„A baloldalnak nincs mondanivalója a külhoniak számára” – Potápi Árpád támogatásokról, az RMDSZ-ről, kampányról

Pataky István 2021. december 22., 19:32 utolsó módosítás: 2021. december 22., 20:54

A baloldalnak az fáj, hogy mi megadtuk a magyar állampolgárság lehetőségét a határon túli magyaroknak – jelentette ki a Krónikának Potápi Árpád János, aki szerint az anyaországi ellenzék megpróbálja összeugrasztani a határ egyik és másik oldalán élő magyarokat. A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy a járványhelyzet alatt is zajlottak az idei támogatási programok Erdélyben.

„A baloldalnak nincs mondanivalója a külhoniak számára” – Potápi Árpád támogatásokról, az RMDSZ-ről, kampányról
galéria
Potápi Árpád szerint a külhoni magyarok örülnek annak, hogy Magyarország az utóbbi bő tíz évben jelentősen fejlődött Fotó: Haáz Vince

– 2021 a nemzeti újrakezdés éve volt a nemzetpolitikában, ennek keretében futottak a különböző programok. Milyen volt a támogatások, az együttműködés szempontjából az idei esztendő?

– Ezt az évet sajnos nem tudtuk elkülöníteni a 2020-as esztendőtől. Mindkét évre rányomta bélyegét a járvány, annak időszaki alakulása.

Ennek ellenére a nemzetpolitikai programjaink nem álltak le, és több nagy pályázatot is kiírtunk.

A Nemzeti Újrakezdés Program keretében az első felhívásunk a fejlesztésekre, felújításokra vonatkozott, a második a programok, rendezvények szervezésére. Emellett meghirdettük a testvértelepülési pályázatunkat is. Jól haladt tovább a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, illetve azok a fejlesztések, amelyekben közvetett vagy közvetlen módon a nemzetpolitikai államtitkárság is szerepet játszott, így az iskolafejlesztések, egyetemi, egészségügyi, a történelmi egyházakhoz kapcsolódó beruházások. Ezek egyike sem szünetelt, talán még lendületesebben is zajlottak, mint eddig.

Itt jegyezném meg, hogy amikor teljes lezárás, kijárási tilalom volt éppen Magyarországon a járványhelyzet miatt, akkor is zajlottak a programok. Az online világ egyébként olykor még jobban összehozta az embereket, elsősorban a fiatalokat. Ahova pedig humanitárius segítség kellett a járvány kapcsán, azt a magyar kormány igyekezett megadni.

„A magyar kormány nyújtotta segítség megegyezik a külhoni magyarok akaratával” Fotó: Haáz Vince

– A kisebb erdélyi magyar közösségek számára a legfontosabb, legszimbolikusabb támogatások a templomfelújítások, illetve az óvoda-, iskolaépítések, az oktatási intézmények felújításai. Mennyire van szerepe a nemzeti identitás erősítésében ezeknek a támogatásoknak?

– Az egyházi fejlesztések látványosak és szükségesek, hiszen az egyház a legtöbb helyen nemcsak egy szakrális feladatot lát el, hanem a magyar nemzeti eszme megtartását is segíti.

A szórványban nem is lehetne magyar megmaradásról beszélni az egyház jelenléte nélkül.

Az elmúlt száz évben az egyházaknak kiemelkedő szerepük van abban, hogy a magyarok ilyen létszámban megmaradtak a Kárpát-medencében. Ezért is bonyolítjuk nagyobb programjainkat a történelmi egyházakkal együttműködésben. Egy-egy felújított templomra a közösség minden tagja büszke, azok is, akik nem is vallásosak. Az átadáskor ott vannak egymás mellett a reformátusok, katolikusok, mert mindannyian a magukénak érzik a megszépült templomot.

Ugyanez mondható el a történelmi épületekről, iskolákról. Ezek mind teljesítik a kor elvárásait, a legmodernebb szinten készültek el. A nemzetpolitikának az elmúlt években kiemelt szerepe volt a gyerekek, fiatalok megszólítása. Ezt is jelképezi az óvodaépítési program.

Erdélyben összesen 103 óvoda építését kezdtük el, ezek egy részét már befejeztük, emellett 376-ot újítottunk fel.

Azt szeretnénk, hogy minden magyar gyerek tudjon magyar óvodába járni. Örömmel tapasztaljuk, hogy vegyes lakosságú vidékeken más nemzetiségűeket is beíratnak a magyar óvodába, mert azt látják, hogy szebb, korszerűbb, mint a többi, esetleg úgy gondolják, nem árt, ha a gyerekük egy másik nyelvvel, kultúrával gazdagodik.

Fotó: Haáz Vince

– Hangsúlyos program volt idén a vállalkozói mentorprogram. Mi a célja ennek: üzletkötés, Kárpát-medencei magyar kapcsolattartás, vagy esetleg ösztönzés arra, hogy minél többen kezdjenek vállalkozásokba?

– Ezek mind célok. A 2010-es évek közepén fordult a nemzetpolitika a gazdaság felé. Meggyőződésünk – és a kutatásaink is igazolják –, hogy

a vállalkozók támogatása a magyar családokat segíti, hisz a vállalkozások által alkalmazott magyar emberek könnyebben tudnak így a szülőföldjükön boldogulni, gyereket vállalni, családot alapítani, jövőt teremteni. Nem beszélve arról, hogy a magyar tulajdont próbáljuk erősíteni, ami fontos nemzeti cél.

Ezért kezdtük a vállalkozásokat kisebb pályázatokkal támogatni. Aztán a pályázati rendszert, a gazdaságfejlesztési programokat átvette a Külgazdasági és Külügyminisztérium, s ma már több száz milliárd forint támogatásról beszélhetünk az egész Kárpát-medencére kivetítve. Ezek a forintok egyébként nem vesznek el a magyar költségvetés számára, mivel egy részük adóforintokként tér vissza oda, a Kárpát-medencei vállalkozások ugyanis olyan kapcsolatrendszerrel bírnak, amellyel egymást erősítik. Ezt a kapcsolati hálót próbáljuk mi is erősíteni.

A mentorprogram keretében a már régóta működő, tapasztalt vállalkozások, vállalkozók mentorálnak most induló vállalkozókat. Nyilván a mentoroknak is jó ez, hiszen ők a gazdasági hátterüket erősíthetik meg ezáltal, ráadásul jó ötletek is érkezhetnek a fiatalok részéről. Hozzáteszem, a mentorok semmilyen pénzt, juttatást nem kapnak.

Fotó: Haáz Vince

– Egyes román politikusoknak, publicistáknak, de erdélyi magyar liberális értelmiségieknek is az egyik kedvenc vádjuk az RMDSZ irányába, hogy Orbán Viktor, a magyar kormány, a Fidesz követelményei szerint politizál. Kormánytagként hogyan jellemezné az RMDSZ-szel való együttműködést?

– Lassan nyolc éve vagyok államtitkár, ezalatt az idő alatt igyekeztem mindvégig pragmatikus maradni, holott nyilván mindenről szilárd ideológiai véleményem van. A különböző magyarlakta régiókban a magyar pártok nem ideológiai alapúak, amit el kell fogadni. Nincs arra mód, hogy egy külhoni magyar közösség különböző ideológiákra épülő pártrendszert el tudjon tartani.

Éppen ezért ezeknek a pártoknak néppárti, nemzeti jellegűeknek kell lenniük. Az ott élő embereknek elsősorban a magyar pártot kell látniuk bennük.

Nem tartottam soha jónak a pártstruktúra szétfejlődését a határon túli magyar közösségekben. Annak voltam és vagyok a híve, hogy mindenhol az összefogást kell megerősíteni. Erdély vonatkozásában azt mondhatjuk, hogy a tavalyi választások óta a romániai kormánystruktúrában az egyetlen biztos pont az RMDSZ, amely a két ország és a két nemzet között is közvetítő szerepet tölt be. Fontos pozíciókat szerzett a bukaresti kormányban. Akik ezt kifogásolják – hiszen ilyen hangok is vannak –, azok nincsenek tisztában a realitásokkal.

Ha az RMDSZ nem lenne kormányon, jóval kevesebb fejlesztés, beruházás valósulna meg Erdély-szerte, a Székelyföldön.

Sikerült romániai kormányzati szintre emelni olyan RMDSZ-programokat, mint az óvoda-, illetve bölcsődeépítés, vagy a családvédelmi intézkedések, amelyek Magyarországon évek óta működnek. Ennek kapcsán azt mondani, hogy a Fidesz diktál az RMDSZ-nek, teljesen abszurd. Amikor magyarországi támogatású külhoni fejlesztésekről beszélünk, elengedhetetlenül fontos a határon túli politikai intézményrendszer léte, annak erősítése. Hiszen a magyarlakta régiókban, a megyékben, településeken lévő önkormányzatokban megszerzett pozíciók révén lehet a nemzeti, közösségi érdeket képviselni. És ez országos szinten is így van.

Fotó: Haáz Vince

– Míg a bukaresti politikum többnyire elfogadó, a közösségi oldalakon pedig a román hozzászólók többsége követendőnek tartja Magyarország támogatáspolitikáját, s hasonló hozzáállást sürget Románia vezetésétől a külföldön élő románokkal kapcsolatban, addig a magyar ellenzék hevesen támadja a határon túliak irányába megnyilvánuló kormányzati politikát. A jövő tavaszi választási kampány része lesz ez a kérdés?

– A baloldal célja soha nem a magyar nemzet megerősítése volt, ma sem az. Ők egészen más érdekeket, más urakat szolgálnak, akiknek az a célja, hogy a nemzetállamokat, a nemzeti identitást, a nemzeti szuverenitást meggyengítsék, előbb telepítenék be az országot afrikai migránsokkal, minthogy segítsék a külhoni magyarokat.

A baloldalnak az fáj, hogy mi megadtuk a magyar állampolgárság lehetőségét a határon túli magyaroknak.

Mindig előhúzzák a határon túli kártyát, miszerint azért nyer a Fidesz, mert a külhoniak támogatják. Miközben ez mindössze egy vagy két mandátumot befolyásol. A nemzetegyesítésben ugyanakkor nagy jelentősége van az állampolgárságnak, illetve a szavazásnak, hiszen a külhoniak is kifejezhetik politikai véleményüket. Azoknak a pártoknak, amelyek ezt nehezményezik, annak tudatában kellene politizálniuk, hogy a külhoni állampolgárok is szavaznak.

Azt kifogásolják, hogy mi a határon túli magyarlakta régiókban kampányolunk. Menjenek ők is, kampányoljanak. Csakhogy nincs külhoniaknak szóló mondanivalójuk. Megpróbálják összeugrasztani a határ egyik és másik oldalán élő magyarokat. Ez a kérdés jelenleg hangsúlyosabban van jelen a baloldali retorikában, aminek az oka, hogy radikálisan liberális erőké a főszerep, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció fogja össze a baloldalt. Abban bízom, hogy erre a hecckampányra a magyar közvélemény már nem vevő.

Fotó: Haáz Vince

– A Bálványos Intézet nemrég közölt kutatásában egy kérdés azt firtatta, szükséges-e a magyar állampolgárság, hogy valaki „igaz magyar” legyen. Ezt a kérdést 2016-ban is feltették. Akkor a válaszadók mindössze 26 százaléka mondott igent, most viszont a megkérdezettek 52 százaléka. Megnőtt a magyar állampolgárság presztízse?

– Tovább emelkedett a külhoni magyar állampolgárok száma. Miután közülük sokan szavaztak is, s több mint kilencven százalékuk a Fideszre voksolt,

joggal érzik úgy, hogy Magyarország elért eredményei az ő eredményeik is. A mi segítségünk megegyezik az ő akaratukkal.

Örülnek annak, hogy Magyarország az utóbbi bő tíz évben jelentősen fejlődött. Amikor átjön valaki a határon, azt tapasztalja, hogy autópályán tud haladni akár Párizsig vagy Madridig. Büszke lehet magyarságára, mert érzékeli, hogy Magyarország gazdaságilag megerősödött.

– Ugyanez a kutatás megerősítette a négy évvel ezelőtti külhoni politikai preferenciákat, több mint kilencven százalék most is a Fideszre szavazna, Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus körükben. Ugyanakkor csak 42 százalékuk venne részt a megmérettetésen. Mit üzen azoknak, akik egyelőre még nem döntöttek a voksolás mellett?

– A regisztráció jelentősége továbbra is fontos annak, aki eddig még nem vett részt magyarországi szavazáson, vagy esetleg megváltozott a lakcíme. Aki magyar állampolgár, élhet az egyik alapvető jogával, a választás lehetőségével, hogy bele tudjon szólni a nemzet sorsának alakításába. Ezek nagy szavaknak tűnnek, de mondok egyszerűbb indokot. Aki rászán egy félórát az életéből a voksolásra, annak a választás napján, vasárnap este jó eséllyel lesz mit megünnepelnie, megbonthat egy pezsgőt barátai körében. Jó érzés ugyanis egy győzelemhez hozzájárulni, annak részese lenni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport