„Nemcsak falakat teremtettünk, hanem közösséget” – Átadták a Bocskai-díjakat a Sapientia egyetemen

„Nemcsak falakat teremtettünk, hanem közösséget” – Átadták a Bocskai-díjakat a Sapientia egyetemen

Dr. Trócsányi László volt igazságügyi miniszter a jogászképzés támogatásáért vehette át a díjat

Fotó: Sapientia

Ünnepi szenátusi ülés keretében adták át pénteken Kolozsváron a Bocskai-díjakat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE). A felsőoktatási intézmény rangos kitüntetését dr. Trócsányi László európai parlamenti képviselő, volt magyar igazságügyi miniszter, illetve dr. Dávid László szenátusi elnök, a Sapientia volt rektora vehette át.

Pap Melinda

2021. december 17., 15:042021. december 17., 15:04

2021. december 17., 16:232021. december 17., 16:23

Ünnepi beszédében Tonk Márton rektor emlékeztetett, hogy az egyetem húszéves történetében nagy szerepet játszó két személyiség díjazásáról még 2019-ben határoztak, de a díjátadóra a járványhelyzet miatt csak most kerülhetett sor. Rendkívüli két év után rendhagyó körülmények közepette tartják meg a sokszor halasztott ünnepséget, mondta, arra utalva, hogy a nagyközönség – így a sajtó is – online követhette a díjátadót.

„Volt ez még így sem, voltak ennél sokkal nehezebb időszakok, körülmények is” – jelentette ki a rektor 1944 szeptemberére utalva, amikor az I. Ferenc József Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét légoltalmi óvóhelyen tartották, mivel a front 40 kilométerre volt Kolozsvártól. Ez egyben az intézmény hattyúdala is volt, 1945 májusában felszámolták, emlékeztetett.

„A Sapientia az elmúlt két esztendőben is működött, feladatait ellátta” – vont párhuzamot, hozzátéve, hogy a fejlesztésekről sem kellett lemondani, zajlik a munka Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön.

A diáklétszám is stabil, és egyike azon kevés romániai egyetemnek, ahol jelenléti oktatás zajlik.

„Megtanultunk pandémiául működni”

„Megtanultunk pandémiául működni, és még díjátadásra is maradt kedvünk” – fogalmazott Tonk Márton, aki szerint utóbbi morális kötelesség is, hiszen a két díjazott személyiség összeforr az egyetem elmúlt 20 évével.

Idézet
„A két László nélkül a Sapientia sem lett volna az, ami”

– jelentette ki. Rámutatott, az egyetemen kiváló jogászképzés folyik, mely az erdélyi magyarság specifikus problémáira irányul, megcáfolva a tamáskodók hadát, azok hozzáállását, akik nem hittek a megvalósításában. Trócsányi László már indításkor támogatta a képzés tartalmi feltöltését, létrehozta a finanszírozási hátteret, mondta. Dávid Lászlóról szólva kijelentette: „a Sapientia 20 esztendeje kezed nyomát viseli”.

Galéria

Tonk Márton

Fotó: Forrás: Sapientia EMTE

Brendus Réka, a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „azok előtt tisztelgünk, akik hozzájárultak ahhoz, hogy igazi magyar elitet képezzünk”.

Aki a tudomány szolgálatába áll, az a tudomány átadásával is szolgálatot vállal, jelentette ki.

Úgy vélte, hogy a Sapientia választ tud adni azokra a kihívásokra, melyek Székelyföldön vannak, megadja a fiataloknak a lehetőséget, hogy itthon teremtsenek jövőt. Az eredmények önmagukért beszélnek, összegzett.

„Jogászok nélkül közösségünk gyenge”

Veress Emőd egyetemi oktató, a jogászképzés vezetője dr. Trócsányi Lászlónak a jogtudományi kar létrehozásáért, az erdélyi jogtudományosság pártolásáért tett erőfeszítéseit méltatta. Rámutatott, a volt igazságügyi miniszter szegedi egyetemi oktatóként már csak a Szeged és Kolozsvár közötti kapcsolat miatt is feladatának érezte, hogy foglalkozzon a határon túli jogászképzés megszervezésével.

Galéria

Veress Emőd

Fotó: Sapientia

„Olyan ember, aki folyamatosan kezdeményez, alkot és szervez” – jellemezte a díjazottat, felidézve karrierjének lépcsőfokait: ügyvédi praxis, alkotmánybíróság, nagyköveti tisztség, igazságügy-miniszter, EP-képviselő. Egyetemi oktatóként a közjog, alkotmányjog és közigazgatási jog a területe.

Idézet
„Bármilyen tisztségében egyetemünk barátja, aki világosan átlátja, hogy egy kisebbség esetében a jog miért kiemelt terület”

– fogalmazott a méltató, rámutatva, hogy jogászok nélkül „közösségünk gyenge”, mivel ők alkotják az „immunrendszerét”.

Galéria

Fotó: Sapientia

Trócsányi László a díj átvétele után hitvallásának két fontos elemét osztotta meg a hallgatósággal: hisz a múlt, jelen és jövő szövetségében, illetve az egységes magyar nemzetben. Hangsúlyozta, hogy a jogászképzésre mindig szövetségesként tekintett, igazságügyi miniszterként is, a kolozsvári jogászképzés pedig hatalmas múltra tekint vissza, a régi jogászprofesszorok jelenlegi gondolkodásunkra is kihatnak.

Idézet
„Nekünk a múltra emlékezni kell, de ez nem jelentheti azt, hogy ne tekintsünk a jelenre és a jövőre. A jelen Kolozsváron szép, naponta alakul, látjuk az eredményeit, a jövőt illetően pedig legyünk optimisták”

– tanácsolta a helyieknek, külön megköszönve munkájukat.

Galéria

Fotó: Sapientia

„Közel álltok a szívemhez”

Dávid László méltatójaként Farkas Csaba rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a volt rektor nem csak a Sapientia egyetem alapításánál segédkezett, hanem a magyar nyelvű műszaki képzés meghonosításánál is. Fejlesztési mérnöki tapasztalatait tudományos pályán akarta kamatoztatni, a kihívást választotta a biztonságos út helyett, és az intézményépítésben is szerepet vállalt, „ha kellett, sokszor saját kézzel”.

Az elmúlt évek során, ha nem is birodalmat, annál sokkal fontosabb dolgot épített fel: biztonságot a magyarul tanulni vágyók számára,

mondta a méltató, úgy vélve, Dávid László nagyszerűen megállta a helyét a kutatás, oktatás és oktatásszervezés területén is. Példaértékű munkásságát folytatni, gyarapítani kell, jelentette ki. „A professzor úr meghatározó szerepet játszott a Sapientia EMTE elmúlt 20 évében oktatóként, vezetőként és emberként is” – összegzett.

Galéria

Dávid László (jobbra) is átvette a Bocskai-díjat

Fotó: Sapientia

„Ne menjek túl közel, pedig közel álltok a szívemhez” – mondta a díj átvételekor a járványügyi szabályokra utalva Dávid László, hangsúlyozva, hogy munkája során soha nem azt követte, ami kötelező, hanem amiről úgy érezte, hogy helyes – ezt az értékrendet kapta gyerekként a családjától, iskoláitól. Később a legtöbb segítséget feleségétől, gyerekeitől, akik a nehéz időkben is mellette álltak, hiszen a Sapentiának voltak olyan időszakai is, amikor a nehezebb utat kellett választani – idézte fel. Mint mondta, egyik mentora hatására döntött az egyetemi karrier mellett, aki úgy fogalmazott: „ha a harcmezőn te akarsz lenni a tábornok, akkor légy egyetemi tanár”.

Idézet
„Azt éreztem mindig, hogy bármit is tanítunk, annak szépnek kell lennie, annak meg kell győznie, meg kell ragadnia, akár matematika, akár mérnöki tudományok”

– fogalmazott a díjazott. Elmondta, munkája során azt látta a helyes útnak, hogy ne csak egyetemet teremtsenek, hanem rangot is adjanak neki. „Ez volt a legnagyobb feladat, mert az egyetem meglett volna, de hitelt kellett adni neki, szerethetővé kellett tenni” – jelentette ki. Hangsúlyozta, a Sapientia legnagyobb feladata, hogy olyan értelmiséget neveljen, melynek tagjai nem csak jó szakemberek, hanem elkötelezettek is.

Galéria

Fotó: Sapientia

Idézet
„Amire a legbüszkébb vagyok, hogy nem csak falakat teremtettünk, hanem egy közösséget”

– mondta, hozzátéve, hogy erre a közösségre most és évek múlva is büszke lesz, hiszen tagjai ugyanazt az értékrendet képviselik. „Köszönöm, hogy egy ideig közétek tartozhattam és büszke vagyok arra, amit közösen elértünk, a Jóisten éltessen sokáig” – zárta köszönőbeszédét Dávid László.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 15., szombat

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program idei felhívásai
2024. június 14., péntek

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől

Nagy szerencsében lehet része annak a két magyarfenesi kisfiúnak, akiket a péntek reggeli gólyagyűrűzéskor telibe talált a fészekből lehozott kisgólya sugárban kilőtt ürüléke. A gyerekek a magyarfenesi óvodából és iskolából érkeztek a helyszínre.

„Ajándékcsomagot” kapott két kisgyerek a Magyarfenesen meggyűrűzött gólyák egyikétől
2024. június 14., péntek

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába

Péntektől kezdődően naponta 30 Napvonat biztosítja a kapcsolatot az ország különböző pontjai és a Fekete-tenger, valamint a Duna-delta között.

Felújított Napvonatokkal utazhatunk egész nyáron a Fekete-tengerre és a Duna-deltába
2024. június 14., péntek

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott

Erdélyi politikai perpatvar helyszíne volt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának csütörtöki, Budapesten rendezett ülése, amelyen kiütköztek az RMDSZ politikusai, valamint Tőkés László EMNT-elnök közötti ellentétek.

Kiverte a biztosítékot az RMDSZ-ben, hogy Tőkés állítólag nem az erdélyi EP-listára szavazott
2024. június 14., péntek

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon

A legkiválóbb magyar éttermek és séfek találkoznak három nap erejéig a 8. Debrecziner Gourmet Fesztiválon. Erdélyt a székelyudvarhelyi Páva étterem stábja képviseli; Trucza Adorján, a székelyföldi étterem vezetője nyilatkozott a Krónikának.

Báránnyal és padlizsánkrémmel mutatják be az erdélyi konyhát a debreceni gasztronómiai fesztiválon
2024. június 14., péntek

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában

Több mint 40 millió lejes beruházással energiatároló rendszert tervez létesíteni Tusnádfürdő határában egy befektetői társulás az Economica.net gazdasági portál információi szerint.

Több mint 40 millió lejes beruházást terveznek Tusnádfürdő határában
2024. június 14., péntek

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon

A német hatóságok által körözött autót foglaltak le a nagylaki határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

Lopott kisteherautót foglaltak le a román-magyar határon
2024. június 14., péntek

Egy hónapos szünet után a hétvégén ismét megnyitják a parajdi sóbányát a látogatók előtt

Június 15-én, szombaton újra megnyitják a látogatók előtt az egy hónappal ezelőtt vízszivárgás miatt ideiglenesen bezárt parajdi sóbányát.

Egy hónapos szünet után a hétvégén ismét megnyitják a parajdi sóbányát a látogatók előtt
2024. június 14., péntek

Most először fejezte be középiskolai tanulmányait roma diák az egyik erdélyi kisvárosban

Victor Carole az első roma tanuló a Szeben megyei Nagytalmács városkában, aki befejezte középiskolai tanulmányait, a végzős diákra nagyon büszke iskolája és közössége is – írta meg a helyi sajtó.

Most először fejezte be középiskolai tanulmányait roma diák az egyik erdélyi kisvárosban
2024. június 14., péntek

Több erdélyi megyében is záporok várhatók, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok

Az ország 24 megyéjére és Bukarestre érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt.

Több erdélyi megyében is záporok várhatók, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok