Befellegezhet a brassói reptérnek a félgőz miatt több millió eurót bukó légitársaság szerint

Befellegezhet a brassói reptérnek a félgőz miatt több millió eurót bukó légitársaság szerint

Fotó: Dan Air/Facebook

Nyílt levélben kongatta meg a vészharangot a Dan Air légitársaság, amely a szakhatóságok mellett Marcel Ciolacu kormányfőnek is címzett „segélykiáltásában” úgy fogalmaz: ha nem biztosítják az idén nyáron nagy csinnadrattával megnyitott brassói reptér állandó, és nem csak félnapos nyitva tartását, hamarosan lakatot tehetnek a legújabb romániai légikikötőre.

Páva Adorján

2023. szeptember 25., 21:152023. szeptember 25., 21:15

2023. szeptember 25., 21:262023. szeptember 25., 21:26

Mint ismeretes, a 2017-ben alapított román Dan Air az egyetlen, amely a június 15-ei nyitás óta folyamatosan járatokat üzemeltet a vidombáki létesítményben. Azonban már elejétől fogva akadályokba ütközött: a legsúlyosabb probléma, hogy az első ilyen jellegű romániai zöldmezős beruházásként a Brassó megyei önkormányzat által több mint 130 millió euróból létrehozott és működtetett, a Székelyföldet is kiszolgáló reptér csak 12 órát üzemel naponta, 7 és 19 óra között. A légikikötőt ugyanis virtuálisan, az aradi repülőtérről irányítják, és a légiforgalom-irányító szolgálatnak (ROMATSA) nincs több embere.

A korlátozott nyitva tartás felborította a más repterekről is járatokat indító légitársaság terveit. Nem sokkal a júniusi nyitás után jelezték: ha a hatóságok nem orvosolják a problémát, felfüggesztik brassói járataikat. Ám végül letettek erről, és azt közölték, hogy inkább bukaresti kínálatukból törölnek bizonyos járatokat, hogy működtetni tudják az erdélyieket.

Augusztus elején úgy tűnt, megbékéltek a sorsukkal és a légikikötő rövid nyitva tartásával, hiszen bejelentették három új járat őszi beindítását: a nyár folyamán a népszerű görögországi, törökországi charter járatok mellett Rómába, Stuttgartba, Nürnbergbe, Madridba, Barcelonába, Münchenbe, Brüsszelbe, Valenciába és Londonba menetrend szerinti gépeket indító Dan Air novembertől közvetlen oslói, párizsi és dubaji összeköttetést is ígért, később pedig dublini, tel-avivi és malagai járatokat is.

Azonban a probléma továbbra is fennáll: olyannyira, hogy Matt Ian David, a társaság menedzsere szerint a csupán 12 órás működés immár 2,6 millió euró veszteséget okozott nekik.

De nemcsak a Dan Air számára okoz jelentős gondokat a „félgőz”. A nyílt levélben felhívják a figyelmet, hogy már kezdetét vette a hideg időszak, amikor a kedvezőtlen időjárás egyre sűrűbben ront a látási viszonyokon. A vidombáki létesítményben – ahonnan időközben már a Wizz Air is indított járatokat – a jelenlegi besorolása szerint legalább 550 méteresnek kell lennie a látótávolságnak, hogy egy gép leszállhasson, ám télen ez ritkán tapasztalható Brassó környékén, főleg a reggeli órákban. Sőt már most, szeptemberben is többször előfordult, hogy a gépeknek 20-30 perces késéssel kellett landolniuk, mert nem volt tiszta az idő.

Közben az új reptér a legkorszerűbb berendezésekkel van felszerelve, amelyek kisebb látótávolság esetén is lehetővé tennék a biztonságos leszállást, ám ezeket még nem engedélyeztették, ezért fennáll a veszély, hogy a rossz időjárás tovább csökkenti a repülőtér működési idejét – figyelmeztetnek a nyílt levélben.

Idézet
A magántársaságok nem tudják a végtelenségig elnyelni a veszteségeket, amelyeket bizonyos megkerülhetetlen szolgáltatók rossz tervezése okoz Románia leginkább várt repülőterén, amelyben óriási turisztikai potenciál rejlik. Éppen ezért sürgősen intézkedni kell a brassói reptér megmentése érdekében”

– olvasható a szakhatóságoknak, illetve Marcel Ciolacu miniszterelnöknek címzett nyílt levélben. Amelyben két „mentőövet” említenek: a működési idő meghosszabbítását, illetve a leszállások biztosítását rosszabb látási viszonyok között is, amely csökkenti a más repterek igénybe vételével járó költségeket is.

A Dan Air emlékeztetett: a 12 órás műszakot a légiforgalom-irányító szolgálatnál (ROMATSA) tapasztalható szakemberhiánnyal magyarázzák a hatóságok. Emiatt szerintük a légitársaságok nem tudják garantálni az utasoknak, hogy elérnek célállomásukra; többször más reptéren kellett landolnia egy-egy járatnak, mert a brassói már bezárt. Mindez nagy kellemetlenségeket okoz az utasoknak és nagy pluszköltséget a légitársaságoknak.

A panaszos vállalat szerint legalább öt éve tudni lehetett, hogy megnyit az új reptér, ám egyetlen szolgáltatónak, a ROMATSA-nak nem sikerült időben felkészülnie. A Dan Air külön nehezményezi, hogy miért Aradnak kell ellátnia a virtuális irányítást. „A román légiipar számára továbbra is nagy talány, miért döntöttek az aradi virtuális légiirányítás mellett Bukarest helyett, ahol lett volna elég szakember, hogy napi 24 órán keresztül ellássák a brassói feladatot.

Idézet
Másik paradoxon, hogy az aradi nemzetközi reptér, amelyet havonta 20 utas vesz igénybe, non stop nyitva van, miközben Brassóban több mint 10 ezer utast jegyeztek”

– érzékelteti a helyzet visszásságát a Dan Air, amely szerint ők és a brassói létesítmény vezetősége is hiába kérték a nyitva tartás meghosszabbítását, illetve rugalmasabbá tételét. A társaság annak a véleményének is hangot adott, miszerint túlzottan elbonyolították az ellenőrző szervek brassói felépítését, és emiatt nagyon kevés légiirányító tud megfelelni az irányukba támasztott elvárásoknak.

A nyílt levelet megfogalmazó társaság szerint jelenleg az lenne a legegyszerűbb, ha a ROMATSA meghosszabbítaná a náluk dolgozó légiirányítók munkaidejét, ha már munkaerőhiányra panaszkodnak – egyébként a Dan Air szerint elfogadhatatlan ez a magyarázat, ugyanis több olyan, szakképesítéssel rendelkező légiirányítóról tudnak, akiket nem volt hajlandó alkalmazni a ROMATSA.

Ugyanakkor az is megoldást jelentene, ha engedélyeznék, hogy a légiforgalom-irányító szolgálat „munkaidején” kívüli időszakban úgynevezett információs szolgálatot működtessenek, amely kiváltaná a hagyományos szolgáltatást – ezt számos más európai országban alkalmazzák a forgalom lebonyolítása terén. Harmadik lehetőségként pedig azt említik, hogy meg kellene könnyíteni a légiforgalom-irányítók kiképzését, szakképesítés-szerzését.

korábban írtuk

Felfüggeszti több bukaresti járatát, a brassói repülőteret pedig bepereli a Dan Air
Felfüggeszti több bukaresti járatát, a brassói repülőteret pedig bepereli a Dan Air

Kitart a brassói repülőtér mellett a Dan Air, mely július 9-étől kezdődően több bukaresti járatát is felfüggeszti, hogy az erdélyieket működtethesse – jelentette be a román fapados légitársaság csütörtökön.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe