktiválódik szervezetünk immunrendszere, a kórokozók többségét lebontják az úgynevezett citokinek. De nem mindent, ekkor lép fel a szerzett immunitás az úgynevezett limfociták formájában. Az immunválasz harmadik fázisában pedig kialakulnak a memóriasejtek, amelyeknek szerepe, hogyha ismételten támad az adott vírus, akkor tudja a szervezet, mit válaszoljon.

„Szerencsénkre a koronavírusban megfertőzödöttek négyötöde tünetmentes, 15 százalékánál meg a fellépő tünetek (láz, fejfájás, köhögés, légszomj, fáradság stb.) enyhébb lefolyásúak. Viszont a megbetegedettek (a maradék 3-5%) súlyos állapotú, intenzív osztályra kerül, nem egyszer halálos lefolyású a kór” – mutatott rá az előadó. Az immunológus felvetette, hogy a veleszületett immunrendszer túlzott működése (a közvélekedéssel ellentétben) káros hatású, mert a nagy mennyiségben termelt citokinek akut légúti gondokat, sokszervi elégtelenséget okozhatnak. Az adaptív immunválasz során születő, vírusneutralizáló ellenanyagokra végzett teszttel kimutatható ezen immunizáció lezajlása.

A következő kérdéskör: hogy alakulhat ki az immunizálás?

Egyrészt aktív módon: természetes vagy mesterséges úton (oltás), mindkét esetben létrejön az említett immunológiai memória is. Passzív immunizáláskor viszont nincs immunológiai memória, függetlenül attól, hogy természetes úton (anyától a csecsemőhöz jutnak) vagy mesterséges úton, hiperimmun szérum (pl. tetanusz, kígyóméreg ellen) alkalmazásával történt. Ilyen passzív immunizálás a koronavírus esetében a fertőzésen átesettek vérplazmájának alkalmazása” – fejtette ki.

A vakcináció tekintetében négy fajta oltást alkalmazunk a védelemben. A hagyományos, inaktivált vírust tartalmazó (Sinopharm, Sinovac) vakcinákkal ellentétben a modern védőoltások nem tartalmazzák egész vírust, hanem csak a tüskefehérjét (AstraZeneca, Janssen, Szputnyik), az egyik alegységét (Novavax) vagy csak a kórokozó genetikai információját (mRNS-technológián alapuló vakcinák, Pfizer, Moderna).

A sajtszelethez hasonló védekezési modell

Erdei Anna elmondta, egyéni védekezési szinten a látványos, a lyukas svájci sajtszeletekkel szemléltetett modellből látható volt, hogy

minél több védelmi módszert használunk, annál hatékonyabb (bár nem teljes) a védelem.

A különböző védelmi rétegek közismertek: a tömeg kerülése, a távolságtartás, a gyakori kézmosás, a maszkviselés és a vakcináció. Ami a társadalmi szintet illeti, elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció, (a vírus vagy az ellenanyagok jelenlétét kimutató) elérhető gyorstesztek, szintén erős eszköz a karantén és végül a nyájimmunitás. Utóbbi úgy alakulhat ki, hogy ha sokan immunizáltak, akkor a beoltottak pajzsként védik azokat is, akik nem kaptak vagy nem kaphatnak védőoltást.

Rögtön jöhet a kérdés, mekkora beoltottság szükséges? A fertőzési rátától függ, egy koronavírusos személy egy-hét embert fertőzhet meg. Ez azt jelenti, hogy csak 80-90%-os átoltottsági szinten beszélhetünk nyájimmunitásról”

– mondta a kutató. Ez több ahhoz képest, ahogy ez ügyben a köztudat 60-70%-ra teszi ezt az arányt. Erdei Anna elmondta, mostani tudásunk szerint a koronavírus-oltások más, élethosszig ható vakcinákkal ellentétben átlagosan hat hónapig biztosítják a védettséget, ezért ajánlatos újraoltatni magunkat másodszor, harmadszor. Az ember és a patogének között állandó a küzdelem, és bár számos betegséget legyűrtünk, a malária és HIV esetében nem állunk jól. Az immunológus hangsúlyozta, az országonként változó kötelező gyerekkori oltások (pl. kanyaró, diftéria, szamárköhögés, mumpsz, gyermekbénulás elleni vakcinák) milliók életét mentették meg.

Oltás után miért fertőződnek meg az emberek?

Sokakat foglalkoztató kérdést vetett fel Kovács István unitárius püspök, aki harmadik oltás után kapta el a koronavírust, enyhe lefolyással:

az oltott emberek miért fertőződnek meg és miért adják tovább a vírust?

Az előadó azt válaszolta, hogy a koronavírus először az orr és száj nyálkahártyáját támadja meg, ezeknek immunrendszere viszont másképpen működik a testéhez képest, a vírusok ott elvannak egy darabig, de a fertőzés nem megy tovább, ha immunizáltak vagyunk. Az ünnepi előadás után kiosztották az EME 2005-ben (Mikó Imre születésének 200. évfordulóján) alapított emléklapjait, amelyet az egyesület működésében szerepet vállalókat jutalmazzák. A kitüntetésben Erdei Anna immunológus, a „polihisztorgyanús” Péntek János nyelvész, Tonk Márton filozófus, Darvay Zsolt informatikus, W. Kovács András történész részesült.

A fiatal kutatók hat plenáris előadását megelőzően Dimitrij Sosztakovics és Joseph Haydn zeneszerzők klasszikus műveit hallhattuk a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar oktatói és diákjai tolmácsolásában.

Az erdélyi magyarság és a modus vivendi

Székely István Gergő, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa annak a kérdéskörkörnek a makrószintjét járta körül,

miképpen illeszkedik be aszimmetrikus módon a román államba az erdélyi magyar közösség, illetve mennyire tekinthető párhuzamos, kisebbségi társadalomnak.

Az Egyenlőtlen akkomodáció: az erdélyi magyar közösség helyzete a romániai kisebbségpolitikai rezsimben című előadásának kiindulópontja egy erdélyi magyar kutatók által írt, 2018-ban megjelent, vonatkozó témát tárgyaló, angol nyelvű monografikus kötet jelentette.

Az egyenlőtlen akkomodációt a hatalmi asszimetria hozza létre, hiszen a „modellértékű” romániai kisebbségpolitika valójában Janus-arcú. Hiányosak az alkotmányos-törvényes garanciák, de azért mégis van egy modus vivendi, a magyarokhoz mégis másképp viszonyul a többségi társadalom, mint például a romákhoz. A politológus úgy fogalmazott, a kétarcúságnak vannak pozitív hozadékai (más országok kisebbségekhez való viszonyulásához képest): az RMDSZ-t legitim képviseletnek tekintik, a román pártok nem foglalkoznak kisebbségi szavazók problémáival, nincsenek vegyes pártok.

Negatívum viszont, hogy nincs intézményesített hatalommegosztás, hanem csak eseti, ad-hoc jellegű alkuk. Ezeknek pedig van egy üvegplafonja, vagyis több, számunkra kiemelten fontos kérdés tabutéma a román politikusok szemében (pl. autonómia, magyar egyetem).

A hétköznapok szintjén pedig hiába van törvény adott problémára, ha nem alkalmazzák, így a nyelvi jogok, oktatás területén” – mutatott rá Székely.

Az előadó rámutatott, aggasztó, hogy a többségi társadalom közvéleménye több kérdésben nem hajlandó elfogadni a kisebbségekhez tartozó személyek jogait. „Megdöbbentő például, hogy felmérések szerint a román közvélemény fele még azt se ismeri el, hogy a magyarok tisztségekbe választhatóak, holott a választhatóság az állampolgárok alkotmányos joga. Hasonló arányban ellenzik az önálló magyar egyetemet, 70 százalékuk elutasítja az etnikailag elkülönített iskolákat és hozzávelőleg ugyanennyien a magyar nyelv használatát sem tűrik meg hivatalos környezetben” – fejtette ki Székely.

Az egyenlőtlen akkomodáció

Székely István Gergő arról is beszélt, politikai téren RMDSZ „olcsó” koalíciós partnernek számít, nem megvalósítható az arányos képviselet a közszférában, hiszen „mégsem lehet átadni a magyaroknak” ezt vagy azt a tisztséget. Példaként a kutató Marosvásárhelyt és Kovászna megyét hozta fel, ahol mélyen alulreprezentált a magyarság a közigazgatásban.

Aktuális kérdés, hogy az egyenlőtlen akkomodáció ideiglenesen erodálódott modelljét temessük-e vagy sem? Nem, mert lényegében megszűnt az erdélyi magyar–magyar politikai verseny, a Fidesz és az RMDSZ kibékültek, a korrupcióellenes diskurzus gyengülőben, az EU-csatlakozással meg a nemzetközi nyomásgyakorlás korlátozódott.

„Az utóbbi években jelentősen növekedtek az erdélyi magyar közösségnek juttatott magyarországi támogatások, ezek pedig nem inkompatibilisek azzal, hogy román részről az úzvölgyi incidens és Iohannis hírhedt „ionapotchivanoc” elszólása után most eljutottunk megint oda, hogy az RMDSZ újra kormányon van. Ráadásul a több tízmilliárd eurós mértékű új támogatási struktúrák (az uniós PNRR, illetve Anghel Saligny-program) miatt pedig visszarendeződik a régi romániai pártkartell” – mondta a politológus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport