Brüsszelben „virágzott ki” az Erdélyi Urbánus Kert – A fürdőfejlesztéssel párban jár az újabb grandiózus projekt

Brüsszelben „virágzott ki” az Erdélyi Urbánus Kert – A fürdőfejlesztéssel párban jár az újabb grandiózus projekt

Az Erdélyi Urbánus Kert kikapcsolódási, kereskedelmi, szociális és oktató lehetőségeket ötvöz a természetben

Fotó: Látványterv

Európai szinten is példamutató fejlesztéseket valósítanak meg Bethlenben, ahol az elmúlt években mintegy 60 millió eurót pályáztak meg sikeresen különböző beruházásokra, jelenleg is tucatnyi projekt kivitelezése van folyamatban. A Beszterce-Naszód megyei kisváros többek között ennek köszönheti, hogy – szemben az általános, lehangoló romániai demográfiai tendenciákkal – az elmúlt évtizedben több mint 20 százalékkal nőtt a lakossága. Bethlen újabb grandiózus projektje a mintegy 25 millió euróból megvalósítandó úgynevezett Erdélyi Urbánus Kert. A minap Brüsszelben is bemutatták a természetközeliséget a modern igényekkel, kikapcsolódási lehetőségekkel ötvöző multifunkcionális park tervét, mely a már megvalósított fügei fürdőfejlesztéseket egészíti ki.

Páva Adorján

2023. október 20., 18:392023. október 20., 18:39

Európai mintaprojekt valósulhat meg a Beszterce-Naszód megyei Bethlenben: a fügei fürdőfejlesztéseket követő, azokat kiegészítő úgynevezett Erdélyi Urbánus Kertet számos más uniós település „leutánozhatja” – hangzott el a múlt héten Brüsszelben, a Régiók és Városok Európai Hete elnevezésű rendezvénysorozaton. A kikapcsolódási, kereskedelmi, szociális és oktató lehetőségeket ötvöző multifunkcionális erdei park megálmodói azok után kaptak meghívást a regionális politikával foglalkozó legnagyobb éves uniós rendezvényre, hogy korábbi projektjük, a tavaly átadott Legacy rekreációs központ idén bejutott az Új európai Bauhaus nevű mozgalom építészeti versenyének döntőjébe.

Galéria

A Legacy rekreációs központ tavaly december elsején nyílt meg

Fotó: Bailefigacazare.ro

A csaknem másfél ezer projektből a legjobb 60-ba bekerült wellnessközpont ezáltal az európai kezdeményezés „nagykövetévé” léptette elő Bethlent.

Az Új európai Bauhaus egy olyan környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amely az európai zöldmegállapodás céljainak megvalósítása érdekében ötvözni kívánja a formatervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat. Egyik fő szószólója Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A kezdeményezés révén a 100 ezer lakosnál kevesebbel rendelkező települések anyagi és technikai segítséget kaphatnak olyan kreatív és interdiszciplináris megvalósítások kialakításában, amely kapcsolódási pontokat teremtenek az európai zöldmegállapodás és az uniós polgárok mindennapi élete között.

Galéria

Fotó: Látványterv

A Bauhaus eredete a 19. század végére nyúlik vissza, amikor az ipari forradalom szülte egzisztenciális problémák új feladatok elé állították az építészeket, tervezőket, akik olyan épületek, belső terek és tárgyak tervezésével kezdtek foglalkozni, amelyek javítják az életminőséget: funkcionálisak, egyszerűek és esztétikusak is. A 21. században szintén gondolkodásmód-váltásra van szükség az élhetőbb jövő érdekében: ismét életre kell kelteni a Bauhaus mozgalmat, korábbi céljait kibővítve a kor aktuális problémáinak orvoslásával. Az Új európai Bauhaus arra szólít fel, hogy egy olyan fenntartható és befogadó, a művészet és a kultúra által inspirált jövőt építsünk, amely a funkcionalitáson túl összhangban van a természettel, a környezetünkkel és a bolygónkkal, emellett a kultúrák, tudományágak, nemek és korosztályok közötti párbeszédre ösztönöz – foglalta össze a Magyarépítéstechnika.hu portál.

Galéria

Nicolae Moldovan polgármester (jobbra) Brüsszelben is bemutatta a grandiózus tervet

Fotó: Facebook/Nicolae Moldovan

Ezt a mozgalmat „lovagolja meg” Bethlen városa, amelynek legújabb grandiózus projektje mintegy 25 millió euróból, természetesen javarészt uniós támogatásból valósulhat meg. A már évekkel ezelőtt megálmodott urbánus kert mintegy 10 hektáron terül majd el. Jelentős részét egy botanikus park és kert foglalja majd el, mellette egy mezőgazdasági tanodát is működtetnek majd. Ugyanakkor gyerekváros, áruház, szálloda, de robottechnikai központ (a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szakemberei-hallgatói segítségével), iskola, óvoda is létesül a multifunkcionális parkban, melyben külön kialakítanak tavaszi és őszi övezeteket, tavat (melyet télen korcsolyázásra lehet használni), piknikezőhelyet, játszóteret, strandröplabdapályát, földszinti és magasba emelt sétálóösvényeket, illetve egy tornyot is.

Galéria

Fotó: Látványterv

A brüsszeli eseményen Nicolae Moldovan polgármester a Transilvaniabusiness.ro portálnak elmondta, az urbánus kert első részének, a botanikus parknak a dokumentációja készen áll, megvan az erre szánt 5 millió eurós támogatás is, így hamarosan elkezdődhet a munka mintegy 4 hektáron. Hangsúlyozta: 15 évvel ezelőtt kevesen hittek abban, hogy ekkora álmok megvalósíthatók.

Galéria

Fotó: Bailefigacazare.ro

Emlékeztetett:

a közigazgatásilag a városhoz tartozó Fügén, egy puszta dombon fürdőt létesítettek, amelyet még Phare-támogatásból valósítottak meg. Azóta évente 200 ezer turista fordul meg a létesítményben, amely így felkerült az ország top 10-es listájára.

A mintegy 10 millió eurós közberuházások legalább ekkora magántőkét vonzottak Fügére és környékére, nagyrészt szálláshely-létesítések révén. „Bebizonyosodott, hogy a kisvárosok is képesek többtucatnyi európai projektet elindítani, ahogy mi” – üzente a szkeptikusoknak Nicolae Moldovan.

Galéria

Fotó: Látványterv

Egyébként a fürdőfejlesztés a tavaly év végén teljesedett ki, amikor átadták a Legacy elnevezésű rekreációs központot. Az ötmillió eurós támogatásból megvalósított, szociális feladatokat is ellátó élményfürdő – melybe a sérülékeny csoportok környékbeli tagjai ingyen léphetnek be – télen is kikapcsolódási lehetőséget biztosít a látogatóknak.

Az Erdélyi Urbánus Kert a korábbi nagyberuházásokat egészíti ki, hiszen a szabadtéri strand és a wellnessközpont mellett épül meg.

Az újabb projekt lelkes támogatója Corina Crețu európai parlamenti képviselő, korábbi uniós biztos, aki a Régiók és Városok Európai Hete elnevezésű rendezvénysorozaton tartott bemutató kapcsán elmondta: példamutató Bethlen fejlődése az uniós források lehívása révén, amely során minden akadályt, a bürokráciát is legyőzték, és megváltoztatták a lakosok életét.

Galéria

Fotó: Bailefigacazare.ro

Idézet
Egy 13 ezer lelkes város elérte a 60 millió eurós támogatási összeget uniós forrásokból. Jelenleg 12 projekt zajlik párhuzamosan. A most bemutatott urbánus kert 25 millió eurós terve rengeteg magánbefektetést vonz majd a településre, és újabb, többrétű fejlesztési lehetőségeket teremt”

– nyilatkozta a Transilvaniabusiness által idézett Crețu.

Galéria

Fügén először szabadtéri strandot építettek

Fotó: Bailefigacazare.ro

Bethlen városát egyébként a legújabb népszámlálási adatok alapján 11 260-an lakják (a közigazgatásilag hozzárendelt települések nélkül), közülük 1088-an vallották magukat magyarnak a tavaly lebonyolított cenzuson, azaz kevesebb mint 10 százalék. Miközben a város lakossága jelentősen megugrott a 2011-es adatokhoz képest, amikor 9134 lelket írtak össze, a magyarság akkor még 13,3 százalékot tett ki.

A várost 2000 óta Nicolae Moldovan irányítja, aki a Szociáldemokrata Párt politikusa. Legutóbb a Pro Románia és az RMDSZ támogatásával jutott újabb mandátumhoz, a Szövetség Bethlenért nevű alakulat jelöltjeként. A 17 fős városi tanácsban ketten képviselik az RMDSZ-t.

Galéria

Fotó: Bailefigacazare.ro

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 13., szombat

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között

Az Arad megyei nyomozó hatóságok elfogták a július 5-ei világosi (Şiria) bankautomata-rablás három gyanúsítottját, amikor a határon keresztül megpróbálták elhagyni Romániát. A három férfi egyike albán állampolgár.

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között
2024. július 13., szombat

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat

Életbe lépett szombaton az ország megyéinek többségére érvényes harmadfokú, vörös hőségriasztás; a rekkenő hőség még hosszú napokig kitart. A meteorológiai szolgálat szombaton újabb riasztást adott ki.

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat
2024. július 13., szombat

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként

Naponta több figyelmeztetést, felszólítást, csapelzárásról szóló tájékoztatást közöl a Szamos Vízügyi Vállalat. Ugyanis a kánikula, illetve az ivóvíz „nem rendeltetésszerű használata” miatt immár többtucatnyi településen korlátozásokat kellett bevezetni.

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként
2024. július 12., péntek

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget

Faluvégi Ervin Zoltán eddigi főtanfelügyelő-helyettes személyében ideiglenes jelleggel magyar vezető áll Szilágy megye tanfelügyelőségének élén – számolt be pénteken a tanfelügyelőség tájékoztatása alapján a Monitorul de Sălaj megyei lap.

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget
2024. július 12., péntek

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest

A dolgozatok megjelölésének elmaradása ellenére átlagosan mintegy két-három tizeddel nőttek a kolozsvári magyar diákok jegyei román nyelv és irodalomból a tavalyiakhoz képest – nyilatkozták a Krónikának kincses városi magyar tanintézetek vezetői.

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest
2024. július 12., péntek

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek

A rendkívüli hőség miatt Románia 28, vörös hőségriadó alatt álló megyéjében korlátozzák nappal a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és országutakon.

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek
2024. július 12., péntek

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál

Hat tűzoltó egység dolgozik továbbra is a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tűz eloltásán – jelentette pénteken a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál
2024. július 11., csütörtök

Tűz pusztít egy szatmárnémeti hulladéktárolóban, több lánglovag elájult oltás közben

Több mint 60 katonai tűzoltót mozgósítottak csütörtökön egy szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központban keletkezett tűzesethez, de önkéntes tűzoltóbrigádok segítségére is szükség van.

Tűz pusztít egy szatmárnémeti hulladéktárolóban, több lánglovag elájult oltás közben
2024. július 11., csütörtök

Petőfi szerelmének, Prielle Kornélia színésznőnek avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon

A város szülöttjének, Prielle Kornélia színésznőnek, Petőfi szerelmének avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon. A hétvégi, három napos rendezvényről a szervezőket kérdeztük.

Petőfi szerelmének, Prielle Kornélia színésznőnek avatnak emlékszobát a Máramarosszigeti Magyar Napokon
2024. július 11., csütörtök

Magyar állami segítséggel újult meg az aradi magyar bentlakás konyhájának berendezése

Új, professzionális konyhai berendezésekkel szerelték fel az aradi Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyháját, aminek köszönhetően gyorsabban, nagyobb mennyiségben és költséghatékonyabban tudják majd előállítani a napi menüket az étkezdében.

Magyar állami segítséggel újult meg az aradi magyar bentlakás konyhájának berendezése