„Leéghetnek” a gyújtogató gazdák: megvonják a területalapú támogatást a tarlóégetőktől

„Leéghetnek” a gyújtogató gazdák: megvonják a területalapú támogatást a tarlóégetőktől

Veszélyes szokás. Erdély-szerte riasztani kell a tűzoltókat az elharapózott tarlótüzekhez

Fotó: Illyefalva község Facebook-oldala

Megvonják a területalapú támogatást azoktól a gazdáktól, akik tarlóégetéssel tisztítják le földjeiket – közölték a Hargita megyei hatóságok. Hasonló eljárást terveznek Kolozs megyében is.

Pap Melinda

Széchely István

2022. március 24., 19:532022. március 24., 19:53

Megvonja a területalapú támogatást több mint száz Hargita megyei gazdálkodótól a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA), mivel tarlóégetéssel tisztították meg földjeiket a gaztól. Haschi András igazgató szerint csak a héten több mint száz ilyen gazdálkodót azonosítottak a székelyföldi megyében, ők idén nem részesülnek az Európai Unió által biztosított támogatásban.

Hasonlóan járnak el a jövőben is, tette hozzá. „Nem tudom, hogy mi történik, de más évekhez viszonyítva ebben az időszakban minden lángokban áll.

Idézet
Még soha nem fordult elő olyan mértékű tarlóégetés, mint most”

– nyilatkozta az igazgató az Agerpres hírügynökségnek. Mint mondta, épp ezért van szükség a „drasztikus” beavatkozásra, amelyhez hasonlót még nem alkalmaztak eddig. Hangsúlyozta,

azok a gazdák, akiknek földjén égésnyomokat észlelnek, egyetlen lej támogatást sem kapnak az EU-tól.

„Ha száz hektár területe van, és abból öt négyzetmétert felgyújtott, egy lej szubvenciót sem kap” – jelentette ki Haschi, elfogadhatatlannak nevezve, hogy naponta több száz hektár mezőgazdasági terület áll lángokban a megyében.

„Nem lehetséges, hogy egy terület megművelése gyufával legyen megoldva” – fogalmazott az igazgató, aki szerint naponta több mint 20 alkalmazottjuk van terepen, és amelyik területen hamut találnak, azt a gazdát kihúzzák a támogatandók listájáról. Erre vonatkozóan egy egyezséget is kötöttek a vészhelyzeti felügyelőséggel és a környezetvédelmi őrséggel, hogy értesítik őket az ilyen esetekről, ugyanis a tarlóégetéssel letisztított területekért nem jár az APIA-támogatás. Csak hétfőn 21 ilyen bejelentést kaptak az említett intézményektől, mondta Haschi. „Azt üzenjük, hogy fejezzék be a tarlóégetést, mert nem fogják megúszni” – mondta az igazgató, aki szerint

nem számít, ha valaki este, sötétben, vagy hétvégén gyújtja fel a gazt területén, a nyomok úgyis elárulják.

Galéria

Fotó: Illyefalva község Facebook-oldala

Rekordot döntöttek

Az igazgató szerint tarlóégetések mindig voltak, de egyik évben sem volt olyan magas a számuk, mint idén. Mint mondta, míg más esztendőkben megyeszerte összesen volt száz gazda, aki elveszítette a támogatást, idén egyetlen hét alatt van ennyi. Romfeld Zsolt, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a tarlóégetés a növényzetnek, élővilágnak, mikroorganizmusoknak is árt.

Mivel a már kihajtott növények friss hajtásai leégnek, ezek csak jóval később újulnak ki, de a föld felszínén telelő mikroorganizmusok is elégnek, holott fontos szerepük van a száraz növényzet feldolgozásában, a mikrobiológiai folyamatokban.

A jelenségre Demeter László, a természetvédelmi ügynökség megyei igazgatója is felhívta a figyelmet. Rámutatott, hogy a kisebb állatok mellett egyes esetekben a tarlóégetés a nagyobb vadállatokat is veszélyeztetheti, főleg ha magas a felgyújtott növényzet. De sok, többek között védett madár fészke is megsemmisül a tarlóégetéssel, és a tüzek nem egy esetben a környező erdőkre is átterjedhetnek. Gyergyó és Csík térségében ráadásul, ahol gyakori a tőzeg, fennáll a veszély, hogy begyullad. A tőzegtüzet nagyon nehéz eloltani, és nagyon szennyezi a levegőt, figyelmeztetett.

Múlt péntektől hétfőig mintegy 30 olyan esetet regisztráltak Hargita megyében, hogy a gazdák tarlóégetéssel próbáltak megszabadulni a száraz növényzettől földjeiken. A pár nap alatt a tarlótüzek 280 hektár területet érintettek, és nem egy esetben fennállt a veszély, hogy háztartásokra, erdőkre is átterjednek.

Idézet
Idén már az év első három hónapjában elérte a tavaly regisztrált esetek felét az ilyen jellegű tűzesetek száma Hargita megyében”

– nyilatkozta lapcsaládunknak Alina Ciobotariu, a megyei vészhelyzeti felügyelőség szóvivője. Elmondta, tavaly egész évben összesen 98 riasztást kaptak tarlótüzek miatt, akkor 200 hektár területet perzseltek fel a lángok, idén viszont már megközelítette az 500 hektárt a felégetett területek mérete. „Folyamatosan mondjuk, emlékeztetjük, már nem tudjuk, hogy milyen csatornákon hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ne gyújtsák meg a száraz növényzetet. Talán most, a 24-ik órában megértik ezeknek a tűzeseteknek a veszélyét, amelynek kiteszik önmagukat és másokat” – fogalmazott.

Kolozs megye is lángol

A tarlóégetés veszélyeire hívta fel a figyelmet a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség is, rámutatva ennek hosszú távú káros hatásaira. A közép-erdélyi megyében is „elburjánzott” az utóbbi időben a tűzesetek száma emiatt, Kolozson szerdára virradóra 20 hektár mezőgazdasági terület lett a tűz martalékává, emiatt a sós fürdőjéről híres községben több gazda elveszítheti a területalapú támogatást.

Az elmúlt három napban Kolozs megyében is több mint 50 tűzesetet regisztráltak, csak hétfőn, négy óra leforgása alatt 12 tűzesethez kértek segítséget.

A megyei vészhelyzeti felügyelőség adatai szerint az elmúlt három napban több mint 400 hektárnyi mezőgazdasági területet perzseltek fel. Többek között egy szászfenesi eset váltott ki felháborodást, ahol egy gazda épp az új építésű tömbházak közelében gyújtotta fel területét, így fennállt a veszély, hogy az elharapózott tűz a lakásokra is átterjed. A lángokat végül a tűzoltóknak sikerült megfékezni.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Megdupláznák a bírságot

A „tűzzel kaszálók” nem csak az összes mezőgazdasági támogatást veszíthetik el a gyújtogatás miatt, a környezetvédelmi őrségtől is jókora pénzbírságot kaphatnak, amelyet egyébként éppen most tervez a duplájára növelni a környezetvédelmi minisztérium. Balla Izabella, az Országos Környezetőrség főbiztos-helyettese lapcsaládunknak elmondta,

magánszemélyek esetében 3000 lejtől 6000-ig terjed a tarlóégetésért kiszabható pénzbírság mértéke, jogi személyek esetében pedig 25 ezertől 50 ezer lejig, de a védett területek felégetése már bűncselekménynek számít.

A környezetvédelmi minisztérium szigorításra készül, Tánczos Barna tárcavezető már benyújtott egy törvényjavaslatot a pénzbírságok növelésére. A magánszemélyek esetében a jelenleginek több mint duplájára nőne a büntetési tétel, azaz a 3000-től 6000 lejig terjedő értéket 7500-tól 15 ezer lejig terjedő összegre növelnék.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében